Lameismyname 3 943 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) @Doamdor Co napisałem niejasno, czego nie rozumiesz bądź się nie zgadzasz? 6 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie rozumiem jak najgłębsza czern jak od pierwszej generacji OLED jest w stanie uzyskać czerń idealna której luminacja wynosi 0 Najgłębsza możliwa. Zauważ, że oprócz samej luminancji 0 masz lepszą powłokę i w jaśniejszym pomieszczeniu czerń będzie bardziej czarna jak na poprzednich generacjach, a tym bardziej bez porównania z QDkami. Zwróć uwagę na Monitors Unboxed jak świecą lampką aby porównać powłoki. Wrażenie czerni w realu powinno być lepsze. Po prostu. 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Chyba jedyna poważną zaleta WOLED'a TANDEM jest struktura RGB. Myślę, że nie bez powodu recenzenci tak wychwalają tą matrycę i tak dobre noty zbiera w testach. Moim zdaniem zalet jest więcej. Z wad wiadomo głównie vertical banding - tutaj loteria matrycowa niestety... Edytowane 31 Maja przez Lameismyname
Doamdor 2 823 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) 8 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie rozumiem jak najgłębsza czern jak od pierwszej generacji OLED jest w stanie uzyskać czerń idealna której luminacja wynosi 0 No czerń jest najgłębsza na 4gen WOLED. Edytowane 31 Maja przez Doamdor 1
Kadajo 9 793 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Chyba jedyna poważną zaleta WOLED'a TANDEM jest struktura RGB. 8 minut temu, Lameismyname napisał(a): @Doamdor Co napisałem niejasno, czego nie rozumiesz bądź się nie zgadzasz? Najgłębsza możliwa. Zauważ, że oprócz samej luminancji 0 masz lepszą powłokę i w jaśniejszym pomieszczeniu czerń będzie bardziej czarna jak na poprzednich generacjach, a tym bardziej bez porównania z QDkami. Zwróć uwagę na Monitors Unboxed jak świecą lampką aby porównać powłoki. Wrażenie czerni w realu powinno być lepsze. Po prostu. No tylko to wszytko ląduje w koszu jak wyłączysz światło wiec, o czym ty piszesz To nie jest żadna najgłębsza czerń tylko co najwyżej najlepszy filtr antyodlbakowy. 1
TheMr. 3 054 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Mi po paru miesiącach już struktura RGB nie przeszkadza. Tylko dla tej opcji raczej bym nie kupował nowego monitora za 3800-4500 zł z segmentu premium.
Kadajo 9 793 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 10 minut temu, Lameismyname napisał(a): Myślę, że nie bez powodu recenzenci tak wychwalają tą matrycę i tak dobre noty zbiera w testach. Moim zdaniem zalet jest więcej. Z wad wiadomo głównie vertical banding - tutaj loteria matrycowa niestety... Recenzenci mają się zachwycać, bo za to im się płaci, nie dziwi cię, że często nie wspomina sie o Vertical Bandingu który mocno powrócił w tych matrycach ? A teraz najlepsze, po kalibracji nie będziesz w stanie odróżnić z którą generacją matrycy masz do czynienia chyba ze banding ci da wyraźną wskazówkę
MaxaM 1 957 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Jeszcze chwilę temu jakie było bronienie idealnej czerni oleda względem ips. A teraz jest już dyskusja ile czerni jest w czerni w oledzie? Coś mnie ominęło? 2
Kadajo 9 793 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 1 minutę temu, TheMr. napisał(a): Mi po paru miesiącach już struktura RGB nie przeszkadza. Tylko dla tej opcji raczej bym nie kupował nowego monitora za 3800-4500 zł z segmentu premium. Czysta struktura RGB pozwala utrzymać poprawne nasycenie kolorów w trybach HDR przy wyższych jasnościach, co jest bolączką WOLED'a ze względu na strukturę WRGB. Problem nie dotyczy SDR i sRGB. Teraz, MaxaM napisał(a): Jeszcze chwilę temu jakie było bronienie idealnej czerni oleda względem ips. A teraz jest już dyskusja ile czerni jest w czerni w oledzie? Coś mnie ominęło? Moja czerń jest czarniejsza niż twoja Nie no kolega po prostu użył skrótu myślowego, chodziło mu o lepszej jakości filtr antyglare
lukadd 3 737 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Jak oled to tylko z czystą szklaną powłoką, inaczej to nawet nie wiecie co to czerń Raczej chyba o szarościach rozmawiacie 1
Lameismyname 3 943 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 8 minut temu, Kadajo napisał(a): Chyba jedyna poważną zaleta WOLED'a TANDEM jest struktura RGB. No tylko to wszytko ląduje w koszu jak wyłączysz światło wiec, o czym ty piszesz To nie jest żadna najgłębsza czerń tylko co najwyżej najlepszy filtr antyodlbakowy. Myślę, że użyłem językowego uproszczenia. Masz rację - ze względu technicznego, mocno niepoprawnego skoro piksel na matrycy A nie świeci tak samo jak na matrycy B. Jednak też wiesz co mam na myśli. Skrajny przykład - porównać sobie "wyłączone piksele" na WOLED i QD-OLED przy normalnie naświetlonym pomieszczeniu - laik powie, że czerń jest lepsza na WOLEDzie. Nie dziwi to, bo taki jest odbiór. 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Recenzenci mają się zachwycać, bo za to im się płaci, nie dziwi cię, że często nie wspomina sie o Vertical Bandingu który mocno powrócił w tych matrycach ? Dawno nie oglądałem materiałów nt. monitorów na Tandemie bo już trochę minęło od premiery ale przecież temat Vertical Bandingu był poruszany. Ja też jestem zawsze sceptyczny do ochów i achów ale taki rtings.com jak był przed paywallem rozbił na czynniki pierwsze zady i walety tych matryc i generalnie było na mocny plus. 6 minut temu, Kadajo napisał(a): A teraz najlepsze, po kalibracji nie będziesz w stanie odróżnić z którą generacją matrycy masz do czynienia chyba ze banding ci da wyraźną wskazówkę WOLEDy poprzednich generacji nie uzyskiwały takiej jasności (całościowo, tym bardziej punktowo) i od tego bym zaczął rozróżnianie. Druga kwestia to ostrość czcionek. Po przesiadce z VA Miniled na 1-3 GEN WOLED zauważyłbym spadek ostrości, na 4 GEN jest naprawdę przyzwoicie.
Kadajo 9 793 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 3 minuty temu, lukadd napisał(a): Jak oled to tylko z czystą szklaną powłoką, inaczej to nawet nie wiecie co to czerń Raczej chyba o szarościach rozmawiacie Jak będę chciał popatrzeć w lustro to pójdę do przedpokoju Ale tak, glare jest lepszy, ale niestety trzeba mieć do niego warunku. Ja np. TV ma glare, ale monitor musi być matt, bo nie ma innej opcji żeby nie oglądać okna zamiast monitora. O dziwo różnica między tymi polówkami jest mniejsza niż by się mogło wydawać w normalnych warunkach. To zapewne wynika z dobrej powłoki matowej matrycy jaka siedzi w tym moim monitorze.
sideband 3 011 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 3 godziny temu, galakty napisał(a): Battlefront 2 mi tak działał, więc da się, ale poza nim żadna gra mi nie chciała działać jeśli wcześniej w Windowsie HDR nie włączyłem. Brak standardu zdecydowanie, a nawet jakby HDR działał to nie jest powiedziane, że black level będzie poprawny. Takie Diablo 4 ma bardzo słaby HDR, nie chce mi się go włączać Tych gier trochę jest wszystkie na Frostbite właśnie wbijają HDR z automatu, Residenty, ale nie wszystkie. Doom Eternal włącza, ale już ten nowy włącza, ale potrafi przełączyć monitora w tryb HDR. Far Cry też włączają HDR. Nawet niektóre tytuły na UE potrafią załączyć HDR, ale większość nie potrafi. Dlatego jest potrzebne rozwiązanie na poziomie API. Takowych gier jest pewnie więcej tylko nie widzę żadnej listy na necie 1
galakty 5 063 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 1 minutę temu, sideband napisał(a): Tych gier trochę jest wszystkie na Frostbite właśnie wbijają HDR z automatu, Residenty, ale nie wszystkie. Doom Eternal włącza, ale już ten nowy włącza, ale potrafi przełączyć monitora w tryb HDR. Far Cry też włączają HDR. Nawet niektóre tytuły na UE potrafią załączyć HDR, ale większość nie potrafi. Dlatego jest potrzebne rozwiązanie na poziomie API. Takowych gier jest pewnie więcej tylko nie widzę żadnej listy na necie Pytanie czy idzie to zrobić po stronie Windowsa, czy jednak deweloper gry musi to zrobić. Fajnie jakby NV coś wymusiła w tym temacie, coś jak DLSS.
Kadajo 9 793 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Co mi przypomina ze nie testowałem jeszcze HDR w FH6
Kyle 514 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 8 minut temu, Kadajo napisał(a): Jak będę chciał popatrzeć w lustro to pójdę do przedpokoju +1 W sumie to dla mnie nie ważne jaka jest powłoka, byle nie robiła za lusterko i nie zniekształcała obrazu. Z tego powodu najlepsze moim zdaniem są najgładsze matowe, lub najlepiej rozpraszające lusterka. Innymi słowy, jak nie wiemy jak nazwać powłokę (czy lusterko, czy mat) to prawdopodobnie jest to mój ideał
sideband 3 011 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) Mnie stricte chodzi o implementacje "włącznika" HDR jeżeli będzie to na poziomie API to durny developer to ogarnie bez żadnych kombinacji. Cytując klasyka "It Just Works" Nie liczę nawet na ogarnięcie standardu implementacji HDR w grach przez MS to raczej ich przerasta. Edytowane 31 Maja przez sideband
Lameismyname 3 943 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 19 minut temu, MaxaM napisał(a): Jeszcze chwilę temu jakie było bronienie idealnej czerni oleda względem ips. A teraz jest już dyskusja ile czerni jest w czerni w oledzie? Coś mnie ominęło? Spoko, zaraz wbije ekipa, która wywyższy czerń IPS nad WOLED/QD-OLEDową 2 minuty temu, Kyle napisał(a): +1 W sumie to dla mnie nie ważne jaka jest powłoka, byle nie robiła za lusterko i nie zniekształcała obrazu. Z tego powodu najlepsze moim zdaniem są najgładsze matowe, lub najlepiej rozpraszające lusterka. Innymi słowy, jak nie wiemy jak nazwać powłokę (czy lusterko, czy mat) to prawdopodobnie jest to mój ideał Niestety, u mnie błyszcząca by nie przeszła. Przy błyszczącej mamy podobny problem co przy QDkach - w normalnie naświetlonym pomieszczeniu tracimy na tym, a nie każdy używa kompa w piwnicy.
galakty 5 063 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja QD to jedynie piwnica albo jak monitor jest tyłem do okien, u mnie się nie da bo musi stać bokiem, ale przy WOLED rolety rozwiązują problem (i nie musi być ciemno, wystarczy bezpośrednie słońce rozproszyć). 2
MaxaM 1 957 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 9 minut temu, galakty napisał(a): QD to jedynie piwnica albo jak monitor jest tyłem do okien U mnie w pobliżu oleda qd stoi monitor ips i chyba bym stwierdził, że na ips jest gorsza czerń przy wyłączonych monitorach. W innym pokoju mam tv qd i tam widać magentę przy zbliżonych warunkach nasłonecznienia. Dark Armor, czy inne dziwne marketingowe nazwy, naprawdę robi robotę
Mizu 139 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 6 godzin temu, Kyle napisał(a): Z 16:9 będzie ten OLED 24,5", mamy OLED 26,5", mamy OLED 31,5" ... czy tylko mi przeszkadza, że nie ma nic pomiędzy 26,5" a 31,5"? Takie 29" byłoby akuratne. Szkoda, że prawie wszystkie te nowe 32" są płaskie. Przyzwyczaiłem sie do 1800r na 34" 21:9 ze wszystko fajnie widze, że jak miałem płaskiego 32" 16:9 no to na rogach troche słabiej z widocznością i wyłapywaniem informacji było, lekki curve byłby fajny
sideband 3 011 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 3 godziny temu, galakty napisał(a): QD to jedynie piwnica albo jak monitor jest tyłem do okien, u mnie się nie da bo musi stać bokiem, ale przy WOLED rolety rozwiązują problem (i nie musi być ciemno, wystarczy bezpośrednie słońce rozproszyć). Kup QD to szybko zmienisz zdanie o tej piwnicy Tak jak przy każdym wyświetlaczu glossy nie może świecić bezpośrednio na ekran i na tym koniec.
Lameismyname 3 943 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Po co robić downgrade na QD jak kolega ma dobry monitor.
Phoenix. 6 909 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 4 godziny temu, galakty napisał(a): QD to jedynie piwnica albo jak monitor jest tyłem do okien Bzdury opowiadasz i to takie ze glowa mala 47 minut temu, Lameismyname napisał(a): Po co robić downgrade na QD jak kolega ma dobry monitor. Po to zeby nie psial takich glupot o piwnicy. Poki na monitor nie swieci wprost swiatlo od slonca to nie ma z niczym problemu. ja mam tak jasno w pomieszczeniu gdzie korzystam z monitora i jak czytam te bzdury to po prostu rece opadaja. 1
Lameismyname 3 943 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja @Phoenix. Każdy kupuje pod siebie. Ja mam bardzo jasne pomieszczenie, białe ściany i białe lakierowane drzwi za sobą więc raczej QDka bym nie brał. Ciekawi mnie jak wypada QD-Oled Penta Tandem - nie śledziłem tematu.
Phoenix. 6 909 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Ja też mam białe ściany i nie mam problemu i jeszcze jak szerokie okna z dostępem do światła dlatego napisałem że gosc pisze farmazony o piwnicy bo bladego pojęcia nie ma jak to realnie wygląda i to co kto jak to napisałeś kupuje pod siebie to nie ma tu żadnego znaczenia. Szerzenie głupot trzeba prostować. Zresztą nawet na testach powłok to żeby pokazać różnicę to oni świecą lampami prosto w ekran 😆 To nie ma nic wspólnego z użytkowaniem na codzień.
Lameismyname 3 943 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja @Phoenix. Uważasz, że w mocno nasłonecznionym pokoju, z refleksami od słońca odbijającymi się od różnych lakierowanych/szklanych powierzchni, mając na biurku monitor 4 gen Tandem WOLED i np. swojego QDka nie zauważyłbyś różnicy w głębi czerni? Nie mówię tu o świeceniu (a raczej nie świeceniu) - powiedzmy, że oba monitory byłyby wyłączone, bo tutaj chodzi stricte o powłoki...
Rekomendowane odpowiedzi