DżonyBi 1 966 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) Mnie cały czas korci, żeby już teraz kupić jakiś monitorek z wysokim odświeżaniem i pobawić się MFG. Edytowane 8 Listopada przez DżonyBi
maxmaster027 875 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) No na 5090 nie miec 240hz to grzech. W zasadzie to do tej karty przydalby sie 360Hz monitor 4k. Chociaz nie wiem czy takie sa RTVeuroAGD LG ultra gear 240Hz 3440x1440 2899zl https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lg-monitor-oled-34gs95qe.bhtml Jeszcze póltorej roku temu 175Hz czy 165hz kosztowało 3800-4500zl. Obecnie jest 240Hz i duzo taniej. Ładnie spadły z ceny OLEDy Edytowane 8 Listopada przez maxmaster027 1
lukadd 2 901 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) 7 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Proszę Cie... przecież zarówno na 5090 i 4090 do 3440x1440 uzywa sie DLSS Quality, DLAA nawet na 5090 jest czesto ponizej 50fps. Jak użyjesz DLSS-Q to schodzisz z rozdzielczości i tniesz detale Mówimy o ultra i max detalach, bez ich obniżania jak na PCMR przystało DLSS tnie detala i obniża jakość obrazu. Edytowane 8 Listopada przez lukadd
VRman 2 634 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Dobrze gada, polać mu. Kupuj 480-540Hz. Choć może nie 4K, bo do tego nawet 5090 jest za wolna. Nawet z MFG będzie problem bez zjeżdżania z realną rozdziałką poniżej "sensu".
maxmaster027 875 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Teraz, lukadd napisał(a): Jak użyjesz DLLS-Q to schodzisz z rozdzielczości i tniesz detale Mówimy o ultra i max detalach, bez ich obniżania jak na PCMR przystało DLSS tnie detala i obniża jakość obrazu. No ok, to pokaz jaki jest FPS z DLAA na 4090 z PT bez FG
maxmaster027 875 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Nie no niech pokaze bencha na 4090 w 3440x1440 z DLAA i PT
Fenrir_14 825 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) 19 minut temu, lukadd napisał(a): Jak użyjesz DLSS-Q to schodzisz z rozdzielczości i tniesz detale Mówimy o ultra i max detalach, bez ich obniżania jak na PCMR przystało DLSS tnie detala i obniża jakość obrazu. Dziś nie ma sprzętu do grania w nowe tytuły bez DLSS. W Cyberpunk 2077 w 4K DLSS Q PT na 5090 masz te 120 klatek ze spadkami do 110 fps w Dogtown. Wszystkie suwaki max w prawo i FOV na 95. Wiadomo, przydałoby się więcej mocy ale co zrobić jak nie ma nic mocniejszego 😭 nawet SLI ubili. Na te Rubiny pewnie też poczekamy Edytowane 8 Listopada przez Fenrir_14
lukadd 2 901 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) 18 minut temu, maxmaster027 napisał(a): No ok, to pokaz jaki jest FPS z DLAA na 4090 z PT bez FG 12 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Nie no niech pokaze bencha na 4090 w 3440x1440 z DLAA i PT Ale co nie rozumiesz? nawet 5090 nie wyrobi 60klatek w PT, nawet w 1440p nie mówiąc o 3440x1440, a o 4k można zapomnieć. 4090 wydany ponad 2 lata temu przed 5090 jest o "zaledwie" ~23% wolniejszy Sorry, ale przyrost wydajności w nowej generacji to żart na sali I każdy normalny to ogarnie Edytowane 8 Listopada przez lukadd
Kadajo 7 396 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Nową generację "ratuje" tylko MFG... ale nie wiem, czy to tak nazywać, bo to równie żenujące co ta wydajność
areczek1987 898 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Mocy za mało albo te pt przed czasem puszczone. Inna sprawa że te gierki to gniot puszczony albo z opcjami pod przyszły sprzęt.
DR3GGO 73 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) Jakby ktoś był zainteresowany tematem. Pytałem MSI Polska czy będzie w dystrybucji B850MPower (dla mnie płyta idealna, bo tylko jej brakuje mi pod buid mATX). Nie planują jej dostępności. Jedyna sensowna alternatywa to chyba nadchodzący MSI Mortar MAX, ew. Asus TUF b850m plus wifi7. Przepraszam za offtop, w gruncie rzeczy nie tu miało to iść. Edytowane 8 Listopada przez DR3GGO Offtop
areczek1987 898 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Powinien ten pt robić pod punkt wzorcowy dla kompilacji lub samych grafików z co najwyżej cieniami licznymi w czasie rzeczywistym. Na oświetlenie i takie zbieranie kolorków jak w gta 5ee jest za wcześnie na to wychodzi.
Kadajo 7 396 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada 2 minuty temu, areczek1987 napisał(a): Mocy za mało albo te pt przed czasem puszczone. Inna sprawa że te gierki to gniot puszczony albo z opcjami pod przyszły sprzęt. Ray Tracing to morderca wydajności a w wydaniu PT to już w ogóle armagedon. 2 minuty temu, DR3GGO napisał(a): Jakby ktoś był zainteresowany tematem. Pytałem MSI Polska czy będzie w dystrybucji B850MPower (dla mnie płyta idealna, bo tylko jej brakuje mi pod buid mATX). Nie planują jej dostępności. Jedyna sensowna alternatywa to chyba nadchodzący MSI Mortar MAX, ew. Asus TUF b850m plus wifi7. Przepraszam za offtop, w gruncie rzeczy nie tu miało to iść. Napisz w odpowiednim temacie a ja tutaj usunę
lukadd 2 901 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada 7 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Dziś nie ma sprzętu do grania w nowe tytuły bez DLSS. Ta z PT szczególnie w tych gniotach AAA, ale chodzi o to, że ludzie się tutaj zaczynają spuszczać, że z 25 klatek MFG x4 zrobi im pod 100 I oni to zaczynają traktować jako granie na ultra w 4k "bez cięcia detali" 2
Kadajo 7 396 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Paradoks sytuacji jest taki ze juz NIGDY nie będzie sprzętu do grania bez DLSS. W te gierki co dziś musisz kaleczyć przez DLSS czy MFG to zagrasz za 10-15 lat bez nich. Jeśli ogólnie się włączą, bo Nvidia jeszcze coś zabierze w swoich GPU i będzie czapa. 2
MarcoSimone 665 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Można zatem powiedziedzeć, że boom na AI zabił raster dla gier. 1
areczek1987 898 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada 10 minut temu, DR3GGO napisał(a): Jakby ktoś był zainteresowany tematem. Pytałem MSI Polska czy będzie w dystrybucji B850MPower (dla mnie płyta idealna, bo tylko jej brakuje mi pod buid mATX). Nie planują jej dostępności. Jedyna sensowna alternatywa to chyba nadchodzący MSI Mortar MAX, ew. Asus TUF b850m plus wifi7. Przepraszam za offtop, w gruncie rzeczy nie tu miało to iść. Ale po cholerę ci 2dimm na am5?
Kadajo 7 396 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada 2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a): Można zatem powiedziedzeć, że boom na AI zabił raster dla gier. Możliwe. Kto powiedział ze gry dziś nie wygadałyby i działały lepiej gdyby zamiast na sile iść w RT to dalej rozwijać klasyczne metody. Z drugiej strony gry same w sobie stały się problemem. Czas ich tworzenia, skomplikowanie, i budżety które się rozrosły do jakiś nienormalnych wielkości.
areczek1987 898 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada To mpower ogarnia ds 8400 i będziesz czekał na proca co to ogarnie?
DżonyBi 1 966 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) 22 minuty temu, lukadd napisał(a): Ale co nie rozumiesz? nawet 5090 nie wyrobi 60klatek w PT, Nikt nie kupuje 5090FE bo to syf, a dla 4090 nawet najlepszy nireferent nie pomoże. Tu masz drugi Moim zdaniem Wukong na 5090 w 1440p z PT jest całkowicie grywalny. Na 4090 masz spadki do ~35fps w 1440p. To jest dopiero porażka. Edytowane 8 Listopada przez DżonyBi
Kadajo 7 396 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Jak wyjdzie GTA 6, będzie wyglądało kosmicznie dobrze i nie będzie nawet grama RT/PT to skisnę ze śmiechu. @DżonyBi coś widzę ze ciągle ci umyka, bo tak szastasz tymi SS z Extreme Hardwere, ze Konrad tam testował te karty WSZYSTKIE po mocnym OC. Tak czekam i czekam aż o tym wspomnisz a tu widzę coraz bardziej odpływasz i zestawiasz niepodkręcone karty z podkręconymi.
galakty 3 305 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada 1 godzinę temu, lukadd napisał(a): No jak 35 jak tam masz średnio 28fps, min 25 A chłopaki się jarają, że z tego sobie zrobią fejkowe klatki MFG x4 z artefaktami + lag i będą grać zadowoleni bo vramu im nie braknie Nvidia ludziom mózgi wyprała już totalnie Jak 5090 potrzebuje FGx3 żeby płynnie grać to gra jest smietnikiem i tyle.
DżonyBi 1 966 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada (edytowane) screen-20251108-140537~2.mp4 @Kadajo Extrme Hardware po OC 5090 uzyskuje nawet gorszy wynik niż ja bez OC w Wukongu. Po drugie masz z purepc Suprim 5090 z Wukonga Stock i Extreme Hardware. Widzisz tam jakieś spektakularne różnice? Tutaj mój wynika stock dla przypomnienia i porównaj sobie z EH OC. U mnie ciut wyższy low i średni fps. Maksymalny mamy taki sam. Edytowane 8 Listopada przez DżonyBi
Fenrir_14 825 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada 18 minut temu, lukadd napisał(a): Ta z PT szczególnie w tych gniotach AAA, ale chodzi o to, że ludzie się tutaj zaczynają spuszczać, że z 25 klatek MFG x4 zrobi im pod 100 I oni to zaczynają traktować jako granie na ultra w 4k "bez cięcia detali" Takie czasy, szczególnie w internetach, każdy "wuj" ma swój strój jak to się mówi. Ja to biorę na logikę, po co mam się korbić czy mi styknie ten model, czy zaraz nie braknie, może będzie taniej za 7 m-cy, może na gwiazdkę z tira wypadnie, lelum polelum. Biorę topa i mam temat załatwiony na jakiś czas, odfajkowane, głowa zdrowa, zamiast dumać i rozkminiać co by było jakby babka miała wąsy robisz rzeczy które dają Ci jąkaś tam przyjemność 😀 BTW, ja więcej jak FG x2 nie włączam nawet, nie interesuje mnie to 😀 Niestety, konkurencji brak, amd słabe jak sik pająka i jest to co jest.
Rekomendowane odpowiedzi