Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A od kiedy to zalezy od karty LOD?? ;) Do producentow gier pretensje :D

Nie zależy od karty, ale wydać tyle kasy i nadal się z tym borykać, mając tylko 35fps :E ?
Jak już iść na kompromisy optymalizacyjne to niech będzie 60fps, a jak chcą być demem technologicznym to już dawno powinno tam być ustawienie LOD max.
Mnie to tam rybka, bo odpalałem CP2077 na zoptymalizowanych ustawieniach w 4k 60fps DLSS na rtx3070 bez RT.
Po prostu nie rozumiem, po co wywalać tyle kasy i dalej mieć widoczne kompromisy, ale mam nadzieję że ludzie używają ich również do pracy. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, Kadajo napisał(a):

Skalowanie PCIe 5.0

obraz.png.6716f5eddfb4cb95bff92677ca21187c.png

Czyli jednak trzeba zmienić platformę z Core 2 Duo E6800 na coś z nowym PCI-E, bo 6% wydajności się zmarnuje na starszym PCI-E. :( 

25 minut temu, galakty napisał(a):

Skoro 5090 tak słabo wypada, to ja nawet na 5070Ti nie czekam... Wpadnie AM5 w tym roku... 

No! :)

(polskie no, nie angielskie)

Kilka moich komentarzy:

1. Jeszcze nie wiem nic na temat MFG. To może coś zmienić, ale

2. 2x większa teoretyczna przepustowość pamięci, a takie guano. Ciekawe czy jakby dali sporo więcej ROP to by się lepiej skalowało, ale że aż tak słabo będzie to się jeszcze miesiąc temu nie spodziewałem.  Ciekawe info, ale szkoda, że tak rozczarowujące.

3. Jest około 20-25%, czasem 10, a czasem 35%. Bez CPU bottlenecka pewnie najtrafniej byłoby powiedzieć, że 33,3%.

W RT natywnej niby jest +45%, ale co z tego jeśli w takich ustawieniach i tak nawet 60fps nie zamyka, podobnie zmiania z 21 na 28fps w PT w Cyberpunku.

Miesiąc temu miałem nadzieję, że będzie konkretny przełom z PT np. +70% bo w końcu nowa (taa.. ;)) architektura i 2x większa przepustowość pamięci.

4. Moja przepowiednia z 11 stycznia się dopełniła:

W dniu 11.01.2025 o 17:55, VRman napisał(a):

oś czasu

"Fajnie, że tak tanio"                                               "To powinno się nazywać Refresh                                            "Boże, czy Ty to widzisz..."

CES2025>---------[]-------------------------------------[]------------------[]--------------------------------------->PREMIERA >---[]

jesteśmy tutaj

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko liptona ogladnalem i przelecialem szybko HU bo dalej mi sienie chce nic ogladac.

Na ppc zerkałem i inne.

vjx56a3.png

M1dM20c.png

Wydajność na wat 8:E Chociaż wiadomo w jakichś określonych scenariuszach będzie lepsze, ale średnia na poziomie poprzedniej generacji. To jest taki 4090TI :E A nie żadne 5090 :E

watt-per-frame.png

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

5090 beda brac ludki ale wszystko ponizej to raczej nikt swiadomy zmieniac na swojego odpowiednika nie bedzie.

Taaa świadomy, to mocne słowo, przypomnij może jaka kartę sprzedałeś a na jaką chcesz zmienić... 

Edytowane przez Sebastiansbk
Opublikowano
14 minut temu, Tornado3 napisał(a):

@sidebandmasz jakieś przecieki odnośnie UV jak nisko można zejść z napięciem i zegarem ?

Wątpie że ma, jeszcze na pclabie dawno temu Kadajo zapytał go dlaczego jeszcze nie pracuje w NV i odpisał że jensen nie ma numeru, z tego co wiem to do tej pory mu nie przekazał :E xD