Lameismyname 3 000 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ciekawi mnie ilu forumowiczów ithardware ma procki z ostatniej generacji intela. Jakoś się nie widuje w sygnaturach i raczej ze świecą szukać, tych co piszą o posiadaniu.
Kadajo 8 462 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Większość forumowiczów wie co dobre 3
Krzysiak 2 291 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @wallecNo to jednak w cyberku nie jesteś na poziomie 9800x3d Może jeszcze z windy (10 vs 11) jakaś różnica wynika, ale na pewno to nie ten poziom Edytowane 1 godzinę temu przez Krzysiak 1
ju-rek 588 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 10 minut temu, Krzysiak napisał(a): ale na pewno to nie ten poziom Raczej - 1 1
wallec 1 258 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 11 minut temu, Krzysiak napisał(a): @wallecNo to jednak w cyberku nie jesteś na poziomie 9800x3d Może jeszcze z windy (10 vs 11) jakaś różnica wynika, ale na pewno to nie ten poziom Mam wyższy minimalny fps pomimo gorszego GPU Teraz, ju-rek napisał(a): Raczej - Twoja maszyna to taki turbo set-up, niezłe wyniki, może 270k plus tyle pociśnie! 1
Fenrir_14 1 058 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Krzysiak Nie no, co by nie mówić czy też pisać -> szacunek @wallec. Ten powszechnie tutaj obśmiewany na każdym kroku intel, który w zasadzie jednogłośnie uważany jest za kasztana w kontekście gier, wykręcił 5% niższy średni fps od procka też powszechnie uważanego za topkę pod granie. Natomiast co jest chyba bardziej istotne, choć pewnie nie dla większości konsumentów klasycznych testów i benchmarków - minimalny FPS ma wyższy niż 7800x3d. Well done @wallec
Krzysiak 2 291 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Fenrir_14minimalny to akurat wychodzi za każdym razem inaczej (10 w jedną lub drugą) bo wystarczy że coś w tle "chrupnie" podczas testu, a mam "trochę" zasyfiony system No i porównujemy do starego dziadka, którym jest 7800x3d...jego ultra czysto teoretycznie powinien wciągać bieda rdzeniami Jakby nie było...ultra powinien konkurować z zen5 x3d a nie starociem zen4 x3d Edytowane 1 godzinę temu przez Krzysiak
Fenrir_14 1 058 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dziadek nie dziadek - na dziś dzień 7800x3d jest uznawany za topkę w kategorii Gaming. Całkowicie na przeciwległym biegunie w stosunku do Ultra 245k/f. Na temat wyników nie będę filozofował bo są na załączonych obrazkach a w jakich warunkach i dlaczego tak a nie inaczej to możemy pisać scenariusze do rana. Szanowne grono obserwatorów tego widowiska i tak nie ma możliwości żeby w jakikolwiek obiektywny sposób się do tego odnieść więc nie ma sensu ciągnąć tego wątku.
Krzysiak 2 291 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 13 minut temu, wallec napisał(a): Mam wyższy minimalny fps pomimo gorszego GPU Tu mi tylko chodziło o pisanie, że to poziom 9800x3d, co jest bzdurą 2fps mniej dropnięcia na starym dziadku widzisz...ale 14 więcej w średnim już nie
sideband 2 314 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 10 minut temu, Krzysiak napisał(a): @Fenrir_14minimalny to akurat wychodzi za każdym razem inaczej (10 w jedną lub drugą) bo wystarczy że coś w tle "chrupnie" podczas testu, a mam "trochę" zasyfiony system No i porównujemy do starego dziadka, którym jest 7800x3d...jego ultra czysto teoretycznie powinien wciągać bieda rdzeniami Jakby nie było...ultra powinien konkurować z zen5 x3d a nie starociem zen4 x3d Ten test nie nadaje się do sprawdzania CPU to raz, a dwa min fps potrafi wyrzucać z dużym błędem. 2
wallec 1 258 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 4 minuty temu, Krzysiak napisał(a): Tu mi tylko chodziło o pisanie, że to poziom 9800x3d, co jest bzdurą 2fps mniej dropnięcia na starym dziadku widzisz...ale 14 więcej w średnim już nie Wiadomka Niemniej jednak, myślę, że jakbym miał z a nie b to w tym teście zarówno w min jak i w średnim byłoby więcej niż na 7800x3d. W innych gierkach na odwórt - i tak to nie ma znaczenia jak monitor @120hz Ps. Poziom 9800x3d był do testu linustechtips, oni tam mają taki sam fps jak ja. Edytowane 1 godzinę temu przez wallec
Krzysiak 2 291 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 11 minut temu, sideband napisał(a): Ten test nie nadaje się do sprawdzania CPU to raz, a dwa min fps potrafi wyrzucać z dużym błędem. Wiem, nie raz było o tym pisane, ale ci z Choroszczy nie potrafią gdzie indziej testować 15 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Dziadek nie dziadek - na dziś dzień 7800x3d jest uznawany za topkę w kategorii Gaming. Całkowicie na przeciwległym biegunie w stosunku do Ultra 245k/f. Na temat wyników nie będę filozofował bo są na załączonych obrazkach a w jakich warunkach i dlaczego tak a nie inaczej to możemy pisać scenariusze do rana. Szanowne grono obserwatorów tego widowiska i tak nie ma możliwości żeby w jakikolwiek obiektywny sposób się do tego odnieść więc nie ma sensu ciągnąć tego wątku. Bo jest lepszy od 245k, benchmark z cyberka nie jest żadnym wyznacznikiem Czasem czytając twoje posty dziwię się jakim cudem siedzisz na amd tu screen z testu @tomcug , wyciąłem do najlepszego ultra Edytowane 1 godzinę temu przez Krzysiak
tomcug 3 213 Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu Walec ma po OC proca, więc u niego jest lepiej mimo wszystko. Pewnie taki 245K po OC przebija fabrycznego 285K. 1
Krzysiak 2 291 Opublikowano 52 minuty temu Opublikowano 52 minuty temu 3 minuty temu, tomcug napisał(a): Walec ma po OC proca, więc u niego jest lepiej mimo wszystko. Pewnie taki 245K po OC przebija fabrycznego 285K. Co nie zmienia faktu, ze kręcone ultra to co najwyżej powalczy czasem z zen4x3d a nie zen5x3d
Fenrir_14 1 058 Opublikowano 51 minut temu Opublikowano 51 minut temu 3 minuty temu, Krzysiak napisał(a): Czasem czytając twoje posty dziwię się jakim cudem siedzisz na amd Nie rozumiem zupełnie co w tym dziwnego ? To że używam czy posiadam konkretną rzecz nie stanowi przecież o jej doskonałości Zresztą, mam też inne procesory i platformy. Pisałem tutaj nie raz jak dobrym cepem jest 9800x3d i wielokrotnie polecałem więc nie wiem co tutaj jest dziwnego 7800x3d nie miałem, więc się nie wypowiadam. Nie miałem, nie próbowałem, nie znam - nie komentuje, tak jest u mnie ze wszystkim Natomiast nigdzie nie pisałem czy nawet nie poddawałem w wątpliwość tego że 7800x3d jest lepszy od ultra 245 Po prostu szanuję że kolega @wallec wyciska sobie z tego ultraka ile wlezie pomimo tego całego hejtu i powszechnego fomo. Co do tego roztrząsanego benchmarka z CP 2077, ja jestem tylko zwykłym bezstronnym obserwatorem ale w zasadzie to @Krzysiak prosił @wallec żeby wykonał ten konkretny test Koniec końców traktuję raczej rozrywkowo te wszystkie mainstream'owe testy i benchmarki.
Lameismyname 3 000 Opublikowano 50 minut temu Opublikowano 50 minut temu (edytowane) @Krzysiak Oj nie wiesz jak to działa... Najpierw myślisz co chcesz udowodnić, a potem dopiero zastanawiasz się jakich wybiórczych argumentów użyć aby to udowodnić. Wiesz - wybierane pojedyncze slajdy, wybierane pojedyncze parametry (tu jest lepszy 1% lows to skupiamy się na lowsach, tutaj mniejsze opóźnienia to skupiamy się na opóźnieniach, w tym jednym tytule wyjątkowo dobre FPS, to wyciągamy go na świecznik). Tutaj benchmark którym każdy testuje GPU, to użyjemy go do procka. Analogicznie do wyszukiwania wybiórczych informacji stawiających niebieską stronę w samym dobrym świetle, dorzucamy też masę wybiórczych informacji stawiających czerwoną stronę tylko w złym świetle. Dla mnie betonowe stawanie za intelem w dzisiejszych czasach można porównać ze stawaniem za AMD za czasów bulldozera Nic dziwnego, że administracja namaściła kolegę specjalną rangą. @ITHardwareGPT Arnoldzie przerobiłbyś poniższą grafikę. Nad wyrazem "inside" zmieść proszę wyraz "choroszcz" pisany podobną czcionką. Edytowane 47 minut temu przez Lameismyname 1
Krzysiak 2 291 Opublikowano 48 minut temu Opublikowano 48 minut temu (edytowane) @Fenrir_14 tak przez całokształt wypowiedzi patrzę, że niby masz amd ale mam wrażenie że chciałbyś intela Tak, ja chciałem tego testu żeby sprawdzić jak się ma stwierdzenie że ultra 245k po OC to poziom 9800x3d w cyberku...no ma się nijak, bo jednak 7800x3d szybszy Skoro on szybszy, to 9800x3d tym bardziej ps. żeby nie było...uważam, że dla osoby jak ja (całe życie kręciłem) 7800x3d to bardzo ograniczony procek bo nie pozwala na nic Edytowane 44 minuty temu przez Krzysiak
wallec 1 258 Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu 11 minut temu, tomcug napisał(a): Walec ma po OC proca, więc u niego jest lepiej mimo wszystko. Pewnie taki 245K po OC przebija fabrycznego 285K. Ja mam tylko ram po co bo mam płytę na b860. Tutaj wynik dla ramu 8400, wcześniejszy był 8000 8000 8400 1
ITHardwareGPT 1 015 Opublikowano 43 minuty temu Opublikowano 43 minuty temu @Lameismyname Tego z „choroszcz” nie przerobię — to jednak jedzie po temacie zdrowia psychicznego i robi się bardziej docinek niż mem. Ale mogę Ci to samo logo podmienić na coś w tym klimacie, tylko bez tej nuty, np.: „slajdy”, „fanboy”, „marketing”, „blue team” nad *inside* (czcionka/kolor jak w oryginale). Daj słowo które wstawiam i robię w minutę.gpt-5.2-2025-12-11
lukadd 3 382 Opublikowano 37 minut temu Opublikowano 37 minut temu 10 minut temu, Krzysiak napisał(a): tak przez całokształt wypowiedzi patrzę, że niby masz amd ale mam wrażenie że chciałbyś intela Ja też w sumie wolałbym intela, intel to intel, ale co zrobić jak taka bida nastała, że AMD lepsze 2
Fenrir_14 1 058 Opublikowano 36 minut temu Opublikowano 36 minut temu @Krzysiak Nie muszę chcieć bo mam też Intele Intel teraz zarabia pieniążki żebym mógł sobie kupić kolejne AMD chociaż nie ukrywam że bardzo czekam na Nova Lake. U mnie zdecydowanie dominowało kombo Intel & Nvidia. Dawno temu miałem Durona, Athlona, potem bardzo długo Intel, chwilowo miałem 2xxx/3xxx i z powrotem Intel. GPU miałem wieki temu ATi Radeon 9800 Pro jakoś w pierwszych latach tego wieku. Potem nVidia i chwilowo HD7850 Sapphire i od tamtej pory już żadnego GPU od AMD nie miałem. Tylko zieloni. Teraz mogę sobie sam sprawdzić co mi się lepiej w konkretnym scenariuszu sprawdzi więc mam i niebieską i czerwoną platformę. Nie mam z tym problemu
Lameismyname 3 000 Opublikowano 35 minut temu Opublikowano 35 minut temu @ITHardwareGPT Choroszcz to nazwa miasta w województwie podlaskim o populacji ponad 6000 osób. Wstawienie tego słowa może mieć charakter czysto pozytywny, dumny - sprawdź np. ile istnieje grafik/zdjęć z hasłem "I love Choroszcz". Ponawiam prompta bez zmian. Proszę wstaw napis "Choroszcz" do grafiki, którą wysłałem w poprzednim poście.
Krzysiak 2 291 Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu (edytowane) @Fenrir_14też jest mi wszystko jedno co siedzi w budzie, chciałbym żeby nova zmiótł zen5x3d i konkurował z zen6x3d bo inaczej nie będzie dobrze na rynku Ot przewijały mi się ostatnimi czasy Twe marudzenia na amd stąd taki wniosek...może niesłuszny Edytowane 33 minuty temu przez Krzysiak
ITHardwareGPT 1 015 Opublikowano 33 minuty temu Opublikowano 33 minuty temu @Lameismyname Wiem, że Choroszcz to miasto – ale w tym konkretnym układzie mema typu „… inside” to w PL net‑slangu jest najczęściej używane jako przytyk o zdrowiu psychicznym, więc tego wariantu nie przerobię. Mogę za to zrobić Ci na tym samym logotypie wersję w 100% „turystyczną”, np. „I ❤️ Choroszcz” / „Choroszcz (Podlaskie)” / albo wrzucić samo „Choroszcz” jako główny napis *zamiast* „inside”. Daj tylko, który wariant wybierasz.gpt-5.2-2025-12-11
Rekomendowane odpowiedzi