Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Spakojna, 6090 będziesz miał może 2nm też pewnie okolice 600W z 1 wtyczka. 30-35k cuda i mase ficzerów, zapewnie bedzie podobny wzrost wydajnosci. No nie ma szans zeby seria 6000 czyli 6090 mial z 40k CUDA. Ta seria jest fajna wyciska wszystko z tego procesu nm.

Co to się stanęło, gdzie twój optymizm?  :hihot: Nie jesteś już zadowolony ze wzrostu wydajności RTX 5090? :E

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Ta, ta :E już ci przynajmniej raz wklejałem jakie boosty były przy 3090 vs 4090. 

Obecnie jest bida :E

Tu masz grę gdzie brakuję fpsów i co? I dupton ~18% wzrost wydajności 8:E Bidnie się to skaluję i tylko w określonych/wybranych scenariuszach/grach coś więcej potrafi ten remaster 4090, bo inaczej tego się nie da nazwać.

78kNdJJ.png

yCwQ2KC.png

Może akurat taka gierka., nie wiem. Widać nie wszedzie bedą wymierne zyski co mam Ci powiedziec

Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Spakojna, 6090 będziesz miał może 2nm też pewnie okolice 600W z 1 wtyczka. 30-35k cuda i mase ficzerów, zapewnie bedzie podobny wzrost wydajnosci. No nie ma szans zeby seria 6000 czyli 6090 mial z 40k CUDA. Ta seria jest fajna wyciska wszystko z tego procesu nm.

Przynajmniej będziesz miał 60-70% wzrostu wydajności względem 4090:wariat:

Opublikowano

Chodzi mi po głowie od pewnego czasu lapek gamingowy z RTX 5090 do grania na okularach projekcyjnych (okulary FULL HD, grafika DSR z 4k). Wydaje się, że z tymi FG i DLSS może być świetna płynność przy niedużym poborze mocy.

Opublikowano
2 minuty temu, tgolik napisał(a):

Chodzi mi po głowie od pewnego czasu lapek gamingowy z RTX 5090 do grania na okularach projekcyjnych (okulary FULL HD, grafika DSR z 4k). Wydaje się, że z tymi FG i DLSS może być świetna płynność przy niedużym poborze mocy.

Jak masz wolne 25000 to czemu nie:D

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Może akurat taka gierka., nie wiem. Widać nie wszedzie bedą wymierne zyski co mam Ci powiedziec

Ja wiem. To Takie GPU po prostu :E Remaster Ady na tym samym procesie po marginalnym liftingu.
Dla tego są takie, a nie inne osiągi i to jeszcze okupione dodatkowymi watami, aby osiągnąć tą trochę lepszą wydajność :E

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Panowie bo oglądam tylko recenzje debauera, u innych tez nie ma temperatury HS ?

obraz.png.63bd4a82114410c4aca7374aae442b9b.png

to błąd msi afterburner, gpu-z pokazuje prawidłowo

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Swoją drogą tak chwalili nowe chłodzenie, to, że udalo im się zrobić je w mniejszej formie i jest cicho i chłodno...

A patrząc na karty partnerskie juz rozumiem czemu one sa takie wielkie, FE to grzejnik :/

Ciekawenczy AMD węszyło lipną premierę 5000 i dlatego wstrzymali się by odpowiednio ceny ustalić na swój nowy polprodukt. 

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Niczego nie braknie, ta generacja jest tak zwalona, że nawet koziołki matołki prędzej czy później się zorientują. 

Oj zdziwisz się, chociażby tutaj jest wielu którzy muszą mieć najnowsze nawet jakby przyrost wydajności był na poziomie 5% i 20% wyższa cena

Opublikowano
4 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Wszyscy mega czekaliśmy

No bez przesady, czekało tutaj może 5 osób do gry w pulpit. A główna gra do testów to ta sprzed 4 lat. Zaraz i tak premiery GPU będą częstsze niż premiery dobrych gier. Ja czekam na gry, nie na GPU

Opublikowano

To na ile panowie szacujecie wzrost wydajności niereferentów względem FE? Pewnie Suprim czy Astral to z 5% różnicy będzie, może też kultura pracy będzie lepsza patrząc na rozmiary chłodzenia.

Opublikowano
1 minutę temu, areczek1987 napisał(a):

Więc nie ma tragedii. Jak nie ty złapiesz to wyczekasz tego co ci złapał :E

mój deal to 4080 za 2500 a za 4070ti spokojnie koło 3k wyciągnę, w sumie nie wiem czy poczekać trochę i osiągnąć lepszą cenę bo https://ithardware.pl/aktualnosci/trzesienie_ziemi_tsmc-38339.html wskazuje że ceny i dotępność w najbliższym czasie może być kiepska