Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, crush napisał(a):

Wiesz... To nie Tusk się kojarzy i brata z Orbanem.

To, że ja się nie zgadzam na psycho-liberalne samobójcze zagrywki, nie oznacza że podnieca minie wizja zamordyzmu rodem z Węgier.

A podejrzewam, że PiS teraz już złapie za jaja tak, że gardłem wyjdą. Oni chyba się trochę zdziwili tym jak KO próbowało się za nich zabrać po wygranej.

TVN to będzie miał teraz za PiSu przesrane jak w ruskim czołgu z Trumpem u sterów.

Oczywiście, że złapie bo oni się uczą na błędach. Chcemy Węgry będą Węgry i nie ma w tym nic dziwnego były wybory można było wybrać. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, hubio napisał(a):

Polskie państwo nie pomaga tym ludziom na dole

Polskie państwo praktycznie niczym nie zajmuje się kompetentnie. Mało kiedy reformują jakieś ustawy, a jak już to często na gorsze. :E 
Jest tyle ustaw do wykazania się, ale nie ważne jaki rząd, każdy następny dba tylko o wizerunek. ;) Inny prezydent chociaż ograniczy najgorsze kierunki lub pokaże, że obydwa partie są tym bardziej siebie warte.

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

Nie, nie z Twoimi propozycjami. Tam w KO jeśli chcą mieć jakiekolwiek szanse w przyszłości się liczyć, to musi jednak odejść Tusk, musi się zmienić prawie wszystko, wraz z liderem, kompletną zmianą strategii, mieć konkrety skierowane dla prowincji, ścianę wschodnią, ogarnąć bardziej social media, bo nawet tu z Konfederacją przegrywają na tym polu. Mówiąc krótko, gruntowna zmiana musi nastąpić.

Gdyby Tusk mnie posłuchał to dziś rządził by samodzielnie z większością konstytucyjną :D

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

@SM_M4E5TRO ja bym naprawdę nie odbierał własnej woli i rozumu wyborcom wszystkich opcji, nawet tych z wykształceniem podstawowym. Nieważne kto kogo poparł czy gdzie nie poszedł. Jakbym miał jutro wstać i tyrać przy taśmie 8h albo 10h razem z Ukraińcami, wiedząc, ze mój kierownik albo dyrektorek zarabiający 3xwięcej za tak naprawdę nic-nierobienie, jest całym sercem na Trzaska to bym nawet na złość zagłosował na Nawrockiego wiedząc, że był "kibolem", "alfonsem" itp. 

Mimo, że jestem wyborcą KO i Trzaska kompletnie nie rozumiem dlaczego Ukrainki dostają 800+ a nie 400+ (a wcześniej nawet dzieci do szkoły nie musiały chodzić). Dlaczego mój ukraiński kolega przy taśmie zarabia tyle samo co ja. Przecież Ukraina nie jest w UE więc nie trzeba do obywateli tego kraju stosować prawa unijnego. Wystarczyłaby jedna ustawa co nawet by nie naruszało Konstytucji by by dotyczyło obywateli innego kraju. No, ale korpo chce aby Polacy "pozabijali" się z Ukraińcami, żeby każdy walczył z każdym o to miejsce pracy, a jeszcze Ukraińcy śrubują normy. Polskie państwo nie pomaga tym ludziom na dole, dlatego tak ogromnie wzroslo np. poparcie Bruana.

@Kamiyanx a może lepiej zamiast obrażać się na wyborców zrozumieć skąd się to wzięło? :) 

Koalicja miała 2,5 roku zeby pokazac cokolwiek. A Pokazali jak za ostatnich rządzów jedną wielką kiche. Nie ma co sie dziwic. Tutaj na forum to jakiś fanatyzm jedynie panuje, niejednokrotnie mówiłem, że ta ich bańka pęknie, i to sie wlasnie dzieje :)

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Cały czas, stabilnie przepaść się powiększa.

image.png.a4a4c568aa840e8dec4c2431b6d06f26.png

Jeszcze się okaże, że nie na żyletki tylko tak Nawrocki wygra i z 10% przewagą... Nie mam już pytań :) 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, musichunter1x napisał(a):

Inny prezydent chociaż ograniczy najgorsze kierunki lub pokaże, że obydwa partie są tym bardziej siebie warte.

Nie. On będzie blokował wszystko żeby pokazać nieudolność rządu.

Skończcie z tą wizją bezstronnego reformatora bo takiego nie było i nie będzie.

• Like 1
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, adashi napisał(a):

To się już wydarzyło.

Ja oczekuję rozwiązania rządu. Trwanie w obecnym stanie to zwykła strata czasu. Niech już ten kraj idzie w jednym kierunku, niezależnie jaki on będzie. Obecna ekipa z Nawrockim i tak już w zasadzie nic pożytecznego nie zrobi. 

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, crush napisał(a):

Tusk krzyczał ze nie mogą nic zrobić bo Duda blokuje im ustawy , okazało się ze Duda podpisał 178 ustaw a zawetował 6 ustaw , natomiast własną ustawę Koalicja Obywatelska o kwocie wolnej od podatku dochodowego która złożyła konfederacja i poparł PIS , Ko odrzuciła , podsumowanie idiotyzmów tych ludzi

• Upvote 3
Opublikowano

Tak samo jak duda, który zgłosił 6 razy weto?

• Like 1
Opublikowano

Rzadko się wypowiadam politycznie, ale jakoś mam przeczucie, że kilka zdań by trzeba było napisać.

Już pewne, że będzie Dudu 2.0, nawet nie wiem czy nie gorszy. Gdyby miał choć minimalną chęć współpracy z obecnym rządem, tj. w minimalnym stopniu był niezależny, a nie tylko będzie weto lub daję do TK, czyli weto inaczej nazwane (przynajmniej według tego, jak to wygląda teraz w TK), ponieważ "tak trzeba". Może i by Trzaskowski robił za długopis koalicji, a może i nie. Raczej się nie dowiemy tego w najbliższej przyszłości. 

Po Nawrockim można się spodziewać wszystkiego, biorąc pod uwagę, to co o nim wiemy, ale wątpię by "wybór" Kaczyńskiego zrobił cokolwiek niezgodnego z wolą prezesa. 

Podsumowując, koalicja przeszkadzała bardziej niż pomagała, a PiS był mocniejszy w propagandzie. 

Tak więc, jest jak jest i zapowiada się, że może być gorzej, ale i tak najgorszym, co można było zrobić, to nie głosować wcale. 

Chciałbym iść kiedyś na wybory i zagłosować choć raz, na kogoś (czy partię), kogo bym chciał, a nie tylko na mniejsze zło. :(

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Polskie państwo praktycznie niczym nie zajmuje się kompetentnie. Mało kiedy reformują jakieś ustawy, a jak już to często na gorsze. :E 
Jest tyle ustaw do wykazania się, ale nie ważne jaki rząd, każdy następny dba tylko o wizerunek. ;) Inny prezydent chociaż ograniczy najgorsze kierunki lub pokaże, że obydwa partie są tym bardziej siebie warte.

No i tu muszę stanąć w obronę PiS co mi zupełnie nie pasuje, ale to zrobię. 500+ a potem 800+ rozkręciło bardzo gospodarkę. Rykoszetem poszła inflacja, ale mimo wszystko zarówno ekonomicznie jak i symbolicznie ludzie dostają co miesiąc 800zł lub 1600zł na konto i pamiętają dzięki komu to mają. Owszem to Piś właśnie zmieniło los setek tyś ludzi. Pensja minimalna w z 2015 do 2023 wzrosła z jakiś 2k do 4k gdzie między 2005 a 2015 kiedy rządziły partie liberalne wahnięcie było między 1600 a 2000 :) Więc - owszem PiS potrafił zmienić los ludzi na samym dole.

• Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Sprawdź ile ustaw zablokował oraz ile przepuścił Duda. ;) 
Czyżby było to ~5% zablokowanych, w tym te niezbyt fajne? Chyba było to 6 do 117?

Więc paranoiczne bajki możesz sobie schować na inne czasy, tak jak napisane teksty przez kogoś innego, odnośnie wypuszczenia wojska na protestujących. :E 
Jeszcze niech wyjdzie, że w dużej mierze kłamali na jego temat to PO samo da paliwo PISowi. 

• Upvote 1
Opublikowano

@hubio jakie są szanse na awans w 10-osobowym januszeksie, a jakie są szanse na awans w korporacji? Wiesz, czy pracę w korpo znasz ze słyszenia? 

4 minuty temu, hubio napisał(a):

Dlaczego mój ukraiński kolega przy taśmie zarabia tyle samo co ja.

A jest gorszym człowiekiem od Ciebie? Czy przyjęto go z niższymi kwalifikacjami do tej samej pracy, łamiąc tym samym kodeks pracy, co możesz zgłosić w odpowiednie miejsce?

800+ nie powinien dostawać nikt, bo program dawno powinien być zlikwidowany, ale doskonale wiesz, że żadna partia tego nie zrobi, bo to samobój dla takiej partii. Wypadałoby za to dodać np. wymóg pracy.

6 minut temu, hubio napisał(a):

Przecież Ukraina nie jest w UE więc nie trzeba do obywateli tego kraju stosować prawa unijnego.

Jak są tutaj legalnie i legalnie pracują, to trzeba. Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie trzeba?

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00214

Cytat

Niezależnie od tego, czy zatrudniasz cudzoziemca w Polsce czy też delegujesz go do świadczenia usług na terytorium Polski, jako podmiot powierzający wykonanie pracy musisz zapewnić warunki zatrudnienia, które są zgodne z polskimi przepisami.

Nie stworzysz takiej ustawy, która nie naruszałaby w tej kwestii konstytucji.

Artykuł 32 konstytucji

Cytat

Art. 32.

1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Nie ma że dotyczy tylko obywateli. Dotyczy wszystkich.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Mnie zastanawia ten chwilowy zryw 2023, skoro finalnie i tak wróciło na Węgry.

Bo ludzie w tym ja chcieli dać szansę (wtedy) opozycji demokratycznej? Wtedy i Zandberg był jej częścią. Ten sam Zandberg, który poszedł PROSIĆ Dudę o zniszczenie obietnicy wyborczej KO. A może to była od początku ustawka i min. zdrowia i min. finansów doskonale wiedzieli, że i tak będzie zawetowana? Ja zagłosowałem całym sercem na Trzaska bo uważam, ze Nawrocki będzie najgorszym Prezydentem w historii, ale ilu przedsiębiorców nie poszło dzisiaj wcale? 

Nie wiem czy ktoś ma tą świadomość, ale mnóstwo małych firm się obecnie zamyka i zawiesza. Ja sam mam dopłatę 3500zł do składki za zeszły rok przez bardzo niesprawiedliwy system identycznie traktujący każdego bo widełki są napisane tak, żeby dowalić najbiedniejszym. Ale myślę, że i tak w w większości nawet tacy jak ja "zawiedzeni" zagłosowali na Trzaska. Myślę, że zadecydowała tu ogromna ilość ludzi o których pisałem, z samego dołu, która przekonała się do Brauna. Być może ci ludzie nigdy wcześniej nie głosowali. A teraz poszli przeciwko Trzaskowskiemu. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
3 minuty temu, voltq napisał(a):

Tusk krzyczał ze nie mogą nic zrobić bo Duda blokuje im ustawy , okazało się ze Duda podpisał 178 ustaw a zawetował 6 ustaw , natomiast własną ustawę Koalicja Obywatelska o kwocie wolnej od podatku dochodowego która złożyła konfederacja i poparł PIS , Ko odrzuciła , podsumowanie idiotyzmów tych ludzi

Bo tu chodziło o prokuraturę, TK i inne takie gdzie bez zgody Dudy za wiele zrobić nie można. Pewne rzeczy zrobiono fortelem ale to na pewno też nie pomogło bo zapowiadano, że wszystko będzie zgodnie z prawem. 

• Upvote 1