Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet mając ten milion w gotówce nie wiedziałbyś w co inwestować :E Giełda dla nas szaraczków to jedna wielka spekulacja i machlojka. Z tego co pamiętam to przy recesji bierze się pod uwagę liquidity danej firmy i jej solidne podstawy, czyli tego ile sprzedaje na rynku i ile ma gotówki w zasobach a nie jej wycena giełdowa. Czyli wszystkie firmy co się napompowały będą mieć ciężko. 

• Upvote 1
Opublikowano

Jak nie masz odruchu 'jeszcze chwile musze zaczekac, bo spadnie dalej' i nie boli Cie patrzenie na czerwone slupki przez pewien okres czasu, to wrzucasz teraz banke w spolki technologiczne - bo one odbija, z przytupem.

Nawet by mi powieka nie drgnela teraz wrzucajac 33/33/33 w apple amazona i nv powiedzmy. 
Zreszta wrzucam, ale nie milion %-)

Opublikowano
17 minut temu, offensive napisał(a):

Cudowne czasy, myslalem ze na drugie takie promocje jak przy covidzie to sie dlugo nie zalapiemy.

Poczekaj kretyn się dopiero rozkręca, nie minęło jeszcze pól roku :rotfl2:

Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Poczekaj kretyn się dopiero rozkręca, nie minęło jeszcze pól roku :rotfl2:

Zrobiłem rozeznanie odnośnie wyroku Niesiołowskiego i jest domniemanie ze został uniewinniony nie dlatego ze nie korzystał z usług tych prostytutek które podsuwali mu ci biznesmeni tylko ze to nie była łapówka , wiec trzeba by było dotrzeć do oryginalnego wyroku sądu i jego uzasadnienia , w tej chwili jest niewinny ale smród został

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, offensive napisał(a):

Jak nie masz odruchu 'jeszcze chwile musze zaczekac, bo spadnie dalej' i nie boli Cie patrzenie na czerwone slupki przez pewien okres czasu, to wrzucasz teraz banke w spolki technologiczne - bo one odbija, z przytupem.

Nawet by mi powieka nie drgnela teraz wrzucajac 33/33/33 w apple amazona i nv powiedzmy. 
Zreszta wrzucam, ale nie milion %-)

Główny odbiorca technologii USA właśnie wprowadził 34% cła, także czy odbiją? %-) Zobaczymy. Czekamy do 15:30 :) 

Opublikowano

Ja tam Niesiołowskiego zawsze lubiłem. W tym wieku, że miał jeszcze ochotę na sex to mój szacun :) Wobec pisowskich farmy trolli atakujących sędziów, milionów zagrabionych z funduszu (nie)sprawiedliwości i tysiąca innych afer pis, łącznie ze zniszczeniem wizerunku polskich stadnin (od tego zaczęli, kto pamięta) to Niesiołowski to na ich tle to aniołek :) 

Opublikowano

Ja bym to jednak był ostrożny z określaniem "czy to już" jest promocja i czy teraz jest dobry moment na zakupy.

Dlaczego: na razie to zobaczyliśmy efekt emocji związanych z deklaracjami gadających głów. Ceny się jeszcze nie ruszyły, łańcuchy dostaw jeszcze nie zostały przetestowane przez nowe warunki. 

Nie widzieliśmy żadnych raportów spółek technologicznych uwzględniających nowe realia, a można chyba przypomnieć że ostatnimi czasy spółki tech były wygrzane na maksa, do perfekcji. Ich ceny były powiązane z kosmicznym progresem zmian zysków. Taki Apple działa na 29% proficie, jak on ma przyjąć na klatę te cła? Ile czasu zajmie przejście na nową produkcję? Ile ona będzie kosztować? Jak będą wyglądać raporty na jesień? 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, crush napisał(a):

Oho. Sraczka umysłowa dotarła i do nas.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Liga_Morska_i_Rzeczna

Cytat

W okresie międzywojennym jej celem było także pozyskanie terenów pod osadnictwo lub kolonie dla Polski (np. w Brazylii, Peru, Liberii, terytoriach zamorskich Francji).

Ponadto:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Morska_Wola

Osada, która miała być początkiem polskiej kolonii w Brazylii.

Ponadto starania kolonialne dotyczyły Madagaskaru i niewiele brakowało żeby je sfinalizować, a Stefan Szolc-Rogoziński w 1882 roku utworzył w Kamerunie polską kolonię, która przetrwała tylko 2 lata.

Także jakaś tam część prawdy w tym opisie jest, że Polska chciała brać udział w wyścigu kolonialnym. Tylko cel wystawy moim zdaniem nie jest niezbyt dobry.

• Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, jagular napisał(a):

Ja bym to jednak był ostrożny z określaniem "czy to już" jest promocja i czy teraz jest dobry moment na zakupy.

Dlaczego: na razie to zobaczyliśmy efekt emocji związanych z deklaracjami gadających głów. Ceny się jeszcze nie ruszyły, łańcuchy dostaw jeszcze nie zostały przetestowane przez nowe warunki. 

Nie widzieliśmy żadnych raportów spółek technologicznych uwzględniających nowe realia, a można chyba przypomnieć że ostatnimi czasy spółki tech były wygrzane na maksa, do perfekcji. Ich ceny były powiązane z kosmicznym progresem zmian zysków. Taki Apple działa na 29% proficie, jak on ma przyjąć na klatę te cła? Ile czasu zajmie przejście na nową produkcję? Ile ona będzie kosztować? Jak będą wyglądać raporty na jesień? 

Miales test 5 lat temu.
Teraz masz po prostu next level. 

Rozumiem sceptyzm, rozumiem podejscie, ale prawda jest taka, ze znowu obudzimy sie z jakims tam msft czy tsla robiacym 5% dziennie przez 2 tyg 'BO TAK'. Niezbadane sa wyroski nasdaq'oskie ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, offensive napisał(a):

Miales test 5 lat temu.
Teraz masz po prostu next level. 

Rozumiem sceptyzm, rozumiem podejscie, ale prawda jest taka, ze znowu obudzimy sie z jakims tam msft czy tsla robiacym 5% dziennie przez 2 tyg 'BO TAK'. Niezbadane sa wyroski nasdaq'oskie ;) 

5 lat temu nie mieliśmy wyreżyserowanego shit show dwóch/trzech aktorów. W końcu , jak to mówią, "past performance does not guarantee future results", nie?

Wszystko to jest pocieranie szklanej kuli, to fakt. Jest też bardzo wysokie prawdopodobieństwo (ale na pewno niezbyt bliskie 100%), że po opadnięciu pyłu pobitewnego zacznie się ostre wspinanie na kolejne rekordy waluacji. 

Dla mnie po prostu na razie to jest podpierdółka, a nie prawdziwy kryzys. Na razie nic się jeszcze nie stało. Ot chłopaki na stołkach powywijały swoimi penisami.

Czekam na Prawdziwe Jebnięcie po prostu i wtedy zaczynam kupować :P 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Dimazz napisał(a):

A Tusk to idzie w większość konstytucyjną dla PiSu i Konfy?

Panie, jest 2025. Wstrzymajcie konie, bo najpierw Konfa musi przetrwać w obecnym formacie, co jest bardzo mało prawdopodobne. Szczególnie przy dobrym wyniku Memcena w prezydenckich. Niezbyt rozumiem to traktowanie Konfy jako jednolitej partii, bo tam realnie są dwa obozy.

5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Jakby ktoś miał wątpliwości co do tego, że lewica jest odklejona.

A ma w ogóle ktoś wyjaśnienie tych zmian i o co niby chodzi Lewicy?

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
Teraz, TheMr. napisał(a):

Lewicy chodzi o to co napisała. Że niby przedsiębiorcy płacą mniejsze składki niż etatowiec (xD). 

Lol? Mnie ładnie kroi składka na B2B.

Ale może @GordonLameman się wypowie, bo lepiej ogarnia zmiany prawne.

Widziałem, że sprzedawcy się rzucali coś o ryczałt, ale nie znam jeszcze szczegółów tej ustawy.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, TheMr. napisał(a):

Lewicy chodzi o to co napisała. Że niby przedsiębiorcy płacą mniejsze składki niż etatowiec (xD). 

Po wejściu tych zmian wstępnie tak będzie. 

https://www.pit.pl/aktualnosci/zmiany-w-skladce-zdrowotnej-dla-przedsiebiorcow-od-2026-roku-wyliczenia-1011050

Ale muszę zapoznać się z ustawą żeby mieć pewność.

Tu wyszło że składka przy 20000 dochodu miesięcznie będzie wynosiła niecałe 800 zł. Natomiast dla etatowca z taką pensją składka zdrowotna to około 1550 zł.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Po wejściu tych zmian wstępnie tak będzie. 

https://www.pit.pl/aktualnosci/zmiany-w-skladce-zdrowotnej-dla-przedsiebiorcow-od-2026-roku-wyliczenia-1011050

Ale muszę zapoznać się z ustawą żeby mieć pewność.

To fajnie że będę płacił prawie 6k zł miesięcznie składki jako ryczałtowiec ^^. 
Zdecydowanie mniej niż etatowiec :E