Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli przywykłeś do używania monitora w trybie szerokiego gamutu w SDR, to mocno przepala kolory. Wtedy po włączeniu HDR może się wydawać wyblakły, bo tam akurat kolory wyświetlają się w miarę poprawnie. :)

Opublikowano

Ja bym nie chciał, aby mi z automatu leciał HDR. Tylko w niektórych grach z niego korzystam i też nie zawsze.

Część gier ma totalnie zwalony HDR jak np. RDR2 i to samo RDR1 więc po co ma mi się to załączać bez potrzeby. Lepiej mieć ręczną kontrolę.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Część gier ma totalnie zwalony HDR jak np. RDR2

Ale to chyba juz nieaktualne? Czy przespalem cos?

2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Jak ustawić, żeby w windzie używało SDR a tylko w grach HDR? 

Musisz to recznie przestawiac "Win + Alt + B"

Edytowane przez DżonyBi
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ale to chyba juz nieaktualne? Czy przespalem cos?

Poprawiali, ale nigdy nie poprawili do końca HDR w RDR2. Jak ktoś lubi aby po prostu świeciło po gałach to może używać, ale tam mapowanie jest dalej nie poprawne.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja bym nie chciał, aby mi z automatu leciał HDR. Tylko w niektórych grach z niego korzystam i też nie zawsze.

Część gier ma totalnie zwalony HDR jak np. RDR2 i to samo RDR1 więc po co ma mi się to załączać bez potrzeby. Lepiej mieć ręczną kontrolę.

To mogłaby być jakaś opcja - czy chcesz, aby działało automatycznie, czy nie. Nie widzę w tym problemu.

Z mojego doświadczenia HDR na PC wciąż nie działa dobrze - wiele gier ma „wyprane” kolory. Support HDR na PS5 i jego działanie są moim zdaniem dużo lepsza.

Opublikowano (edytowane)

Część osób w tym temacie nadaje się do okulisty

Ten dell 4k to oczy wypala wieczorem jak lampka jest włączona a co dopiero w ciemnym pomieszczeniu :E

11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak pozbyć się tego pieprzonego migotania, nawet wyłączenie Gsynca prawie nic nie dało! 

Wgraj nowy firmware jak wyżej a jak nie pomoże to wymiana na inną sztukę bo może być walnieta.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
11 minut temu, Brolly napisał(a):

Ten dell 4k to oczy wypala wieczorem jak lampka jest włączona a co dopiero w ciemnym pomieszczeniu :E

Ciekawi mnie jakby porównać OLED i MINILED z Vesa 1000 (podświetlanie ~1000nit).
Skoro jasność jest podobna, tak samo powinno męczyć gały?

Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawi mnie jakby porównać OLED i MINILED z Vesa 1000 (podświetlanie ~1000nit).

Nie mam pojęcia

Z tym oledem odnoszę się do max jasności mojego IPS która jest wystarczająca a della sprawdzałem u kumpla.

9 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nowy firmware wgrany, jak migotał tak nadal migocze, kompletnie randomowo, raz coś oglądam jest ok, włączę co innego i nawala totalnie znikąd, szczególnie w miejscach gdzie jest dużo odcieni szarości. 

kumpel ma tego della https://www.x-kom.pl/p/1267536-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725df-oled.html i nie zauważyliśmy migotania, też miał MSI na tej samej matrycy i było ok.

może dlatego AOC ma tańsze monitory :E albo wadliwa sztuka

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nowy firmware wgrany, jak migotał tak nadal migocze, kompletnie randomowo, raz coś oglądam jest ok, włączę co innego i nawala totalnie znikąd, szczególnie w miejscach gdzie jest dużo odcieni szarości. 

Daj jasność na maxa i sprawdź czy nadal miga. Wyłącz oszczędzanie energii czy inne opcje tego typu jeżeli ten monitor coś takiego posiada.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Miniledy aktualnie mogą świecić mocniej na większej powierzchni, mimo że peak to 1000nit w obu to miniled świeci jaśniej. Porównaj sobie HDR brightness https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/samsung-odyssey-neo-g8-s32bg85-vs-samsung-odyssey-oled-g8-g80sd-s32dg80/33710/63127

Opublikowano
8 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Jeśli monitor miga po wyłączeniu gsync to jest to inny problem niż ten o którym trąbią internety. Tak jak Side pisze sprawdź tryb monitora, bo domyślnie pewnie włączone jest jakieś Eco, wyłącz automatyczne sterowanie jasnością (jeśli monitor posiada), dynamic tone mapping i inne rzeczy o nazwach sugerujących, że monitor coś reguluje w obrazie po swojemu.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Pomijając technologię podświetlenia to OLED mniej męczy oczy - bo podświetla pojedyncze piksele tam gdzie potrzeba, a nie wali 1000 nitami na połowie ekranu bo ma 500 stref :E :E 

Godzinę temu, some1 napisał(a):

Jeśli monitor miga po wyłączeniu gsync to jest to inny problem niż ten o którym trąbią internety. Tak jak Side pisze sprawdź tryb monitora, bo domyślnie pewnie włączone jest jakieś Eco, wyłącz automatyczne sterowanie jasnością (jeśli monitor posiada), dynamic tone mapping i inne rzeczy o nazwach sugerujących, że monitor coś reguluje w obrazie po swojemu.

Albo ABL ma i się dziwi, ja to wyłączam w cholerę zawsze. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Jak ustawić, żeby w windzie używało SDR a tylko w grach HDR? 

Przed uruchomieniem gry trzeba zawsze wlaczyc HDR w windows i potem gre ;) Wylczasz gre to wylaczasz HDR w windows i przechodzis na SDR. Zawsze trzeba przeladowac gre jesli bawisz sie SDR/HDR.

9 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

A VRR masz wylaczone w windows?? To tam gdzie sie wlacza HAGS.

18 godzin temu, sideband napisał(a):

Antystatyczne ściereczki bezpyłowe

Zapodasz jakiegos linka do takiej sprawdzonej ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tutaj znalazłem chyba z największych  takich ścierek anty pyłowych - https://allegro.pl/oferta/sciereczki-esd-antystatyczne-niepylace-23x23-10szt-9271917644

W dniu 15.11.2024 o 11:36, Godlike napisał(a):

Wyczytałem że w monitorach oled od msi jest jakieś oled care które wyskakuje po 4 czy tam 16h używania monitora, inni producenci też coś takiego mają? 

Tak na przykładzie aliena co 4 godziny skumulowane wyskakuje komunikat ale można go wyłaczyć i wtedy po wyłaczeniu kompa sam się uaktywni. Generalnie jak siedzę na pulpicie w przeglądarce itd potwierdzam , z pare minut minie i gotowe na długą sesję w Star citizen :) Natomiast jesli podczas sesji gry takie cos wyskoczy nie potwierdzam i samo sie wyczysci po wyłaczeniu kompa 

10 godzin temu, sideband napisał(a):

Pamiętaj tutaj sporo dziadków i ludzie, którzy mają problemy ze wzrokiem ;)

ale za to z jakim młodym duchem i ciałem :clap:

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano

Panowie mam pytanie odnośnie kabla Display port do monitora, tyczy się to zarówno monitorów Oled jak i Lcd. Mam obecnie kabel 3 metrowy kupiony z rok temu, czy nie jest on za długi? Czytałem że im krótszy tym lepszy, zostawić go czy kupić 2 metrowy?