Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak i co ustawić w 9700X po zakupie? Cos się pozmieniało od czasów 3700X? Widzę jakieś skróty, których nie kojarzę :E Jakieś CO?

Patrzę na jakiś poradnik na Reddit...

Czyli co, PBO disabled i jesteśmy bezpieczni, czy trzeba jeszcze obniżać napięcie?

Czy jednak PBO na Advanced, PBO Limits na AMD, Scalar Ctrl na manual i wartość na x1? :E

Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Jutro wleci starszy brat 7800xd więc jestem ciekaw czy szczęście znowu dopisze w sztuce 😆

Historia zatoczyła koło :E 

4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. Nie nadążam już za Twoimi upgrade-downgrade. Jeżeli pamięć mnie nie myli to był 7800X3D -> 9700 -> 9800X3D -> 9600X i teraz znowu 7800X3D? xD

Zapomniałeś o 9500f między 9800x3d a 9600x :E 

• Haha 2
Opublikowano
54 minuty temu, Zas napisał(a):

Jak i co ustawić w 9700X po zakupie? Cos się pozmieniało od czasów 3700X? Widzę jakieś skróty, których nie kojarzę :E Jakieś CO?

Patrzę na jakiś poradnik na Reddit...

Czyli co, PBO disabled i jesteśmy bezpieczni, czy trzeba jeszcze obniżać napięcie?

Czy jednak PBO na Advanced, PBO Limits na AMD, Scalar Ctrl na manual i wartość na x1? :E

Domyslny limit dla tego cpu to 88 PPT wiec ustawiac nic nie musisz ;) Ujemna curva wedle uznania niezaleznie od limitu bo to zawsze dziala in plus.

Opublikowano

4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Za 850zl to grzech nie kupic :D  Sprzedam go pozniej drozej ;) 

Za tyle to rzeczywiście... żal nie brać. Ogólnie 7800X3D ma teraz świetny stosunek ceny do wydajności. Gdybym dzisiaj kupował procka, to na 99% byłby to ten.

5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Zapomniałeś o 9500f między 9800x3d a 9600x :E 

FENIKS.jpg.fdadf2b0c908e7a374bd185b1963029c.jpg

:smiech:

56 minut temu, Zas napisał(a):

Widzę jakieś skróty, których nie kojarzę :E Jakieś CO?

Ech musimy Ci takie elementarne rzeczy tłumaczyć. 
Dobrze wiesz, że jest teraz sezon grzewczy, a Ryzeny z serii 9xxx na tyle wyprzedziły Intela, iż z poziomu BIOSu możesz sterować centralnym ogrzewaniem.

A tak na serio tak jak pisałeś i "CO" na "All Core" -> "Negative"  i zacznij od wartości -20
Powinno być stabilnie na 99% Ryzenów, a zrobi Ci robotę. Potem możesz próbować -25, -30 itd. 

• Haha 12
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Jak lubisz ciepło, to było kupić Intela... no nie rozumiem

Nie no, aż tak to nie, nie będę wietrzył, w zimie wiadomo jakie powietrze, jakbym miał oczyszczacz dokupować, to cała oszczędność na Intelu straciłaby sens. :E 

Edytowane przez Zas
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

Pany, mam opcje zakupu 9950X3D w cenie 2100 zł, czy jest sens zmieniać z 9800X3D. Cena kusi, z tymże ja ostatnio mało pracuje na kompie i gram praktycznie tylko w weekendy. Jak radzicie ? 

Ps. Opcja sprzedaży mojego to 1500 zł jest kupiec od ręki. 

Jak mało używasz kompa to tym bardziej warto zmienić ☺️ Za 600zl dopłaty to bym brał jak reksio szynkę nawet do pulpitu 👌

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak mało używasz kompa to tym bardziej warto zmienić ☺️ Za 600zl dopłaty to bym brał jak reksio szynkę nawet do pulpitu 👌

Dogadaj się z kolegą. Za 3 dni jak Ci się 7800X3D znudzi, to może wymieni na 9950X3D za dopłatą ;) 

A tak szczerze jak ktoś ma jak wykorzystać potencjał tego procka, 600zł dopłaty wydaje się rozsądne jak mówisz.
Chociaż jak do pulpitu i gierek to trochę overkill imho.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

I tutaj właśnie cały czas myślę. 600 zł to nie majątek. Fakt ostatnio niewiele pracuje na stacjonarne, ale to może się w każdej chwili zmienić. Mam czas do przemyślenia. Tak czy siak kusi. 

Opublikowano (edytowane)

u mnie aida64:

CO -30 +200 error

CO -20 +200 error

Co za kupa :P

Tera sprawdzam na sztywno 5Ghz 1.05V cpuz pokazuje 1.044v hwinfo ~97W w tescie aida64...6 minut ~64*C

Chyba jakiś ziemniak? 

@Pentium D

Na ile mozesz zejsc V,zeby miec stabilne 5Ghz w aida64?

Edytowane przez Su0
Opublikowano
19 minut temu, Su0 napisał(a):

u mnie aida64:

CO -30 +200 error

CO -20 +200 error

Co za kupa :P

Tera sprawdzam na sztywno 5Ghz 1.05V cpuz pokazuje 1.044v hwinfo ~97W w tescie aida64...6 minut ~64*C

Chyba jakiś ziemniak? 

@Pentium D

Na ile mozesz zejsc V,zeby miec stabilne 5Ghz w aida64?

Na sztywno nie kręcę. W cinebenchu 1,025 - 1,035V.

image.thumb.png.06037abd270b2b4861cf22787e38d16a.png

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Chce mieć jak najstabilniejszy komp,ma działać jak masełko +1-2% na cpu mnie nie zbawi. A nie bede sie zastanawial czy moze gierka zepsuta,a moze na tej miejscowce jeszcze nie bylem i dlatego chrupnelo,a moze desynch servera.Ma byc maselko

Zobaczymy co powie aida64 i tm5@extreme jak wbije jeszcze ram :P ziemniak chyba zostanie na 1.05V 5Ghz

OMG ale to tm5 grzeje kompa,wiecej niz aida :wariat:

A podkrecenie IF czym przetestowac,podobno tm5 to tylko ram?

Edytowane przez Su0
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@Su0 A dlaczego się AIDĄ sugerujesz? Mi procek chodzi na -30 już od kwietnia, wszystko stabilnie jak skała, tylko AIDA się sypie w trybie avx512 (jeżeli nie przekręciłem nazwy). 

No to jaki stabilny jak skała jak się sypie :hihot:

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

No to jaki stabilny jak skała jak się sypie :hihot:

Wiesz co, skoro w każdym innym scenariuszu wszystko chodzi ok, to dlaczego mam krzywą podwyższać z -30 na np. -20, mieć większy pobór, temperatury, dla jednego syntetyka? Jak coś innego zauważę niepokojącego to tak ale na chwilę obecną brak sensu.

• Upvote 1
Opublikowano

Aida to bardzo dobry test dla Zen, u mnie jak nie przejdzie godzinki to nie ma mowy o zostawieniu tego tak, ale zawsze ustawiam tak żeby przeszło i jest git , fajny i prosty programik ☺️

Dziś zmieniłem BIOS na najnowszą agese i co mnie zaskoczyło pierwszy raz to taki widok i trzeba było wpisać klucz ściągnięty ze strony MS. Więc może komuś się przyda żeby był gotowy na nowy BIOS na takie kwiatki.

aa87bff7-7f4c-4fcb-8743-f278ee25664a.jpeg

Innaczej jest blokada na dysk i nie odpali systemu bez tego 👌

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.12.2025 o 00:01, MarcoSimone napisał(a):

Ja mam CLC ale ono w przypadku Ryzenów nie daje mega kopa względem AIO.

Pasta GD-2.

Właśnie przypomniałem sobie że miałeś zrobić test porównawczy kilku past w tym pada grafenowego na swoim ryzenie ;) zabrałeś się już za to czy odpuściłeś temat? :P 

23 godziny temu, Adikon napisał(a):

Do testów cb23 zmieniacie priorytet CPU czy nie ruszacie? U mnie zazwyczaj łapie poniżej normalnego, ale może lasso coś robi w tym przypadku, a muszę go mieć pod telemetrię do symulatora.

Poniżej normalnego to standardowo dla cinebencha, u siebie też tak mam nie zależnie czy W10 czy 11, zmienianie priorytetu dla cb to takie troche oszukiwanie :P jak ustawisz "czasu rzeczywistego" wypluje zauważalnie wyższy wynik niż na stock.

21 godzin temu, Adikon napisał(a):

Najgorsze jest to, że już nie wiem czasem czym testować CO, bo nie zawsze syntetyki pokazywały błędy, a w grach bywało różnie.

Przy zabawie z CO lepszy będzie corecycler puszczony na kilka godzin niż syntetyki które lecą na stałym (niezmiennym) 100% obciążeniu, takie testy są dobre jak ustawiasz procka na sztywnym zegarze i napięciu manualnie.

https://github.com/sp00n/CoreCycler/releases/tag/v0.10.0.0

2 godziny temu, Su0 napisał(a):

OMG ale to tm5 grzeje kompa,wiecej niz aida :wariat:

Nie możliwe, podczas testu w tm5 może i masz utylizację cpu na 100% ale pobór prądu jest niski, porównywalny z tym jaki masz podczas gierki dobrze siedzącej na procku.

Edytowane przez Send1N