Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

A gdzie teraz siedzą?

Entuzjasta to osoba generalnie pozytywnie nastawiona do jakiejś idei, pełna optymizmu i wiary. Zaangażowana emocjonalnie można powiedzieć :D

Tutaj raczej głównie malkontenci lol. Ja tam lubię nowe technologie i jestem ich ciekawy więc z czasem (w zależności od dostępności) kupię 5090 tak czy siak i sam przetestuję :D A potem mam w planie 6090, 7090 i tak dalej ;)  Zresztą w październiku kończy się gwarancja na moją 4090 więc dla własnego komfortu i spokoju ducha wymienię i tak.

@ODIN85 AMD jest bardzo spoko seria 9xxx. Sam mam teraz 2gi raz dopiero amd'ka i jestem mega zadowolony z kultury pracy i wydajności. Polecam :thumbup:

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, Element Wojny napisał(a):

No tak, MFG, najgorszy ficzer obecnej generacji, który może kiedyś tam zacznie działać z sensem. I to miałby być powód kupna nowej karty, która jest niecałe 10% szybsza od poprzedniej? 

Sens przesiadki z 4080 na 5080 jest dyskusyjny, ale to że nie korzystasz z MFG nie znaczy że nikt nie korzysta, a daje to pewnie sporo wyższy przyrost fps niż 10% o których ciągle piszesz

Opublikowano
1 minutę temu, Ravenik napisał(a):

Sens przesiadki z 4080 na 5080 jest dyskusyjny, ale to że nie korzystasz z MFG nie znaczy że nikt nie korzysta, a daje to pewnie sporo wyższy przyrost fps niż 10% o których ciągle piszesz

Widać, realnie 5080 nad 4080 jakies 20-25%, 4090 nad 4080 30%. Karta będzie całkiem szybka, mega chłodzenie, pewnie najlepsza dla fanów OC. MFG opcja ciekawa. Jeżeli ktos lub na serii 4000 to polubi na serii 5000

Opublikowano
2 minuty temu, Ravenik napisał(a):

Nie no absolutnie, każdy kupuje pod siebie, ja przez ostatnie 48h obejrzałem chyba pierdyliard różnych recenzji na YT gdzie pokazują te całe MFG w realnych testach i dla mnie to wygląda mega kijowo. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Nowe Intele to większe g od 5080 a na amd nie mam zamiaru przechodzić.

No to bym siedział na tym 4080, aż wyjdą nowe procki od intela. A kasiora do kieszeni w oczekiwaniu na 6080 w następnym roku :E Albo nowy rower sobie kup.

Kilkanaście % wzrostu wydajności 5080 nad 4080 nie jest tego warte. Szczególnie, że na 4080 dostałeś i tak poprawiony FG i DLSS.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A tutaj całkiem dobre porównanie DLSS 3 vs 4 w India Jones medium w 1440p na rtx3070.
Obraz na performace DLSS4 wydaje się stabilniejszy, niż na quality DLSS3..., ale na tej starszej karcie również klatkaż bywa podobny, choć różnice we wydajności są zmienne. 
Sprawdźcie również 2:50.

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Nowe Intele to większe g od 5080 a na amd nie mam zamiaru przechodzić.

Dlaczego na amd nie chcesz przechodzić? Przecież taki 9800x3d do gierek to jest petarda mam i bardzo sobie chwale, chłodzony, mniejszy pobór, np względem takiego i5 13600k którego miałem no i wydajność naprawdę sporo większą, pooglądaj może testy jak to wygląda, do gierek to zdecydowanie polecam. 

Edytowane przez Sebastiansbk
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 1.11.2024 o 23:18, Smalec napisał(a):

Dokładnie rok temu kupiłem nówkę Xtrio 4090 z legitnego sklepu na alledrogo za równe 7k. Nie wiem czy były taniej, raczej nie.

To dlaczego piszesz "alledrogo"?

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Sebastiansbk napisał(a):

Dlaczego na amd nie chcesz przechodzić? Przecież taki 9800x3d do gierek to jest petarda mam i bardzo sobie chwale, chłodzony, mniejszy pobór, np względem takiego i5 13600k którego miałem no i wydajność naprawdę sporo większą, pooglądaj może testy jak to wygląda, do gierek to zdecydowanie polecam. 

@ODIN85 jakbyś się decydował to jakoś w marcu mogę Ci popchnąć mojego 9800X3D w dobrej forumowej cenie ;) W Cyberpunku 4K RT+PT nie widziałem więcej jak 45 stopni @5.6GHz :thumbup:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hubio napisał(a):

To dlaczego piszesz "alledrogo"?

Bo dopłacanie do 10-20% większych osiągów i połowy vram więcej przy może gorszym ai i polową gwarancji tego 1000 to marny biznes pytanie dla kogo ;)

Naprawdę ludzie głupiejecie. Nic tu okazji nie ma do spekulowania.

Pytanie po ile te nieferenty sobie policzą. Jak MSI dorzuci 1k za te swoje chłodzenie do 80 jak to zrobiło z 90 to imo źle nie będzie. Jeszcze zastanawiam się kto kupił tą wersję noctua za ponad połowę ceny +...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

Tak jak myślałem, przy niskim FPS różnice we wydajności między DLSS 4 vs 3 są dość małe <10%, ale w sumie przy 40fps będzie gorsza jakość, bo skalowanie ma większe różnice między klatkami?
Film w spoilerze, aby już tak nimi nie spamować:
Coraz bardziej spodziewam się RTX5060 lub 5060ti z 9GB na szynie 96bit :E .

Spoiler

Opublikowano
1 minutę temu, areczek1987 napisał(a):

Bo dopłacanie do 10-20% większych osiągów i połowy vram przy może gorszym ai i polową gwarancji tego 1000 to marny biznes pytanie dla kogo ;)

Jak pracujesz na GPU , robisz gry , zmieniasz generację dla nowszych technologii. Kumpel robi gry na vry to zmienia co generację. Po prostu od tak. 

Ale osiągi 10-20% większe to jest trochę kpina jeśli chodzi o GPU 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PepePanDziobak napisał(a):

Jak pracujesz na GPU , robisz gry , zmieniasz generację dla nowszych technologii. Kumpel robi gry na vry to zmienia co generację. Po prostu od tak. 

Ale osiągi 10-20% większe to jest trochę kpina jeśli chodzi o GPU 

Tyle masz jak zostajesz na 4090 zamiast oglądać się w 2 stronę. 4080>5080 to z 15-30% do przodu wedle tych tabelek nv.

5090 to 30-40%+ w czystym rasterze z rt bez tych sztuczek jak przepowiadanie.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

No to bym siedział na tym 4080, aż wyjdą nowe procki od intela. A kasiora do kieszeni w oczekiwaniu na 6080 w następnym roku :E Albo nowy rower sobie kup.

Kilkanaście % wzrostu wydajności 5080 nad 4080 nie jest tego warte. Szczególnie, że na 4080 dostałeś i tak poprawiony FG i DLSS.

Ok prześpię się z tym. 

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Planowałem kupić RTX 5090, jeśli dostępne będą FE i da się w miarę wydajnie grać przy maksimum 350 W.

Widzę, że ten drugi warunek da się spełnić. Pytanie jak z dostępnością Founders Edition?:/

Edytowane przez tgolik