Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To że w swojej ignorancji czegoś nie wiesz, nie znaczy, że to nie istnieje.

Czy to na 7800x3d, a teraz na 9850x3d nie spotkasz się z ograniczeniem wydajnosci przez cpu, bo masz słabe gpu.

W BF6 nawet 9800x3d jest kagańcem dla rtx 4090 w 1440p, załączenie monitorowania parametrów zabiera czas nawet na tym cpu co odbija się na spadkach fps

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, tomcug napisał(a):

Ja gram zawsze z OSD, co więcej łącznie z pomiarem mocy w Afterburner, który rzekomo ma powodować stuttery, i nigdy żadnych problemów na żadnej platformie %-)

Kiedyś amd miało aplikacje na telefon i tam można było odpalać informacje o sprzęcie na żywo. Szkoda że już nie wspierają. Można było ze starego telefonu zrobić sobie dodatkowy ekranik w obudowie z informacjami 😉

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
11 godzin temu, Sidr napisał(a):

Tak na marginesie. Z ciekawości. Wy jak gracie, to też macie włączone OSD z tymi wszystkimi statystykami?

Mam dostosowane włącz wyłącz nakładkę, jak potrzeba to włączam by za chwilę wyłączyć.

obraz.png.6e80d9ddbf95350d96eeeb7cabea90a6.png

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

To że w swojej ignorancji czegoś nie wiesz, nie znaczy, że to nie istnieje.

Czy to na 7800x3d, a teraz na 9850x3d nie spotkasz się z ograniczeniem wydajnosci przez cpu, bo masz słabe gpu.

W BF6 nawet 9800x3d jest kagańcem dla rtx 4090 w 1440p, załączenie monitorowania parametrów zabiera czas nawet na tym cpu co odbija się na spadkach fps

Cale szczescie, ze problem wystepuje tylko w twojej glowie, a my mamy swiety spokoj i posmiac sie mozna ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
23 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Ile na tym tracisz? 1%?

Opublikowano
23 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Mam dostosowane włącz wyłącz nakładkę, jak potrzeba to włączam by za chwilę wyłączyć.

obraz.png.6e80d9ddbf95350d96eeeb7cabea90a6.png

Kurcze, u nie przełącz nie działało. Musiałem wł/wył na oddzielne guziki ustawić.

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Ile na tym tracisz? 1%?

Około 20-30fps na 1% i podobnie albo ciut więcej na 0,1% 

Określenie dokladnych wartości w multi bf jest trudne, bo każda rozgrywka jest inna.

Testowalem w ten sposób, że 10-15 gier sprawdzałem z capeframex  z włączonym monitoringiem w msi afterburner lub hwinfo, a kolejne 10-15  z wyłączonym, jest wyraźnie gorzej z włączonym monitoringiem.

Mozna to nawet ustawic ekstremalnie, dac monitorowanie wszystkich rdzeni, napiecia temperatury, obciazenie, do tego wszystkie parametry z czujnikow plyty, gpu .

Wtedy nawet bez capeframex czuc przycinki.

Ale gra musi latac na granicy cpu nie gpu

Opublikowano
12 godzin temu, Sidr napisał(a):

Tak na marginesie. Z ciekawości. Wy jak gracie, to też macie włączone OSD z tymi wszystkimi statystykami?

Zawsze włączony i żadnych dropów jak co niektórzy tutaj sugerują .

Opublikowano
11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Około 20-30fps na 1% i podobnie albo ciut więcej na 0,1%

A wizualnie byłeś w stanie odczuć różnicę? Bo te programowe odczyty frametime nie muszą być 100% poprawne.

11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Mozna to nawet ustawic ekstremalnie, dac monitorowanie wszystkich rdzeni, napiecia temperatury, obciazenie, do tego wszystkie parametry z czujnikow plyty, gpu .

Wtedy nawet bez capeframex czuc przycinki.

To dość oczywiste, że jak przeciążysz CPU liczbą sensorów oraz częstotliwością ich odświeżania, to będzie spadek wydajności. Wtedy nawet w menedżerze zadań widać w spoczynku spore, dodatkowe obciążenie. Co nie zmienia faktu, że przy sensownych ustawieniach żadnych odczuwalnych efektów ubocznych nie ma.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, tomcug napisał(a):

A wizualnie byłeś w stanie odczuć różnicę? Bo te programowe odczyty frametime nie muszą być 100% poprawne.

Jak nie mam włączonego monitoringu to i tak mam 1% fps niższy od średniego, co jest naturalne, ale wtedy przy locku na 225fps, 1% low na poziomie 180-190fps nie jest tak upierdliwy, nie jest idealnie, ale tragedii nie ma.

Natomiast jak włącze monitoring i 1%low spada do 140-150fps to już czuję że gra nie chodzi jak "masełko".

Z tego względu mimo monitora 240hz nie ustawiam locka na 238fps, bo spadki do 180-190fps na 1%low zaczynają męczyć, nie mówiąc o 140fps

Odnosnie pomiaru 1% low, konkretnych wartosci, czy są idealnie dokladne, podejrzewam że nie, skoro liczone na cpu, a cpu zarypany pod korek, to i pewnie są przekłamania, co nie zmienia faktu ze low dropi

Edytowane przez SylwesterI.