Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Podłączasz kartę i jej używasz bez grzebania.

Tak robi zapewne 90% użytkowników.

Nie robi żadnego UV, żadnego OC... nie rozkminia "fabryka za dużo napięcia dala".

Rozumiem że po przejściu z Intela 10700 na Am5 9800x3d i DDR5 zrobiłeś dokładnie to samo? Zamontowałeś cpu w sokecie, kości pamięci w odpowiednie sloty i Voila, gotowe 😛

Zresztą tak jak pisał @galakty

Masz wybór, jeśli nie odpowiadają Ci parametry pracy 5090 czy tam 4090 to kup sobie inna kartę, której parametry pracy Cię zadowolą. Tnij detale i schodź z rozdzielczości, masz jeszcze MFG haha, opcji mnogo, coś tam wyrzrzbisz 😀

• Upvote 1
Opublikowano

Ok, a zadam wam jeszcze jedno pytanie.

Dlaczego Nvidia nie zoptymalizowała wiec tych układów pod względem napiec tylko jak to ładnie określił jeden użytkownik "dala za duże napięcia".

Teraz, Fenrir_14 napisał(a):

Rozumiem że po przejściu z Intela 10700 na Am5 9800x3d i DDR5 zrobiłeś dokładnie to samo? Zamontowałeś cpu w sokecie, kości pamięci w odpowiednie sloty i Voila, gotowe 😛

Zresztą tak jak pisał @galakty

Masz wybór, jeśli nie odpowiadają Ci parametry pracy 5090 czy tam 4090 to kup sobie inna kartę, której parametry pracy Cię zadowolą. Tnij detale i schodź z rozdzielczości, masz jeszcze MFG haha, opcji mnogo, coś tam wyrzrzbisz 😀

Ja po pierwsze nie jestem przeciętnym użytkownikiem to raz.

Dwa, co ma wspólnego z tym co ja piesze do tego co ja wybieram.

Wy macie jakaś pokrętna logikę ze jak coś kupujecie to bron boże to "krytykować" albo mówić o tym negatywnie bo "nie wypada".

Opublikowano
25 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Przeciez to co napisales jest niedorzeczne. Kupujesz ram tez nie odpalasz EXPO/XMP? 
Podlaczasz monitor i tez nie zmieniasz Hz z defaultowych?
Kupujesz myszke i nie zmieniasz pooling rate'a czy dpi?

GPU to z reguly najdrozsza czesc kompa, trzeba miec cos nie-halo w glowie, zeby jej nie "ustawiac"

Są tacy co będą robić minimalne UV żeby tylko poprawić wydajność tam, gdzie karta odbija od power limitu, bo trzymanie karty na 600W im nie straszne. Są tacy co w ogóle tego nie dotkną.

Zakładanie, że każdy nabywca 5090 będzie instalował afterburnera i grzebał w krzywej napięć - to jest dopiero niedorzeczne. Weź nie porównuj tego do przestawienia jednej opcji w Windows żeby mieć właściwe odświeżanie monitora. 

Opublikowano

Gadalem wczoraj z Jensem, mowil ze konkretnie pod to forum, zeby ludzie mieli na co narzekac. 

Niepierwszy i nieostatni produkt ktory nie jest 'ideal' out of the box. 5090 nie jest idealna, ale jest top karta, ktora moze kupic domowy uzytkownik od gierek.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Ty robisz z tego mega problem. Oceniasz to tak jakbyśmy mieli sytuacje 200W vs 2000W, a wygląda to tak, ze miedzy 4090 a 5090 jest max. 100 wat różnicy. Piszesz, ze 4090 to też kupa. To sie zdecyduj?! 4090 dala możliwość grania w 4k. Siedź na monitorze 2.5k i nie narzekaj tak. Ja się bardzo ciesze, że mogę pograć komfortowo w 4K jakkolwiek to brzmi.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
22 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Na 0.9V to już schodzisz poniżej 400W. Moim zdaniem nie ma sensu schodzić tak nisko. Ustawić tak, żeby brała w najmocniejszych scenariuszach 450W i tyle. 

Stronę wcześniej dałem moje wyniki w 4k, gdzie na 0.86V jest już 430W w Q2RTX, 400W w Metro czy Cyberku. 

Co to według ciebie jest najmocniejszy scenariusz? 

Opublikowano
14 minut temu, oldfashioned napisał(a):

0 problemow z defaultowa karta, fine-tuning robie ze wycisnac z niej 'wiecej'?  
Jak cos nie jest napisane na pudelku, to znaczy ze wykracza juz poza specyfikacje? 

No to niestety, chyba wiekszosc userow na forum uzywa swoich kompow niezgodnie ze specyfikacja producenta. Shame on us, nie powinnismy sie w ogole wypowiadac.
Tylko defaulty!

Pytałeś jakie zasady powinien spełniać sprzęt to ci odpowiedziałem- powinien pracować poprawnie bez grzebania w jego ustawieniach.

Cała reszta to twoje dywagacje bo ja nic o tym nie wspominałem oprócz tego, ze sam również to robię dla polepszenia pracy sprzętu a twoje porównania są nie trafne bo nikt ci tego nie zagwaruntuje czego nie masz w specyfikacji "na pudełku".

17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na 0.9V to już schodzisz poniżej 400W. 

Jeżeli chodzi o mnie, tak mój Astral LC chodzi wybornie nawet prosto z pudełka. Mógłbym nawet bez UV się obejść, ale jak jednym kliknięciem mogę zdjąć 100W to czemu nie?

Serio nie rozumiesz, że to tylko przykład co nie znajdziesz na pudełku. Wstaw sobie tam 0,85v i 300W (tego też nie ma na pudełku). Spojrz jaki był kontekst tego co napisalem bo tłumaczysz coś o co nikt nie pytał.

I żeby nie bylo zdecydowanie nie jestem hejterem blackwelli:P

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ok, a zadam wam jeszcze jedno pytanie.

Dlaczego Nvidia nie zoptymalizowała wiec tych układów pod względem napiec tylko jak to ładnie określił jeden użytkownik "dala za duże napięcia".

Bo nie chcą afery że się GPU wysypuje. 

Dają duży zapas żeby chodziło zawsze i wszędzie, a nie że Kadajo odpala PC latem przy 30 stopniach i nagle crash do pulpitu. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, some1 napisał(a):

Stronę wcześniej dałem moje wyniki w 4k, gdzie na 0.86V jest już 430W w Q2RTX, 400W w Metro czy Cyberku. 

Co to według ciebie jest najmocniejszy scenariusz? 

np. Cyberek 4K PT psych max, Wukong filmowy PT, Witcher RT max, Indina Jones Max PT (indiana żre mniej, ale chodzi wyraźnie lepiej niz na 4090), wszystko to co leżało na 4090 nawet z dlss Q+FGx2. U siebie na 0,93V mam stabilny boost na poziomie 2850MHz, i pobiera mi max w okolicach 450W (czasem podbije minimalnie więcej, ale często schodzi ponizej 450W) a na GPU 51-52C (54C max) przy 1100 rpm. Ja na ten moment do szczescia nie potrzebuje nic wiecej. Nawet jakby teraz wyszedl 5090Ti  z kolejnym +- 30% to nie jestem zainteresowany. Przechodzę prawdopodbnie na monitor 5K w przyszłym roku. Widzi mi się RTX 6090 z przyrostem MINIMUM +50% w stosunku do 5090. Pobór ma dla mnie drugorzedne znaczenie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Bo nie chcą afery że się GPU wysypuje. 

Dają duży zapas żeby chodziło zawsze i wszędzie, a nie że Kadajo odpala PC latem przy 30 stopniach i nagle crash do pulpitu. 

No wiec to są podstawowe parametry, wiec nadal uważasz ze karta która włożysz do kompa i zacznie ci żrec 400+ albo 600... PRZEPRASZAM 585W przez te druciki które nazywają nowym złączem jest SPOKO ?

Nie dogadamy się panowie, bo macie jakieś dziwne podejście do spraw które powinny być adresowane przez korpo a nie są.

I w sumie co się dziwić jak tutaj są oklaski ze jest 600+ a niektórzy już chcą więcej.

Opublikowano

@Kadajo HAHAHAHA ręce opadają 😀 mnie ta wasza krytyka obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg czyli nic. Mi się ma zajebiscie grać i na boku w AI sobie szpącić. I te wymagania spełnia na dziś 5090 o nie ma nic wydajniejszego. Proste. 

Przy okazji, komu się tutaj wtyczka / gniazdo upaliło? Czy tam w całej Polsce niech będzie, mamy kogoś takiego? 

Czy po prostu, kolejny chwytliwy farmazon żeby się wyświetlenia zgadzały? 

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No wiec to są podstawowe parametry, wiec nadal uważasz ze karta która włożysz do kompa i zacznie ci żrec 400+ albo 600... PRZEPRASZAM 585W przez te druciki które nazywają nowym złączem jest SPOKO ?

Ale kto Ci każe kupować kartę 600W? Kup 250W i będzie żarło 250W. Chcesz optymalizacji to sobie robisz 200W. I cyk. 

Może lepiej konsolę kupić? 

• Upvote 2
Opublikowano

@Fenrir_14

To nie ja biorę do siebie to co tutaj jest pisane tylko ty. Inaczej byś nie odpisywał co chwilę 😉

I ja nigdzie nie pisałem że 4090 jest słabą kartą tylko że zre dużo prądu a 5090b to już wogle.

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale kto Ci każe kupować kartę 600W? Kup 250W i będzie żarło 250W. Chcesz optymalizacji to sobie robisz 200W. I cyk. 

Może lepiej konsolę kupić? 

No i dalej jak zacięta płyta... Ty wogle czytasz to co się pisze? 😅

Opublikowano (edytowane)

Człowiek zajrzy tu raz na miesiąc i od stycznia identyczna dyskusja %-)

Nvidia zła, 5090 gówno, 4090 król (teraz czytam, że jednak trochę gówno). 

Kłótnie zwolenników, którzy mają kartę i przeciwników, którzy nigdy jej nie mieli. 

Wyjdzie 6090 to będzie ssać i wtedy 5090 będzie król. 

Panowie odpocznijcie trochę :hihot:

Edytowane przez Kanzu
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
17 minut temu, jankooo napisał(a):

Pytałeś jakie zasady powinien spełniać sprzęt to ci odpowiedziałem- powinien pracować poprawnie bez grzebania w jego ustawieniach.

Cała reszta to twoje dywagacje bo ja nic o tym nie wspominałem oprócz tego, ze sam również to robię dla polepszenia pracy sprzętu a twoje porównania są nie trafne bo nikt ci tego nie zagwaruntuje czego nie masz w specyfikacji "na pudełku".

Ramki 8000 dziala zawsze bo tak producent napisal na opakowaniu? 

Kazdy egzemplarz CPU dziala tak samo, bo ma takie samo opakowanie?

No nie badzmy smieszni.

Opublikowano
6 minut temu, Kanzu napisał(a):

Człowiek zajrzy tu raz na miesiąc i od stycznia identyczna dyskusja %-)

widoczne wszystko o rtx 5000 zostało powiedziane

Teraz zostaje jak na 9800x3d.

Czy ustawią 20 czy 30 xD

• Haha 1
Opublikowano
@oldfashioned Da się, ale globalnie musi to kliknąć @tomcug w panelu: ACP → System → Posting → Word Filters → dodać „5090” i ustawić zamianę na „ta-ktorej-nazwy-nie-mozna-wymawiac”. Uwaga: taki filtr działa ślepo – ruszy też cytaty/tytuły i „15090” itp., chyba że zaznaczymy dopasowanie „całego słowa”.

Jeśli chcesz lokalnie, bez ingerencji w forum:
- zainstaluj Word Replacer II (Chrome/Firefox) i dodaj regułę: 5090 → ta-ktorej-nazwy-nie-mozna-wymawiac
- albo krótki userscript (Tampermonkey) z zamianą /\b5090\b/ na ten „Voldemort” GPU.

Jak społeczność przyklepie, podrzucę to Tomcugowi do wdrożenia. Voldemortowi mówimy stanowcze „nie”. 😄

gpt-5-2025-08-07