Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

ludzie mnie wysmieją a ja ich zbanuje - nie chce oleda. nie pod moj styl uzytkowania monitora. Nawet jesli wypalenie to kwestia lat to jakoś mnie to odrzuca. Nie potrzebuje efektu "WOW", wystarczy mi efekt "wow"

Ja się mocno wzbraniałem przed OLEDem ponad rok siedząc na AOC Q27G3XMN, wcześniej na innym AOC.
Matryce 4 generacji to już nie 1 generacja odnośnie zużycia, a jakość obrazu jest taka, że jak doświadczysz nie będziesz już nigdy chciał wracać na nie-OLEDy. Trust me.

Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No dokładnie. 
Dla mnie najlepszymi monitorami są:
w okolicach 1000zł: AOC Q27G3XMN/BK
w okolicach 2000zł: GIGABYTE MO27Q28G

Oczywiście jak ma być 27" 1440p, ale to też optimum.
Jeżeli cena tego AOC utrzyma się w tej okolicy (a w większości sklepów jest taka) to pozamiata tymi różnymi niewiele tańszymi IPS/VA bezapelacyjnie.

Dokładnie dla mnie na przykład IPS w ogóle jest nieakceptowany przez śmieszą czerń a to jest wyznacznik jakości obrazu. Nie jeden powie, że niby smużenie i słabe kąty widzenia. Tylko jak ktoś kupuje monitor głównie do gier to taki  AOC robi jakościowo miazgę z tych IPSów. Co innego jak ktoś kupuje monitor do pracy, czy może jakiś esportowych strzelanek typu fortnite, czy CS to ma gdzieś kontrast.

2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

nie pozamiata bo ma słabe kąty widzenia. 

Do pracy nie jest już takim fajny monitorem a przy dwóch monitorach robi się całkiem kiepsko

Nie wiem co mają kąty widzenia do 27" monitora gdzie siedzisz na wprost niego :D To nie TV 105" VA, gdzie 4 osobowa rodzina na kanapie może zauważyć odchylenia w zależności gdzie siedzi. Oczywiście mowa  o tym AOC Q27G3XMN była tylko i wyłącznie o grach. Na pewno nikomu taki miniled z takim HDRem i czernią do prac biurowych nie jest potrzebny. Co nie zmienia faktu, że za 1050zł to rewelacja monitor ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Wgrałem F06 do Gigabyte MQ27Q28G, gammę 2.2 przestawiłem na OFF, mam też wrażenie że obraz mocniej świecił na 30% jasności przy F05 a tutaj jest mniej bicia "białym" co mi odpowiada przy tych samych ustawieniach, Black equalizer mam 10-11, zamiast 12-14 więc na moje jest poprawa, testów nie klapałem bo wykorzystywałem czas wolny na granie :) .
Czy HDR Peak 1500 też wam przełącza wam dłużej niż inne profile HDR, nie przeszkadza mi to bo i tak nadal katuje HDR Gamer z moimi nastawami i są zbliżone do Peak 1500 jak na moje oko ale zastanawia mnie czy tylko u mnie tak jest że dłużej przełącza się na ten tryb?
Problemów większych nie uświadczyłem niż wspomniane przełączanie na HDR 1500 ani pogorszenia obrazu po przejściu z F05 na F06, bardziej skłaniałbym się że jest poprawa, personalnie mogę polecić F06.

Opublikowano

@AtGod Ja jeszcze siedzę na F05. Czekam, aż znajdzie się więcej śmiałków z F06 i podzieli się wrażeniami. Dosyć szybko Gigabyte robi te update... może się okazać, że jak w końcu się zdecyduje, to już będzie F07 xD 
Kto to łacha darł z ASUSa, że Gigabyte więcej w firmware zrobił przez krótki okres czasu tego monita jak oni w 2 lata? :lol2:

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@AtGod Ja jeszcze siedzę na F05. Czekam, aż znajdzie się więcej śmiałków z F06 i podzieli się wrażeniami. Dosyć szybko Gigabyte robi te update... może się okazać, że jak w końcu się zdecyduje, to już będzie F07 xD 
Kto to łacha darł z ASUSa, że Gigabyte więcej w firmware zrobił przez krótki okres czasu tego monita jak oni w 2 lata? :lol2:

Też się wstrzymywałem ale @galakty nie wspominał nic złego, a raczej poprawę, na reddicie też nie widziałem aby była jakaś draka, także zaryzykowałem po czekaniu kilka tygodni i nie ma co się bać :D Możesz śmiało wrzucać @Lameismynamegorzej nie będzie raczej xD 
Audio nie testowałem więc nic nie powiem na ten temat :E 

Edytowane przez AtGod
Opublikowano

Ktoś miał okazję widzieć i potestować nowość od Asus na matrycy WOLED?

ASUS ROG Strix XG32UCWMG

asus-rog-strix-oled-XG32UCWMG-release-kv.thumb.jpg.5b1b15d7af47b2b603a69abe3769c8b7.jpg

Miałem "na testach" dwa monitory QD-OLED, ale jak mam brać monitor na kolejne 4-5 lat to chciałbym już coś świeżego 🤔

Opublikowano
8 godzin temu, skunRace napisał(a):

Nie wiem co mają kąty widzenia do 27" monitora gdzie siedzisz na wprost niego

AOC miniled nawet na wprost z odległości 70-80cm miał "odbarwienia" w rogach... ;) 

8 godzin temu, AtGod napisał(a):

Czy HDR Peak 1500 też wam przełącza wam dłużej niż inne profile HDR, nie przeszkadza mi to bo i tak nadal katuje HDR Gamer z moimi nastawami i są zbliżone do Peak 1500 jak na moje oko ale zastanawia mnie czy tylko u mnie tak jest że dłużej przełącza się na ten tryb?

Tak na F06 tak jest, czekam na jakieś testy EOTF tych trybów bo nie wiem czy jest sens używać czy nie. Na razie jadą Gamer + ABL Medium/High + Dark enhance + Gamma off bo black crush praktycznie nie występuje w takim ustawieniu. Zwykły HDR ma black crush i ABL Medium na sztywno (na F05 dało się zmienić) 

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

To ja:D Taka prawda. Asus w kolejnych aktualizacjach potrafił zepsuć dobrze działające rzeczy albo w kolejnych wersjach "przywrócić" błędy ze starych wersji. Chyba pierwsze urządzenie, które używałem na starszej wersji softu, a trochę mam jobla na tym punkcie.

F06 w Gigusiu działa naprawdę dobrze i nie wiem co jeszcze można by poprawić. Przepalone highlighty traktuję jako specyfikę panelu i wątpię, że można to naprawić programowo. Przynajmniej będzie jakiś sens przechodzenia na 5 generację WOLED:E

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

ludzie mnie wysmieją a ja ich zbanuje - nie chce oleda. nie pod moj styl uzytkowania monitora. Nawet jesli wypalenie to kwestia lat to jakoś mnie to odrzuca. Nie potrzebuje efektu "WOW", wystarczy mi efekt "wow"

A to tylko jedna z zalet. Bałem się powrotu do IPS po dwóch tygodniach z oledem ale sumarycznie teraz odetchnąłem z ulgą, że się go pozbyłem. Panel, który stoi czarnym kolorem nie potrafi poprawnie wyświetlać jego jasniejszych odcieni. No parodiaxD

Opublikowano

Trybu 1500 się nie używa :hihot: 

Ale powiem wam że nawet w SDR robią robotę... Grałem wczoraj w Arc Raiders, wyszedłem z tunelu na zachód słońca i po prostu pięknie to wyglądało. Na LCD patrzysz na słońce i nic, zero efektu bo cała matryca świeci z taką samą jasnością, a tutaj zależnie od umiejscowienia kamery masz inny efekt. I to bez HDR. 

Opublikowano (edytowane)

HDR na LCD nie istnieje, to bzdura marketingowa. Jedynie na miniled można mówić o imitacji HDR i w sumie tylko na VA.

Na OLED to nawet forum wygląda lepiej, głębokie czernie, piękne to jest :D Nawet moja narzeczona jak zobaczyła Gigusia to była w szoku bo obok stał laptop na IPS i wieczorem różnica jest kolosalna :E 

HDR jak na ironię może wieczorami być zbyt jasny, nie rozumiem ludzi którzy chcą trybów 1500 nitów, nawet TB500 potrafi walnąć po oczach. 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie dlatego ja tylko SDR używam, na OLED SDR wygląda lepiej niż HDR na LCD.

Pamiętam jak OLED'y debiutowały to Koper z HDTV Polska tez pisał ze obraz wygląda jak HDR jest tak kontrastowy :)

Jaki hdr:E

Opublikowano

HDR jest upierdliwy przy tworzeniu nagrań bo często potem się okazuje ze w SDR są problemy.

Jasne to pewnie kwestia odpowiedniej konwersji no ale właśnie. To dodatkowa robota i kasa.

W grach są podobne kwiatki i już nie raz gra źle wyglądała w SDR przez złą konwersje ale to raczej z HDR częściej są problemy jak sami wiecie.

Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Trybu 1500 się nie używa :hihot: 

Ale powiem wam że nawet w SDR robią robotę... Grałem wczoraj w Arc Raiders, wyszedłem z tunelu na zachód słońca i po prostu pięknie to wyglądało. Na LCD patrzysz na słońce i nic, zero efektu bo cała matryca świeci z taką samą jasnością, a tutaj zależnie od umiejscowienia kamery masz inny efekt. I to bez HDR. 

Ja polecam odpalic sobie na gigusiu tryb hdr, i w Arc Raiders filtr nvdia HDR, pieknie to wyglada. Ja mam max nit 400, szarosci 80, kontrast -20, nasycenie 60. W sumie w roznych grach tego uzywam, jezeli nie ma dobrej implementacji hdr