Lameismyname 2 757 Opublikowano Sobota o 08:35 Opublikowano Sobota o 08:35 18 minut temu, Krzysiak napisał(a): Macie jakiś sprawdzony sposób na czyszczenie matrycy w oledzie? Uj mnie strzela z tym, jakaś masakra z tym jest Domyślam się, że masz na myśli fizyczne czyszczenie. Na pewno nie używaj spirytusu... Zawsze możesz sprzedać QDka i kupić WOLEDa, którego czyści się jak każdy inny monitor. Jeżeli nie to zostaje Ci woda destylowana, mikrofibra i modlitwa 1
Devils1100 40 Opublikowano Sobota o 10:22 Opublikowano Sobota o 10:22 https://amzn.eu/d/cZdW4fl U mnie widze Promka na Amazonie🙂 ktoś posiada ten Model?
Pablloo 100 Opublikowano Sobota o 11:23 Opublikowano Sobota o 11:23 2 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Domyślam się, że masz na myśli fizyczne czyszczenie. Na pewno nie używaj spirytusu... Zawsze możesz sprzedać QDka i kupić WOLEDa, którego czyści się jak każdy inny monitor. Jeżeli nie to zostaje Ci woda destylowana, mikrofibra i modlitwa Nie wiem jak ludzie to czyszczą żeby doprowadzić monitor do takiego stanu. Ponad rok czyszczę monitor alkoholem tak jak producent zaleca i nic się nie dzieje.
MaxaM 1 799 Opublikowano Sobota o 21:09 Opublikowano Sobota o 21:09 (edytowane) 341CQR dostępny od 23 stycznia u sąsiadów https://www.notebooksbilliger.de/msi+mpg+341cqrde+qd+oled+x36+gaming+monitor+360hz+003ms+gtg+911288 Edytowane Sobota o 21:10 przez MaxaM 1
Fenrir_14 950 Opublikowano Sobota o 21:23 Opublikowano Sobota o 21:23 (edytowane) W dniu 17.01.2026 o 09:10, Krzysiak napisał(a): Macie jakiś sprawdzony sposób na czyszczenie matrycy w oledzie? Uj mnie strzela z tym, jakaś masakra z tym jest Ja od lat stosuję tylko i wyłącznie wodę destylowaną i ściereczki do okularów marki HAYNE / Zeiss Lens w dużych rozmiarach. Edytowane wczoraj o 11:29 przez Fenrir_14
galakty 3 947 Opublikowano wczoraj o 07:45 Opublikowano wczoraj o 07:45 Co prawda mam WOLED ale 70% + mikrofibra a amazonu.
Miś Koralgol 23 Opublikowano wczoraj o 09:45 Opublikowano wczoraj o 09:45 (edytowane) 12 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a): Ja od lat stosuję tylko i wyłącznie wodę utlenioną i ściereczki do okularów marki HAYNE / Zeiss Lens w dużych rozmiarach. Mam nadzieję, że chodziło Ci o wodę destylowaną/zdemineralizowaną, bo woda utleniona (silny aktywny utleniacz) zdecydowanie nie jest wskazana do czyszczenia powłok ekranów. Edytowane wczoraj o 09:52 przez Miś Koralgol 2
Fenrir_14 950 Opublikowano wczoraj o 11:31 Opublikowano wczoraj o 11:31 @Miś Koralgol zdecydowanie woda destylowana ofc, nie wiem czemu mi się ta utleniona we łbie znalazła haha 👍
Mistrz zakonu Paladynów 837 Opublikowano wczoraj o 15:24 Opublikowano wczoraj o 15:24 7 godzin temu, galakty napisał(a): Co prawda mam WOLED ale 70% + mikrofibra a amazonu. Kumpel do QD używa 50/50 izopropylowy alkohol z wodą destylowaną + gruba mikrofibra i jest git. 18 godzin temu, MaxaM napisał(a): 341CQR dostępny od 23 stycznia u sąsiadów https://www.notebooksbilliger.de/msi+mpg+341cqrde+qd+oled+x36+gaming+monitor+360hz+003ms+gtg+911288 Ciekawe kiedy u nas ten nowy panel no czekam okrutnie
MaxaM 1 799 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) @Mistrz zakonu Paladynów Mam nadzieję, że też szybko i nie będzie przesadnie droższy niż te 1200€ z niemieckiego sklepu Potrzebuję monitora na już, a jestem nastawiony na UW. Trochę się boję aby nie było jakichś problemów z nim ze względu na nowy produkt Ogółem mam traumę odnośnie kupowania monitora. Kiedyś zwracałem 3 razy, bo za każdym razem był jakiś defekt fizyczny. Edytowane 22 godziny temu przez MaxaM 1
Mistrz zakonu Paladynów 837 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu No ja dokładnie mam tak samo oled juz kupuje od 2 lat
samsung70 217 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu W dniu 17.01.2026 o 11:23, Pablloo napisał(a): Nie wiem jak ludzie to czyszczą żeby doprowadzić monitor do takiego stanu. Ponad rok czyszczę monitor alkoholem tak jak producent zaleca i nic się nie dzieje. hek, to można w końcu tym alkoholem czy nie?
Mistrz zakonu Paladynów 837 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 16 minut temu, samsung70 napisał(a): hek, to można w końcu tym alkoholem czy nie? Tak ale izopropylowym 70% a nie 90% Niektórzy producenci nawet w instrukcji tak podają, ja pisałem wyżej że kumpel czyści QD 50/50 woda destylowana z alkoholem izopropylowym i jest git. 1 1
Pablloo 100 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Godzinę temu, samsung70 napisał(a): hek, to można w końcu tym alkoholem czy nie? Od MSI na pewno, nie wiem jak to dokładnie wygląda u innych producentów. https://pl.msi.com/blog/how-to-clean-your-oled-monitor 1 1
HenioElektryk 13 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Jak ktoś ma monitor Alienware AW3225QF to 12.01 wyszedł w końcu nowy firmware dodający nowy tryb HDR Peak 1000 Bright. Ma to w teorii poprawić sytuację, w której tryb TB400 potrafił być jaśniejszy od trybu Peak 1000 - https://tftcentral.co.uk/articles/testing-hdr400-true-black-and-peak-1000-mode-brightness-on-new-oled-monitors - pozostałe firmy w większości już zdążyły to poprawić. Dell standardowo się nie spieszył - i tak dobrze że w ogóle coś wypuścili w tym temacie. Link do update poniżej: https://www.dell.com/support/home/en-us/drivers/driversdetails?driverid=kgk3c&oscode=w2021&productcode=aw3225qf-monitor&lwp=rt Edytowane 8 godzin temu przez HenioElektryk
brainq 47 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 14 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a): No ja dokładnie mam tak samo oled juz kupuje od 2 lat Witaj w klubie ale na bank celuje na nowego oleda w 31 cali poczekam do czerwca i wtedy będę wybierał.
Cappucino 288 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 13 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a): Tak ale izopropylowym 70% a nie 90% Niektórzy producenci nawet w instrukcji tak podają, ja pisałem wyżej że kumpel czyści QD 50/50 woda destylowana z alkoholem izopropylowym i jest git. A jak położysz na płasko i spojrzysz pod światło to masz piękne fioletowe plamy? Ja tak miałem na msi.
Mistrz zakonu Paladynów 837 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 41 minut temu, Cappucino napisał(a): A jak położysz na płasko i spojrzysz pod światło to masz piękne fioletowe plamy? Ja tak miałem na msi. On ma della w normalnej pozycji nic nie widac pod światło nawet
VRman 3 031 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) To trochę nie na temat, ale o innych monitorach nikomu na forum się nie chce gadać, więc tu wrzucę: Na YT pojawiły się filmiki z ceną 650$+VAT za LCD IPSa z Pulsarem. To pomiędzy 2600 a 3300 u nas. W sklepach w PL jest jeden za 4000, ale pewnie placeholder. Spoiler Jeśli bym kupował dla siebie za rok to w takiej kolejności preferencji: 1. VR zamiast monitora do gier 2. : 480Hz 1440p lub wyżej za ok 2500zł, jasność 400cd aby przy BFI 1/2 zostało 200d 3. Jak takich nie ma, to IPS Pulsar nawet za 2500, nawet mimo zaledwie 360Hz, które to w LCD i tak się nie liczy, bo na 500 i tak są za wolne te IPSy. 4. Dopiero tutaj OLEDy jakie obecnie istnieją, w tym OLEDy 240Hz na promocjach za 1700zl. Na obecne 480Hz wydawać pierdylionów nie ma sensu. Jakbym miał wydać 5K na monitor to wolałbym droższy headset VR, w grach dałoby to więcej frajdy. Edytowane 5 godzin temu przez VRman
Cappucino 288 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 54 minuty temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a): On ma della w normalnej pozycji nic nie widac pod światło nawet qd oled w dell ma inną powłokę niż qd oled w msi?
sideband 2 114 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Wszystkie mają te same powłoki matrycę to klepie Samsung, a nie MSI czy Dell 1
HenioElektryk 13 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Jak w instrukcji nic nie ma to izo+woda destylowana chyba najlepsza opcja. Ja w swoim AW3225QF też chciałem użyć mixu woda destylowana+izopropyl ale w instrukcji tego zabraniają. Nie wiem co tam na ten panel jeszcze nałożyli za powłokę, ale trochę strach sprawdzać czy rzeczywiście alko na dłuższą metę by zaszkodziło. Ja używam płyn do czyszczenia ekranów bez dodatku żadnego alkoholu i ściereczek bezpyłowych od @sideband bodajże. Na początek używam płyn na scierkę i na mokro czyszczę, a potem drugą suchą i czystą z opakowania na sucho przecieram. Przy mikrofibrach/okularowych zawsze mi jakieś smugi zostawały, a przy tych bezpyłowych to powiedzmy że efekt jest zadowalający - choć czasem kusi żeby jednak tego izopropylu użyć No i coś tam jednak chyba te powłoki delikatnie się różnią między producentami, skoro MSI np. zaleca 70% roztwór etanolu a Dell/Alienware absolutnie zabrania Edytowane 1 godzinę temu przez HenioElektryk
Rekomendowane odpowiedzi