Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadza się, ale poziomy ich grania to potrafi być czasami różnica niebo a ziemia :E Od bardzo cichych, gdzie w zasadzie trzeba okno w budzie otwierać, aby cewki się wychyliły po takie, że słychać w drugim pokoju :E

• Upvote 3
Opublikowano

No właśnie, jak ktoś będzie szukał to znajdzie, ale czy ktoś gra przy otwartej budzie albo wyłączonych wentylatorach? Oczywiście współczuję jak ktoś trafi na głośną sztukę, bo samo zjawisko jest na pewno irytujące. Mi tego nie trzeba tłumaczyć, po mojej ostatniej, prawie 2 tygodniowej walce z wiatrakami w obudowie.

Opublikowano

@Vulc o ostatnich 4 tech miesiącach przerobiłem 4ry karty graficzne. Jestem "cichofilem" do tego stopnia, że nigdy nie miałem w budzie podpiętych dodatkowych wentylatorów nawiewu i wypychajacych powietrze ( tak wiem tak się nie powinno robić). Nitro+ 7800xt to mega cicha praktycznie niesłyszalna pszczółka - miód na moje uszy. 

Teraz już mam wentylatory 😁

IMG20240926181237.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam takie cewki w Gigabyte 3080 że dosłownie grają jak pianino. Jestem w stanie po dźwięku określić ile obecnie karta ciągnie prądu. Dopiero wyciszają się w granicach 240W ale wtedy mam wydajność ziemniaka.

Jak kupię kartę to pakuje do kompa jeszcze z nalepkami, odpalam na 100% i jak mi zacznie wyć, wraca skąd przybyła i szukam kolejnej. :bandyta:Nie będę się kisił kolejne lata. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano
2 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

W Cyberze z PT nie miałem problemu wcale na 4070TI w 2K :o

Ja przechodzilem w 3440x1440p potem w 4k. 3440x1440p 70-90FPS dlss quality FG ON, z PT RR wszystko na max, w 4k tak samo wszystko na max PT RR FG ON z tym, że DLSS ballance 65-80FPS. 

Natomiast wyłączenie DLSS i FG gra jest niegrywalna na obu rozdzelczosciach w 1 30fps w drugiej 25.

Opublikowano
20 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

A może faktycznie przyszłość gamingu jest taka?

I już zbytnio więcej z wydajnością przy obecnej technologii nie da się zdziałać?

Cytat

Chociaż prawo Moora zaczyna wykazywać oznaki spowolnienia z powodu trudności związanych z miniaturyzacją i technologią fotolitografii, inne rozwiązania, takie jak rozwój architektury 3D czy układów z różnymi rodzajami tranzystorów, mogą pozwolić na dalszy rozwój gęstości upakowania.

Warto zauważyć, że choć postęp w miniaturyzacji tranzystorów wciąż trwa, napotkano wyzwania związane z fizycznymi ograniczeniami i kosztami produkcji, co może spowolnić dalszy wzrost gęstości. Niemniej jednak, innowacje w takich obszarach jak architektura 3D, układy heterogeniczne czy nowe materiały (np. grafen) mogą pomóc przezwyciężyć te bariery.

Dlatego też objawem spowolnienia opracowania nowych procesów technologicznych jest fakt że RTX 5000 są niemal w tej samej technologii co RTX 4000. Cała "rewolucja" nowej generacji to optymalizacja i użycie nowych technologii (AI). Zwiększenie "czystej" mocy obliczeniowej jest zasługą w mniejszym stopniu optymalizacji, ale głównie kosztem poboru mocy. Zwiększenie czystej mocy obliczeniowej przy tym samym poborze mocy wymaga głównie zmniejszenia procesu technologicznego, co obecnie jak widać coraz wolniej się zmienia. Może nowy proces technologiczny będzie dostępny co dwie, może trzy generacje GPU. A może nowe generacje GPU będą wychodzić dopiero kiedy pojawi się mniejszy proces. W końcu dojdziemy do miejsca gdzie zmniejszyć się już nie będzie dało, lub dało ale ogromnym kosztem. Co może doprowadzi do wypuszczenia na świat nowych architektur CPU/GPU (RISC-V ???) co będzie koniecznością zakopania obecnego x64 czy obecnie funkcjonujących GPU, ale bez tego postęp być może nie będzie możliwy.

Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ale Ci co tego doświadczyli, gracie w słuchawkach i to słychać?

Osobiście nie lubię słuchawek. Są gry dla których są one jednak rekomendowane. W słuchawkach ja świerszczy z kart graficznych nie słyszę.... Jestem jednak zmuszony ich używać, bo mi córa na świat przyszła 😍

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, Send1N napisał(a):

Nigdy w życiu nie miałem karty w której by zupełnie nie było słychać cewek, po prostu było to cichsze lub głośniejsze ich granie ;) :E 

Bo kupujesz radeony, a te grają jak szalone. :E

Problemów z cewkami na RTX nie miałem, poza jednym RTX 3070 od Gigabyte.

Jak będzie w przypadku RTX 5xxx, to będzie wiadomo po pierwszym uruchomieniu.

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Najgorsze są właśnie takie które wyraźnie zmieniają tony podczas zmian fps i obciążenia. Wtedy to jest istny koncert dla ucha :E

@Totek

Na RTX 3080 bardzo ci powinno pomóc na cewki zejście z UV do napięcia poniżej 0.8V

Do tej pory żadna karta od zielonych nie przebiła Radeony HD 7950/7970, ich koncert było słychać w drugim pomieszczeniu, a najlepsza jazda była na 7950, gdzie cewki odzywały się podczas ruszaniem kursora. xD

Ostatnie 4 RTX cisza i spokój, ciekawe co wylosuje w przypadku RTX 5070Ti, 5090.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

A z tych, co czekają na 50x0 - ktoś z Was w ogóle gra aktualnie w jakieś gry, czy tylko liczby w głowie aktualnie? Ja pykam w God of War Ragnarok, a wyczekuje KCD2 i Monster Huntera jak diabli

Factorio i TWShogun2, starałem się wciągnąć w stalkera , Indianę i horizon 2 , ale nie wyszło

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Doamdor napisał(a):

Bo kupujesz radeony, a te grają jak szalone. :E

Problemów z cewkami na RTX nie miałem, poza jednym RTX 3070 od Gigabyte.

O proszę jakaś nowa teoria aby wbić szpilę amd :E;) akurat przed 6950xt siedziałem 7 lat na NV i połowa z tych kart które miałem grała głośniej niż obecny radek ;) Karty w których kompletnie nie słychać cewek nawet jak przystawisz ucho nie istnieją.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kartofel napisał(a):

Może nowy proces technologiczny będzie dostępny co dwie, może trzy generacje GPU. A może nowe generacje GPU będą wychodzić dopiero kiedy pojawi się mniejszy proces. W końcu dojdziemy do miejsca gdzie zmniejszyć się już nie będzie dało, lub dało ale ogromnym kosztem. Co może doprowadzi do wypuszczenia na świat nowych architektur CPU/GPU (RISC-V ???) co będzie koniecznością zakopania obecnego x64 czy obecnie funkcjonujących GPU, ale bez tego postęp być może nie będzie możliwy.

Tylko czy jako gracze naprawdę potrzebujemy nowego sprzętu? Ile gier wykorzysta choćby moc PS5 do premiery następnej konsoli? Póki co mam wrażenie, że będzie to można policzyć na palcach jednej ręki prawie ślepego drwala.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Gainward był świetnie wyceniony (w przypadku 4070TS najtańszy model na rynku) i miał bardzo dobre opinie recenzentów/graczy. Biorę pod uwagę pod kątem 5070Ti.

Palit i Gainward to są identyczne karty, Gainward został przejęty przez Palita chyba z 20 lat temu. Pod względem radiatora, pcb, czy nawet backplate również identyczne. Różnią się jedynie wyglądem od strony wentylatorów. No i oczywiście każda wersja (JetStream, GamingPro, GameRock, Panther, Phantom, Phoenix) różni się od siebie ilością ciepłowodów. Osobiście nigdy nie miałem do czynienia, ale jak kupowałem i przeglądałem testy, recenzje i wypadał zadziwiająco dobrze na tle topowych kart często 500zł+ droższych. Wziąłem na testy i byłem w szoku jak niskie ma temperatury przy pełnym obciążeniu i tylko 1150-1250rpm dlatego została. Na plus przynajmniej u mnie również to, że po 14 miesiącach temperatury jak po wyjęciu z pudełka. A wiadomo ile było tematów o wysychającej paście i Hot Spocie pod 100 stopni już po 6-12 miesiącach bardzo często u Asusa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kris194 napisał(a):

Tylko czy jako gracze naprawdę potrzebujemy nowego sprzętu? Ile gier wykorzysta choćby moc PS5 do premiery następnej konsoli? Póki co mam wrażenie, że będzie to można policzyć na palcach jednej ręki prawie ślepego drwala.

Nie wiem co ma do tego PS5. Ja zmieniam GPU jak mi trzeba więcej mocy. Konsolka odpada z wielu względów. Za mało klatków brak możliwości dobrej personalizacji detali, rozdzielczości, .cfg. mody itd.

Do tego konsolki to jesteś totalnie na łasce i niełasce devów. Np. jedna z moich najbardziej ulubionych gier RDR2. NA PS5 nawet Pro dalej 30fps, detale niektóre nawet poniżej v low wersji PC i mydełko FA z słabego chceckerboardu.

Na 4090 ta gierka mi lata w 4k natywnym ~100fps+ całkiem inny świat.

Edytowane przez lukadd
  • Like 4
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Nie wiem co ma do tego PS5.

Dużo ma bo to pod nie będą robione gry przez jeszcze lekko 6 lat jak nie lepiej a na horyzoncie nie widać nic co zrobi użytek z obecnego sprzętu poza GTA VI i może Wiedźminem 4 choć tu mam spore obawy ze względu na UE5.

4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja zmieniam GPU jak mi trzeba więcej mocy. Konsolka odpada z wielu względów. Za mało klatków brak możliwości dobrej personalizacji detali, rozdzielczości, .cfg. mody itd.

Do tego konsolki to jesteś totalnie na łasce i niełasce devów. Np. jedna z moich najbardziej ulubionych gier RDR2. NA PS5 nawet Pro dalej 30fps, detale niektóre nawet poniżej v low wersji PC i mydełko FA z słabego chceckerboardu.

Na 4090 ta gierka mi lata w 4k natywnym ~100fps+ całkiem inny świat.

No ale widzisz to jest w takim momencie twój kaprys a nie realna potrzeba rynkowa. Ja wiem, że pecetowcy zawsze powiedzą, że potrzebny jest lepszy sprzęt ale prawda jest taka, że wszystko zwalnia coraz bardziej, koszty tworzenia największych tytułów rosną, studia deweloperskie są zamykane a koszty wprowadzania kolejnych procesów technologicznych idą w kosmos przy coraz mniejszej ilości urządzeń na rynku konsumenckim, którymi można to zrekompensować.

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Send1N napisał(a):

O proszę jakaś nowa teoria aby wbić szpilę amd :E;) akurat przed 6950xt siedziałem 7 lat na NV i połowa z tych kart które miałem grała głośniej niż obecny radek ;) Karty w których kompletnie nie słychać cewek nawet jak przystawisz ucho nie istnieją.

Oczywiście, że istnieją takie karty i nie raz taką miałem.

30 minut temu, Tomek1623 napisał(a):

Będzie szło gdzieś u nas dostać founders 5080, czy nastawiać się na niereferenta?

Ponoć w x-kom.

31 minut temu, kendo999 napisał(a):

tu połowa ludzi  siedzi na rtx4080 i rtx 4090 , twierdzą ze nie da sie grac na tych kartach czekają na 5090

Upgrade co 2 lata, nic w tym dziwnego.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, skunRace napisał(a):

Palit i Gainward to są identyczne karty, Gainward został przejęty przez Palita chyba z 20 lat temu. 

Miałem kiedyś Palita, bodajże GTX 660. No co tu wiele mówić - karta była do bani, jak już się wiatrak rozpędził to wyła jak szalona. Mało się wtedy znałem jeszcze (a może nawet w ogóle) na UV i ręcznych ustawieniach, i jakoś musiałem ją znosić, wtedy nauczyłem się żeby grać tylko w słuchawkach :hihot:

O, to był ten badziew:

image.png.b1abd9891942922a12200433f3be5089.png

Edytowane przez Element Wojny