Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, xtn napisał(a):

Proste pytanie, jak robisz test np RTX5070, to w tym samym czasie sprawdzasz też pozostałe 40 kart które masz na wykresie? Czy to są wyniki archiwalne? 

Nie są archiwalne. Regularnie sprawdzam aktualizacje sterowników na wszystkich generacjach, jakie mam w testach (na bazie najszybszego GPU dla każdej generacji) i jeżeli gdzieś są poprawki (wzrosty wydajności), to testy dla tej generacji są powtarzane. Robię to też (a w zasadzie w szczególności) przy każdej premierze i możesz mi wierzyć lub nie, ale zbadałem premierowe stery dla Blackwella na Adzie, wzrostów co prawda nie było względem starszych w tych grach, które mam w procedurze, ale spadków też nie było %-)

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

429$, czyli w PL licząc jak nowe msrp 2649zl dla 5070, daje za wersje 16GB, ok. 2099zl, czyli w sklepach 2200-2300zl za najtańsze modele. Wszystko rozbija się o wydajność. Jeżeli będzie tylko 5-10% wyżej od 4060ti to bardzo słabo. Jednak jeżeli prawie dogoni rtx4070 to będzie fajna karta. 

Opublikowano

RTX 4060 jest podobna wydajnościowo do 3060ti. 4060ti porównuje się do 3070. No to 5060ti 16GB powinna być na poziomie 4070. Jak by nie było, GDDR7 128bit daje wydajność DDR6 na 256bit szynie, a 4060ti ma tylko 128bit DDR6 :P  Jak ceny 5060ti 16GB się uspokoją, a muszą (będzie konkurencja AMD 9060xt 16GB) to powinna zawitać u mnie w blaszaku :glodny:

Opublikowano

Dzisiaj mam wolne, BOT zaśpiewał, że są karty, wszedłem, sprawdziłem, że faktycznie i jest 12 sztuk, to wrzuciłem szybko, myślałem, że może ktoś skorzysta xD

Ja i tak czekam na astrala LC/ Suprim SOC LC w normalnej cenie, ew rewizję z 2 wtykami zasilania ( pewnie 5090 Ti), a bot odpalony i jak coś wlatuję, to staram się linkować 

Opublikowano
19 minut temu, leven napisał(a):

RTX 4060 jest podobna wydajnościowo do 3060ti. 4060ti porównuje się do 3070. No to 5060ti 16GB powinna być na poziomie 4070. Jak by nie było, GDDR7 128bit daje wydajność DDR6 na 256bit szynie, a 4060ti ma tylko 128bit DDR6 :P  Jak ceny 5060ti 16GB się uspokoją, a muszą (będzie konkurencja AMD 9060xt 16GB) to powinna zawitać u mnie w blaszaku :glodny:

Może w końcu 6080 dojdzie do poziomu 4090:wariat:

Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Może w końcu 6080 dojdzie do poziomu 4090:wariat:

Sami ze sobą się nie ściągają, to już pokazali. Wydajność 6080 zależy od Radeonow w tej cenie, albo dogonią albo znowu będą kotlety. 

• Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• https://ithardware.pl/aktualnosci/miliarder_cd_projekt_szaman_czechy_dochodzenie_smierc_polki-49247.html   Kiedy Wiedźmin wejdzie zbyt mocno
    • Dostając zadanie i nie mając znacznika na tak dużej mapie to coś słabo to wygląda. Nie mam zamiaru pół dnia szukać celu.
    • Od 2019r Mondeo MK5 wychodziło w wersji poliftowej ze zmienioną budą, osprzętem silnika i skrzynią.  Bardzo dobre jednostki 2.0TDCI (HDI) mianowano na EcoBlue czyli dołożyli AdBlue i wprowadzili mokry pasek rozrządu i przez te zmiany silniki nie były już takie dobre w ogólnym rozumieniu. Do tego zmienili skrzynie biegów z powershifta 2 gen na skrzynię A8, która jest trwalsza ale niestety wolniejsza przy zmianie biegów. Powershift 2 gen biegi zmienia płynniej ale do poprawnej pracy wymaga regularnej wymiany oleju i filtru. Na pewno po między Powershift gen 1 i gen2 jest wyraźna poprawa w trwałości pracy skrzyni. 1 generacja przysparzała problemów i zapisała się w historii jako awaryjna. 2 gen już takich problemów nie ma.  Ja miałem Mondeo MK5 z 2018r czyli tzw „między lift” dla wielu to najlepsza wersja ponieważ posiadała już budę poliftową a osprzęt stary czyli silnik 2.0TDCI (HDI) bez adblue i na zwykłym, suchym pasku. Do tego skrzynie Powerhift gen2, która była płynniejsza od A8.  Co by nie mówić to przy awarii skrzyni automatycznej czy to Powershift gen2, A8 czy innego rozwiązania naprawa idzie już pod naście tysięcy zł dlatego warto o nie dbać  Auto sprzedałem z przebiegiem 212tys km z perefekcyjnie działającą skrzynią. Przy 60, 120 i 180 tyś km wymiany oleju, filtrów w automacie  
    • "Crimson Desert will be pre-loadable on 6PM ET / 3PM PT on March 17, 2026 (10PM UTC). for Playstation 5, ahead of its worldwide release 48 hours later on March 19. Preload availability for Xbox Series X/S and PC has yet to be officially announced, but digital preloads typically open around 48 hours before launch..." czyli na PS5 jest oficjalnie zapowiedziane, a na resztę platform oficjalnego infa jeszcze nie ma.    I to jest zdrowe podejście. Poczekać, zobaczyć jakie to faktycznie jest i później myśleć o ewentualnym kupnie.    Patrzę na te filmiki i mimo tego że gra mnie w ogóle nie interesuje, to wygląda to zbyt pięknie by było prawdziwe, czytając jakie to ma być ogromne. 
    • To już gry akcjii a nie survivor horror ale dalej może się podobać.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...