Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ale jak się okazuje ze ta większość co decyduje to... to nagle wszystko lezy i kwiczy :D

I masz racje nic nam do tego, ale jednak nas to tez dotyka i tutaj mamy paradoks :D

Ale tu nie ma żadnej większości. Ułamek graczy dosłownie rzuca się na te karty, a że nvidia rzuciła po kilka sztuk na sklepy nawet w dużych zachodnich krajach to tak się wydaje że jest korek.

Co by nie zrobić przy takiej tragicznie niskiej dostępności musi tak to wyglądać.

Opublikowano
27 minut temu, marioking napisał(a):

Prawda jest taka że to konsumenci kreuja rynek... fascynacja RT który jest wart wspomnienia ledwie w kilku grach... albo amok na punkie xxx-set fake fps napedza tą chorą sytuacje... nie ma co liczyć na poprawe gdy ogół jest w takim amoku... bez wzgledu na to że by fake fps coś dawały i tak trzeba miec wpier te 45-60 real fps a głupota ze potrzeba miec 3-4x fake fps bo kupiło sie monitor 165-240hz i głupio wówczas grac ~60 fps :P Jedna głupota napędza druga i macie to jak sę pościliścię. 

To jaką masz dla mnie propozycję ? 

Od 3 lat gram na 120Hz 42" Oled 4K - jedynie w Battlefieldzie 3840x1600 dla wygody. W większości RPG i total war'y gdzie dodatkowo nie wyobrażam sobie gry bez modów - wszelakich, od graficznych po QOL. Tak samo w rpg'ach i pozostałych, gdzie mogę to moduje bo to zawsze upgrade w stosunku do default'a. 

Nie zejdę z rozdzielczości bo przerobiłem wszelkie możliwe i miałem dużo różnych monitorów. 

Oczywiście 4090 ciągle elegancko daje radę ale sam wiesz jak wygląda optymalizacja nowych tytułów. MFG mnie nie interesuje specjalnie ale w październiku skończy się gwarancja mojej karty. Zamówiłem 5090 Astral LC za 13500 bo i tak ta kasa leżała w szufladzie od przeszło pół roku pod zakup 5090. Zresztą 13k raz na 2 lata to z mojego punktu widzenia nie są jakieś zawrotne pieniądze. Oczywiście byłbym szczęśliwy gdybym mógł wybierać między nVidia, amd czy nawet intelem w kategorii kart o najwyższej wydajności. No ale nie wszyscy dają radę :/

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Lestat napisał(a):

Grać jak grałeś, nalać sobie drinka i śmiać się z tych co siedzą z klawiszem na F5 w sklepie.

No i to jest mądry komentarz. Dlatego tak jak pisałem, jak ktoś ma 4090 i zamówienie klepnięte to korzystać z karty i cierpliwie czekać. Szkoda się korbić i biczować sytuacja na którą nie ma się wpływu 👍

Opublikowano
Godzinę temu, Tasslehoff napisał(a):

Patrząc na video od JayzTwoCents jaka jest jakoś kabla od Corsair to nie wiem czy nie lepiej poszukać jakiegoś zamiennika - może będzie lepiej wykonany. Przez te piny kontakt pewnie też jest nienajlepszy i zwiększa się ryzyko stopienia przewodu i złącza

Opublikowano

Ciekawe czy do czasu 60x0 jest szansa na jakieś nowe złącze zasilania?

Pamięta ktoś ile czasu "wylęgało" się to nieszczęsne 12VHPWR?

Wydaje mi się, że poszli tu za bardzo w "wygląd" i minimalizację - pojedynczy kabel, niewielka wtyczka, no niby schludnie... ale ewidentnie się nie sprawdza...

Pamiętam, że biorąc 4090 nie było jeszcze praktycznie zasilaczy z tym złączem.

Większość jechała na dołączonych do kart przejściówkach lub akcesoryjnych kablach od producentów zasilaczy (jak ja).

Opublikowano
57 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale tu nie ma żadnej większości. Ułamek graczy dosłownie rzuca się na te karty, a że nvidia rzuciła po kilka sztuk na sklepy nawet w dużych zachodnich krajach to tak się wydaje że jest korek.

Co by nie zrobić przy takiej tragicznie niskiej dostępności musi tak to wyglądać.

Tylko ze to jest częściowo wynik tego ze tak właśnie da się łatwo sterować ta garstka graczy :E

No chyba nie powiesz mi ze to "przypadek" ze od praktycznie 2018 Nvidia nie może co generacje kart naprodukować :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Co się dzieje z kartami od testerów,producenci nie czyszczą ich jakoś,albo dla tych yutuleni jest a dla graczy nie ma.

Nvidia zostawia karty testerom, tak jest od zawsze. Karty partnerów NV to inna bajka, bo z ludkami/firmami YT mają kontrakty/budżety, a w normalnych mediach albo płacą za testy albo zostawiają kasę za pomocą budżetów marketingowych(które w przypadku zielonych i tak im sponsoruje Nvidia).

Edytowane przez Imm
Opublikowano
2 minuty temu, Imm napisał(a):

Nvidia zostawia karty testerom, tak jest od zawsze.

Któryś z recenzentów się żalił, że tak teraz nie jest i był krótki czas na reckę 5090 czy tam 5080 bo pula FE na recenzentów była ograniczona i krążyła po nich (tj. trzeba było sprawnie odesłać GPU).

2 minuty temu, sideband napisał(a):

Za czasu covida chowali chipy to szafy by utrzymywać wyższe ceny na rynku i to TSMC odkryło ten przekręt.

Zieloni bywają już tak bezczelni jak kiedyś intel ze swoimi pudrowanymi premierami. Jak to się skończyło na dzień dzisiejszy każdy widzi. Oliwa sprawiedliwa.
Nvidia też potrzebuje pstryczka w nos. Gdyby AMD było w stanie prowadzić bardziej równą walkę pewnie byłoby lepiej.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Któryś z recenzentów się żalił, że tak teraz nie jest i był krótki czas na reckę 5090 czy tam 5080 bo pula FE na recenzentów była ograniczona i krążyła po nich (tj. trzeba było sprawnie odesłać GPU).

Możliwe, że z premierą serii 50XX coś się zmieniło. Do czasu, gdy zakończyłem pracę w BM, karty dostarczone przez NV(FE) na premierę zawsze u nas zostawały, tak samo jak i w PCL i PPC.

Edytowane przez Imm
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

A coś słyszałem że się palą przy graniu. Ale to chyba nie problem, bo przecież 3/4 kupujących tutaj i tak nie gra tylko całymi dniami siedzi na forum. 

Bo boją się spalonych złącz.