Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, NDqq1 napisał(a):

Hej, mam pytanie. Czy ten pobór jest ok? Grałem w bf6 i przesiadłem się z 7900 xtx. Tam miałem bez przerwy ponad 400w a tutaj jakoś mało. Chyba ani razu nie widziałem ponad 300w chociaż na chwilkę.

https://zapodaj.net/images/76af9d98d26c1.png

Ja gram w bf6 wszystko na low+dlss,1440p z lockiem na 225fps to undervoltowany 5080 bierze 150-160W, ale na stock wyższy pobór, jakie masz ustawienia grafiki w grze?

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

@NDqq1 No jak ja testowalem Nomada to nie przechodzi 400W na tych sterach .71 najczesciej 365-375W a wynik ponad 9700pkt. Na starych to lecial 420-425W wynik 50pkt lepszy. Nie wiem sprawdze po tem, ale dla mnie .71 polki co najlepsze

U mnie wszystko na stock a karta zotac infinity ultra i podobno ma 360w tdp.

7 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Ja gram w bf6 wszystko na low+dlss,1440p z lockiem na 225fps to undervoltowany 5080 bierze 150-160W, ale na stock wyższy pobór, jakie masz ustawienia grafiki w grze?

1440p, tekstury i siatka ultra, reszta low.

Którą wartością jak chodzi o TDP się kierować w HWInfo? Pobór mocy czy pobór mocy linii GPU?

Opublikowano (edytowane)

CAŁY jeden giga więcej? LOL

To trochę jakby w 2002r:

Teraz  w mediamarkt!

KARTA GeForce 2 MX lite czterdzieści osiem mega!

Teraz za jedyne 999 złotych!

96bit. To powinno być 5020, ewentualnie 5030. Już 5030GT byłoby śmieszne, ale nie. Oni muszą zamącić bardziej. Biedni laicy kupią, nawet nie mając świadomości, że to nie jest 5050tka.

Swoją drogą i tak trzeba całować po piętach. Nvidia na tą kartę wkleja aż TRZY chipy pamięci (3x 3GB). Czyli 300% tego ile by ich korciło wstawić, co dowodzi szlachetności i dbania o dobro ogółu.

Chociaż.. to dopiero początek roku 2026. 

Może się rozkręcą i za rok zaatakują z RTX 5040 3GB 32-bit za jedyne 799.99zł w sklepach. :E 

edit: zapomniałem o wersji 5040 Super 6GB mającej 32-bit w clamshell na 2 chipach 3GB :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

masz różnicę w szynie

Liczy się przepustowość, a ta jest wyższa.

3 minuty temu, VRman napisał(a):

jak masz różnicę w szynie, to masz inny tier

Twoje wymysły niczego nie wnoszą do tematu ;)

• Upvote 2
Opublikowano

A sorry, przeoczyłem różnicę na plus. No ale skoro to według narracji Nvidii (w którą oczywiscie wierzymy ;)) ceny i niedostępność kart to wina tych wstrętnych podwyżek kosztów RAMu -  to jakim cudem tutaj chcą dać nowszy typ do low-endu? :E

Czy to nie psuje trochę Nvidiowej narracji? ;)

A co jak ktoś policzy koszt takiej 5050tki z dwoma chipami i przeliczy na koszt 5080 Super z 8 chipami i mu wyjdzie, że wcale nie oznaczałoby to podniesienia kosztu 5080tki do 200000$?

Choć coś mi się zdaje, że różnice w wydajności jednak będą, ale zobaczymy. Może się mylę.

Co do wnoszenia - jak 99% wypowiedzi w tym wątku.  ;) 

Opublikowano

Co do wnoszenia - jak 99% wypowiedzi w tym wątku.  ;) 

Inni nie są jednak aż tak monotematyczni jak Ty ;)

Choć coś mi się zdaje, że różnice w wydajności jednak będą, ale zobaczymy. Może się mylę.

Ta, na pewno na minus :lol2:

/s

Opublikowano
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Inni nie są jednak aż tak monotematyczni jak Ty ;)

I wzajemnie. Przynajmniej w kwestii tego, że czepiasz się setny raz pisząc to samo o mnie. Przy czym w 2 na 3 przypadków zazwyczaj kompletnie bez sensu ;)

Tym razem popełniłem błąd nie patrząc w tabelkę. Chcesz to usuń te posty i będzie po problemie :)

5 minut temu, tomcug napisał(a):

Ta, na pewno na minus :lol2:

Właśnie może być. 

Co nie znaczy, że będzie.

Zależy co projektanci zrobią. Nie ma podanego TDP, a GDDR7 pobiera mniej prądu. Pytanie co było z 5050tką i jak skonfigurowane były napięcia dla kontrolera i pamięci GDDR6 w "starej" 5050tce. Do tego zależy co się dzieje w grze, na czym wydajność "wisi" w danym momencie/teście/ustawieniach.

Wykluczanie różnicy jest głupie, nie odwrotnie. 

Opublikowano

9GB wersji będą tylko 3 kostki pamięci, a nie 4 jak w wersji 8GB ;)

Poza tym od lat NV klepie różne dziwne odmiany tych samych kart mowa o słabszych modelach. Część dostępna była tylko w wersji OEM i część z nich nie była słabsza tylko mocniejsza pomimo tego samego nazewnictwa.

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

Właśnie może być.

Nikt nie wyklucza śladowych rozbieżności Ronson, ale nawet jeżeli będzie różnica, to absolutnie nieistotna.

1 minutę temu, VRman napisał(a):

I wzajemnie. Przynajmniej w kwestii tego, że czepiasz się setny raz pisząc to samo o mnie.

Wystarczy, że wyjdziesz z formaliny i moja czepianie się skończy, to w drugą stronę nie zadziała ;)

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

96bit. To powinno być 5020, ewentualnie 5030. Już 5030GT byłoby śmieszne, ale nie. Oni muszą zamącić bardziej. Biedni laicy kupią, nawet nie mając świadomości, że to nie jest 5050tka.

Ja tam wolę 9GB 96bit z przepustowością 336GB/s, niż 8GB 128bit z przepustowością 320GB/s. Przecież ta nowa wersja, będzie po prostu lepsza (szybsza, no i +1GB VRAM ... pod warunkiem, że nie obniżą szybkości rdzenia oczywiście).

39 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Takie coś wypuszczą a 5070 Super 18 GB prawdopodobnie skreślony.

Wypuszczenie RTX 5070 18GB będzie moim zdaniem prognostykiem tego co się wydarzy. To znaczy jak nie wypuszczą takiej karty, to RTX 6xxx zobaczymy nie tak bardzo późno, aniżeli w przypadku, gdyby wypuścili te RTX 5xxx SUPER %-)

• Like 1