Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To

https://videocardz.com/newz/nvidia-quietly-launches-rtx-pro-5000-blackwell-workstation-card-with-72gb-of-memory

wygląda na coś, dla czego będzie konkurencją ten "duży Radeon" co ma wyjść za 1-2 lata, a którym się tak MLiD podnieca myśląc, że to będzie realna konkurencja dla 5090 i 6090.

Dowalą więcej pamięci i to te ceny będą na celowniku AMD a nie tam jakaś tanizna za marne  1500-2200$.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Przymierzam się do kupna RTX 5070 Ti, jednak ze względu na bardzo ograniczony budżet nie chciałbym zmieniać zasilacza.

Czy mój Seasonic Focus Gold 650W uciągnie 5070 Ti?

Dodam, że mam Ryzena 3700x, do tego na stałe podłączone 3 dyski magnetyczne i 2x nvme.

Mobo to X570 Aorus Elite

Opublikowano
10 minut temu, SebastianFM napisał(a):

To ile i jakiej pojemności modułów GDDR7 musi mieć ta karta?

Podstawowa wersja ma 48gb, a 512bit to 16 miejsc... 72gb pewnie dubluje połączenie w niektórych miejscach, bo zwiększenie pojemności modułów nie daje 72gb.

Chyba że to szyna inaczej rozklada się w tych kartach, nie jak w normalnych 32bit/szt.

Opublikowano

@musichunter1x, co do wersji 48 GB to nie mam żadnych wątpliwości, po prostu 16 modułów po 3 GB.

Mnie zastanawia jak oni to rozwiązali w wersji 72 GB. Według mnie to nie jest takie proste jak napisałeś. Nie można po prostu do połowy szyny podłączyć po 2 kości a do drugiej połowy szyny po jednej kości.

Opublikowano
15 godzin temu, Sierra6617 napisał(a):

Przymierzam się do kupna RTX 5070 Ti, jednak ze względu na bardzo ograniczony budżet nie chciałbym zmieniać zasilacza.

Czy mój Seasonic Focus Gold 650W uciągnie 5070 Ti?

Dodam, że mam Ryzena 3700x, do tego na stałe podłączone 3 dyski magnetyczne i 2x nvme.

Mobo to X570 Aorus Elite

Da radę bez problemu, są to solidne zasilacze na lata. Jedyny problem jaki widzę, to konieczność zastosowania przejściówek do zasilenia GPU - zwiększa to prawdopodobieństwo problemów. warto więc zainwestować w bezpośredni kabel pcie -> 12VHPWR. Ryzen 3700x to już mocny średniak, będzie bottleneckować, warto pomysleć nad upgradem CPU na 5700x / 5700x3d

Opublikowano

+1

W BF6 5600 wypada tak samo targicznie jak 3600. Różnica jest, ale ledwo ledwo. 

AM5 jest tanie i przyszłościowe, do Zen 6 na pewno i raczej do Zena 7 starczy, także zmieniaj.

Granie na Ryzenie 3xxx to jakieś nieporozumienie przy karcie 5070ti. Przy 5060 zresztą też.

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

5700x to tam nic nie da, X3D ładować i potem AM5. Albo od razu AM5.

Żadnych X3D, od razu zmiana platformy. Ludzie chcą miliony monet za te starocie, które zbierają oklep od nowych proców ze średniej półki.

• Upvote 5
Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Żadnych X3D, od razu zmiana platformy. Ludzie chcą miliony monet za te starocie, które zbierają oklep od nowych proców ze średniej półki.

Dokładnie. Najlepiej odrazu na AM5. Roznica jest bardzo duza. Ja to sie troche dziwie niektorzy z 4080 czy 4090 maja jeszcze starsze cepy, no ale moze staracza. 

Pamietam roznice w 4k jak wyszly 9800x3d, miedzy 4070Ti a 4090. Przy wczesniejszych testach z procesorem 7800x3d ta roznica byla w okolicach 56-57%, przy 9800x3d podskoczyla do 63-65%, a to mowa o natywnej 4k. Wiec zdecydowanie warto wymienic na nowa platforme, szczegolnie jak ktos posiada lub planuje zakupic mocna grafike

Opublikowano

Panowie moja 5090 wykończyła zasilacz, wczoraj komputer się wyłączył i nie podawał zasilania. Wyłączyłem, włączyłem zasilacz i uruchomiłem kompa, poszły iskry i strzał i kaplica. Be quiet  Dark Power Pro 13 1600W, nie polecam. Dajcie jakiś namiar na sprawdzony i porządny zasilacz co mam kupić ? Ryzen 9 7950X 3D + MSI Suprim 5090. Mam tylko cichą nadzieję, że reszta sprzętu się uchowała. Byłem w serwisie wypytać o sytuację, ale nie przetestują mi kompa, bo mają swój tylko 850W i boją się podłączać. Polecili mi taki zasilacz Corsair HX1500i 1500W 80 Plus Platinum

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, nie mam pojęcia, dlatego was pytam. Chcę mieć zapas na nowy procek i przyszłe karty i chcę, żeby zasilacz pod dużym obciążeniem sobie swobodnie dawał radę i nie musiał się zbytnio wysilać.

Edytowane przez Skitter
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Skitter napisał(a):

Panowie moja 5090 wykończyła zasilacz, wczoraj komputer się wyłączył i nie podawał zasilania. Wyłączyłem, włączyłem zasilacz i uruchomiłem kompa, poszły iskry i strzał i kaplica. Be quiet  Dark Power Pro 13 1600W, nie polecam. Dajcie jakiś namiar na sprawdzony i porządny zasilacz co mam kupić ? Ryzen 9 7950X 3D + MSI Suprim 5090. Mam tylko cichą nadzieję, że reszta sprzętu się uchowała. Byłem w serwisie wypytać o sytuację, ale nie przetestują mi kompa, bo mają swój tylko 850W i boją się podłączać. Polecili mi taki zasilacz Corsair HX1500i 1500W 80 Plus Platinum

Padł i nie ma to nic wspólnego z 5090 ;) 

Dobra 850 na luzie pociągnie taką konfiguracje z tego względu, że realnie taki zasilacz ma na luzie 1000W ;)

A jeżeli chodzi o stricte zakup to celuj w min 1200-1300W jak chcesz żeby był cichy pod obciążeniem ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Tylko że przez 2 lata na 4090 było ok, po wymianie na 5090 zaczęło się odcinanie kompa.  Po tych cyrkach przestawiłem w tryb jaki mi zalecili "Overclocking key pozwala na wybór pomiędzy pracą z maksymalnie 6 niezależnymi liniami 12V, a wysokowydajną pracą z jedną mocną linią" Do wczoraj działało :(

Opublikowano (edytowane)

Dobra nie ważne, proszę was o polecenie czegoś dobrego i sprawdzonego do mocnego zestawu i pod przyszłe wymiany. Ryzen 9 7950X 3D + MSI Suprim 5090 o ile jeszcze działają 
Stary idzie na gwarancję, ale ja muszę pracować, a nie czekać 3 tygodnie 

Edytowane przez Skitter