Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Macie jakiś sprawdzony sposób na czyszczenie matrycy w oledzie? Uj mnie strzela z tym, jakaś masakra z tym jest :rotfl2:

Domyślam się, że masz na myśli fizyczne czyszczenie.
Na pewno nie używaj spirytusu...

r91lyt9oakba1.thumb.jpg.b8e3ccf07e83e8e91ca168dfe6ac4478.jpg

Zawsze możesz sprzedać QDka i kupić WOLEDa, którego czyści się jak każdy inny monitor.
Jeżeli nie to zostaje Ci woda destylowana, mikrofibra i modlitwa ;) 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Domyślam się, że masz na myśli fizyczne czyszczenie.
Na pewno nie używaj spirytusu...

r91lyt9oakba1.thumb.jpg.b8e3ccf07e83e8e91ca168dfe6ac4478.jpg

Zawsze możesz sprzedać QDka i kupić WOLEDa, którego czyści się jak każdy inny monitor.
Jeżeli nie to zostaje Ci woda destylowana, mikrofibra i modlitwa ;) 

Nie wiem jak ludzie to czyszczą żeby doprowadzić monitor do takiego stanu. Ponad rok czyszczę monitor alkoholem tak jak producent zaleca i nic się nie dzieje.

IMG20260117121252.jpg

IMG20260117121214.jpg

IMG20260117121155.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.01.2026 o 09:10, Krzysiak napisał(a):

Macie jakiś sprawdzony sposób na czyszczenie matrycy w oledzie? Uj mnie strzela z tym, jakaś masakra z tym jest :rotfl2:

Ja od lat stosuję tylko i wyłącznie wodę destylowaną i ściereczki do okularów marki HAYNE / Zeiss Lens w dużych rozmiarach.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ja od lat stosuję tylko i wyłącznie wodę utlenioną i ściereczki do okularów marki HAYNE / Zeiss Lens w dużych rozmiarach.

Mam nadzieję, że chodziło Ci o wodę destylowaną/zdemineralizowaną, bo woda utleniona (silny aktywny utleniacz) zdecydowanie nie jest wskazana do czyszczenia powłok ekranów. 

Edytowane przez Miś Koralgol
  • Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Co prawda mam WOLED ale 70% + mikrofibra a amazonu. 

Kumpel do QD używa 50/50 izopropylowy alkohol z wodą destylowaną + gruba mikrofibra i jest git.

18 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Ciekawe kiedy u nas ten nowy panel no czekam okrutnie :E

Opublikowano (edytowane)

@Mistrz zakonu Paladynów

Mam nadzieję, że też szybko i nie będzie przesadnie droższy niż te 1200€ z niemieckiego sklepu :/ 

Potrzebuję monitora na już, a jestem nastawiony na UW.

Trochę się boję aby nie było jakichś problemów z nim ze względu na nowy produkt :/

Ogółem mam traumę odnośnie kupowania monitora. Kiedyś zwracałem 3 razy, bo za każdym razem był jakiś defekt fizyczny.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 17.01.2026 o 11:23, Pablloo napisał(a):

Nie wiem jak ludzie to czyszczą żeby doprowadzić monitor do takiego stanu. Ponad rok czyszczę monitor alkoholem tak jak producent zaleca i nic się nie dzieje.

IMG20260117121252.jpg

IMG20260117121214.jpg

IMG20260117121155.jpg

hek, to można w końcu tym alkoholem czy nie? :P

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś ma monitor Alienware AW3225QF to 12.01 wyszedł w końcu nowy firmware dodający nowy tryb HDR Peak 1000 Bright. Ma to w teorii poprawić sytuację, w której tryb TB400 potrafił być jaśniejszy od trybu Peak 1000 - https://tftcentral.co.uk/articles/testing-hdr400-true-black-and-peak-1000-mode-brightness-on-new-oled-monitors - pozostałe firmy w większości już zdążyły to poprawić. Dell standardowo się nie spieszył - i tak dobrze że w ogóle coś wypuścili w tym temacie.  Link do update poniżej:

https://www.dell.com/support/home/en-us/drivers/driversdetails?driverid=kgk3c&oscode=w2021&productcode=aw3225qf-monitor&lwp=rt

Edytowane przez HenioElektryk
Opublikowano
14 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

No ja dokładnie mam tak samo oled juz kupuje od 2 lat :E

Witaj w klubie ale na bank celuje  na nowego oleda w 31 cali poczekam do czerwca i wtedy będę wybierał.

Opublikowano
13 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Tak ale izopropylowym 70% a nie 90% :E 

Niektórzy producenci nawet w instrukcji tak podają, ja pisałem wyżej że kumpel czyści QD 50/50 woda destylowana z alkoholem izopropylowym i jest git.

A jak położysz na płasko i spojrzysz pod światło to masz piękne fioletowe plamy? Ja tak miałem na msi.

Opublikowano (edytowane)

To trochę nie na temat, ale o innych monitorach nikomu na forum się nie chce gadać, więc tu wrzucę:

Na YT pojawiły się filmiki z ceną 650$+VAT za LCD IPSa z Pulsarem. To pomiędzy 2600 a 3300 u nas. W sklepach w PL jest jeden za 4000, ale pewnie placeholder.

Spoiler

Jeśli bym kupował dla siebie za rok to w takiej kolejności preferencji:

1. VR zamiast monitora do gier :D

2. : 480Hz 1440p lub wyżej za ok 2500zł, jasność 400cd aby przy BFI 1/2 zostało 200d

3. Jak takich nie ma, to IPS Pulsar nawet za 2500, nawet mimo zaledwie 360Hz, które to w LCD i tak się nie liczy, bo na 500 i tak są za wolne te IPSy.

4. Dopiero tutaj OLEDy jakie obecnie istnieją, w tym OLEDy 240Hz na promocjach za 1700zl. Na obecne 480Hz wydawać pierdylionów nie ma sensu. Jakbym miał wydać 5K na monitor to wolałbym droższy headset VR, w grach dałoby to więcej frajdy.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Jak w instrukcji nic nie ma to izo+woda destylowana chyba najlepsza opcja. Ja w swoim AW3225QF też chciałem użyć mixu woda destylowana+izopropyl  ale w instrukcji tego zabraniają. Nie wiem co tam na ten panel jeszcze nałożyli za powłokę, ale trochę strach sprawdzać czy rzeczywiście alko na dłuższą metę by zaszkodziło. Ja używam płyn do czyszczenia ekranów bez dodatku żadnego alkoholu i ściereczek bezpyłowych od @sideband bodajże. Na początek używam płyn na scierkę i na mokro czyszczę, a potem drugą suchą i czystą z opakowania na sucho przecieram. Przy mikrofibrach/okularowych zawsze mi jakieś smugi zostawały, a przy tych bezpyłowych to powiedzmy że efekt jest zadowalający - choć czasem kusi żeby jednak tego izopropylu użyć ;D

No i coś tam jednak chyba te powłoki delikatnie się różnią między producentami, skoro MSI np. zaleca 70% roztwór etanolu a Dell/Alienware absolutnie zabrania 

Edytowane przez HenioElektryk