Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

A daj pan spokój. Gpu rosną. .... Znajdż potem wszystkie te odpowiednie kątowe wejścia by sobie bez piwniczki pod mobo pochować te kabelki lub bujaj się z kwadratową mobo jak nie znajdziesz jakiejś egzotycznej slim karty z aio odrazu wkręconym. I tylko po to by kurz nadzorować na bieżąco. Jestem ciekaw czy karta nie może z 2 złącz pobierać a czasu na czytanie nie mam bo mnie ta nisza póki co nie interesuje. Pewnie asus nie przygotował btf płyty pod amd bo te ostatnie nie jest tak zainteresowane jak intel z jeszcze jakimś nie zwolnionym inżynierem.

No GPU to w sumie maleją, przynajmniej PCB, 5090 ma malutka płytke w porównaniu do poprzednikow, jak wygoglujesz karte 5090 z blokiem wodnym to mozesz zobaczyc jakie to małe GPU. Samo 5090 FE jest jednym z mniejszych. A chłodzenia rosną ogólnie i kazdy chce miec duze GPU bo wtedy jest ciche i chłodne. A jeżeli chodzi o zasilanie to mi 12HPWR pasuje, te nowe złącze jeżeli dopracują doprowadzenie zasilania pewnie bedzie ok. Natomaist sam fakt, że przewody sata, zasilajace itp podlaczasz na plecach wedlug mnie to dobre rozwiazanie. I rynek to przyjmie, nowe obudowy itp sprzet musi sie sprzedawac.

Opublikowano

No tak wszyscy myśleli, że do płyty zasilanie GPU to z powietrza pójdzie.

Panie bajka teraz nie tylko karta ci się zjara, ale i ciała płyta, genialne rozwiązanie. Po prostu genialne.

I wszytko po to żeby kabelków nie było widać... xDxDxD

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Niech będą dłuższe i nawet zasłaniają inne pcie do 4 slotów byle nie rosły ponad 155mm (jak ps120/aio) + jeszcze wyjście zasilania nie do zagninania. Jak ktoś lubi kostki to bez różnicy dla niego. Sprzęt musi się sprzedawać a klient nie chce co raz wszystkiego wymieniać bo mu się coś zamarzyło :P piszemy o gpu z 2 wyjściami pod 850W już na przyszłość :E

20 minut temu, Kadajo napisał(a):

No tak wszyscy mysleli ze do plyty zasilanie GPU to z powietrza pojdzie. Panie bajka teraz nie tylko karta ci ssie zjara ale i cxala plyta, genilane rozwiaznie. Poprsotu genialne.

I wszytko po to zeby kabelkow nie bylo widac... xDxDxD

Zostaje wyjście na gpu jak vrm i to w zasilaczu ocalało :E

Ktoś doczytał czy oba wejścia działają na raz? Niby drogie zasilacze to mają a pytanie jak bios xoc tam zadziała :E Na Brauna :E

Dużo nie brakuje by cieszyć się prawdziwymi zdolnościami chipu zamiast odbijać się od tej wtyczki i pwl.

Edytowane przez areczek1987
  • Confused 1
Opublikowano

Co tu za głupotki przeczytałem. 

Przecież na płycie Asusa z systemem BTF podłączasz albo kabel 12vhpwr a jeżeli masz kartę graficzną z złączem BTF to kabla nie potrzebujesz. 

Dodatkowo Asus przetestował swoje gniazdo BTF na płycie głównej i okazało się dużo wydajniejsze od złącza z kablem 12vhpwr .

https://ithardware.pl/aktualnosci/asus_zawstydzil_nvidia_zlacze_1900-42845.html

• Haha 4
Opublikowano
41 minut temu, ostryb napisał(a):

Co tu za głupotki przeczytałem. 

Przecież na płycie Asusa z systemem BTF podłączasz albo kabel 12vhpwr a jeżeli masz kartę graficzną z złączem BTF to kabla nie potrzebujesz.

Ta, a na płycie głównej złącze 16-pin jest dla zabawy.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Rekord :D

Nie oglądam. To jakiś fake. Nvidia nigdy by nie zrobiła niczego nielegalnego albo wątpliwego moralnie! 

Rządy też by nigdy na nic nielegalnego jej nie pozwoliły!

Poza tym AI jest skondensowanym dobrem dla graczy i jedyną szansą na postęp! Ten stronniczy filmik pewnie sugeruje, że AI źle wpływa na dostępność kart dla graczy i zbliża się niebezpiecznie do szurskiej teorii, że gdyby NV i AMD robiły karty dla graczy, ale bez AI, to ich ceny byłyby sporo lepsze a rynek PC gamingu zdrowszy. 

Każdy taki prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw AI lub Nvidii, niech będzie pewien, że mu tę rękę władza odrąbie w interesie inwestorów, w interesie ludu  pracującego i (sztucznej) inteligencji, w interesie walki o podnoszenie stopy zwrotu!

5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

image.thumb.png.c083d762166462adeed5fc0ea133e72e.png

Dlatego podmieniaja kości na wieksze. Przy duzych modelach pamięc jest istotna, a jak pracuja w całych systemach to tym bardziej. W Hong-Kongu te profesjonalne GPU to jak jakies opium, rynek warty miliardy dolarow. 

A czemu modele 21GB nie mieszczą się w karcie z 24GB VRAM? :hmm: Podobnie z modelami 26 i 30GB na karcie 32GB.

Edytowane przez VRman