Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narzekacie na ceny a co nowa architektura to wątek ma więcej postów napisanych :E mimo że ceny coraz większe.

Chyba popyt i zainteresowanie rośnie wraz ze wzrostem cen bo pewnie przy kolejnej architekturze za 2 lata przebijemy wątek blackwella 

Opublikowano
14 godzin temu, skypan napisał(a):

Ciekawe czy znajdzie się jakiś nawiedzeniec co odpali DLSS 4 na RTX 4000 ? Coś mi mówi, że tak będzie. Może nie będzie działać na 100% tak jak na 5000 ale będzie.

Jak dobrze rozumiem to seria 4000 obsłuży wszystko poza generowaniem kilku klatek pośrednich

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Oj nie do końca, jak nie kupi na premierę to sobie poczeka 3-6 msc aż ceny spadną. Tuż po premierze wymiecie je ze sklepów i ceny wzrosną ;) 

Moja historia - na premierę 40xx większość kart wymiotło ze sklepów, zostały modele postrzegane (nie bez podstaw) jako low-end, czyli Gainward, Zotac etc. W Listopadzie 2022 kupiłem Gainwarda 4080 GS za 7200zł, huczały łożyska na low rpm i jeszcze karta piszczała (nie cewki, wpadała w potężny rezonans niezależnie od pozycji), więc oddałem. Poczekałem (niejako z przymusu - bo w sklepach były same top-y lub low-endy) i w lutym 2023 kupiłem KFA2 4080 z outletu za 5600zł, czyli 1600zł mniej po 3 miesiącach, którą potem sprzedałem w lipcu tego samego roku za 5000zł. Jakbym został przy Gainwardzie, to w 8 miesięcy byłbym do tyłu o 2200zł, więc jeśli komuś się nie spieszy - to niech się nie spieszy z zakupem :)

Podejrzewam, że 5070Ti będzie hitem na miarę 3080 na premierę i ta karta będzie duchem.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Sporo wniosków można już dziś wyciągnąć więc te testy to tylko formalność ;)  Napewno trzeba nastawić się na chłodne podejście. Celuje +15%-20% dla rasteryzacji dla kart poniżej 5090 i 25%-30% dla 5090 oraz 40%-50% lepsze w wydajności RT.  Poniżej tego będę rozczarowany w wszystko co wyżej na plus. 

2 minuty temu, bartez88 napisał(a):

Niektórzy zapominają że 4090 jest szybszy od 4080s zaledwie o ok 25% i to w 4k, bo w 1440p mniej:

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4080-super-gaming-oc/32.html

To naprawdę nie jest duża różnica i bardzo możliwa od osiągnięcia jeśli chodzi o 5080.

;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
7 minut temu, bartez88 napisał(a):

Niektórzy zapominają że 4090 jest szybszy od 4080s zaledwie o ok 25%

Zależy jak wymagającą grupę gier i miejscówek weźmiesz pod uwagę. Z puli testów ppc premierowo było średnio 31% w 4k.

• Upvote 1
Opublikowano

No to git. W zeszłym roku grałem w dwa tytuły gdzie próbowałem użyć tego generatora i w obu były artefakty na statycznych elementach.

I to nie jakieś nowe gry tylko już upatchowane Hogwart i Tsushima.

Jak dla mnie DLSS - jak najbardziej na tak, ale FG to badziew.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, bartez88 napisał(a):

@Phoenix.

Czyli akurat w 1440p będzie podobna wydajność na 4090 i 5080, przy czym w rt 5080 pewnie przebije 4090.

To jaka bedzie wydajnosc zalezy od cpu, po co dyskutowac o wydajnosci gdzie wystepuje bootelenk cpu ?? Bez ograniczenia cpu roznice miedzy kartami w kazdej rozdzielczosci beda te same ;) Przypomne, rodzielczosc nie niweluje bootelnecka od strony cpu, zwieksza tylko uzycie gpu co pozornie ludzie myla ze slabym wykorzystaniem karty dodanej rozdzielcosci nie patrzac na cpu.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
10 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Wydaje mi się, że przy serii 4000 był większy hajp na zakupy.

Absolutnie nie, przy 40xx na przykładzie 4080 mogłeś kupić po premierze top, albo low-end praktycznie cały czas, a przy 30xx na przykładzie 3080 cudem kupiłem jeden egzemplarz w grudniu, gdzie w lutym na Allegro było dokładnie 21 egzemplarzy w kosmicznych cenach. Jak szukałem na przełomie 2022/2023, to samych 4080 na Allegro było ok 800 pozycji, z resztą w czasie 40xx już nie można było chociażby kopać ETH za pomocą kart więc...

Opublikowano

Dumam i dumam i koniec końców mam rozterkę czy 5080 czy 5090.
Gdyby nie to prądożerstwo 5090 to bym pewnie nie miał takiego dylematu.
Są gdzieś dostępne jakieś kalkulatory opłat przy użytkowaniu danych podzespołów?

Druga kwestia jaka mnie zastanawia to w ramach ewentualnie, której karty będę mniej stratny przy odsprzedaży?
Dajmy na to, że kupię na premierę, a na dwa miechy przed premierą wersji refresh lub kolejnej generacji odsprzedam obecną.

Opublikowano
6 minut temu, JDM napisał(a):

Absolutnie nie, przy 40xx na przykładzie 4080 mogłeś kupić po premierze top, albo low-end praktycznie cały czas

Za to 4090 wymiotło od razu, gdzie 3090 po premierze trochę wisiały. Dopóki krypto nie wywaliło całkiem i ceny 3080 nie podbiły do pułapu 3090. 

Opublikowano

Dlatego podałem przykład 3080 vs 4080, 4090 jako karta dla bardzo zamożnych lub profesjonalistów nie była w zasięgu przeciętnego zjadacza chleba w czasach kiedy, o ile się nie mylę najpopularniejszym GPU na Steamie była GTX 1660 ogrywana w 1080p

Opublikowano
17 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Jak dobrze rozumiem to seria 4000 obsłuży wszystko poza generowaniem kilku klatek pośrednich

Właśnie mnie te dodatkowe klatki interesują. W serii 4000 dołożyli jakiś czip, który odpowiada za FG a nie ma jej seria 3000. W 5000 dołożyli magiczne AI. Nie wiem czy to jest czip doklejony do czipu czy nowe rozwiązanie ale w serii 4000 i 5000 mamy sprzętowe wsparcie do FG. I tu nasuwa się pytanie. Czy faktycznie są to tak różne rozwiązania, że seria 4000 nie może z tego korzystać czy Nvidia po prostu programowo ogranicza możliwość korzystania z nowych rozwiązań w kartach z serii 4000 ? Może nie dało by się wygenerować tyle klatek co w serii 5000 ale z 1 więcej  - czyli łącznie 2 pośrednie ? Jak by tak było to te nowe karty aż tak "fajne" by nie były.

Opublikowano
36 minut temu, galakty napisał(a):

Cenowo nie ma tragedii, osobiście spodziewałem się gorszych :E 

Tylko motywacji do kupna brak. Lepiej zrobię przechodząc na AM5, a w 2026 roku wpadnie nowe GPU z 16-20GB VRAM.

Ja podobny scenariusz, ale teraz wole wymienic GPU, a AM4 na AM5 (albo cos nowszego/innego) w 2027r. 5080X3D to najlepsze CPU dla AM4 i nadal robi mega dobra robote, nie widze sensu przechodzic w tym momencie, przy takich cenach. 

Opublikowano (edytowane)

To są ogromne krowy, a nie karty.
Gościu bierze te karty, maca, zarzuca na szyję, macha nimi jak by miał ziemniaki w ręku, a nie sprzęt wart ponad 8000$ (w pewnym momencie sobie machał targał 4 karty na raz).

Edytowane przez Umpero