Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeczytałem właśnie coś bardzo, bardzo ciekawego, co ma związek z 5xxx.

by Mark Rejhon:

(autor UFOtest i właściciel blurbusters.com)

(chyba każdy nie znający angielskiego potrafi korzystać z tłumaczy online, więc zostawię. I tak 99% z nas tutaj nie ma żadnego problemu z angielskim)

Cytat

Framegen does look amazing if you have an OLED, because framerate increases dramatically reduces motion blur on OLEDs much more than it does on LCD. The motion blur improvement of yesteryear framegen was too pathetic to overcome the framegen artifacts, but in the OLED era + 4:1 framegen, the motion clarity improvement far massively more than outweighs the now much-more-minor detail loss of framegen.

Maybe wait if you have just a LCD, especially if you already have a display model with poor quality strobing that you never use. Upgrade to 4:1 framegen if you have an OLED. The blur busting benefits of 4:1 to 8:1 framegen is gigantically dramatic on a 480Hz OLED.

i jeszcze

Cytat

kudos to DLSS 4 for being a motion-purist improvement over DLSS 3.5. The multi-frame framegen is much better than 99% of TV's interpolation, so I give them that. The AI parallax infills has improved so much, that the 3 fake frames looked better than 4000-series 1 fake frame. That's an accomplishment

Cytat

The nice thing is that at CES 2025 I saw RTX ON graphics at >300fps on a 480Hz OLED, TAA fully disabled, and it looked much better than TAA. There's no way I'm not awarding at least a little kudos to those improved less-fake frames.

Oczywiście w porównaniu do kiepskiego TAA niewiele trzeba, żeby było znacznie lepiej i oczywiście, że generator nie będzie ani idealny pod względem ostrości i detali w ruchu, ani nie będzie kompletnie pozbawiony artefaktów. Nie ma co się niezdrowo podniecać od razu, ale jak ten gość  mówi, że jest znacznie lepiej, to może to być czymś dużym dla posiadaczy OLEDów 480Hz i dla osób nie wykluczających zakupu takiego wyświetlacza w niedalekiej przyszłości. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
7 minut temu, Vulc napisał(a):

Mindfactory powinno mieć spoko stock, ale tam będzie pewnie mega oblężenie. No i pośrednik.

Pożyjemy zobaczymy. Z tych plot co były już kilka miesięcy temu, że nvidia ma wyprzedane preordery dla segmetu pro na rok+ :E to może być ogólnie słabo z dostępnością nowych GPU dla graczy na całym świecie.

Opublikowano

@VRman

Tylko tu jest haczyk, o którym prawie nikt nie wspomina.

Wszystkie testy FG są robione na "starej generacji" tego rozwiązania.

MFG na pewno używa juz poprawionych algorytmów.

Wiec pytanie nie powinno być jak bardzo jest lepszy w "artefaktach" MFG od FG tylko jak gorszy jest FG od MFG na nowym algorytmie.

Podejrzewam ze to nowy algorytm odpowiada ze to ze MFG ma mniej artefaktów, a nie MFG samo w sobie.

A jeśli MFG ma mniej to standardowy FG tym bardziej będzie miał mniej.

Opublikowano
Teraz, samsung70 napisał(a):

A jak to sie ma to tego, ze cale lacze ma 600W. skad ta karta bedzie brala 600W, przeciez w peaku moze to przekroczyc 600W? hmm

Z samego slotu PCIe masz jeszcze 75W z tego co pamiętam.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, VRman napisał(a):

Przeczytałem właśnie coś bardzo, bardzo ciekawego, co ma związek z 5xxx.

by Mark Rejhon:

(autor UFOtest i właściciel blurbusters.com)

(chyba każdy nie znający angielskiego potrafi korzystać z tłumaczy online, więc zostawię. I tak 99% z nas tutaj nie ma żadnego problemu z angielskim)

i jeszcze

Oczywiście w porównaniu do kiepskiego TAA niewiele trzeba, żeby było znacznie lepiej i oczywiście, że generator nie będzie ani idealny pod względem ostrości i detali w ruchu, ani nie będzie kompletnie pozbawiony artefaktów. Nie ma co się niezdrowo podniecać od razu, ale jak ten gość  mówi, że jest znacznie lepiej, to może to być czymś dużym dla posiadaczy OLEDów 480Hz i dla osób nie wykluczających zakupu takiego wyświetlacza w niedalekiej przyszłości. 

No mi się wydaje, że główny problem z FG jest taki, że ludzie uważają że to technologia która ma zrobić grywalne 120 z 30 a to zawsze będzie dupa bo input lag masz z rzeczywiście wygenerowanych klatek.

Natomiast hipotetyczny przeskok z 240 na 400+ może być już mocno inny. Tak samo błąd w sztucznie generowanej klatce gdzie realne dane masz co 4 ms (240fps) będzie inny niż jak musisz zgadywać pośrednie pozycje obiektów których rzeczywiste położenie updatuje się co 16ms (60fps) albo o zgrozo co 33ms (30 fps)

Opublikowano

image.png.e1b7ec0970bb4b5e34c348c068ab2894.png

Wydaje mi się, że wraz z wersja DLSS 4.0 cały system będzie zunifikowany  

Nie będzie już DLSS 2.0, 3.0 , 3.5 itd itd (gdzie no gra dostaje DLSS 2.0 - czyli skalowanie, a biblioteki są > 3.5) 

Zapewne będzie już to
DLSS ON:
SR
RR
FG
MFG

Opublikowano

To by się to nie nazywało DLSS 4.

Nic się nie zmieniło. Nadal mieszają marketingiem w głowach ludzi dość mocno.

A teraz w testach jeszcze ciężej będzie się ludziom połapać, bo masz dwa rodzaje generatorów (FG i MFG) plus dwa modele DLSS (CNN i Transformer)

Podejrzewam też ze jeśli będą pozwalali wybrać model dla DLSS to oznacza ze CNN pewnie będzie "szybszy" ale gorszy jakościowo a Transformer będzie miał znacznie lepsza jakość, ale kosztem wydajności.

Ale czy tak będzie to już trzeba poczekać na testy.

• Upvote 1
Opublikowano

O Panie drogi. Jeśli te info z OC UK się sprawdzi, to ja nie mam pytań.

MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC WHITE - £1559.99
MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VANGUARD SOC LAUNCH EDITION - £1559.99
MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VENTUS 3X OC - £1559.99
MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC - £1679.99
MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM LIQUID SOC - £1799.99
MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM SOC - £1799.99
PALIT NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING PRO - £1799.99

• Haha 2
Opublikowano

25 minut temu, Kadajo napisał(a):

A teraz w testach jeszcze ciężej będzie się ludziom połapać, bo masz dwa rodzaje generatorów (FG i MFG) plus dwa modele DLSS (CNN i Transformer)

Jak ktoś będzie chciał się przyłożyć do testów po nowemu to te filmiki będą z "godzinę" trwały. Z, bez, z trochę, low z Z i bez. Nadchodzi koszmar i w pełni  się z Tobą zgadzam.

• Upvote 1