Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Ten naród chyba chce koniecznie udowodnić, że nie zasługuje na demokrację...

Prezydent wybrany w demokratycznych wyborach, ale naród nie zasługuje na demokrację... WTF? :woot:

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Prezydent wybrany w demokratycznych wyborach, ale naród nie zasługuje na demokrację... WTF? :woot:

A co w tym dziwnego. Adolph też doszedł demokratycznie do władzy na populizmach. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Od poczatku bylo wiadomo, ze wynik bedzie na ostrzu noza, a ktokolwiek nie wygra, bedzie mial polowe Polski przeciwko sobie. 

To byly najgorsze wybory w historii, i tutaj nie ma co zaklinac rzeczywistosci. To politycy, nie my, przez swoje podzialy, doprowadzili do tego, co sie obecnie dzieje. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano
Teraz, Dimazz napisał(a):

A co w tym dziwnego. Adolph też doszedł demokratycznie do władzy na populizmach. 

Ale to czy komuś się podoba czy nie to jest demokracja. Nie można mówić, że ktoś nie zasługuje na demokrację skoro gra według demokratycznych reguł.
Siłą nie został narzucony. Wygrał w sposób demokratyczny.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Tam jest tak niski % przejścia elektoratu, że trudno określić te 10%. Nieco więcej u Zandberga, który był antysystemowy. Ale ogólnie nawet po reddicie było widać, że nie wszyscy wyborcy Lewicy akceptują Trzaskowskiego, ale powodów z głowy nie pamiętam.

Natomiast przy Konfie/Braunie masz przepływy 90%, więc tutaj dość łatwo wskazać socjale jak TT czy KZ. Te media internetowe też są skręcone typowo pod prawicę.

Z mediami tradycyjnymi też nie do końca tak jest, bo zdaje się Republika trzyma się dość blisko wyników TVN.

Ale to już pomijam, bo mowa o wyborcach 18-39 – tutaj wygrywa prawica, szczególnie wśród facetów. To typowy odbiorca medium takiego jak KZ.

I to właśnie gender gap w tej grupie przeważył. Różnice w 60+ były marginalne.

Patrzcie na dane.

Przecież to normalne że ktoś od Mentzena/Brauna zagłosował na Nawrockiego, jaki miał wybór? A i ak 6% bodajże od Brauna poszło na Trzaskowskiego, tego nie umiem wyjaśnić xD 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Przecież to normalne że ktoś od Mentzena/Brauna zagłosował na Nawrockiego, jaki miał wybór? A i ak 6% bodajże od Brauna poszło na Trzaskowskiego, tego nie umiem wyjaśnić xD 

Strzelam, że to 6% po prostu było oburzone pokazaniem się Nawrockiego z jakimś tam żydem.

A wybór hmm... No myślę, że mało racjonalny. Konfiarze mogli grać na dezintegrację PiS, która teraz nie nastąpi.

3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

A ja bym tu nie kwestionował demokracji, tylko faktycznie zastanowił się, czy współcześnie ma sens.

Problem mamy taki, że wybory w mniejszych krajach da się kupić bańką internetową, co pokazała Rumunia.

Zresztą boty rosyjskie miały też spory wpływ na wybory w Ameryce.

Głównym problemem jest głosowanie emocjami zamiast argumentami/kompetencjami.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

Prawica mimo wszystko liczy że Nawrocki dotrzyma słowa, 

Pytanie tylko którego? Dla mnie to jest fascynujące jak krótka jest pamięć ludzka. A moze jakas naiwna potrzeba wiary w coś? Ktoś jeszcze pamięta co obiecywał Trump przed wyborami? Ktoś pamięta plan na 50 mostów Morawieckiego, Dudapomoc itp.? Każdy raj, każda władza, a ludzie to samo.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

szok, Nawrocki powiedzial ze zgadza sie z postulatami Mentzena a trzask ze nie

powinno wyjsc inaczej

Opublikowano
14 minut temu, Totek napisał(a):

Trzask przewalił sobie planami przyjęcia Ukrainy do NATO i widmem wysłania ludzi tam (wiadomo że to nierealne ale narracja zrobiła swoje), większość żołnierzy też na kandydata PiSu głosowała. Młodzi nawet nie chcą słyszeć o wojnie czy wojsku. 

Żołnierze głosujący ponownie na PiS kiedy to ich armia przez 8 lat była walona najmocniej w dupe a PiS bioracy wszystko z półki bez offesetow pokazał największą głupotę. Kolejny mentalny beton. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 209458 napisał(a):

Pytanie tylko którego? Dla mnie to jest fascynujące jak krótka jest pamięć ludzka.

Wbrew pozorom, dotrzymanie punktow, ktore podpisal Mentzenowi, wcale nie bedzie dla niego trudne. A musialby byc totalnym idiota, majac w prespektywie kolejne wybory parlamentarne, by zrobic cos, aby wyborcow Konfy i Brauna do siebie zrazic. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

Żołnierze głosujący ponownie na PiS kiedy to ich armia przez 8 lat była walona najmocniej w dupe a PiS bioracy wszystko z półki bez offesetow pokazał największą głupotę. Kolejny mentalny beton. 

Platformiarze latający z torbami na granicy, plujący jadem na żółnierzy, przyjęcie do TVP ziejącej jadem na żólnierzy Kurdejowej...
Jest tego o wiele więcej...

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Kamiyanx

Część wyborców Zandberga to alt-left, sprawy gospodarcze są dla nich ważniejsze niż światopoglądowe (a wręcz są dosyć konserwatywni pod tym względem), a Trzask to neolibek, czyli najgorszy sort gospodarczy.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Wspominaliśmy, że kiedyś PiS miał 44%.

On nadal tyle ma przecież. Nawet więcej.

Konfederacja to takie young-PiS - dla kochających PiS w głębi serduszka, ale lekko się tego wstydzących w towarzystwie.

A PO jak dla mnie nie ma już racji bytu. Niech się zwijają i zostawią miejsca dla jakiejś sensowniejszej partii, która ma szanse powalczyć z PiS.

Opublikowano

@Lypton No to dostaną teraz rządu PiSu z Konfederacją. Zobaczymy, czy im spasują xD

Teraz, Szambo napisał(a):

A PO jak dla mnie nie ma już racji bytu. Niech się zwijają i zostawią miejsca dla jakiejś sensowniejszej partii, która ma szanse powalczyć z PiS.

Tylko P2050 coś ta walka nie wyszła XD

Opublikowano
1 minutę temu, Lypton napisał(a):

@Kamiyanx

Część wyborców Zandberga to alt-left, sprawy gospodarcze są dla nich ważniejsze niż światopoglądowe (a wręcz są dosyć konserwatywni pod tym względem), a Trzask to neolibek, czyli najgorszy sort gospodarczy.

No niby tak, ale Zanberg przy takich prostych pytaniach w debacie robił fikołki i pokazał że światopoglądowo to jednak nowa lewica.

Opublikowano
Teraz, Szambo napisał(a):

Mówisz tak jakby trzask dostał 3 mln głosów a nie 10 :E 

Ładny hołd lenny. Bosak już się nie ukrywa, może iść do PiSu śmiało. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

A po co prowokujesz?

To akurat proste - bo jednostki, które są w mojej sygnaturce tylko to robią. I to one gardzą innymi najbardziej. 

Bawi mnie też to jak bardzo osoby odżegnujące się od „polityki” są aktywne w ostatnich dniach w tym wątku :) 

Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@huudyy Kolejny raz bluzgasz, poza tym wziąłem te cytaty w spojler a Ty znowu je pokazujesz, i każdy post zajmuje pół strony.

Bierz to w spojler albo ja to wezmę i jeszcze dostaniesz nagrodę.

Dobra zielonka, spokojnie, mogłeś mnie uprzedzić że coś zmieniasz, a nie edytujesz po kryjomu i się dziwisz że coś się zmienia bez twojej aprobaty.

Swoją drogą mamy gdzieś limit znaków/wysokości na sygnatury? Bo szukalem w regulaminie i nie znalazłem.

PS jest też opcja ukrywania sygnatur użytkowników, jak Ci przeszkadzają.

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

A po co prowokujesz?

on od rana tak, jak zwykle nie zgłaszam NIKOMU postów tak jego dziś musiałem.

2 minuty temu, Szambo napisał(a):

Wspominaliśmy, że kiedyś PiS miał 44%.

On nadal tyle ma przecież. Nawet więcej.

Konfederacja to takie young-PiS - dla kochających PiS w głębi serduszka, ale lekko się tego wstydzących w towarzystwie

w punkt.

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

To byly najgorsze wybory w historii

to chwilowa emocjonalna ocena, byly dokladnie takie same jak ostatnie kilka, 2015, 2020 czy 2025 to ta sama walka POPISu, te same zmeczenie druga strona, te same symboliczne roznice w roznicach %

3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

A ja bym tu nie kwestionował demokracji, tylko faktycznie zastanowił się, czy współcześnie ma sens.

a to inna sprawa

wiadomo ze na koniec okaze sie ze krul mial jak zawsze racje

comment_zVQwaScbWrDGmGrl3IcHqA5mNYLIXDhg

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Strzelam, że to 6% po prostu było oburzone pokazaniem się Nawrockiego z jakimś tam żydem.

A wybór hmm... No myślę, że mało racjonalny. Konfiarze mogli grać na dezintegrację PiS, która teraz nie nastąpi.

A faktycznie, o żyda się mogli obrazić :E 

A ja myślę że dużo KO napsuło to wspólne piwo z Mentzenem, miał POPiS odsunąć, a tu sobie siedzą razem. I pewnie spory % się wkurzyło i poszło na Nawrockiego mimo że bolało.

8 minut temu, kubikolos napisał(a):

szok, Nawrocki powiedzial ze zgadza sie z postulatami Mentzena a trzask ze nie

powinno wyjsc inaczej

Nawet jakby Trzask podpisał to by wiele to nie zmieniło.