Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, lukadd napisał(a):

A obecnie jakiś zastój zimowy i ceny z dupy :E 

To jeszcze nie zastój zimowy, tylko kochane sklepy szykują się do Black Friday i Cyber Monday. 

Za pół roku popyt na 5090 może nieco spaść, ponieważ do sklepów wskoczy 5080 24GB. Mam tu na myśli domorosłych amatorów EJ AJ czy grafików 3D, którzy są skłonni do pójścia na kompromis. 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Screenshot_20251027-163817.thumb.png.9f4425a79c2d8ad60bf8cb1384a4a93b.pngScreenshot_20251027-163831.thumb.png.a892b2b5bdb129bdc9be7b99aaf415f2.png

Fajnie wykresik pokazuje, że można w 1080p obniżyć jedno ustawienia oczko w dół i w dlss quality 1080p powinno być 60fps... Podobna wydajność do rtx5090 w 4k z dlss na max, ale tam daję radę rtx5060 po OC, który niewiele odstaje od rtx5060ti 8gb na stock.:E

A to wszystko by zagrać w takiego gorszego odpowiednika Fallout New Vegas, z nowoczesnymi bajerami.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
12 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

To jeszcze nie zastój zimowy, tylko kochane sklepy szykują się do Black Friday i Cyber Monday. 

Już od jakichś 3 miesięcy ciężko o promocje na 5090, na sklepach też mniej modeli dostępnych

Opublikowano

no właśnie mam takie wrażenie, że RTX 4090/5080/5090 są tak wyskalowane, żeby były  okeish  do AI, ale za słabe jak chcesz coś większego. 

praca z modelami dzielonymi  na VRAM i RAM nie ma sensu a 24 czy 32GB pomieści zdaje się mocno skwantowane modele.

5090 powinna mieć 48GB (dla 32B lub skwantowanych 70B) a najlepiej 96GB, żeby miała sens. no ale to się nie wydarzyło

więc ja czekam na 6090 albo może jakieś PRO5000 (ostatnio na OLX wisiało 7sztuk 6000)

Opublikowano (edytowane)

Jedno co wiem to ceny 4090 były abstrakcyjne właśnie przez to, że "chińczyki" skupowali masowo te karty pod AI. Użytkownicy w Polsce przerażeni premierą nowych nie dopracowanych kart i wizją fatalnych sterowników, o których szeroko rozumiana "prasa" na prawo i lewo głosiła dokładali kolejne dwa grosze. W ten sposób swoją 4070Tis po pół roku użytkowania sprzedałem bez straty a na 4090 ludzie jeszcze solidnie zarabiali. Przyznajcie, ze w ciekawych czasach przyszło nam żyć%-) 

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

Niestety póki nvidia jest monopolistą w AI to ceny kart i popyt nie spadnie. 
Gdyby była realna konkurencja to za 5-6k zł kupiłbyś topowy komputer bo ceny reszty podzespołów od lat są na podobnym poziomie albo staniały tylko te karty graficzne

Opublikowano (edytowane)

Ale jak ja sugeruję (nierealny z powodu podejścia krawaciarzy) wariant GPU bez AI, do gier i tylko do nich, to był tylko śmiech.

Policzcie sobie ile droższe są karty. 

A teraz ile daje ten kochany DLSS, bez którego "nie da się żyć" wedle wielu.

I co? 

Ano mogłoby być szybciej bez AI niż z AI i to jeszcze taniej. Ale wtedy byłoby marudzenie, że nie ma postempu :E

AMD i NVidia też na tym tracą, bo rynek PC gamingu choruje i karłowacieje przez to, że niest o wiele za drogo. Nawet jak mainstream będzie w 64GB VRAM, to i tak ludzie kupujący do AI będą graczom podkupować i pompować ceny.

W końcu zawsze lepiej mieć model AI na 256 niż na 128GB pamięci. Zawsze im się przyda więcej.

Heh, a ja pamiętam jak narzekaliśmy, że do proców zaczęli dawać integry i przez to gracze płacą za coś, czego nie potrzebuję. A teraz high-end jest +200% do ceny przez AI.

Teraz to nawet jakby Nvidia chciała to już nie może, bo to jak oczekiwać od polityka, że powie że kłamał we wszystkim o czym mówił. 

Oni sią już "ejaj kąpany" więc teraz to pozamiatane. Ale jak widzę ludzi na forach czy na Digital Foundry, którzy się CIESZĄ, że dostajemy AI w grach to po prostu :boink:

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Nie wiem jak Wy, ale ja to za kazdym razem jak siadam i widze ta karte przez szybe, albo co gorsza, jakis update sterownikow robie, to nachodzi mnie refleksja jaki ja glupi bylem kupujac 5090. Dalem sie nabrac marketingowi i checi posiadania marginesu technologicznego. Dzieki temu watkowi wiem, ze jestem nierozwazny, rozrzutny, no debil po prostu. Ciesze sie ze moge sobie tutaj zawsze przypomniec o konsumenckiej odpowiedzialnosci.

Dziecki ITH! 

Opublikowano
10 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

1. lęk, opór, odrzucenie

2. adaptacja

2.5 ban w trakcie kłótni na forum 

3. codzienność

1. lęk, opór, odrzucenie

1.5 racjonalizacja (quasi  błąd poznawczy)

2. adaptacja

2.5 ban w trakcie kłótni na forum 

3. codzienność

• Like 1