Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Umpero napisał(a):

Jeśli teraz mam 3080Ti, a docelowo wleci 5090 to o ile wzrosną rachunki za prąd?

5090 będzie brać do 225W więcej (zwykle mniej). To jest 0,225kW. 1 kWh kosztuje około 1 zł. Wychodzi więc, że każda godzina grania to dodatkowe do 22 groszy.

Opublikowano
2 minuty temu, Pavel87 napisał(a):

Tylko FE z tego co widzę (chociaż z artykuły wynika, że jeszcze Asus tego używa). Czyli niereferenty zostają po staremu

Hmm.. tak szczerze to nie wiem czy brałbym takiego np Gigabyte ponownie  - zależy od testów :)

Opublikowano
3 minuty temu, Dejff0 napisał(a):

raczej czekam na 5070 :)

5070 to może być tak zwany komunijny szał. dla dziecka włączysz x4 i w grach AAA będzie sobie grał z ok wydajnością nie patrząc na arty itp : )

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Żadne jak żadne.

1h dziennie grania to wychodzi ok 1 kWh na tydzień. 

Przez 2-3 lata życia karty wyjdzie 100-150 kWh

Weź nie pajacuj, 150zl na 3 lata to żadne koszta. Ktoś kto kupuje 5090 ma w tyłku takie koszta ale widzę że dupa cię boli. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, wamak napisał(a):

5090 będzie brać do 225W więcej (zwykle mniej). To jest 0,225kW. 1 kWh kosztuje około 1 zł. Wychodzi więc, że każda godzina grania to dodatkowe do 22 groszy.

Przy takich założeniach i uśredniając sobie swoje godziny grania w gry to wyszło mi dodatkowe 158 zł rocznie.
Chyba muszę wziąć dwie na skalp... :czapeczka:

Opublikowano
58 minut temu, Umpero napisał(a):

Jeśli teraz mam 3080Ti, a docelowo wleci 5090 to o ile wzrosną rachunki za prąd?
Ktoś sobie robił takie wyliczenia? :lol2:

O ile na rachunkach to może być niezauważalne to dodatkowe 200W w postaci ciepła już może być zauważalne. Życzę ogólnie powodzenia jak ktoś będzie chciał używać tego latem - cały komp z 700-800W, to tak jakby siedzieć cały czas koło grzejnika :E

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wamak napisał(a):

1 kWh kosztuje około 1 zł.

Od lipca 2024r. okolice 1,20 zł za 1kWh.

Tą około 1 zł za 1kWh to miałeś przez cały 2022,2023 oraz do końca czerwca 2024r.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Weź nie pajacuj, 150zl na 3 lata to żadne koszta. Ktoś kto kupuje 5090 ma w toku takie koszta ale widzę że dupa cię boli. 

Do tego pamiętajmy że to jest pobór mocy przy 100% jak gpu lata a nie 24/7 gdy komp jest włączony.

Opublikowano
1 minutę temu, Ogider napisał(a):

5070 to może być tak zwany komunijny szał. dla dziecka włączysz x4 i w grach AAA będzie sobie grał z ok wydajnością nie patrząc na arty itp : )

jeżeli mają być takie ceny (lub zbliżone bo pewnie będą wyższa)  za 5070 to warto czekać bo teraz 4070ti super jest droższe  

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Do tego pamiętajmy że to jest pobór mocy przy 100% jak gpu lata a nie 24/7 gdy komp jest włączony.

Nie no nie popadajmy ludzie w skrajność że ktoś kto kupuje 5090 będzie się bił o 20gr za prąd, tylko jakieś cebule na forum się tym przejmują. Po co o tym wgl pisać ? To trzeba mieć coś z głową naprawdę. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, Umpero napisał(a):

Ktoś sobie robił takie wyliczenia? :lol2:

Nieznacznie lub wcale ;) Tam gdzie 3080Ti leci pod korek 480W (SuprimX, Strix), tam 5090 będzie sobie pykało 200W :) Także nawet na + :) Ja po zmianie SuprimX 3080Ti na 4080 zrobiłem jedno porównanie, była to FH5 i na tych samych ustawieniach -100W dla 4080 :)

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Weź nie pajacuj, 150zl na 3 lata to żadne koszta. Ktoś kto kupuje 5090 ma w tyłku takie koszta ale widzę że dupa cię boli. 

150 zł to dwa zamówienia burgerów na chatę dla pary, nie pozbiera się chłopak LOL 

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

150 zł to dwa zamówienia burgerów na chatę dla pary, nie pozbiera się chłopak LOL 

Szkoda strzępić ryja na to serio, siedzimy na forum i dziwię się że musimy pisać o 20gr za prąd za godz grania gdzie ludzie kupuje karty za tysiące 😂

• Upvote 4
Opublikowano

Jeszcze odnośnie cen kart i ludzi, którzy narzekają na nie ;) To wszystko to jest psychologia ceny. Dla jednych normalna cena to 3000 dla innych 10000. Narzekanie i swego rodzaju złość może wynikać z tego, że w ostatnich latach ceny wzrosły mocniej, a każdy ma swój punkt przełamania. Dla osoby A, która rok w rok przez ostatnie 10 lat kupowała TOP karty za 2000-3000, zmiana ceny na 5000-10000 może być szokiem i stąd ta złość, że ktoś kupuje (osoba B) jak cena jest absurdalna. Osoba A chce, żeby cena wróciła do "normalności". Dla drugiej osoby karty były tanie, ale 10000 to już maks, który mogą dać. Co by się stało gdyby cena za TOPkę za 2 generacja skoczyła na 20000-30000? Z dużym prawdopodobieństwem osoba B będzie robiła to samo co wcześniej osoba A.
Do tego dochodzi prawo popytu i podaży. Skoro wszystko znika z półek tzn, że dana rzecz jest za tania. Dlaczego znika mimo takich podwyżek? Ponieważ karta PRO kosztuje 50000-70000 zł, a tutaj dostajemy super kartę za 10000 zł, na której też można pracować. Dodajmy do tego tylko 1 producenta i mamy piękny przepis na windowanie cen bez końca. W końcu karty PRO też drożeją, a wielkie firmy nie mogą pozwolić sobie na pozostanie w tyle. Cena kart PRO rośnie > cena dla graczy rośnie. Z czasem zostaną nam tylko niższe serie, które nie nadają się do profesjonalnych zastosowań. Jeżeli 5090 sprzeda się dobrze, to 6090 będzie droższa i tak w kółko.

Sorki za offtop ;)

Opublikowano
7 minut temu, Marvf napisał(a):

ale miał ktoś styczność z marką GALAX w przeszłości?

W 2006 roku miałem 7300 GT od Galaxa. Piękna to była karciocha. Co prawda tylko 128 MB, ale pamięć została tak podkręcona, że miałem w zasadzie wydajność 7600 GS. 

• Thanks 1