Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

@ODIN85 Ventus za 4600zł?  :hihot:

Zrzutekranu2025-08-26061240.thumb.png.acb8ac66a8f4c7db4ace8aec20a4f081.png

Mają również wersję 5070Ti, której cenę wykorzystując kod promocyjny i sprzedając kod na Borderlands 4 można zbić do ceny poniżej 3.3k. Karta ma termopad na rdzeniu i ogólnie jest cicha i chłodna.

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano
14 minut temu, @MUZ napisał(a):

Mają również wersję 5070Ti, której cenę wykorzystując kod promocyjny i sprzedając kod na Borderlands 4 można zbić do ceny poniżej 3.3k. Karta ma termopad na rdzeniu i ogólnie jest cicha i chłodna.

Ma tez komore parowa w stosunku do 5070ti, a czy jest cicha to zaraz sprawdzimy :hihot:

Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ma tez komore parowa w stosunku do 5070ti, a czy jest cicha to zaraz sprawdzimy :hihot:

Jasne, ale czy warto dopłacać 1k plus - raczej nie.

Ten Prime to wyjątkowo udana konstrukcja na na tak podstawową wersję karty.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zamiast kosy powinien być RTX :hihot:

Ta ceny fajne tych kart ale to najgorsze złomy które zamiast chłodzenia maja blachę z PRL i najtańsze wentylatory. Potem plac przez dwa-cztery lata nerwica przez hałas  :E 

Kupiłem tego RTX 5080 Prime Oc z Komputronik. Jak za taką cenę karta jest naprawdę solidnie wykonana. Kultura pracy już z pudełka jest akceptowalna. Po małej zabawie krzywą wentylatora w afterburner jest już naprawdę cicho. Karta bez problemu idzie + 350 na rdzeniu i układ chłodzący daje spokojnie radę . W Wiedżminie NG z RT przy zaledwie 1300 rpm miałem góra 77 stopni przy specjalnie wyżyłowanym poborze mocy ok 380W. Po prostu karta jest mało fancy wygląda identycznie jak tańsze modele Prime. 

Edytowane przez FurioGiunta
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Raczej nie, dla prawdziwych entuzjastów Blackwella to już jest RTX PRO 6000 :E 

Czyli nic tylko czekać na 6090, wtedy na pewno odczuje różnicę względem 4090. Chociaż teraz 5090 na działalność już tak źle nie wygląda cenowo :E 

Opublikowano
4 minuty temu, FurioGiunta napisał(a):

Kupiłem tego RTX 5080 Prime Oc z Komputronik. Jak za taką cenę karta jest naprawdę solidnie wykonana. Kultura pracy już z pudełka jest akceptowalna. Po małej zabawie krzywą wentylatora w afterburner jest już naprawdę cicho. Karta bez problemu idzie + 350 na rdzeniu i układ chłodzący daje spokojnie radę . W Wiedżminie NG z RT przy zaledwie 1300 rpm miałem góra 77 stopni przy specjalnie wyżyłowanym poborze mocy ok 380W. Po prostu karta jest mało fancy wygląda identycznie jak tańsze modele Prime. 

Mam tego prime OC w wersji 5070Ti (zrobiłem downgrade z Zotaca Solid 5080) i potwierdzam powyższe - 'mała', chłodna, o dobrej kulturze pracy, nawet dobrze wyglądająca karta jak na tak podstawowy model. Do tego termopad na rdzeniu (70Ti i 80) oraz komora parowa (80).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, @MUZ napisał(a):

Jasne, ale czy warto dopłacać 1k plus - raczej nie.

Ten Prime to wyjątkowo udana konstrukcja na na tak podstawową wersję karty.

No ja nie pisze o tym co kto woli tylko wymieniam roznice ;) 

Co do samego chlodzenia to dla mnie jakis fenomen "tanioszka" bo wlasnie jestem po szybkich testach i tak:

Cewki delikatnie slychac przy otwartej budzie i przylozeniu ucha majac na budziki w tescie 400W wiec w sumie piszczy tak samo jak5070ti Prime i Inno3d 5080, bardzo kulturalnie bym powiedział bo przy zamknietej budzie nic nie uslysze kolo glowy.

Chlodzenie jak na ten gabaryt jest wdg mnie fenomenalne, w porownaniu do Inno3D 8st-9st wiecej przy 400-500rpm i poborze 400W ale kultura pracy wentylatorow na tych obrotach daje tylko wiekszy szum powietrza, a nie jakies dodatkowe dzwieki czy buczenie jak w Inno3d mialem.

No i teraz wisienka na tocie, karta z pudla ma normalny boost (2790)o 200mhz mniejszy niz Inno3d (2980), ktore pozniej mialem OC +300mhz, a tu dałem + 350mhz i nadal zegary odsataja ok 100mhz w zaleznosci od obciazenia.

Finalenie model ten juz zostaje ze mna na stałe, 630zl zwrotu w stosunku do Inno3D i Borderland 4 ,ktorego bede chcial sprzedac.

IMG_3511.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak dla mnie wszytko z RPM powyżej 1500 to już będzie hałas nie ważne jak tanio.

Dla mnie karta ma nie przekraczać 1300 RPM w średnim obciążeniu i maksymalnie 1400-1500 przy 100% TDP.

Idealnie jakby przy 100% TDP nie przekraczała 1300 rpm.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Idealnie jakby przy 100% TDP nie przekraczała 1300 rpm.

To tylko TOP modele typu Suprim itp :D 

Ale w grach nawet na inno3d po oc nie widzialem wiecej jak 330W wiec do 400W daleko.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

No, kibel  :E

Kusi mnie żeby kupić coś tańszego i zrobić deshraud.

7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale w grach nawet na inno3d po oc nie widzialem wiecej jak 330W wiec do 400W daleko.

Dlatego przeraza mnie trochę wizja 5080 Super a oni tam na 99% nie zmienia chłodzeń :E

Opublikowano

No 5070Ti to zdecydowanie najbardziej opłacalna karta z całej rodziny blackwell'a.

Ale dla mnie za słaba aby zmieniać.

RTX 5080 z 24GB to będzie taki dalej trochę meh ale jak się go podkręci i zamknie jedno oko to już można myśleć o zmianie.

Wątpię ze pociągnę jeszcze rok czasu w 4K na 4070Ti z 12GB vRAM.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Fakt, w stosunku do 4070Ti to masz średni przyrost na poziomie 15%, więc nieodczuwalna zmiana raczej. Z 5080 to już się robi plus minus 30%, więc ciekawie.

Ja zrobilem downgrade z 5080 na 5070Ti i spokojnie sobie będę czekał na serię 6000, która pewnie najwcześniej na początku 2027. 

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

No 5070Ti to zdecydowanie najbardziej opłacalna karta z całej rodziny blackwell'a.

Ale dla mnie za słaba aby zmieniać.

RTX 5080 z 24GB to będzie taki dalej trochę meh ale jak się go podkręci i zamknie jedno oko to już można myśleć o zmianie.

Wątpię ze pociągnę jeszcze rok czasu w 4K na 4070Ti z 12GB vRAM.

A czy Ty przypadkiem wczoraj nie pisałeś że polityka nvidi to :kupa:?

• Haha 1