Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, peterchen86 napisał(a):

Nie lubię grać w słuchawkach ale przy włączonym dźwięku tego nie słychać ;) chociaż wolałbym żeby w ogóle nie bylo słychać.

Nie lubisz lepszej jakości dźwięku i odcięcia się od otoczenia? 

Opublikowano

Do PC używałem zarówno otwartych 990 PRO po defoam mod z DAC/AMP jak Audeze Mobius z żyroskopem a teraz Audeze Maxwell i mam dylemat

bo każde z nich oferują coś na plus i coś na minus więc... najlepiej mieć kilka par słuchawek jak już ktoś to lubi :)

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kadajo napisał(a):

Słuchawki nie koniecznie oznaczają lepszej jakość ani odcięcia się od otoczenia.

Grają lepiej i odcinają od otoczenia, na głośnikach można o tym zapomnieć. 

27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Dokładnie jak kolega @Kadajo pisze. Dobre słuchawki najczęściej są otwarte albo półotwarte...

I zamknięte. ;)

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Może troche przesadzam ale obecnie komputer mam podłączony do takiej listwy  https://www.morele.net/listwa-zasilajaca-apc-essential-przeciwprzepieciowa-6-gniazd-1-8-m-biala-pm6-gr-739513/, na pokładzie jest rtx 4080, zasilacz 850 i i5 13600. Jak teraz zmienie ten zestaw na 5090 i nowy zasilacz 1200 watowy to nadal może być pod to podpięty czy szukać czegoś innego albo jakiegoś ups?

Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

ASUS Prime jest świetny, powinien w zasadzie nazywać się ProArt bo kultura pracy i jakość wykonania stoją na bardzo wysokim poziomie w tym modelu. Może uda Ci się jeszcze załapać bo tydzień temu śmigały w okolicach 3500 PLN a poza PL nawet taniej. Powodzenia na polowaniu :thumbup:

Ponoć wentyle lubią padać w ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC 16GB DLSS 4. Niby nawet krąży przepis na wydrukowanie wentyli w drukarce 3D do tego modelu. No i chyba często świerszcz. Za dużo człowiek czyta i mętlik. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Tankietka kurcze, nic na temat wentyli złego nie słyszałem a montowałem 2 razy tą kartę. Jeżeli o świerszcze to loteria, chociaż Asus należy do tej grupy producentów gdzie jest o nie łatwiej. Niestety, jak to w życiu, nie można mieć wszystkiego. Tak jak miałem ten model w ręku i mogłem się chwilę pobawić to zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, stąd mój wcześniejszy komentarz 👍

Opublikowano
47 minut temu, Doamdor napisał(a):

Nie wiem co masz do słuchawek zamkniętych typu np. Focal Bathys MG, sprawdź, a później oceniaj. ;)

A czy ja gdzieś napisałem, że słuchawki zamknięte są złe?
W muzie, której słucham istotna jest otwarta scena i przestrzeń, co jest bolączką słuchawek zamkniętych ale to kwestia gustu.
No i nie skłamałem pisząc, że topka jest najczęściej otwarta/półotwarta.
Zatwardziali audiofile wybierają otwarte.

Opublikowano
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Nie lubisz lepszej jakości dźwięku i odcięcia się od otoczenia? 

Mam zewnętrzną kartę dźwiękową podpiętą do aktywnych kolumn więc na jakość dźwięku nie narzekam ;) Czasem lubię pograć w ciszy i wtedy trochę słyszę to syczenie cewek, stąd moje pytanie. 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, peterchen86 napisał(a):

Mam zewnętrzną kartę dźwiękową podpiętą do aktywnych kolumn więc na jakość dźwięku nie narzekam ;) Czasem lubię pograć w ciszy i wtedy trochę słyszę to syczenie cewek, stąd moje pytanie. 

Jak chcesz ciszę, to przenieś komputer do innego pomieszczenia, wtedy cewek i wentylatorów nie będziesz słyszał, ale nadal będziesz słyszał klawiaturę i myszkę. :E

Na bezwzględną ciszę to tylko słuchawki. ;)

46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A czy ja gdzieś napisałem, że słuchawki zamknięte są złe?
W muzie, której słucham istotna jest otwarta scena i przestrzeń, co jest bolączką słuchawek zamkniętych ale to kwestia gustu.
No i nie skłamałem pisząc, że topka jest najczęściej otwarta/półotwarta.
Zatwardziali audiofile wybierają otwarte.

peterchen86 gra na głośnikach i słyszy syczenie cewek, ja mu poleciłem granie w słuchawkach, a ty wyskakujesz mi ze słuchawkami otwartymi, półotwartymi i muzyką. :E

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

Ja to kiedyś grałem Hellblade na słuchawkach (ze względu na dźwięk binauralny) i trochę w Dooma. Nie czuję tego. Do tego szybko się męczyłem.

Do grania tylko i wyłącznie głośniki :)

To ja nie wiem jak głośne muszą być te cewki. Sam szum jakiegoś wiatru czy inny ambient w grze powinien spokojnie zagłuszać je :) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Amazon.at 

Sklep asusa, huhu %-)

Ponoć to początek podwyżek, a ci już z grubej rury. :E

Na allegro dalej wisi RTX 5090 Matrix w niższej cenie. 

2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Ja to kiedyś grałem Hellblade na słuchawkach (ze względu na dźwięk binauralny) i trochę w Dooma. Nie czuję tego. Do tego szybko się męczyłem.

Do grania tylko i wyłącznie głośniki :)

Głośniki są super, szczególnie w nocy, kiedy sąsiadów chcesz wkurzyć i policję przywitać. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, janek25 napisał(a):

Na sluchawkach jest wyzsza jakość dzwieku 

Skąd takie rewelacje? 

Jakość zależy tylko i wyłącznie od... jakości sprzętu ;)

Większość tych słuchawek 'gamingowych', w szczególności bezprzewodowe, to badziew, a nie jakość dźwięku :) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Jakość zależy tylko i wyłącznie od... jakości sprzętu ;)

Przegląd od AI

Zazwyczaj

słuchawki za 600 zł zagrają lepiej w kategoriach detalu, sceny dźwiękowej i prywatności niż głośniki o tej samej cenie, oferując bezpośrednie, immersive doświadczenie (szczególnie modele nauszne, jak Beyerdynamic DT770 Pro), podczas gdy głośniki za 600 zł, choć zapewniają przestrzeń i wspólne słuchanie, będą miały ograniczone możliwości, oferując zazwyczaj mniej subtelności i potencjalnie gorsze przetworniki w porównaniu do słuchawek w tej samej kwocie, które celują w audiofilskie wrażenia. 

Dlaczego słuchawki mogą grać lepiej:

Większe przetworniki: Słuchawki nauszne mają często większe przetworniki (głośniki) niż głośniki w tej samej cenie, co przekłada się na lepszą jakość dźwięku.

Personalizacja i detal: Słuchawki skupiają się na dostarczaniu dźwięku bezpośrednio do uszu, co pozwala na wychwycenie subtelnych szczegółów i budowanie bardziej immersyjnej sceny dźwiękowej.

z oceny.Jak wchodze na zewatrz to tez oceniam ze niebo jest niebieskie a trwa zielona

widze ze filozofowanie na forach it jest wyzsze

Edytowane przez janek25
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Głośniki, dobre głośniki zaoferują lepszą jakość dźwięku. Ale z głośnikami to nie jest tak, że wywalimy 10 czy 15k i postawimy byle gdzie i będzie grało :E bez odpowiedniej akustyki i ustawienia nie będzie szału. 

Słuchawki mają ten plus, że niezależnie od akustyki pomieszczenia zagrają. A są różne słuchawki i badziewie i dobre.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

No patrz, te wszystkie studia nagraniowe inwestują w taki drogi sprzęt i ci muzycy a tu wystarczy kupić słuchawki HyperX za 600zl :rotfl2:

Trzeba mieć naprawdę wąskie pojęcie w temacie aby uważać ze słuchawki mają lepszą jakość dźwięku od kolumn głośnikowych.