Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Mpro napisał(a):

Radiatory plycie głównej msi tomahawk nie pozwalaja mi wepchnac karty w chlodzenie pcie-e xD i co ja mam teraz zrobić xD

Ratunku xD 

@ITHardwareGPT

Jaki chipset? Sam wczoraj montowałem w MSI Tomahawk (B550) tą samą kartę co kupiłeś, czyli Gigabyte RTX 5070 Ti Gaming OC i nie było żadnych problemów. 

Opublikowano

Kupować nie kupować? Mam dwa rx7800xt obecnie w dwoch kompach. Gramy głównie w Fortnite póki co. Zamowiłem ostatnio 5070ti w cenie 3650 za szt, zastanawiam się na ile dostepnosc spadnie i czy spadnie w ogole.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, sideband napisał(a):

Jak masz sztywną budę, płytę/slot pci-express oraz dobrze usztywnioną kartę to żadna podpórka nie jest potrzebna.

Jeśli karta jest słabo zaprojektowana, to zawsze będzie opadać bez podpórki.

Mi kiedyś 2070 opadła dość mocno, a to przecież jest bardzo mała karta według dzisiejszych standardów :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, MaxaM napisał(a):

Jeśli karta jest słabo zaprojektowana, to zawsze będzie opadać bez podpórki.

Mi kiedyś 2070 opadła dość mocno, a to przecież jest bardzo mała karta według dzisiejszych standardów :)

No jak swoja rozkrecałem to chyba 5 z 18faz nie ma stycznosci z radiatorem , tak zaprojektowane 

5 godzin temu, VRman napisał(a):

ale to chyba do działu "humor" powinno być

:E

Nie no, wcale nie żaden cheat code. FPS oznacza FPS czyli frames per second, a powinien fakes per second. Jakość obrazu nie stoi nawet w pobliżu prawdziwej klatki, ale to jest bulwa FOUNDATION i wciskanie że Fakes Per Second to Frames Per Second są "honest" jak jasna cholera! :E

Tak samo jako mówienie o jakcihś sufitach, bo NV i AMD nie mają ochoty robić żadnego dalszego postępu, za to mają ochotę przeklejać nalepki, "60" na karty "50" i nawet "30". 

Honest! :E

PS. Jakby ktoś nie wiedział - jestem zwolennikiem generatorów klatek pod warunkiem, że bazowa to ok 200fps a wyjściowa to 500 czy 1000fps fps bardzo bliskich jakością prawdziwej klatce.

Ja odrazu wrzucam DLAA i MFGx6, i na padzie powinno byc legancko ;) 

Edytowane przez maxmaster027
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GrimlocK napisał(a):

Zamowiłem ostatnio 5070ti w cenie 3650 za szt,zastanawiam się na ile dostepnosc spadnie i czy spadnie w ogole

Z jednej strony jeszcze przed nowym rokiem za tego Palita zapłaciłbyś 3300, ale z drugiej - najtańsze 5070 Ti będą za chwilę po 4000 zł stały. Więc dokonałeś zakupu w ostatnim momencie. 

Opublikowano

Nie spodzieweałem się, że Gigabyte RTX 5070 Ti Gaming OC będzie az taka cicha. I co najważniejsze cewek nie słychać. FPSy w porównaniu do RTX 2060 SUPER 8GB w grach , które ogrywam potroiły się :E

• Like 1
Opublikowano

Ta grafika to monstrum ( największe moje GPU w życiu). U mnie też cewek nie słyszę, temperatury oscylują w granicach 50-60stopni pod pełnym obciążeniem, czy to benchmarki czy gry. Kupione na amazonie jeszcze w miarę  dobrej cenie (3787zł) tuż przed nowym rokiem. Wgrałem Custom Bios na 400w aby mieć zapas, ale finalnie skręciłem na 0.995v-1v przy zegarze w okolicach 3200mhz, pamięci +3000mhz, i nawet jakieś rekordziki w 3dmarku dla mojego zestawu porobiłem. I5 14600k+5070ti :E

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Z jednej strony jeszcze przed nowym rokiem za tego Palita zapłaciłbyś 3300, ale z drugiej - najtańsze 5070 Ti będą za chwilę po 4000 zł stały. Więc dokonałeś zakupu w ostatnim momencie. 

W sumie to zamówiłem Gigabyte Windforce SFF i PNY Triple Fan. Oba kompy to format ITX w LianLi A4h2o, karty montowane pionowo w riserze PciExpress. Z tego co widze to obie mają termożel. Obawiać się tego? Ze wzgledu na format budy chce zjechac na max z power limitem i napięciem.

Opublikowano
3 godziny temu, Mpro napisał(a):

Nie spodzieweałem się, że Gigabyte RTX 5070 Ti Gaming OC będzie az taka cicha. I co najważniejsze cewek nie słychać. FPSy w porównaniu do RTX 2060 SUPER 8GB w grach , które ogrywam potroiły się :E

Tam też jest ten nieszczęsnxm żel?

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Tam też jest ten nieszczęsnxm żel?

Tak, ale on nie wycieknie jeżeli nie masz karty pionowo tylko normlanie. Poza tym gwarancja gigabyte jest 4 lata. W 2030 roku to będę miał już nową kartę, więc wiesz ;)

6 godzin temu, GrimlocK napisał(a):

W sumie to zamówiłem Gigabyte Windforce SFF i PNY Triple Fan. Oba kompy to format ITX w LianLi A4h2o, karty montowane pionowo w riserze PciExpress. Z tego co widze to obie mają termożel. Obawiać się tego? Ze wzgledu na format budy chce zjechac na max z power limitem i napięciem.

Pionowo karty z termożelem bym nie trzymał :) jeżeli masz windforce w wersji V2, to nie masz termożelu.

Opublikowano
27 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Jeżeli masz Windforce w wersji v2 to klikaj zwrot do sklepu, ponieważ producent postanowił zaoszczędzić i okroił chłodzenie względem V1. 

także powinien się cieszyć z termożelu jeżeli ma V1. Przynajmniej chłodzenie lepsze. Widziałem filmiki, że V1 to nawet temperatury niższe o 10 oC w porównaniu do V2. W V2 zrobili zwykłe termopady i do tego okroli chłodzenie z rurek chyba.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, GrimlocK napisał(a):

jest jakis kod na kartonie, aby sprawdzić która to wersja

Gigabyte akurat uczciwie podaje wersję bezpośrednio na opakowaniu. Na jednym z boków jest naklejka z kodem EAN, numerem seryjnym, kodem modelu i tam właśnie zaznaczone jest V1 albo V2. 

Godzinę temu, Mpro napisał(a):

W V2 zrobili zwykłe termopady i do tego okroli chłodzenie z rurek chyba

Co do rurek się nie orentuję, ale ucięli ponad 4 cm długości radiatora i dali wentylatory 80 mm zamiast 100 mm. 

Edit. Wersja V2 nie ma też podpórki w opakowaniu, więc nawet po otwarciu pudełka będzie wiadomo którą dostałeś. 

Edytowane przez Radio Tirana