Phoenix. 4 730 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca https://videocardz.com/newz/sdc-reveals-first-oled-gaming-monitor-with-720hz-mode 1
michaelius33 354 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 23 godziny temu, Calibra22 napisał(a): No no jasne że tak. Myślałem bardziej że mi odradzicie lub polecicie coś innego do tej kwoty ?. Już np: wiem że zakrzywiony 32" to kupa. Skąd taka bzdura ? Będziesz na tym autocada odpalał ? Mam zakrzywione 32" i do mojego biurka się świetnie wpasował
Wu70 739 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Patrz @VRman 720Hz OLEDzik ale to pędzi, 1000Hz coraz bliżej
VRman 2 641 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca https://blurbusters.com/displayweek-2024-news-4k-1000hz-monitor-exhibited-and-new-blur-busters-display-tester/ Niestety ani ten LCD nie miał sensownego 1000Hz, bo LCD powyżej 700Hz nie nadąży nawet na najszybszych TNkach, a na IPS sporo niżej (o VA nie mówiąc) ani ten OLED niestety nie ma tego 720Hz w natywnej. A szkoda, bo im prędzej marketing odleci w stronę 700+Hz, tym szybciej stanieją te mające "tylko" 480Hz. Te 700Hz OLEDy będą oczywiście lepsze od OLEDów 500Hz, ale pytanie skąd brać taki sygnał. Albo sensowne FG, albo używać do bardzo starych gier i symulatorów CRT gdzie więcej Hz pozwoli na lepsze symulowanie "wiązki świetlnej" CRTeka. No i kable. Dopiero co wszedł DisplayPort 2.0 80Gpbs, a lepszy standard to w kartach dopiero za dobre kilka lat. Może jakimś cudem już pod koniec 2026, ale wątpię czy przed 2028. Do 4K 700Hz 80Gbps nawet z DSC będzie za mało.
sk09372 66 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Panowie, planuję zakup pierwszego OLEDa. Ten się nadaje https://dell24.pl/p/16384/Monitor-DELL-AW3423DWF-Alienware-34-Curved-QHD-OLED-DP-HDMI-3YPPG-AE a jak tak to czego on taki tani?
Kakarotto 730 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca @sk09372Jeśli ten jest za tani, to kup ten bez "F". Z tego, co się dowiedziałem, to jest to prawie to samo, a dutkowo różnica spora. Kupiłem ten sam monitor, w tym samym sklepie, ale taniej.
Brolly 765 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Godzinę temu, sk09372 napisał(a): Panowie, planuję zakup pierwszego OLEDa. Ten się nadaje https://dell24.pl/p/16384/Monitor-DELL-AW3423DWF-Alienware-34-Curved-QHD-OLED-DP-HDMI-3YPPG-AE a jak tak to czego on taki tani? bez F nie ma możliwość updatu software więc odpada całkowicie jest nowa wersja tego monitora na matrycy drugiej generacji https://www.proshop.pl/Monitor/34-Dell-Alienware-AW3425DW-3440x1440-WQHD-240Hz-QD-OLED-15W-USB-C-Curved/3372010
VRman 2 641 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca @Kakarotto tak wygląda forum z Twoją sygnaturką w trochę mniejszym oknie przeglądarki: 2
Kakarotto 730 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca @VRmanI na tak jasnym tle to oglądasz? Twoje oczy Cię nie lubią. U mnie to inaczej wygląda:
VRman 2 641 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Obserwowane mają wyróżnioną czcionkę. Tylko na jasnym się wyrażnia, a na ciemnych ni cholery nie widzę różnicy. W dzień mam więc jasny, a przed snem przełączam. Poza tym na monitorze i w panelu NV są suwaki. Można niebieski skręcić mocno. Co do tego, że u Ciebie inaczej a u mnie inaczej wygląda to posłużę się cytatem: https://youtu.be/ShT93-pKMjA?t=3130 Edytowane 9 Czerwca przez VRman
kamilos69 316 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 11 godzin temu, sk09372 napisał(a): Panowie, planuję zakup pierwszego OLEDa. Ten się nadaje https://dell24.pl/p/16384/Monitor-DELL-AW3423DWF-Alienware-34-Curved-QHD-OLED-DP-HDMI-3YPPG-AE a jak tak to czego on taki tani? Ten monitor ma już ponad 3 lata na karku. Ciężko żeby ciągle był w cenie 5k zł jak w dniu premiery. 10 godzin temu, Kakarotto napisał(a): Jeśli ten jest za tani, to kup ten bez "F". Z tego, co się dowiedziałem, to jest to prawie to samo, a dutkowo różnica spora. Wersja DW ma fizyczny moduł g-sync. DWF go nie posiada. 1
michaelius33 354 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 17 godzin temu, VRman napisał(a): https://blurbusters.com/displayweek-2024-news-4k-1000hz-monitor-exhibited-and-new-blur-busters-display-tester/ Niestety ani ten LCD nie miał sensownego 1000Hz, bo LCD powyżej 700Hz nie nadąży nawet na najszybszych TNkach, a na IPS sporo niżej (o VA nie mówiąc) ani ten OLED niestety nie ma tego 720Hz w natywnej. A szkoda, bo im prędzej marketing odleci w stronę 700+Hz, tym szybciej stanieją te mające "tylko" 480Hz. Te 700Hz OLEDy będą oczywiście lepsze od OLEDów 500Hz, ale pytanie skąd brać taki sygnał. Albo sensowne FG, albo używać do bardzo starych gier i symulatorów CRT gdzie więcej Hz pozwoli na lepsze symulowanie "wiązki świetlnej" CRTeka. No i kable. Dopiero co wszedł DisplayPort 2.0 80Gpbs, a lepszy standard to w kartach dopiero za dobre kilka lat. Może jakimś cudem już pod koniec 2026, ale wątpię czy przed 2028. Do 4K 700Hz 80Gbps nawet z DSC będzie za mało. Dlatego tak mnie wkurza, że nikt nie chce robić 1440p w 32". To jest optymalna rozdzielczość by obraz jeszcze wyglądał dobrze , jednocześnie obecne złącza pozwalają przepchnąć w niej kilkaset Hz a jednocześnie jest to o wiele łatwiej wykarmić niż 4k. 1
galakty 3 335 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Eeeee nie, nie wyglądałby dobrze. 1440 na 32" w OLED to by była sieczka z obrazu i czcionek, przecież już na 27" odstaje. To produkty premium, prędko się taki monitor nie pojawi bo nie ma on sensu.
Tasslehoff 65 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca no to dużo zależy kto jak daleko siedzi od ekranu. Ale zwyczajnie przy biurku raczej 1440p to max 27" żeby to wyglądało ok.
sideband 1 781 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Nawet gdyby czcionki były ok to 1440p do 32" to za mało za niskie PPI. 1
wkamil73 285 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Jak nie było, pszesz G7 był, miałem, jakoś tam wspominam 1
Brolly 765 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca @Phoenix. A płaczki niech dalej się srają o wypalenie przy normalnym użytkowaniu xDDDD Ja przypominam jeszcze że to jest 1 gen matrycy a większość monitorów jest już na 3 a teraz wyszły na 4. 1
galakty 3 335 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca "wypalony" OLED wciąż wygląda lepiej od nowego LCD Ciekawe czemu nikt nie sprawdza LCD na planszach testowych? Nowego? Po 5 latach? Hm? Bo by się narracja nie spinała oczywiście. A my tu na forum zanim wypalimy OLEDa to wpadnie kolejny. 1
Dimazz 569 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 20 godzin temu, sideband napisał(a): Nawet gdyby czcionki były ok to 1440p do 32" to za mało za niskie PPI. niby czemu. Wielu ludzi przez lata korzystało i korzysta z monitorów 24 cale fullhd a to takie samo PPI 3 minuty temu, galakty napisał(a): "wypalony" OLED wciąż wygląda lepiej od nowego LCD Ciekawe czemu nikt nie sprawdza LCD na planszach testowych? Nowego? Po 5 latach? Hm? Bo by się narracja nie spinała oczywiście. A my tu na forum zanim wypalimy OLEDa to wpadnie kolejny. LCD bez celowego postarzania i wad fabrycznych przeżyje dziesiątki tysięcy godzin i nic mu nie będzie. Może zmniejszy się delikatnie jasność. Przy czym będzie pobierał dużo mniej prądu przy typowych zastosowaniach. Obecne LCD full hd 24 cale biorą około 7W podczas typowego domowego użytkowania.
galakty 3 335 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca To pokaż mi plansze testowym na takim monitorze. Dla przykładu miałem matrycę VA i po roku wypalony pasek Windowsa. Suuuuuper. Pobór prądu? Naprawdę? Na forum gdzie ludzie kupują GPU po 500W? I zanim wyskoczysz z biurami, biura nas nie obchodzą w PCMR.
Kadajo 7 418 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca @galakty jesteś jedyna osoba jaka znam która wypaliła LCD U mnie na monitorku w 3 lata prawie już 10 tys godzin. No powodzenia życzę z OLED'em w takim przebiegu jak tutaj po niecałych 4000 tys. już zaczynają się problemy które widać będzie niezależnie od tego kto co mówi
bleidd 485 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Mój LCD VA dobija już spokojnie do 20 tysięcy godzin, mam go 5 lat i służy do pracy - 8-12h/dzień + do prywatnego użytku jeszcze do niedawna. Nie ma żadnych powidoków ani wypaleń, jedynie nierównomierne podświetlenie takie jak było od samego początku.
galakty 3 335 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Nie jedyną, poczytaj reddita chociażby. Sony bodajże kiedyś też miało telefon w którym IPS miał wypalenia. 12 minut temu, Kadajo napisał(a): U mnie na monitorku w 3 lata prawie już 10 tys godzin Jak miałem LCD to też nabijałem 4k rocznie, od kiedy mam OLED to wiem że nie muszę mieć włączonego monitora 100% czasu, jak odchodzę to się wyłącza/wygasza po prostu. 3/4 czasu to się pulpit albo forum wyświetlało. To samo było ze słuchawkami BT. Najpierw jęki że trzymają 3h i trzeba ładować, a dzisiaj nie widuję już na kablu Edytowane 11 Czerwca przez galakty
Kadajo 7 418 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Oleda kupie na pewno nie wiem tylko czy doczekam do 1440p czy ostatecznie 4K 1
Rekomendowane odpowiedzi