Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie jak ktoś już wrzuca jego materiał i faktycznie oglądał to fajnie byłoby opisać co tam ten cudak wydziwia, aby inni nie klikali i nie robili mu wyświetleń :E 

Wiedze odnosnie proccesorow to ma i GPU. ( W sumie shunt moda zrobil sobie na 5070Ti/5080), chłop chwali 5090 za to że karta jest niesamowita, wczsniej chwalił 4090 i to bardzo.

Natomiast tutaj chodzi o to, ze on kocha intela. W sumie sam mam takie wspomnienia dawne, że intel to taka prawdziwa Amerykańska firma niosąca innowacje i powiew zajebistosci. No ale to jakby zanikło, bo AMD zrobiło niezłą innowacje z x3d chipem, gdzie ten EDRAM cache z 5775C intel porzucił bo uznal ze za drogi bedzie tak procki klepac i skylak wyszlo 33% taniej. 

Żeby podtrzymać tę narracje, potrzebuje sytuacje, gdzie AMD (tzn procesory X3D) z racji swojej architektury dają inny FPS w okreslonych sytuacjach czy grach. Dlatego np takie gry jak overwatch 2 w niektórych momentach czy stuacjach daja nizszy 1% low. I wtedy bierze on w zasadzie niemożliwego do osiągniecia 14900k 6.1Ghz z pamiecia 8000cl34 i porownuje z 9800x3d 5.42Ghz i pamiecia 6400cl28. Wlasnie w sytuacjach tzw 1% low czyli tzw ostatni bastion intela. 

A jak wiemy, niezależne testy wielu portali wskazało, że Intel na normalnych ustawieniach XMP i nowych biosach ma podobny 1% low jak kazdy inny procesor, wiec trzeba zawsze ewentualnie szukac jakis miejsc w grze gdzie 140GB/s przepustowosci da jakis wplyw na gre (gdzie 8000x3d ma raczej okolo 70GB/s). Do tego sprowadza sie jego kazdy test. Mam nadzieje, że nie skomplikowałem za bardzo.

Opublikowano (edytowane)

Wiem, ja też lubię intela i normalnie jakby coś miał na poziomie to dalej bym na nim siedział, ale nie ma więc poszedłem w AMD, na 7800X3d bym nie zmienił, dopiero 9800X3d przykuł moją uwagę :E W końcu fajne odprowadzanie ciepło, jest moc i nie bierze dużo papu. 

Co do gierek ogólnie są takie które lepiej lecą na intelu, np.Hogwarts Legacy z RT w miejscach cpu lepiej trochę wypada na intelu, ale fakty są takie, że większość gierek lepiej lata na AMD.

Można wyszukiwać miejscówki i pokazywać gdzie AMD jest słabsze, ale to są tylko bardziej wyjątki niż norma :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
54 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie jak ktoś już wrzuca jego materiał i faktycznie oglądał to fajnie byłoby opisać co tam ten cudak wydziwia, aby inni nie klikali i nie robili mu wyświetleń :E 

Lepiej tego nie oglądaj :hihot: Czasami zaglądam żeby się pośmiać z niego i ludzi, którzy mu jeszcze płacą za to :hihot: Sprzedaje kursy dla lolków także wiesz kto jest docelowym odbiorcą :hihot:

On czysto technicznie w kwestiach CPU/GPU to jest noga;)

Wykrzywianie gęby opowiadanie jakie to złe AMD jest typowym zabiegiem pod bait(sam o tym mówił jest z tego kasa:hihot:). Na tym kanale nigdy nie usłyszysz niczego złego na temat Intela i NV ;)

Jak ktoś mu zwróci uwagę, że coś źle robi - ban :hihot: Bardzo rzadko zdarza mu się coś powiedzieć z sensem dlatego lepiej unikać. Chyba wiesz, że internet to takie śmieszne miejsce gdzie największą bzdurę da się wcisnąć i ludzi nie zabraknie, którzy w to uwierzą ;)

Opublikowano (edytowane)

https://videocardz.com/newz/amd-claims-ddr5-4800-is-within-1-fps-difference-of-ddr5-6000-on-ryzen-7-9850x3d

:hahaha:

Oni są naprawdę debilami. Już wcześniej dali dupy reklamując pierwsze X3D wartościami o połowę za niskimi, bo nie ogarnęli, że 1% lows się liczą, a średnie z gier, gdzie często GPU hamuje, też na niewiele się zdadzą. 

Potem wyszły recenzje proca i było 2-3x więcej przyrostów niż na slajdach marketingowych AMD.

Niczego się do dziś ta ekipa geniuszy marketingu u AMD nie nauczyła.

1fps :E

Taaa.. Oczywiście. :E

Mogli w 8K jeszcze zrobić i podać, że 0fps różnicy.

38 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiedze odnosnie proccesorow to ma i GPU. ( W sumie shunt moda zrobil sobie na 5070Ti/5080), chłop chwali 5090 za to że karta jest niesamowita, wczsniej chwalił 4090 i to bardzo.

Natomiast tutaj chodzi o to, ze on kocha intela. W sumie sam mam takie wspomnienia dawne, że intel to taka prawdziwa Amerykańska firma niosąca innowacje i powiew zajebistosci. No ale to jakby zanikło, bo AMD zrobiło niezłą innowacje z x3d chipem, gdzie ten EDRAM cache z 5775C intel porzucił bo uznal ze za drogi bedzie tak procki klepac i skylak wyszlo 33% taniej. 

Żeby podtrzymać tę narracje, potrzebuje sytuacje, gdzie AMD (tzn procesory X3D) z racji swojej architektury dają inny FPS w okreslonych sytuacjach czy grach. Dlatego np takie gry jak overwatch 2 w niektórych momentach czy stuacjach daja nizszy 1% low. I wtedy bierze on w zasadzie niemożliwego do osiągniecia 14900k 6.1Ghz z pamiecia 8000cl34 i porownuje z 9800x3d 5.42Ghz i pamiecia 6400cl28. Wlasnie w sytuacjach tzw 1% low czyli tzw ostatni bastion intela. 

A jak wiemy, niezależne testy wielu portali wskazało, że Intel na normalnych ustawieniach XMP i nowych biosach ma podobny 1% low jak kazdy inny procesor, wiec trzeba zawsze ewentualnie szukac jakis miejsc w grze gdzie 140GB/s przepustowosci da jakis wplyw na gre (gdzie 8000x3d ma raczej okolo 70GB/s). Do tego sprowadza sie jego kazdy test. Mam nadzieje, że nie skomplikowałem za bardzo.

1% i 0,1% lows nie mają nic wspólnego z przepustowością. Poprawę przynieść może poprawa czasu dostępu, która może się pojawić niejako przy okazji wykręcenia RAMu czy pogonienia IMC.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

26 minut temu, sideband napisał(a):

Lepiej tego nie oglądaj :hihot: Czasami zaglądam żeby się pośmiać z niego i ludzi, którzy mu jeszcze płacą za to :hihot: Sprzedaje kursy dla lolków także wiesz kto jest docelowym odbiorcą :hihot:

On czysto technicznie w kwestiach CPU/GPU to jest noga;)

Wykrzywianie gęby opowiadanie jakie to złe AMD jest typowym zabiegiem pod bait(sam o tym mówił jest z tego kasa:hihot:). Na tym kanale nigdy nie usłyszysz niczego złego na temat Intela i NV ;)

Jak ktoś mu zwróci uwagę, że coś źle robi - ban :hihot: Bardzo rzadko zdarza mu się coś powiedzieć z sensem dlatego lepiej unikać. Chyba wiesz, że internet to takie śmieszne miejsce gdzie największą bzdurę da się wcisnąć i ludzi nie zabraknie, którzy w to uwierzą ;)

On ma TECHonomics Podcast - YouTube możesz sobie zobaczyc podcasty gadaja o wszystkim i o niczym, ale zwiazane z obecna sytuacja na rynku GPU CPU i ram mobo. 

Inne ciekawe info to nie kazdy sobie zdaje sprawe, że 

Steve z nexusa, Linus i Jay, Owen to sa goscie z USA, Jufes(framechaser), techYesCity, vex to jest Kanada, blackbird i hardwareUnboxed to Australia (z tym że blackbird to pochodzi z Australii ale przeprowadzil sie do USA), inne kanały jak teknix to UK, podobnie jak digital foundry usa i uk. Itp. także nie każdy tam jest z USA tylko dlatego, że prowadzi kanał po angielsku. :) 

Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Linus jest z Kanady.

Ja tam wolę GN i HU. 

W LTT próbują robić "fun" na siłę, często materiał jest niedopracowany merytorycznie no i skupiają się na woke-shitach. Sam host zachowuje się jakby jajka mu odpadły i to wcale nie mam na myśli kerneli xD

Opublikowano

9800x3d i ASRock już u nowego właściciela a tu nagle chłop zgłasza problem na 4 godziny przed końcem 48 godzinnego okresu ochronnego i mi pokazuje jakieś błędy. Napisał abym jeszcze nie klikał aby odesłał to do mnie bo weźmie ram od jakiegoś znajomego, ale raczej tu błędem nie jest ram tylko testowanie razem proca i RAM w AVX2. W wątku o zdychajacym navisie w kilka osób tak mierzyło sobie chłodzenie i na dłuższą metę to to jest nie do opanowania a chłop przez godzinę proca męczył jakby te 650 błędów po 15 minutach było niewystarczające. Ja już mu zasugerowałem aby osobno testował ram i proca i aby BIOS nowy wrzucił bo ma corsairy vengance 2x32GB. Na moje to to efekt czkawki od throttlingu proca. Ja tak proca nie testowałem ale w Aida 60 minut było bez błędów a później ram przez kolejne 100 w absolut anta. Czekam na opinie ekspertów.

Screenshot_2026-01-26-00-57-42-27_d8f7c2d4207c9c881dc42dd7bff41fe7.thumb.jpg.04272f69269697bd8705fa14609f0e89.jpg

Screenshot_2026-01-26-00-57-42-27_d8f7c2d4207c9c881dc42dd7bff41fe7.thumb.jpg.e1b0fa507b57f36523d6d8d54e437945.jpg

Opublikowano

Zapytaj go jaka ma pamięć RAM, jeżeli prędkość to cokolwiek powyżej gwarantowanej przez AMD to napisz mu że robi OC i że nie gwarabtujesz funkcjonowania OC i zaproś go do założenia konta na stronie forum.ithardware.pl i tu mu specjaliści pomogą.

Official Memory Specifications

Memory Type: DDR5
    Max Speed (1DPC): 5600 MT/s (2x1R or 2x2R)
    Max Speed (2DPC): 3600 MT/s (4x1R or 4x2R)
    Memory Channels: 2

Opublikowano
48 minut temu, wallec napisał(a):

zaproś go do założenia konta na stronie forum.ithardware.pl i tu mu specjaliści pomogą.

Nie ma to sensu bo po czesku gadać nie będziemy. Najpierw niech zrobi osobno testy proca i ramu, BIOS wrzuci nowy. Wysłałem mu też linka do qvl ramu. Może na ramie od znajomego mu zadziała. Jak to nie zmieni sytuacji to odsyłka i sprzedam to teraz drożej bo proc w górę idzie. 1900 za proca i mobo to jednak trochę mało.