Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

Patrząc na to, że zaciski na wężykach są jak od chlodnicy w aucie, w tym żuku może nie być przesady :E

Niech się za to weźmie ktoś z umiejętnościami a nie on. Już na Reddicie jest poat gościa co sien tym zajmuje i sporo tam ciekawych rzeczy opowiedział.

Jeszcze cymbal mówi, że niby są kable 12VHPWR i 12V2X6 jak jedyna różnica, to wtyczki po stronie karty i zasilacza. Kabel i jego wszystkie właściwości w specyfikacji się nie zmieniły. Typ to jest jeden wielki facepalm 

Nie oczekuj od niego zbyt wiele, jego filmiki mają się klikać, a hajs zgadzać.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Co do Twojej przyszłej karty to jeszcze miesiąc temu myslałem, że góra 6-10 miesięcy po premierze 5080 wyjdzie 5080 24GB, ale potem pojawiły się ploty o serii 6xxx i zaczynam się bać o to, czy Nvidia nie wymyśli sobie zrobienia refreshu refreshu refreshu - dać czwarty raz to samo, ale teraz więcej ramu + nowsze AI = nowa generacja ;)

Jeszcze jest opcja inna. Mogą dać to samo jako seria 60 ale w niższym procesie. Mniejsze chipy i max +10% do wydajności. Już w przeszłości tak robili odgrzewając G92 w trzech seriach jako 8800gt/9800/GTX250 :yuppie:

Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

PANOWIE I PANIE!

Właśnie mija 14 dni od premiery (tj. 31.01.2025) więc powinny zacząć się pojawiać niedługo karty skalperów, które im nie poszły dalej, chociaż nie wiem czy rzeczywiście jakieś się uchowały w taki sposób :hihot:
Jak myślicie, coś będzie z outletu?

Jak zgłosisz zwrot to masz kolejne 14 dni na wysyłkę.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Benchmark Steel Nomad to chyba jedyne miejsce gdzie 5080 po OC dogania, a nawet przebija 4090.

W sumie trochę to dziwne. 

Myślę, że po mocnym OC i zwiększeniu power limitu 5080 może nawet delikatnie prześcignąć 4090. Póki co większość 4090 nadal wyprzedza 5080 po OC w tym benchmarku tutaj na ITH, chociaż wiadomo, że różnice nie są duże. Mój Suprim 4090 po UV z OC pamięci (ciagnie max 380W) nadal ma lepszy wynik niż 5080 po OC, ale fakt, 5080 po OC jest bardzo blisko :) Gdyby tak dali tej karcie 20-24GB GB pamięci to by było pięknie, ale to się stanie pewnie dopiero w wersji Super. 

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano
46 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Benchmark Steel Nomad to chyba jedyne miejsce gdzie 5080 po OC dogania, a nawet przebija 4090.

W sumie trochę to dziwne. 

Benchmarki swoje, rzeczywistość swoje,  time spy rtx3080 nie zbliżały się do rx6800xt w grach było inaczej

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

No jak jesteś redakcjom to owszem. Asus chyba podawał 8 albo 9 podłączeń do swoich zasilaczy w przypadku kabla do nowych kart.

Normalny człowiek raczej wpina raz na rok-dwa, albo rzadziej.

No ale jak wymieniasz kartę to co ? Nowy kabel potrzebny :smiech:

Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli Astral ratuje dupe redakcjom. Zalecenie proste, nie używać używanych wcześniej kabli. Cóż, przy cenach kart, nowy przewód to marginalny wydatek. Ale w sumie od premiery 4090 wiadomo, że wtyczki mają ograniczoną liczbę wpięć i powyżej niej stają się niebezpieczne, co podają sami producenci.

Nie tłumacz ich bo to jest więcej niż żenujące. Kabel zasilający od monitora czy lodówki też byś wymieniał przy każdym podłączeniu?

Opublikowano
8 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Myślę, że po mocnym OC i zwiększeniu power limitu 5080 może nawet delikatnie prześcignąć 4090.

Zwiększenie power limitu samo w sobie nie zwiększa oc , zwiększenie napięcia poprawia oc, a wtedy potrzebny jest większy power limit

W 4090 z biosem 1000W nie dawało to lepszego oc , bo ograniczeniem było napięcie 1.1V

Lepsze wyniki dawało tylko to że przy napięciu 1.1V karta trzymała stabilne zegary bo nie odbijała się od power limitu.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo No nie, masz 8-9 podłączeń ;) 

No niby tak, ale to co pokazał wczoraj J w sowim filmie trochę mnie zmartwiło, gdzie po pierwszym podłączeniu kabel Corsaira już miał uszkodzone piny :D

Miałem sprawdzić swój ale nie wiem czy to w ogóle dotykać :smiech:

Dobrze ze moja karta nie ciągnie aż tyle papu bo mogłoby by być "gorąco" :hihot:

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo No nie, masz 8-9 podłączeń ;) 

To tylko pokazuje, ze ten standard jest zrypany na maxa.

Po tym co widzialem to obraz jest taki: jakby to bylo 300W na wtyczke(czyli moc 2x8 pin) to by bylo git. 2 Takie zamiast 1 i 5090 nie straszny. Ale nie, bo numerki w excelu lepiej wygladali jak oszczedzili 0.3$ na jednej wtyczce. Ktora to jest dodatkowo uposledzona jesli chodzi o sama specyfikacje. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

obraz.png.d30566a8c405ac5d05ab05494eb0393f.png

Daj stress test z takimi zegarami,  bo z zegarami do testów to ja wyciągam w steel nomad 10300 pkt , a w samym teście można kombinować, co pokazałem wynikiem 10800 i go skasowałem

Edytowane przez SylwesterI.