Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kazdy oled jaki mialem i jacy mieli znajomi ma ta opjce, pokaz mi tego ktory tego nie ma ??

Od 1 genu oledow siedze na nich i kazdy  z nich to mial i ma. 

Juz na woledzie 2 gen lg to mialem. Zreszta tak jak pisalem kazdy monitor to ma i nie jest to zadna opcja wprowadzona od niedawna.

23 minuty temu, Mizu napisał(a):

Dopiero od niedawna zaczęli częściej dodawać opcje równej jasności i tylko oczywiście w SDR i chyba tylko w trybie sRGB (tu nie jestem pewny) a w HDR nie ma tej opcji.

Nawet 1 woled lg ma stala jasnosc niezaleznie od okna ;) 

obraz.thumb.png.285cc9a0dd8cf83617931e27acd83e2b.png

Chyba bym monitor wyrzucil przez okno jakby mi w trackie ruszania wielkoscia okna przyciemnial i rozjasnial :hihot:

Szkoda ze rtings ma juz platna strone bo tam testuja z rowna jasnoscia i z peak brightnes w sdr to bys sobie zobaczyl;) 

Zasmuce cie, w moim obecnym monitorze tez mam opcje stalej jasnoci a to juz dziadek ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Mizu napisał(a):

Dopiero od niedawna zaczęli częściej dodawać opcje równej jasności i tylko oczywiście w SDR i chyba tylko w trybie sRGB (tu nie jestem pewny) a w HDR nie ma tej opcji. 

Ograniczenie jasności w takim HDR, jest przy dzisiejszych monitorach OLED techniczną koniecznością, z powodu ilości prądu jaką by matryca OLED musiała wytrzymać świecąc wszystkimi swoimi pikselami z jasnością powiedzmy 1000cd.

Nie wykluczone, że tryb HDR 400 TrueBlack, bez ABL, się kiedyś w OLED pojawi, skoro dzisiaj niektóre OLED są w stanie świecić 100% powierzchnią w rejonach 300cd.

(kwestia pojawienia się udoskonalonych OLED, które wytrzymają te 400cd na 100% ekranu)

Opublikowano

Nieźle pierdoły opowiadasz kto Ci powiedział, że w trybie 400 matryca ma utrzymać 400cd na pełnym ekranie.

Nawet QD w trybie 400 z trzeciej generacji idealnie trzymają krzywa EOTF w tym trybie. Nie bardzo rozumiesz czym jest HDR.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, sideband napisał(a):

Nieźle pierdoły opowiadasz kto Ci powiedział, że w trybie 400 matryca ma utrzymać 400cd na pełnym ekranie.

Sugeruję przeczytać całą dyskusję.

44 minuty temu, sideband napisał(a):

Nie bardzo rozumiesz czym jest HDR.

Ty w ogóle nie wiesz, czym jest tryb HDR. W HDR nie chodzi o to, by ograniczać jasność, kiedy wyświetlamy bardzo jasną scenę, pokrywającą znaczny obszar ekranu (śnieżna sceneria w bezchmurne samo południe). Po to powstały takie ekrany jak EIZO Prominence, pozwalające na wyświetlenie jasności 1000cd na 100% ekranu z kontrastem statycznym 1 000 000:1.

Także taki ekwiwalent HDR TrueBlack 400 (który jak byś nie wiedział, nie wymaga pełnej jasności 400cd na 100% powierzchni), ale właśnie z możliwością wyświetlenia tych 400cd przy 100% jasności, z monitorem OLED potrafiącym wyświetlić 400cd na 100% ekranu kiedyś pewnie się pokaże - o tym pisałem, ale jak widzę niektórzy muszą się dowalić, by pokazać swoją niewiedzę.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
26 minut temu, Kyle napisał(a):

Także taki ekwiwalent HDR TrueBlack 400 (który jak byś nie wiedział, nie wymaga pełnej jasności 400cd na 100% powierzchni), ale właśnie z możliwością wyświetlenia tych 400cd przy 100% jasności, z monitorem OLED potrafiącym wyświetlić 400cd na 100% ekranu kiedyś pewnie się pokaże - o tym pisałem, ale jak widzę niektórzy muszą się dowalić, by pokazać swoją niewiedzę.

To wtedy nie będzie TB400, tylko np. TB1000. 

Opublikowano
W dniu 11.07.2026 o 16:37, MrKetiw napisał(a):

Za 3k bym wziął  - OUTLET

Jak za stówke drożej jest nówka to nikt im tego nie weźmie.. Dlatego właśnie czekam aż PG34WCDN wróci w normalnej cenie do Media Expert, żeby spróbować zapolować na dobrą sztukę bo taki sklepik (no może nie sklepik ale w porównaniu z kolosem ME to sklepik) to straty muszą mieć jak cholera na takich drogich zwrotach a nie jest ich wina tylko producenta i jego nieistniejącego QC. Do tego widać, że starają być się w porządku wystawiając idealną sztukę na outlet, Media Expert czy x-scum to by zapakowali z powrotem i wio próbować komuś wcisnąć jako nowe :E 

Ciekawe czy w tym tygodniu pojawi się Alienware AW3426DW w jakimś polskim sklepie

Opublikowano
9 minut temu, Mizu napisał(a):

Ciekawe czy w tym tygodniu pojawi się Alienware AW3426DW w jakimś polskim sklepie

Obawiam się że on bliżej 4k będzie kosztować 🥲 ale też szukam go po stronach i nigdzie nie ma. 

Opublikowano
19 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Obawiam się że on bliżej 4k będzie kosztować 🥲 ale też szukam go po stronach i nigdzie nie ma. 

Jeśli ASUS potrafił wycenić tego XG34WCDMS za ~3600 na identycznym panelu 280hz to Dell chyba wyżej nie poleci, ale kto ich tam wie
Dell ogólnie te wszystkie monitory sprzedaje jakby im mało zależało, ciekawe czy ten będzie miał w końcu folię na panelu czy dalej będzie się rysował w pudełku jak AW3423DWF xD 

Opublikowano

Dziś zamówiłem tego XG34WCDMS, za 3 dni powinien być, podzielę się wrażeniami. Byłem bliski zakupu tego wyższego modelu z 360hz, ale na szczęście otrzeźwiałem. 1700-1800pln dopłaty za 80hz więcej (reszta matrycy identyczna) + zbędne ficzery...dziękuję. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Mizu napisał(a):

Media Expert czy x-scum to by zapakowali z powrotem i wio próbować komuś wcisnąć jako nowe :E 

Mi Media Expert wcisnoł zwrot jako nowy ale inny też OLED a x kom przywiózł tak podbijane i dziurawe pudło że nie przyjołem.Nic drogiego tam nie kupię.

Rtx przywieźli wzorowo ale monitor nie jakby ktoś nim rzucał.

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano (edytowane)

Stało się, mój G8 odczuwa ciężar grania. Pięknie się wypala UI "World of Warcraft". Do lutego 2027 jest jeszcze na gwarancji, ciekawe czy producent uzna. Na białym/zielonym/czarnym i czerwonym tle tego nie widać, ale szaro-niebieskie - jak najbardziej :( 

Edycja: odświeżanie pixeli nic nie zmieniło, jutro skontaktuję się z serwisem Samsung. 

image.png.27a9bbd65ec09b382063ab204fbd4111.png

Edytowane przez Kaczkofan
uzupełnienie komentarza
  • Haha 1
  • Sad 2
Opublikowano
6 godzin temu, Kaczkofan napisał(a):

Stało się, mój G8 odczuwa ciężar grania. Pięknie się wypala UI "World of Warcraft". Do lutego 2027 jest jeszcze na gwarancji, ciekawe czy producent uzna. Na białym/zielonym/czarnym i czerwonym tle tego nie widać, ale szaro-niebieskie - jak najbardziej :( 

Edycja: odświeżanie pixeli nic nie zmieniło, jutro skontaktuję się z serwisem Samsung. 

Ile godzin na liczniku monitora? Nigdy nie planowałem kupować Samsunga pamietając wszystkie te problemy z ich monitorami włącznie z pierwszym G8 (tym na VA, teraz sprawdziłem ile jest G8 na rynku i oni muszą naprawdę lubić ten skrót przez lata tyle monitorów tak samo nazwać :E) ale jeśli tak ewidentnego wypalenia nie uznają to pozostaje tylko odradzać każdemu kto tylko wyrazi zainteresowanie

Do tego pozostają jedynymi na rynku którzy tak się wymigują od napisania w jasnych zwrotach jak działa ich gwarancja odnośnie wypaleń i co wchodzi lub nie w ich definicję "normalnego użytku" i reddit jest pełny odmów gwarancyjnych. Nawet Philips i LG po długim czasie i wielkich bólach się ugięły

btw jak już jesteśmy przy Samsungu: pierwszy monitor Samsunga na WOLED
Ale to piękne jak koreańskie kartele technologiczne zaczynają sie bać Chińczyków i zaciekli rywale zaczynają nawet w taki sposób już współpracować :D Teraz jeszcze tylko RAM 
Nie zrozumcie mnie źle, wcale nie jestem też mocno za Chinami i ich wyzyskiem ludzi, tanie ceny produkcji nie są znikąd - moje podejście idealnie określa ten mem:

IMG_4770.thumb.JPG.f40a23836f2785844d9a88adf199d92d.JPG

Opublikowano

@MizuJak tylko uda mi się zainstalować Smart Things na telefonie - podam ile godzin pracy. Póki co nie z poziomu monitora nie mogę tego sprawdzić, lol. Sama instalacja aplikacji na telefonie to też patologia, bo ani na służbowym SAMSUNGU nie mogę tego zainstalować (urządzenie niekompatybilne ), ani na prywatnie telefonie (CAT S53). Według moich kalkulacji na spokojnie 2500h było, raz sam włączył się długi pixel refresh, po każdej sesji 4h+ i wyłączeniu się monitor robił automatyczny refresh. Sporo grania było, gram głównie w "Guild Wars 2" i "World of Warcaft", gierki z HDR - może z 150h łącznie patrząc na liczniki steam (God of War, FF16, FF7), trochę pracy w Excel (z pół godziny dziennie max).No nic, zgłaszam dziś temat producentowi i zobaczymy co się wydarzy. Może Asus, który dziś ma przyjechać nie będzie tak problematyczny;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Co do manipulacji nastawą kontrastu w OLED (tak na przyszłość/jakby kto pytał): z tego co pamiętam po moim egzemplarzu ASUS ROG, to nastawy kontrastu nie należy dotykać, bo jego podniesienie (wzgl. ustawienia domyślnego) powoduje zlewanie najjaśniejszych odcieni (polecam kontrolę na gradiencie), natomiast obniżenie poniżej ustawienia domyślnego też pamiętam, że powoduje pogorszenie jakości obrazu (większe problemy z gradientami ... nie pamiętam dokładnie).

Czyli rozumiem, że używałeś:

• trybu SDR
  • ączoną funkcję eliminującą pompowanie bieli
  • ustawioną miałeś jasność na 50-60%
Opublikowano

Dokładnie, tak jak piszesz - głównie SDR, jasność tak pisałem 50-60% + funkcja, o której piszesz. Nie pamiętam dokładnie nazwy tej opcji sprawdzę w domu jak się to nazywa w Samsungu ("pompowanie bieli"), ale starałem sie oszczędzać monitor. Jak widać, niewiele to dało albo jednak coś robiłem nie tak. 

Opublikowano

Paska Windowsa nie chowam i wypaleń nie mam, a tu od gry? :E Na pewno nie było jechane z HDRem? Robiłeś czyszczenie co 4h? Nie odłączałeś od prądu? Daj licznik godzin i ile odświeżeń zrobiłeś... Najlepiej w formie zdjęcia żeby była pewność. 

Opublikowano (edytowane)

Z HDR patrząc po ilości godzin w grach na steam, w których to było włączone - 150h. Reszta SDR. Monitor po sesjach dłuższych niż 4h sam czyścił, natomiast takie "dłuższe" pixel refresh na pewn raz sam monitor zrobił + ja raz + jeszcze wczoraj dla pewności. Nie było odłączeń od źródeł zasilania, no chyba, że ja jechaliśmy na urlop to wtedy cała chata poza kuchnią była offline ;)  Licznik podam tak jak pisałem - ten monitor nie ma licznika wbudowanego, muszę pobrać Smart things aplikację na telefon by to sprwdzić, co w tym momencie jest niemożliwe - żaden z moich telefonów nie jest kompatybilny z tą aplikacją Samsunga, mimo posiadania najnowszej wersji Androida. 

Faktem jest, że zdarzały się sesje po 6-7h SDR, jak progres rajdów w WoW był w weekendy. I żeby była jasność: nie zrzucam tu winy na samo urządzenie, zakładam, że mimo wszystko wina leży w sposobie użytkowania, no ale jeśli tak jest, to faktycznie w moim przypadku i do moich zastosowań OLED się nie sprawdzi i tego ASUSA po prostu zwrócę korzystając z prawa zwrotu do 14 dni. Po cholerę katować kolejnego OLED w grach MMO :) 

Edytowane przez Kaczkofan
literówka