Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Jak chce zaoszczędzić to niech kupi dobrego 5070Ti i kreci w opór.

Sam brałbym 5080 tego co podlinkowałem, ma dobre wyniki w testach i jest zapas na OC.

Ten gigabyte był za 5200zł tam w promce i tez go nie wział, wiec raczej za poand 300zł drozej tez go nie weźmie

Opublikowano

Zawsze pamiętajcie, testy testami, ale dopóki nie dostaniesz GPU do łapy i nie przetestujesz to nie będziesz wiedział co masz.

Na jednym i tym samym modelu możesz mieć grające świerszcze, a na drugiej sztuce nie mieć, albo mieć bardzo ciche. 

Możesz mieć wentyle walące łożyskami, a na drugiej sztuce będzie lepsza partia wentyli i będą ciche :E 

Tempy i RPM wentyli mogą się różnić znacznie, wszystko zależy jak chińczyk pastę nałożył, termopady, nawet z jakiej partii :E się trafiły może się liczyć , jak dokręcił chłodzenie itd. 

Wszystko wychodzi w praniu jak dostaniecie daną sztukę do łap, nawet topy typu Astral, czy od MSI te Suprimy mają relatywnie słabą kontrole jakości :E w fabie.

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ten gigabyte był za 5200zł tam w promce i tez go nie wział, wiec raczej za poand 300zł drozej tez go nie weźmie

Patrze na ceny które są teraz. Jak nie brał wtedy to niech teraz żałuje, a nie kupuje gorszą kartę, tylko dlatego, że jest tańsza.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Zawsze pamiętajcie, testy testami, ale dopóki nie dostaniesz GPU do łapy i nie przetestujesz to nie będziesz wiedział co masz.

Na jednym i tym samym modelu możesz mieć grające świerszcze, a na drugiej sztuce nie mieć, albo mieć bardzo ciche. 

.

Cieżko sie nie zgodzic. 5080 FE *foundersy, maja tez spora rozbierznosc, mimo że w wiekszosci cewki cwierkaja jak na wiosne przystało, to chipy tez sa rozne, ale nie az tak. Egzemplarze robią od 81.5 do 83.5 FPS out of the box w steel nomadzie. Wiec roznica miedzy tymi samymi kartami to około 2.5% niby nie wiele, ale jednak. Z drugiej strony egzemplarz ktory robi wlasciwie 81.5 ostatecznie moze sie okazac szybszy po podwyzszeniu power limitu zalozeniu wody itp bo okazuje sie ze po prostu dziala na wyzszym napieciu. Takze sporo tych niuansow. 

Jednego mozna byc pewnym, ze taki gigabyte gaming OC bedzie jednak szybszy od windforce oc, duzo wieksze chlodzenie to nie jest 200gr a raczej 600gr. Co po prostu przelozy sie na temperatury. Jezeli ktos chce kupowac takie GPU pod wode to wtedy windforce jest idealny, natomiast to jaka sie komu sztuka trafi to dopółki nie kupisz i nie przetestujesz nie bedziesz wiedzial. Podobnie zreszta z CPU, jeden zrobi -40 all core a drugi tylko -10. Mozna oddawac i przebierac w sztukach, ale no taka to natura i loteria krzemowa chipow.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Przeskoczy też wartość dobrej wersji na powietrzu.

Dodajmy do tego jeszcze koszta montażu, serwisu i już widzimy czemu to kiepski pomysł.

Tanią kartę można polecić komuś, kto wyraźnie zaznaczył, że zależy mu tylko i wyłącznie na niskiej cenie.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Zryjecie mu beret i znowu nic nie kupi.

Zwrócenie uwagi na racjonalny zakup tym bardziej na raty, który może mu przyblokować albo uniemożliwić kolejny w razie zwrotu to rycie beretu? 

1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Jaki on ma tam wybor. 

Nie ma wyboru ograniczając się do jednego sklepu. Nie tylko ME ma 0% raty. 

Nawet na allegro zwykle wiszą pod kartami 15x0% tylko tam już pewnego sprzedawcę trzeba wybrać. 

Wiem, że tu każdy ma różne wymagania, ale nie wiem jak wy racjonalizujecie sobie zakup tych tanich suszarek.

Można iść na jakiś kompromis cenowy tylko tutaj czas na szukanie opłacalności już minął.

Nawet przy odsprzedaży później łatwiej opchnąć jakiś lepszy model niż te najtańsze. 

Opublikowano
4 minuty temu, Kanzu napisał(a):

Można iść na jakiś kompromis cenowy tylko tutaj czas na szukanie opłacalności już minął.

Nawet przy odsprzedaży później łatwiej opchnąć jakiś lepszy model niż te najtańsze. 

No można czekac na piatek, pewnie cos taniej bedzie. Rożnica w cenie pomiedzy windforce a gaming OC to 900zł. Warto dorzucic, ale nie kazdy ma pieniadze. Slyszysz, że ma problem (zdolnosc kredytowa) wiec predzej dostanie przy tanszej karcie. A jak ma pieniadze i mozliwosci to oczywiscie Gaming OC czy Aorus Master bedzie lepszy. Natomiast jesli na dany momen i chwile nie ma. To napisalem mu ze nawet jak kupi tansza wersje, z czasem istnieje taka mozliwosc zalozenia bloku wodnego. I tyle kropka. 

Jeszcze przeskok z 3060 Ventusa, na 5080 UV bedzie gigantyczny tak czy siak. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Chłopak oddaje kompa na serwis, bo sam nie ogarnia a ty mu polecasz tanie karty i zakładanie bloku wodnego...

W sensie zmieniałem kiedyś pastę na procu ale w mojej budzie jest chujowe dojście do chłodzenia nawet jak bym miał śrubokręt z magnesem, kartę też bez problemu tylko muszę mieć podpórkę pod nią i nie mam tych kabli i przejściówek w sumie i tak muszę poszukać pudła po zasilaczu bo tam są :E 

A tak oddam kompa nie mam daleko zapłacę, wyczyszczony z syfu będzie elegancko pasta nowa karta nowa zostawione na testy to na 24h minimum i git będzie.

Bo na mnie i moich znajomych odkąd mieliśmy pierwsze komputery wisi klątwa niewstającego pc, zawsze ale to zawsze prawie bo zmianie czegoś w środku nawet sprzątaniu komp nie wstaje :E i kombinacje są co się rozjebało xD

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
3 godziny temu, Brolly napisał(a):

Ona i tak  bedzie w serwisie na testach 24h bo musze dać kompa do czyszczenia i pastę zmienić na procu.

Msi albo gigabyte oc?

Jak tylko z  gigabyte to GIGABYTE GeForce RTX 5080 Gaming jak to 6k tak jak poprzednik. Msi gaming trio też bdb wypada. Asusy to samo ciche. Zakupiłem 5070ti prime i jest cisza na bios silent .

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, skunRace napisał(a):

Jak myślicie, jednak 5000 Super faktycznie może nie być jak, już chodzą plotki, że premiera następnej generacji może być opóźniona. 

Nvidia już ** odlot jak po prochach xDDDD

000H02VILGEO98D7-C322-F4.webp

33 minuty temu, Duchew napisał(a):

Jak tylko z  gigabyte to GIGABYTE GeForce RTX 5080 Gaming jak to 6k tak jak poprzednik. Msi gaming trio też bdb wypada. Asusy to samo ciche. Zakupiłem 5070ti prime i jest cisza na bios silent .

Albo gigabyte albo msi jak już się zdecyduję bardziej w stronę msi.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc-16gb-dlss-4

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-gaming-trio-oc-16gb-dlss-4

Edytowane przez Zhao
:)
Opublikowano
32 minuty temu, Brolly napisał(a):

Na testach gdzieś na yt widziałem że gość mówił ze msi trio rozwala system jest tak cicha ah i oh  ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Warto dorzucic, ale nie kazdy ma pieniadze. Slyszysz, że ma problem (zdolnosc kredytowa) wiec predzej dostanie przy tanszej karcie. A jak ma pieniadze i mozliwosci to oczywiscie Gaming OC czy Aorus Master bedzie lepszy.

Jak nie ma kasy ani zdolności to bierze najtańszą i godzi się z losem suszarki.

Sam napisał, że cena obojętna aby nie przekraczać 6k dlatego poszły sugestie, żeby brać coś lepszego.

Ty mówisz, że ma problem a on, że może być droższa to się zdecydujcie %-)

@Kadajo

Mam kartę dla ciebie tylko sobie naprawić musisz :hihot:

https://www.olx.pl/d/oferta/uszkodzona-karta-graifczna-palit-rtx-5090-CID99-ID18qKh0.html

• Haha 2
Opublikowano

Juz lepiej poczekac ten 1 dzien z rana w piatek moze cos bedą mieli taniej. 

45 minut temu, skunRace napisał(a):

https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_60_premiera_karta_nvidia_amd-46890.html

Jak myślicie, jednak 5000 Super faktycznie może nie być jak, już chodzą plotki, że premiera następnej generacji może być opóźniona. 

No to jak ktos kupil 4080/4090 w 2022 roku, to karte mial na 6 lat :D nieźle