Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Czyli po prostu trzeba unikać płyt na z nazwą na A :E :hihot:

Uważasz że to wina płyt a nie tego że AMD produkująć miliony sztuk nie wyłapało wszystkich tych które maja jakieś wady i dostały sie poprostu do sklepu?

Opublikowano
12 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Dzisiaj trochę pograłem na podkręconym procku, ustawiłem szynę na 103mhz, pbo+ 200, curve -50 

i trzyma zegar 5540mhz ale musiałem dać limit mocy na 175W zamiast 165W bo przy 165W spadał czasem do 5400mhz

zapis z jednej z rozgrywek :

obraz.thumb.png.cbf61c2d53a84527d302515f6398a6d2.png

Stapasz po cienkim gruncie Bro.

Zabawy w OC tylko w ramach def limitów.

I tutaj wkraczają do gry mozliwości schłodzenia 9800X3D i max stabilny UV przez curve (aida, ycruncher). 

Moje CLC trzyma 5500Mhz w grach ale AIO by nie dało rady.

Bawiłem się w rekordy w benchmarkach. Aby 5600Mhz trzymało w CB23, musiaałem dać -50 curve (stabilne tylko w CB23) i wychłodzić ciecz w układze do -0,5C, otwierając okno przy mrozach. Inaczej zegar spadał bo dobijał def limitu.

Nieruszaj TDC, EDC, PPT, jesli chcesz aby procek pożył. One potrafią umrzeć na def nastawach. 

Opublikowano

Mój jest skręcony na PPT 142W, EDC 170A, TDC 110A. I tak poza benchmarkami nie dobija do tych wartości, a nawet w cb23 też jeszcze ma lekki luz. Stwierdzam, że jesteśmy jeszcze stara szkoła i przyzwyczailiśmy się do tego, że trzeba podkręcać, bo są z tego spore zyski. Teraz jednak zazwyczaj robi się to dla cyferek w benchmarkach, a w grach różnic praktycznie brak. Dla mnie nie warto, więc poszedłem w drugą stronę po długiej walce i UV wszystkiego co się da w kompie 🤌🏻

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Te 9800x3d całkiem spoko oddają ciepło tam nie będzie wysokich tempów przy jakimś w miarę dobrym chłodzeniu. Ten 9600x co mam na tym samym aio jest zauważalnie cieplejszy niż 9800x3d :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Myślę, że jakbym się przesiadł na 9800x3d to bym i tak odpalił jakiś tryb eco czyli tam 105W czy coś takiego.

Walczę ze sobą czy czaić się teraz na 9800x3d czy poczekać jednak do nowego zena ; D

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Slayer napisał(a):

Przeraża mnie PPT 142W :E 

Niedługo będę chciał zmienić proca na cos z x3d ale szczerze mówiąc ja przy PPT 88W dochodzi mi czasami do 80 stopni temp jak mieli shadery itp

Podczas normalnego użytkowania i grania jest daleki od 142W. Temperatury w cb23 mam 76-78 stopni maks także luzik, a jeszcze mógłbym trochę zejść z napięć. Szczerze mówiąc można obciąć jeszcze PPT, ale przy takich temperaturach (w grach 48-60 stopni maks i zazwyczaj okolice 52-53) to nie ma sensu, bo wolę mieć zapas gdyby jednak potrzebował strzału. 

Edytowane przez Adikon
  • Like 1
Opublikowano

Brzmi spoko, mam nadzieję, że u mnie nie będzie problemu jak tego procka zmienię  : D

U wszystkich jest jakoś chłodniej ale ja ogólnie mam 26 stopni w mieszkaniu + wyciszoną obudowę, która przez niektórych jest nazywana piekarnikiem ; D

Cooler to Noctua u14s ale skręcona przejściówką na max 1000 rpm bo dla mnie w komputerze najważniejsza jest cisza.