Alonzo 40 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września 14 godzin temu, Smalec napisał(a): "Kup Pan cegłę" temat jakby już klasyczny 1
musichunter1x 1 324 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września (edytowane) Cegła niedużo gorsza od rtx5050. Ostatnio jeszcze raz spojrzałem na tą kartę, bo może używana będzie w niskiej cenie na przeczekanie, ale to ma tylko ~65% rdzeni i 70% wydajności rtx5060. Jednak ponoć się sprzedała za te 800 zł, a rtx5060 to standardowo 1000 zł w sprzedaży na olx, rzadkie okazje 900 zł. Edytowane 22 Września przez musichunter1x
Doamdor 1 799 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września @Smalec @SmogSmok to @ShaDow_Pro posiadł RTX 5060 Ti Dual. https://videocardz.com/newz/gigabyte-rtx-5090-aorus-master-metal-composite-grease-tested-5c-lower-temps-after-switch-to-pure-liquid-metal
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września Godzinę temu, Doamdor napisał(a): posiadł RTX 5060 Ti Dual. Ale całe szczęście już nie posiadam
Phoenix. 4 731 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września offtop: Ciekawe co te rubiny pokaza https://ithardware.pl/aktualnosci/openai_nvidia_megaprojekt_ai-45328.html
Lameismyname 2 350 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września W dniu 22.09.2025 o 15:15, ShaDow_Pro napisał(a): Ale całe szczęście już nie posiadam To co, integra?
Kadajo 7 424 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września 37 minut temu, Phoenix. napisał(a): offtop: Ciekawe co te rubiny pokaza https://ithardware.pl/aktualnosci/openai_nvidia_megaprojekt_ai-45328.html
VRman 2 642 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września (edytowane) Polecam te kilka sekund od time stampa tutaj: https://youtu.be/jRumGaseH28?t=406 Ktoś poza mną mówi o ROPach i o tym, że NVidia olała raster i nie projektuje już GPU do gier (Tomcug się ucieszy, że znowu pojawiły się literki r, o i p, w poście mojego autorstwa ) (ale apropo tego co mówi na początku, to patrząc na Techpowerup GPU database, chyba jednak 5090 nie ma mniej, ma tyle samo) Rubin też wygląda na to, że będzie ogromnym chipem, w którego architekturze zostanie do jakiegoś stopnia poświęcone absolutnie wszystko co nie jest do AI) Edytowane 23 Września przez VRman
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września 3 godziny temu, Lameismyname napisał(a): To co, integra? Teraz bogate MSI, zamiast biednego asusa
Lameismyname 2 350 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września 48 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a): Teraz bogate MSI, zamiast biednego asusa Wersja 2 czy 3 wentylatorowa? Mi zawsze wewnętrzna cebula nakazywała brać jak najwydajniej w cenie, więc zamiast premium mniej wydajniejsza grafa, brałbym plebs bardziej wydajniejsza grafa
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września @Lameismyname Wersja 2 wentylatory, w testach 3 wentylatorowa ma 1-2 stopnie mniej, a droższa o 200zł. Ja już dużo kart przerobiłem, wolę kartę słabszą ale z top chłodzeniem, moje uszy nie wytrzymują hałasu łożysk, jakiegoś terkotania, świstów itp. Wg Techpowerup na stock moja ma 1500rpm i 26.9 dBA i ja to już słyszę, dla mnie komp ma chodzić poniżej 30 dB, a już szczególnie na GPU jestem wyczulony. Ma być cicho i dość chłodno, a wentylatory MSI w serii 5xxx to mistrzostwo.
Lameismyname 2 350 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września @ShaDow_Pro Miałem MSI RX 6600XT Gaming X. Wentylatory rzeczywiście ciche... jednak cewki trochę było słychać (bez tragedii). Ja i tak gram na słuchawkach, chociaż otwartych i budę z peceta mam na biurku. Wolę jednak więcej FPS jak jakieś wypaśne chłodzenie. Karty i tak są drogie więc wolę brać te ~MSRP (z nich też da się wybrać coś fajnego).
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września No ja kiedyś brałem co popadnie, ale komfort akustyczny jest dla mnie teraz priorytetem, a że słuchawki raz na rok używam to tym bardziej
Lameismyname 2 350 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września 1 minutę temu, ShaDow_Pro napisał(a): No ja kiedyś brałem co popadnie, ale komfort akustyczny jest dla mnie teraz priorytetem, a że słuchawki raz na rok używam to tym bardziej Ja biorę pod uwagę wartość odsprzedaży. Najmniej tracą karty NVIDII i najmniej tracą karty MSRP. [MSRP = Mało Siana Raczę Przeznaczyć] Jeżeli ktoś zostawia sprzęt na długo, to idzie bardziej w premium (@Kadajo)
Phoenix. 4 731 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Astral to taki niewypał, chcieli dobrze ale przekombinowali… Suprim nie dość że tańszy to jest czołówka chłodzeń i astralnej zostaje w tyle.
Kadajo 7 424 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września W sumie to ciekawe bo ma fajne rozwiązania ale np. cewki wyjo no i jest zdecydowanie głośny na performance. Noctua piknie chodzi, ale widać ze ma niższą wydajnosc. Nie ma co tu kombinować, głównym wrogiem jest wysokie TDP. Dopóki to się nie zmieni to te karty kosztujące grube monety będą raczej sprawiały słabe wrażenie.
Kyle 200 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września (edytowane) @Phoenix. ... a MSI Vanguard, lepiej wypada od MSI Suprim: - jednak jak to będzie po dłuższym czasie? Czy MSI w tych kartach daje PTM na rdzeń? Bo ASUS w modelu Astral daje. Edytowane 26 Września przez Kyle
Phoenix. 4 731 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 22 minuty temu, Kyle napisał(a): a MSI Vanguard, lepiej wypada od MSI Suprim: No faktycznie lepiej jak ida leb w leb Roznica jest pomijalna. Tak sie zastanawiam kto doplaca do Astrala majac do wyboru suprima
Kyle 200 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września (edytowane) 32 minuty temu, Phoenix. napisał(a): No faktycznie lepiej jak ida leb w leb Roznica jest pomijalna. ... i nic cie nie dziwi, że tańszy Vanguard idzie "łeb w łeb" z droższym Suprim? 32 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Tak sie zastanawiam kto doplaca do Astrala majac do wyboru suprima Czy MSI w modelu Suprim, daje PTM na rdzeń? Swoją drogą, ja się zastanawiam czemu się nie zastanawiasz "kto dopłaca do Suprim mając do wyboru Vanguard". Edytowane 26 Września przez Kyle
sideband 1 784 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września MSI od poprzedniej generacji używa PTM-a. 1
Phoenix. 4 731 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 8 minut temu, Kyle napisał(a): że tańszy Vanguard idzie "łeb w łeb" z droższym Suprim? Roznica na poziomie +-500zl to juz kwestia tego kto preferuje jakie wykonanie, a nie zaden game changer, zeby sie nad nim produkaowac tak jak Ty to robisz Mi sie Suprim bardziej podoba, a vanguard wyglada odpustowo. No ale jak to bywa i w kartach za wyglad tez sie doplaca. 12 minut temu, Kyle napisał(a): ja się zastanawiam czemu się nie zastanawiasz "kto dopłaca do Suprim mając do wyboru Vanguard". Wszystko wyjasnilem
Kyle 200 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 17 minut temu, sideband napisał(a): MSI od poprzedniej generacji używa PTM-a. Tylko w wersjach SUPRIM jak mniemam? Jeśli tak ... no to faktycznie ciekawa konkurencja w stosunku do ASUS Astral. Natomiast ASUS w wersjach ROG STRIX chyba od RTX 5xxx dodaje też PTM (?) 13 minut temu, Phoenix. napisał(a): Mi sie Suprim bardziej podoba, a vanguard wyglada odpustowo. No ale jak to bywa i w kartach za wyglad tez sie doplaca. No w moim przypadku, to karta ląduje w zamkniętej obudowie, więc wygląd zupełnie mnie nie interesuje, tylko niezawodność/długowieczność i kultura pracy.
Rekomendowane odpowiedzi