Wodzu Opublikowano Sobota o 23:15 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:15 Za dużo lat się na Labie siedziało, żeby tak nagle skończyć z tym codziennym nałogiem odwiedzania forum. Choć w ostatnich latach postowałem już raczej symbolicznie. Powitać wszystkich kojarzących i niekojarzących. 6 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kelam Opublikowano Sobota o 23:21 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:21 @Wodzu 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilKillaruna Opublikowano Sobota o 23:26 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:26 25 minut temu, RTX2137 napisał(a): Podobnie może być z tym forum, nie jest powiedziane, że za rok-dwa-trzy nie będziemy musieli znowu szukać nowego miejsca. Ja byłbym za postawieniem czegoś swojego, ale to wymaga już nieco większego zaangażowania i organizacji niż obecne wbicie się na inne forum, które jest operacja natychmiastową i bezkosztową, ale czy przyszłościową? Czas pokaże. Wiem, niestety. Natomiast nie jest to operacja bezkosztowa. Kosztem jest bowiem czas każdego z nas . Ale tak, jest to ryzyko które każdy podejmuje na własną kieszeń. 19 minut temu, RyszardGTS napisał(a): Przeglądam sobie pomału wszystkie działy wliczając archiwum. Nie potrafię się ani złościć czy płakać, bardziej jest to PRZERAŻAJĄCE że to wszystko wyparuje. Mniejsza o "watki na bieżąco - pytanie <-> odpowiedź", ale wszystkie poradniki, wątki zbiorcze w jakiejś dziedzinie np: cpu, mobo, gpu, oc, audio, hdd/ssd, lcd/led/oled, psu, pccase, diy, itd... i myśl że to wyparuje to już jest taka abstrakcja że ciężko uwierzyć że "największa historia polskiego pc internetu" zniknie ot tak... jest... PSTRYK... i jej nie ma (mogliby wywalić wszystkich użytkowników z forum, bazę zostawić tylko offline do odczytu ale nie... usunąć wszystko!) Jest mi naprawdę bardzo przykro. Z własnego doświadczenia opowiadając, u mnie decyzja o zamknięciu forum nastąpiła wówczas, gdy jego prowadzenie pociągało za sobą szereg nieprzyjemności, a odwiedzalność się wyzerowała, gdy zacząłem odfiltrowywać bzdury i konfrontować je z twardymi danymi (fizyka, realne testy, fact checking). Dla niektórych grający bezpiecznik widocznie był nienaruszalnym symbolem wolności słowa . Był to dogodny moment, który nikogo nie zabolał, zwłaszcza że walczyłem wtedy ze zdrowiem, a wszystkim de facto zajmowałem się sam. Zrobienie kopii utrudniano jak się tylko dało, do końca nie wiem czy wina leżała po stronie IPB, hostingodawcy czy firmy zewnętrznej. Przerzuciliśmy się więc ze społecznością na Discorda. Nie do końca symuluje on forum jako takie, ale większość osób (jak się okazało, z konotacjami komercyjnymi) nie chciała się tam zagnieździć. Raz, że ludzie wybrechaliby ich pod sufit, dwa że Discord się nie pozycjonuje w Googlu, więc z naganiania na produkty X czy Y nici. Forum pewnie wspólnie sobie odbudujemy na spokojnie i mądrzejsi o ogromną ilość wiedzy oraz doświadczenia zdobytego do tej pory. No i może na innym silniku niż IPB, który też ma swoje bolączki i czkawki od czasu do czasu. Z PCL jest znacznie gorzej, bo to znacznie większy okres czasu i jak wszyscy zauważyliśmy: multum rzeczywiście autentycznej, prawdziwej pasji i wiedzy. Wątki z obudowami sam czytałem, a zdjęcia starych zestawów komputerowych to była uczta dla oczu, gdy ostatnio budowałem PC z części mających trafić na śmietnik. Athlon X3 455, 4 GB DDR2, HD7850. Stalkier chodzi? Chodzi! No to cheeki breeki i do przodu, więcej nie trzeba . To wszystko zniknie bezpowrotnie, bo dla RASP nie ma to żadnej wartości. Nie sprzedaje, nie napędza hajpu na nowe podzespoły, nie promuje nowych technologii, tylko kultywuje stare, wcale często nie gorsze. Dla nich jest to ruch bezużyteczny, bo nie generujący przychodu. Po co więc utrzymywać coś, co nie sprzedaje? Możliwe że tym kierowano się agregując content PCL na KŚ i stawiając go za paywall oraz sterty reklam. To miało napędzać reklamodawców i się bujać biznesowo. Pasja? Paaanie, komu to potrzebne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SylwesterI. Opublikowano Sobota o 23:34 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:34 Cześć Panowie pod nowym dachem 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kelam Opublikowano Sobota o 23:54 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:54 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnikd Opublikowano Niedziela o 06:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 06:53 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky Koval Opublikowano Niedziela o 06:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 06:58 uszanowanko! :) 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfang Opublikowano Niedziela o 06:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 06:58 Czołem! (ktoś prowadzi statystyki ile osób zmigrowało?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcat Opublikowano Niedziela o 07:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:00 Niestety ponad 20 lat jak krew w piach. Sporo tej wiedzy dawno się zdezaktualizowało, ale te dekady wspólnych starań tysięcy ludzi znikają. Szkoda że nie ma jakiegoś cyfrowego muzeum żeby to przechować choćby tylko do odczytu. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano Niedziela o 07:21 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:21 Napisałem motywacyjny post do Sideband na Labie, bo czekacie na typa, a pieścicie się z nim jak z jajkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harddrinkingman Opublikowano Niedziela o 07:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:53 Ave! 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowMan Opublikowano Niedziela o 09:10 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:10 No i witam i ja, kolejny uchodźca z PCLab, który był tam w sumie od 2007 roku. 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winter Opublikowano Niedziela o 09:43 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:43 Wita was Winter. Aktywny na forum PCLaba od 1 wrzesnia 2002 roku. 6 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano Niedziela o 09:51 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:51 2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a): Napisałem motywacyjny post do Sideband na Labie, bo czekacie na typa, a pieścicie się z nim jak z jajkiem Jak będzie trzeba ,to pojedzie do niego do domu delagacja z PCLforum z walizką 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Opublikowano Niedziela o 09:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:52 Witam też z PCLab - wiele lat się tam było, dużo się dowiedziało, była pomoc w złozeniu kompa, kupnie monitora, dysku itd. było tam bardzo fajnie, fajnie było czytac,dowiadywać się nowych to rzeczy a teraz trzeba zmienic miejsce i oby tu tez było tak fajnie jak tam 3 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zlatan1981 Opublikowano Niedziela o 10:16 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:16 Również witam. Na PCLab od 2006 roku, ale czytałem forum już w 2004 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dresiq Opublikowano Niedziela o 12:04 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:04 Tylko czy ktoś weryfikuje użytkowników ? Czy na pewno jestem Dresiq z pclaba ? Ktoś się może podszyć pod najbardziej aktywnych forumowiczów z działu sprzedam. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODIN85 Opublikowano Niedziela o 12:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:11 Tak, werfikują co bardziej znane nicki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewuS Opublikowano Niedziela o 13:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:33 (edytowane) hejka, stara gwardia śmietnikowców pewnie mnie kojarzy jest tu jakieś nowe bicie rekordu? Edytowane Niedziela o 13:35 przez lewuS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voodoo2 Opublikowano Niedziela o 13:47 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:47 Chyba nie ma szans, chat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaycob Opublikowano Niedziela o 14:02 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:02 Siemka wszystkim! 4 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isharoth Opublikowano Niedziela o 14:06 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:06 Witamy! 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userKAMIL Opublikowano Niedziela o 14:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:11 7 godzin temu, morfang napisał(a): Czołem! (ktoś prowadzi statystyki ile osób zmigrowało?) Podobno 600 nowych kont założono. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaycob Opublikowano Niedziela o 14:23 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:23 Dziwnie tak, prawie 20 lat na PCL, 24k postów, a tutaj ranga świeżak. 3 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODIN85 Opublikowano Niedziela o 14:25 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:25 22 minuty temu, Jaycob napisał(a): Siemka wszystkim! No w końcu 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi