GordonLameman 8 434 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 2 minuty temu, hubio napisał(a): Hahahahaha !!! Tak wiem - nic nie umiem, a od 20 lat biznes prowadziły za mnie krasnoludki... Gdzie ja pisałem, że jestem na marży 20%? Gdzie ja pisałem, że w ogóle jestem w handlu? Może zacznij czytać dokładnie i ze zrozumieniem? Jedynie co pisałem, że jestem ja jako ja na ryczałcie... 20% pisałem o przykładowej osobie na ryczałcie bowiem tak właśnie banki wyliczają zdolność kredytową ryczałtowców Ich zapytaj dlaczego 20% ? Jesteśmy w dziale off politycznym, a nie doradztwa mojego biznesu więc piszę o rozgoryczeniu mikro przedsiębiorców, których trochę znam Pisałeś o 60k przychodu (5k przychodu miesięcznie) i 20% marży oraz o ryczałcie. Może zacznij pisać jaśniej, a nie jak 12-latek? 2 minuty temu, hubio napisał(a): Kiedyś myślałem tak jak ty. Dokładnie tak samo. Z takim podejściem to dziwię się, że ty nie głosujesz na konfę. Przecież oni chcą likwidacji wszystkiego i wprowadzenia Azji gdzie właśnie każdy sam wszystkim odpowiada za swoje wybory... A nie chwilka... Ty przecież przyznałeś, że jedynie chcesz rozbić PO-PiS więc może ukryta opcja konfederacka? Musisz być odpowiedzialny za swoje wybory - wszędzie tak jest. Ale Ty domagasz się przywilejów podatkowych i emerytalnych z racji tylko tego, że chcesz prowadzić swój własny biznes, co jest po prostu bardzo głupie i bez uzasadnienia. I - jako przedsiębiorca od prawie 10 lat - nie widzę takiego uzasadnienia. Nie ma powodu, abym płacił mniejsze podatki od ludzi na etacie. 2 minuty temu, hubio napisał(a): EOT z moje strony. Za ładny dzień żeby dawać paliwo hejterowi, któremu się nudzi i daje prowokacje i wycieczki osobiste. Może złapiesz kogoś w innych wątkach forum Miłego rozładowywania emocji na forum Dzień ładny, ale to ty tu wylewasz frustrację, bo nie chcą ci dać przywilejów podatkowo-składkowych Jesteś hejterem równości i sprawiedliwości! 1
hubio 1 174 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 17 minut temu, GordonLameman napisał(a): Pisałeś o 60k przychodu (5k przychodu miesięcznie) i 20% marży oraz o ryczałcie. Może zacznij pisać jaśniej, a nie jak 12-latek? Przeczytaj jeszcze raz, tym razem DOKŁADNIE co pisałem i dlaczego. A głównie dlatego, że wyjaśniałem Ci jak działa system podatkowy w ryczałcie. Nie kwestionuję tego, że znasz się np. na spółkach i dużych biznesach, ale pewno nie na ryczałcie. Nie wiedziałeś jak działa to zresztą inne osoby ci napisały, że przy 60k jest zus 2100, a ja pisałem że mam dopłaty do tego ZUS więc chyba łatwo wywnioskować, że nie miałem 60k. Więc Ty może nie czytaj jak 12 latek 17 minut temu, GordonLameman napisał(a): Musisz być odpowiedzialny za swoje wybory - wszędzie tak jest. Ale Ty domagasz się przywilejów podatkowych i emerytalnych z racji tylko tego, że chcesz prowadzić swój własny biznes, co jest po prostu bardzo głupie i bez uzasadnienia. I - jako przedsiębiorca od prawie 10 lat - nie widzę takiego uzasadnienia. Nie ma powodu, abym płacił mniejsze podatki od ludzi na etacie. Tak - i wiem, że to w socjalistycznej Polsce coś niebywałego, ale tak - państwo powinno mocno wspierać i motywować ludzi do własnego biznesu, a nie pracy dla kogoś. Z jakich powodów - wiele razy wyjaśniałem. Masz inne zdanie - ok. Ja mam inne i nikt nikogo nie przekona. 17 minut temu, GordonLameman napisał(a): Dzień ładny, ale to ty tu wylewasz frustrację, bo nie chcą ci dać przywilejów podatkowo-składkowych Jesteś hejterem równości i sprawiedliwości! Dokładnie !
TheMr. 2 602 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia @hubio Ale to ty robisz fikołki, i raz piszesz że to nie twój biznes, a raz że nie miałeś 60k To się zdecyduj co prowadzisz, i od ilu lat. Bo 20 lat prowadzić marazm to powiedziałbym że nie najlepiej kolego. Bo jak na razie to Ci średnio wierzę w Twoje opowieści z mchu i paproci, zwłaszcza po zerowym rozeznaniu rynku mieszkaniowym - kolejne bajki o mieszkania za 1700 z opłatami w miastach 500k+ 1 3
hubio 1 174 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) @TheMr. naprawdę oczekujesz, ze będę się spowiadał i tłumaczył publicznie co robię? To temat polityczny. A wierzyć możesz sobie w co tylko chcesz. Masz również prawo, żeby i mi nie wierzyć choć akurat ceny wynajmu mieszkań w dużych miastach można w ciągu paru min. zweryfikować np. na OLX. I już to wyjaśniałem... Pokazałeś mi mieszkania za 3k i to były apartamenty, a ja pokazałem mieszkania za 1700 Nigdy nie pisałem, że za 1700zł wynajmie się apartament... EOT... Idź do bańki Gordona i dalej sobie żyjcie w swoich przekonaniach... W sumie te 20 lat temu myślałem identycznie i byłem niemal fanatykiem PO Edytowane 16 Kwietnia przez hubio
LeBomB 2 053 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia @hubio dobra, płacisz na ZUS 2100 zł. Jak dobrze sprawdziłem (jeżeli jestem w błędzie niech mnie ktoś poprawi) jest w tej składce około 1016 zł składki emerytalnej. Zatem upraszczając na emeryturę odkładasz 1016 zł. Stosując dalsze uproszczenia i waloryzując do tej kwoty składki z 20 lat (bo nie chce mi się szukać przeliczników) masz 240 miesięcy razy 1016 zł co daje 243 840 zł. Chciałbyś płacić mniej, ale załóżmy że będziesz płacił do emerytury tyle samo. Pomijam to że pewnie więcej, bo i proporcje się zmienią, ale nie chce mi się liczyć, załóżmy że masz 40 lat pracy i przez 40 lat odkładałeś to niezbędne minimum 1016 zł na stan dzisiejszy i dzisiaj odchodzisz na emeryturę. Masz 487 680 zł wkładu własnego. Według tabeli GUS średni czas trwania życia od 65 roku życia to 220,8 miesięcy. W bardzo dużym uproszczeniu w takiej sytuacji emerytura wyniesie 2208 zł brutto. Pomyśl co obecnie są warte te pieniądze i co możesz za nie kupić. Najniższa emerytura gwarantowana (jeżeli się pracowało, ale kapitał nie wystarcza na najniższe świadczenie to tu też ZUS musi dołożyć) wynosi 1 878,91 zł. Zatem 40 lat pracy na własnym, poskutkuje, podkreślam jeszcze raz że w mocnym uproszczeniu, emeryturą niewiele wyższą od najniższej... Ponadto jak taki ktoś będzie żył po 65 roku życia dłużej niż 18,5 roku to wszystko ponad to będzie dopłatą z systemu, na którą nie odłożyłeś. Waloryzacje też nie biorą się z kosmosu, a te pewnie też chciałbyś na emeryturze dostawać, żeby emerytura mocno nie zaczęła odstawać od rosnących standardów płacowych itd. Czy zatem faktycznie chcesz płacić mniej? 1 1
hubio 1 174 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) Nie ma problemu. Niech mi państwo odda w dniu przejście na emeryturę te 243 840zł i nic więcej nigdy mi nie oddaje... I wszystko też fajnie obliczyłeś ale jak ja bym co miesiąc lokował gdzieś te 1016zł np. w fundusze lub nawet obligacje to by też nie było dokładnie po 20 latach tyle co piszesz. Samo to zakładanie średniej życia to jest chore bo jakby chcieli aby ludzie wcześniej umierali. Problem zresztą z ZUSem jest taki, że jak się dobrze zarabia to jest ok, ale system jest bezlitosny jak jest jakieś potknięcie co jest normalne w DG. I o to chodzi, żeby to było bardziej elastyczne. Edytowane 16 Kwietnia przez hubio 4
Camis 5 886 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Piękne Cytat Drużyna Pierścienia, czyli jak CBA kupowało Pegasusa Przekazujemy pierwszą część tzw. Drużyny Pierścienia - to kryptonim dwutomowych, liczących kilkaset stron, dokumentów CBA, dotyczących działań poprzedzających zakup i wdrożenie systemu Pegasus w Polsce. Zawierająca głównie korespondencję mailową dokumentacja przed tygodniem została przekazana sejmowej komisji śledczej. https://www.rmf24.pl/polityka/news-druzyna-pierscienia-czyli-jak-cba-kupowalo-pegasusa,nId,7950434
Crew 900 1 000 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Same przypadki co nie ludzie? https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/fuzja-orlenu-z-lotosem-trzy-kancelarie-zarobiły-73-mln-zł-w-jednej-z-nich-córka-andrzeja-dudy/ar-AA1D2JAH?ocid=winp2fp&cvid=eaf528256af64779b5d536382d156f2e&ei=7 1
Camis 5 886 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) 27 minut temu, hubio napisał(a): I wszystko też fajnie obliczyłeś ale jak ja bym co miesiąc lokował gdzieś te 1016zł np. w fundusze lub nawet obligacje to by też nie było dokładnie po 20 latach tyle co piszesz. A jak w razie kryzysu byś stracił większość środków to co wtedy?, oczywiście wołał byś od państwa: dej pienionsza. 27 minut temu, hubio napisał(a): ale system jest bezlitosny jak jest jakieś potknięcie co jest normalne w DG. To dodatkowo zbierasz środki na funduszu emerytalnym, a jesli nie masz bo masz za słaby zysk to zamykasz firmę a nie wymagasz żeby państwo czyli podatnicy ci dopłacali. Cytat TV Republika oceniona przez Szymona Hołownię. Marszałek mówi wprost Szymon Hołownia w poniedziałek wziął udział w debacie przed wyborami prezydenckimi w TV Republika. W środę podczas konferencji prasowej przez reporterów tej telewizji został zapytany o wrażenia z poniedziałkowego wydarzenia. — Uważam, że wasi widzowie zasługują na szacunek, niezależnie od tego, jak wy wykonujecie swoją pracę — stwierdził marszałek Sejmu. https://wiadomosci.onet.pl/wybory/wybory-prezydenckie/szymon-holownia-o-debacie-w-tv-republika-widzowie-zasluguja-na-szacunek/f3n00t3 Pisowskie czopki, inflację 5% widzą za Tuska ale za PIS ani jeden z nich nie wspomniał jak była powyżej 14%. https://x.com/OficjalneZero/status/1912233283506631081 Edytowane 16 Kwietnia przez Camis 1
Szambo 641 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Już aż tak nie przesadzajmy z tym uciemiężeniem przedsiębiorców. Jak już pisałem... są ulgi na start przecież... jak się nie jest jakimś Krezusem to można 67 miesięcy bumelować na uldze. Not bad not terrible. Do tego naprawdę sporo kosztów da się wrzucić... mówię o takich legitnych dla urzędu. 2
MaxaM 1 658 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, hubio napisał(a): naprawdę oczekujesz, ze będę się spowiadał i tłumaczył publicznie co robię? Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to około pół roku temu, może więcej, pisałeś gdzieś, że zajmujesz się handlem i jesteś na ryczałcie. Ludzie się dopytywali czemu ryczałt. Mogę się mylić, więc niech inni zweryfikują. Edytowane 16 Kwietnia przez MaxaM 1
adashi 1 637 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Hubio. Chodzi o pewne granice rozsądku. Ani starym, ani upośledzonym, ani bezrobotnym nic się nie należy z samego tego faktu, że istnieją. Żadna pościel dla ochlejów itp. A oni czasami tak uważają. Owszem, cywilizacja polega między innymi na uwspólnieniu pewnych ryzyk i pomaganiu słabszym. Ale to nie ma preferować socjaluchów. Oni co do zasady nadal powinni być eliminowani. Tylko łagodnie. 2
TheMr. 2 602 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia @hubio A to przepraszam, apartament i mieszkanie to osobne rzeczy w twojej bańce Mieszkania są tańsze Leżę i zwijam się ze śmiechu. 1
Camis 5 886 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) Brawo koalicjo na kursie ! Edytowane 16 Kwietnia przez Camis
adashi 1 637 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Ten ipsosowy sondaż coś mało reprezentatywny był chyba. Nie gra mi on bardzo.
adashi 1 637 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 2 godziny temu, LeBomB napisał(a): Czy zatem faktycznie chcesz płacić mniej? Co do zasady powinien płacić mniej. Jest systemowo oszukiwany podczas obliczania świadczenia. Po pierwsze jeśli oczekiwana długość dalszego życia jest brana z uwspólnionej tabeli, będzie pobierał świadczenie krócej, jako mężczyzna. Po drugie będzie je pobierał niższe, bo wykorzystano zawyżony dzielnik. Ja mam jeszcze trochę do emerytury, więc mnie to aż tak nie obchodzi, ale jakim cudem taki sposób obliczania, jeśli jest prawdziwy, nie został zaskarżony do TK to nie wiem. Bo to by była ewidentna nierówność. U kobiety na odwrót, wyższe świadczenie i dłużej niż by wynikało z tabeli. 1
Kris194 4 716 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 3 godziny temu, Camis napisał(a): Piękne Ten Dobrzyński to jakiś krewny obecnego rzecznika czy tylko zbieżność nazwisk?
Kamiyanx 1 244 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Szambo napisał(a): Już aż tak nie przesadzajmy z tym uciemiężeniem przedsiębiorców. Ja mam głównie pretensje o brak waloryzacji zerowego VAT. No i o zbyt wygórowane składki ZUS, ale to wynika z tej irracjonalnie wysokiej minimalnej. Godzinę temu, adashi napisał(a): Ten ipsosowy sondaż coś mało reprezentatywny był chyba. Nie gra mi on bardzo. Może przez to, że tam masz tylko zdecydowanych? Teraz doczytałem. Ale to też trochę nie pasuje, bo wtedy Memcen powinien być niżej. Edytowane 16 Kwietnia przez Kamiyanx 1
Kris194 4 716 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Samodeportacja a potem ewentualnie samopowrót 2
adashi 1 637 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Linie lotnicze mu na kampanię wpłacały czy to ząbki się odrobinę stępiły?
zdunzdun 200 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 7 godzin temu, hubio napisał(a): Tak samo znam człowieka co pracował po fabrykach w Polsce i chyba zmienił ich z 50 różnych Nigdzie nie był dłużej niż miesiąc - 2 miesiące, a teraz pojechał do Holandii i już 9 miesięc I serio wierzysz, że z tym kolesiem jest wszystko ok? Pracować w tylu miejscach i to maksymalnie 2 miesięce? Najgorsze obiboki wytrzymują więcej w kołchozach. Słaby ten przykład, bardzo słaby. Opieranie wniosków jak to u nas jest kijowo na podstawie takiego człowieka jest co najmniej wątpliwe 😉 1
adashi 1 637 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 1 godzinę temu, Camis napisał(a): Brawo koalicjo na kursie ! Obecne rządy pokazały, że szerokie koalicje w Polsce prowadzą do nieudacznictwa. Nie wiem co dla Polski lepsze czy zmierzanie w kierunku dwupartyjności, co w zasadzie jest blisko czy w kierunku przeciwnym. Generalnie specjalnych nadziei innych niż kuracja wstrząsowa, czyli wojna, nie za bardzo dostrzegam. Co do sondaży, żeby Trzasku był trzeci nie jest możliwe. Więc pierwszoturowe sondaże to tylko ciekawostka.
Rekomendowane odpowiedzi