Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, cichy45 napisał(a):

"Personalizacja ustawień" na PCMR = wszystkie suwaki w prawo i ani kroku w tył :E 

Dobrze, że nie jestem PCMR bo musiałbym grać z aberacją, winetami, film grainem, blurem itd. :E

• Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

W Far Cry 5 jest sporo fps podczas ładowania gry i też tam była cisza. To samo było z RTX 4060 LP. Częściej wymieniaj karty graficzne, to na pewno trafisz na taką kartę.

Ja w 4 lata miałem już 8 RTX, a przede mną kolejne. :hihot:

Nie myślałeś o upgrade na RTX 5070 Ti ? Ona jest wydajniejsza od RTX 4090. :E

Trolujesz teraz czy serio myślisz że miałeś w jakiejś totalnie bezdźwięczne cewki? :E kart nvidii też sporo miałem nie tylko w swoim pc ale i w rękach przy składaniu skrzynki dla kogoś ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, bofff napisał(a):

eee? 5500 i 6000 najmniej znalazłem

myślałem, że może coś między 4-5k?

No ta, za 2 tys. odrazu 4090 będą, weź ogarnij. 5500 to dość uczciwa cena, bo wydajnościowo 4090>5080 za który trzeba będzie dać też min. tyle

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, cichy45 napisał(a):

"Personalizacja ustawień" na PCMR = wszystkie suwaki w prawo i ani kroku w tył :E 

To nie jest śmieszne, to jest prawda - inwestując w 4090/5090 i ciąć detale to trzeba na łeb upaść, po co pakować grube tysiące w kartę, z której mimo wszystko dalej nie mogę w taki czy inny sposób cieszyć się w pełni nie ustawiając full detali, przecież to się kupy nie trzyma.

Jak wezmę pod uwagę cięcie detali to sobie kupię tańszą kartę - proste i logiczne no i w kieszeni też zostanie.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 3
Opublikowano
16 minut temu, RTX5090 napisał(a):

Specyficzna budowa FE wyklucza chyba już całkowicie żę ten model będzie wodowany. 

w FE wygląda, że rozbudowane chłodzenie (ciepłowody,  duża powierzchnia finów i  dwa wentyle na przelot) odbiera dużą transmisję ciepła z liquid metal

ja mam dwa znaki  zapytania

1. czy  miedź na tej powierzchni rdzenia zdoła odebrać 575W

2. jak poprowadzone są tam wyjścia na DP i HDMI? będzie oddzielny  moduł  do  wtyczek/śledzia?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, caleb59 napisał(a):

To nie jest śmieszne, to jest prawda - inwestując w 4090/5090 i ciąć detale to trzeba ma łeb upaść, po co pakować grube tysiące w kartę, z której mimo wszystko dalej nie mogę w taki czy inny sposób cieszyć się w pełni nie ustawiając full detali, przecież to się kupy nie trzyma. Jak wezmę pod uwagę cięcie detali to sobie kupię tańszą kartę - proste i logiczne no i w kieszeni też zostanie.

@caleb59 Czy mógłbyś to sobie wsadzić w stopkę / spoiler?
Bo od zawsze, i tak raz na kwartał piszesz (do obrzygu) tę głupotę, to byś już miał na zawsze gotowca (jak tatuaż).

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
3 minuty temu, bofff napisał(a):

. jak poprowadzone są tam wyjścia na DP i HDMI? będzie oddzielny  moduł  do  wtyczek/śledzia?

CHYBA u Linusa była to wytłumaczone. Ukłąd składa się z 3 płytek. Główna + płytka ze złączem PCIE + płytka z wyjsciami obrazu. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

No ta, za 2 tys. odrazu 4090 będą, weź ogarnij. 5500 to dość uczciwa cena, bo wydajnościowo 4090>5080 za który trzeba będzie dać też min. tyle

Eee tam, są lepsi na gry-online:

Screenshot_20250108_231215_Chrome.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, Send1N napisał(a):

serio myślisz że miałeś w jakiejś totalnie bezdźwięczne cewki

Wszystkie cewki są bezdźwięczne jeśli jesteś wystarczająco głuchy, jak ja np :E mi nigdy żadna karta nie piszczała cewkami. 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, caleb59 napisał(a):

To nie jest śmieszne, to jest prawda - inwestując w 4090/5090 i ciąć detale to trzeba ma łeb upaść, po co pakować grube tysiące w kartę, z której mimo wszystko dalej nie mogę w taki czy inny sposób cieszyć się w pełni nie ustawiając full detali, przecież to się kupy nie trzyma.

Jak wezmę pod uwagę cięcie detali to sobie kupię tańszą kartę - proste i logiczne no i w kieszeni też zostanie.

Powtórzę się po raz nie wiem który. Skoro są gry i opcje, które wizualnie nie robią żadnej różnicy, a biorą sporo klatek to mam  włączać je dla zasady, bo mam mocną kartę ? Dla mnie to jest czysta głupota. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, cichy45 napisał(a):

Wszystkie cewki są bezdźwięczne jeśli jesteś wystarczająco głuchy, jak ja np :E mi nigdy żadna karta nie piszczała cewkami. 

Czekałem na to aż pojawią się tego typu argumenty xD coś jak ostatnio koleś założył temat pełen zachwytu że update biosu mu zmiejszył temperatury na cpu a po prostu miał inną temp w pokoju między testami ;D lub jak ktoś nie widzi różnicy między natywną monitora a dlss bo zwyczajnie ma wadę wzroku :faja:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Jak będzie taka sama? Kolejny co łyka slajdy kurteczki %-)

w 5070 dostaniesz z multi fake generatorem to co na 4090 native, z tym że im bardziej wymagająca gra to lag bedziesz miał wiekszy , bo 4090 bez wspomagaczy generuje 50 fps w takim wukongu , a na 5070 otrzymasz 50fps generowane z 10 fps :smiech:, o ile pamięć go nie zadławi

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Kolejny co łyka slajdy kurteczki 

Tutaj jemu nie chodziło o same fpsy, ale o moc AI (zresztą też się pomylił). 

Szkoda, że NV jedzie w taki marketing ... 

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak będzie taka sama? Kolejny co łyka slajdy kurteczki %-)

w 5070 dostaniesz z multi fake generatorem to co na 4090 native, z tym że im bardziej wymagająca gra to lag bedziesz miał wiekszy , bo 4090 bez wspomagaczy generuje 50 fps w takim wukongu , a na 5070 otrzymasz 50fps generowane z 10 fps :smiech:

Nie wyłapałeś sarkazmu:hihot:

Opublikowano
3 minuty temu, skunRace napisał(a):

Powtórzę się po raz nie wiem który. Skoro są gry i opcje, które wizualnie nie robią żadnej różnicy, a biorą sporo klatek to mam  włączać je dla zasady, bo mam mocną kartę ? Dla mnie to jest czysta głupota. 

Czystą głupotą jest właśnie tego typu wymyślanie i usprawiedliwianie przed samym sobą. Top to w końcu top, prawda? Czy udawany top? Jak to z Waszym tokiem myślenia jest bo nie mogę się wstrzelić od dłuższego czasu. Skoro gra oferuje maksymalne ustawienia graficzne to logiczne jest, że są z reguły zarezerwowane tylko dla topowego sprzętu - ktoś sobie płaci 11k zł bo chce topowy sprzęt a Ty mu sugerujesz, że nie może używać max ustawień bo "to czy tamto" zjada fps - a gówno to kogo obchodzi, kupiłem top za 11k zł i ma zapieprzać, a jak nie zapieprza to gra jest syfem i won z dysku, programistów do dołu z wapnem i niech lepiej programują gierki dla dzieci na telefon.

Tacy jak ja z np. 4070 Super muszą drapać się w łeb i zdają sobie sprawę, że max detale są poza ich zasięgiem i - news flash - to też jest całkowicie normalne i logiczne bo w końcu kupili karty za 3k zł a nie za 11k zł. Czy Wy serio macie już tak sprane głowy wieloletnim mąceniem przez developerów gier, że nie rozumiecie podstawowym praw jakimi rządzą się komputery od zawsze? Masz top to pozwalasz sobie na max i nikt nie ma prawa ci tego ograniczać, nie masz topu to tniesz detale bo od tego one są w grach i tylko wtedy ma to usprawiedliwienie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Nie wyłapałeś sarkazmu:hihot:

Może nie, bo już tu takie rzeczy czytam, że zwoje się prostują w mózgu

niektóre Asy naprawdę wierzą, że im kurteczka wydajność 4090 za 2800 sprzeda :wariat:

(kiedyś sprzeda, może w 9050 za 2800pln)

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1