Skocz do zawartości

Migracja użytkowników z forum PCLab (*)

azgan

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, RTX2137 napisał(a):

Podobnie może być z tym forum, nie jest powiedziane, że za rok-dwa-trzy nie będziemy musieli znowu szukać nowego miejsca. Ja byłbym za postawieniem czegoś swojego, ale to wymaga już nieco większego zaangażowania i organizacji niż obecne wbicie się na inne forum, które jest operacja natychmiastową i bezkosztową, ale czy przyszłościową? Czas pokaże.

Wiem, niestety. Natomiast nie jest to operacja bezkosztowa. Kosztem jest bowiem czas każdego z nas :D. Ale tak, jest to ryzyko które każdy podejmuje na własną kieszeń.

19 minut temu, RyszardGTS napisał(a):

Przeglądam sobie pomału wszystkie działy wliczając archiwum.

Nie potrafię się ani złościć czy płakać, bardziej jest to PRZERAŻAJĄCE że to wszystko wyparuje.

Mniejsza o "watki na bieżąco - pytanie <-> odpowiedź", ale wszystkie poradniki, wątki zbiorcze w jakiejś dziedzinie np: cpu, mobo, gpu, oc, audio, hdd/ssd, lcd/led/oled, psu, pccase, diy, itd... i myśl że to wyparuje to już jest taka abstrakcja że ciężko uwierzyć że "największa historia polskiego pc internetu" zniknie ot tak... jest... PSTRYK... i jej nie ma (mogliby wywalić wszystkich użytkowników z forum, bazę zostawić tylko offline do odczytu ale nie... usunąć wszystko!)

Jest mi naprawdę bardzo przykro.

Z własnego doświadczenia opowiadając, u mnie decyzja o zamknięciu forum nastąpiła wówczas, gdy jego prowadzenie pociągało za sobą szereg nieprzyjemności, a odwiedzalność się wyzerowała, gdy zacząłem odfiltrowywać bzdury i konfrontować je z twardymi danymi (fizyka, realne testy, fact checking). Dla niektórych grający bezpiecznik widocznie był nienaruszalnym symbolem wolności słowa ;). Był to dogodny moment, który nikogo nie zabolał, zwłaszcza że walczyłem wtedy ze zdrowiem, a wszystkim de facto zajmowałem się sam. Zrobienie kopii utrudniano jak się tylko dało, do końca nie wiem czy wina leżała po stronie IPB, hostingodawcy czy firmy zewnętrznej.

Przerzuciliśmy się więc ze społecznością na Discorda. Nie do końca symuluje on forum jako takie, ale większość osób (jak się okazało, z konotacjami komercyjnymi) nie chciała się tam zagnieździć. Raz, że ludzie wybrechaliby ich pod sufit, dwa że Discord się nie pozycjonuje w Googlu, więc z naganiania na produkty X czy Y nici.

Forum pewnie wspólnie sobie odbudujemy na spokojnie i mądrzejsi o ogromną ilość wiedzy oraz doświadczenia zdobytego do tej pory. No i może na innym silniku niż IPB, który też ma swoje bolączki i czkawki od czasu do czasu.

Z PCL jest znacznie gorzej, bo to znacznie większy okres czasu i jak wszyscy zauważyliśmy: multum rzeczywiście autentycznej, prawdziwej pasji i wiedzy. Wątki z obudowami sam czytałem, a zdjęcia starych zestawów komputerowych to była uczta dla oczu, gdy ostatnio budowałem PC z części mających trafić na śmietnik. Athlon X3 455, 4 GB DDR2, HD7850. Stalkier chodzi? Chodzi! No to cheeki breeki i do przodu, więcej nie trzeba :D.

To wszystko zniknie bezpowrotnie, bo dla RASP nie ma to żadnej wartości. Nie sprzedaje, nie napędza hajpu na nowe podzespoły, nie promuje nowych technologii, tylko kultywuje stare, wcale często nie gorsze. Dla nich jest to ruch bezużyteczny, bo nie generujący przychodu. Po co więc utrzymywać coś, co nie sprzedaje? Możliwe że tym kierowano się agregując content PCL na KŚ i stawiając go za paywall oraz sterty reklam. To miało napędzać reklamodawców i się bujać biznesowo. Pasja? Paaanie, komu to potrzebne...