Lameismyname 4 096 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Teraz, Kadajo napisał(a): MSRP to zawsze founders. Tak ale roznica wynikala chyba bardziej z kursu dolara niz MSRP bo ta byla taka sama. Może stary przeceniony stock. Ja tam nie patrzę w premiery na MSRP, bo zakup FE na stronie Nvidii graniczy z cudem, a w sklepach realne ceny wedle deklarowanych są zawsze różne (wyższe). Janusze potrafią się zgadać i przynajmniej wszędzie jest tak samo solidarnie drogo
maxmaster027 1 342 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 10 minut temu, Phoenix. napisał(a): Superki wchodzily w stare ceny a na przykladzie 4080S bylo nawet taniej. Ciezko mi uwierzyc w cene 4000-4200zł za 5080 Super 24GB. Tutaj to bedzie raczej poziom 5080 Noctua. Jezeli chodzi o cene. A 5070 Super to byc moze wejdzie cenowo w okolice 2500zl tutaj juz bardziej realne
Kadajo 9 968 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Jeśli superki wyjdą to karty które zastępują powinny niedługo stać się EOL. Nvidia raczej nie będzie trzymać dwóch, chociaż kto tam ich wie. 4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Ciezko mi uwierzyc w cene 4000-4200zł za 5080 Super 24GB. Tutaj to bedzie raczej poziom 5080 Noctua. Jezeli chodzi o cene. A 5070 Super to byc moze wejdzie cenowo w okolice 2500zl tutaj juz bardziej realne Zobacz sobie ile teraz kosztuje 5080 i masz mniej więcej cenę 5080 Super. Reszta to wahania rynku raczej na minus, bo drożej nikt tego nie będzie kupował. Już teraz słabo się sprzedają te karty. 5 minut temu, Lameismyname napisał(a): Może stary przeceniony stock. Ja tam nie patrzę w premiery na MSRP, bo zakup FE na stronie Nvidii graniczy z cudem, a w sklepach realne ceny wedle deklarowanych są zawsze różne (wyższe). Janusze potrafią się zgadać i przynajmniej wszędzie jest tak samo solidarnie drogo MSRP to wyznacznik ceny, najdroższe wersje będą +1000zl droższe, jeśli rynek będzie stabilny. Chyba nikt nie liczy ze sobie kupi Astrala czy TUF w cenie MSRP. Moim zdaniem jeśli ceny wrócą do normy to superki powinny być w granicach 5500-6000 kola Chyba ze jakaś Noctua czy inny wariat to może do 7 kola dojdzie.
musichunter1x 1 620 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) 3 godziny temu, tomcug napisał(a): On już jest za słaby do PT... i to znacznie Oj tam, chciałem być delikatny. Z DLSS P w 1080p coś tam jeszcze wyrenderuje Edytowane 7 Czerwca przez musichunter1x
Lameismyname 4 096 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) @Kadajo MSRP niby wyznacznik ceny ale potem praktyka pokazuje, że nawet modele MSRP potrafią być odpowiednio droższe. MSRP 5070ti było na poziomie 3900zł, a oprócz pierwszego rzutu premierowego, gdzie przy słabej podaży karty wymiotło ze sklepów, te same modele MSRP czyli Ventus, X3, Windforce, a tym bardziej Prime chodziły już po 4400-4500zł. Pamiętam jak każdy chwalił na tamten moment Zotaca, bo jedynie te karty jakoś racjonalnie były wycenione i w tej cenie nie brało się najgorszego paździerza tylko już Solid/Solid OC. Tak na marginesie - zapraszam do SONDY jak ktoś nie zauważył: Edytowane 7 Czerwca przez Lameismyname
bourne2008 1 816 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) 12 minut temu, Kadajo napisał(a): Nvidia raczej nie będzie trzymać dwóch, chociaż kto tam ich wie. Już była taka jedna karta EOL Edytowane 7 Czerwca przez bourne2008 1 4
Kadajo 9 968 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 1 minutę temu, Lameismyname napisał(a): @Kadajo MSRP niby wyznacznik ceny ale potem praktyka pokazuje, że nawet modele MSRP potrafią być odpowiednio droższe. MSRP 5070ti było na poziomie 3900zł, a oprócz pierwszego rzutu premierowego, gdzie przy słabej podaży karty wymiotło ze sklepów, te same modele MSRP czyli Ventus, X3, Windforce, a tym bardziej Prime chodziły już po 4400-4500zł. Pamiętam jak każdy chwalił na tamten moment Zotaca, bo jedynie te karty jakoś racjonalnie były wycenione i w tej cenie nie brało się najgorszego paździerza tylko już Solid/Solid OC. No ale na to już nic nie poradzisz ani tego nie przewidzisz. Jak kupować te karty to praktycznie od razu na premierę, bo potem im dłużej będziesz "polował" na lepszą cenę tym i tak mniej się będzie opłacało te karty kupić, bo nowa generacja będzie coraz bliżej. 1
Phoenix. 7 022 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 12 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Ciezko mi uwierzyc w cene 4000-4200zł za 5080 Super 24GB. A czy ktos pisal o takiej cenie ?? Skad ty to wgl wziales lol Ty jestes dobrze odklejony ostatnio.
Kadajo 9 968 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Na ten moment RTX'y są nieprzyzwoicie drogie. Czy to 5080, czy 5070Ti Więcej pamięci raczej nie sprawi ze nagle będą w tych cenach bardziej opłacalne ... Ceny tych kart powinny zejść o co najmniej 500-1000zl aby człowiek się mógł nad nimi zacząć zastanawiać. Tyle mogę za 24GB 5080 dać, aktualna cena 5080 w Komputroniku.
Doamdor 2 947 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca @Kadajo w oczekiwaniu na RTX 5080 Super 24GB 9
bourne2008 1 816 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Na logikę to wszystko nie ma sensu. NVIDIA przestała dostarczać pamięci producentom kart. Wszyscy nawięksi producenci pamięci mają 101% obłożenia taśm produkcyjnych na ten i następny rok pod AI. Z kapelusza wyciągną te nowe kostki 3GB GDDR7 ?
Kadajo 9 968 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 3 minuty temu, Doamdor napisał(a): @Kadajo w oczekiwaniu na RTX 5080 Super 24GB Tam gówno wyjdzie, a nie superki. 1 minutę temu, bourne2008 napisał(a): Na logikę to wszystko nie ma sensu. NVIDIA przestała dostarczać pamięci producentom kart. Wszyscy nawięksi producenci pamięci mają 101% obłożenia taśm produkcyjnych na ten i następny rok pod AI. Z kapelusza wyciągną te nowe kostki 3GB GDDR7 ? Oni podobno mają spory zapas pamięci. Najwyraźniej część tego stocku trafi do nowych kart ? Ale jak ceny będą z kosmosu to ja nie wiem, na co oni liczą.
sideband 3 101 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Możliwość wydania 5060 12GB nie oznacza, że będą wydawać inne "superki". Przypominam o 5050 9GB
Lameismyname 4 096 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 28 minut temu, Phoenix. napisał(a): A czy ktos pisal o takiej cenie ?? Skad ty to wgl wziales lol Ty jestes dobrze odklejony ostatnio. Jak śledze ceny, to 5070ti 4k, 5080 5k i to za podstawowe modele. Jak przez chwile był Gainward Phoenix 5080 za 4599zł na x-kom to był szał ch*ja za przeproszeniem. Za 4200 za 5080 SUPER to biorę w ciemno tylko piszcie gdzie można się na listę zapisać
bourne2008 1 816 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) Jak nie pierdolnie bańka AI (a wiemy, że nie ma szans) to ceny kart NV z większą ilością pamięci będą rosły wykładniczo. Mamy za dużą przepaść między RTX5080 16GB a RTX5090 32GB. Cena tego drugiego odleciała właśnie z tego powodu. Edytowane 7 Czerwca przez bourne2008
maxmaster027 1 342 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, Phoenix. napisał(a): A czy ktos pisal o takiej cenie ?? Skad ty to wgl wziales lol Ty jestes dobrze odklejony ostatnio. No zdaje sie sam nawiązałeś do ceny 4080 Super która była niższą od 4080. Dlatego napisałem, że cos takiego na pewno nie bedzie miec miejsca. I te głupie teksty skad Ty to wziałeś, odklejony. Chyba sam masz pamiec rybki akwariowej 4s. Stad pewnie to wszystko sie bierze 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): Zobacz sobie ile teraz kosztuje 5080 i masz mniej więcej cenę 5080 Super. Reszta to wahania rynku raczej na minus, bo drożej nikt tego nie będzie kupował. Już teraz słabo się sprzedają te karty. Nie wiem ile to bedzie kosztowac. No ale nie ma co liczyc na kwoty rzedu 4500zł. 6000zł moze raczej blizej 7000zł. Z czasem im blizej do premiery next gen pewnie bedzie taniało Edytowane 7 Czerwca przez maxmaster027 1
Phoenix. 7 022 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-50-super-series-now-rumored-for-ces-2027
Lameismyname 4 096 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Superki wczesny 2027, RDNA5 2-3 kwartał 2027 ew. początek 2028 jako bardziej realny. Rubiny dopiero druga połowa 2027 lub pierwsza 2028. 2026 rok, rokiem posuchy GPU... chyba, że...
Mistrz zakonu Paladynów 893 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-50-super-series-now-rumored-for-ces-2027 To było do przewidzenia "a yolo biorę w grudniu rtx 5080 w ratki zero bo do 6xxx nie będę czekał superek nie będzie" tiaaa
areczek1987 1 106 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): Superki wczesny 2027, RDNA5 2-3 kwartał 2027 ew. początek 2028 jako bardziej realny. Rubiny dopiero druga połowa 2027 lub pierwsza 2028. 2026 rok, rokiem posuchy GPU... chyba, że... Oni jeszcze mogą odpowiedzieć rdna4... Nie zbierają się ale pytanie czy tylko by wam jensen zrobił jakąś promocje...
Lameismyname 4 096 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca 17 minut temu, areczek1987 napisał(a): Oni jeszcze mogą odpowiedzieć rdna4... AMD nic lepszego nie wypuści. Pokładałem kiedyś nadzieje w plotkach o RX 9080/9090
tomcug 3 998 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca 2 godziny temu, Lameismyname napisał(a): GPU... chyba, że... Intel białą flagę wywiesił na rynku GPU Xe 3 na desktopy skasowany i najpewniej to samo z Xe 4. Będą tę swoją architekturę jeszcze rozwijać pod integry, ale to wszystko.
Lameismyname 4 096 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca 2 minuty temu, tomcug napisał(a): Intel białą flagę wywiesił na rynku GPU Przyznam szczerze, że nawet nie śledziłem ale wcale mnie to nie dziwi. No nic, 2026 rokiem graficznej suszy.
sideband 3 101 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca 7 minut temu, tomcug napisał(a): Intel białą flagę wywiesił na rynku GPU Xe 3 na desktopy skasowany i najpewniej to samo z Xe 4. Będą tę swoją architekturę jeszcze rozwijać pod integry, ale to wszystko. Zaczęli od dupy strony zamiast ogarnąć dobre SOCi i integry powoli rozwijali sterowniki to od razu rzucili się na karty gdzie soft w powijakach. Myślę, że całkowicie nie zrezygnowali z desktopowych kart.
Rekomendowane odpowiedzi