Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Z tego co patrzyłem to rtx5070ti po OC jest niedaleko 5080 w 4k? Chyba że źle patrzę :E ?

Tak 5070Ti po OC szczegolnie w dobrej wersji z PL 330W robi 95% wydajnosci 5080.

1 minutę temu, AMDK11 napisał(a):

RTX5080 też da się podkręcić a ten model ma duży zapas termiczny ;)

No tak ale Ty nie podkrecasz, wiec ktos kto kupi jakiegos Vanguarda 5070Ti z power limitem 350W i OC na 3.2Ghz będzie raczej blisko Ciebie pewnie cos okolice 96%

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No tak ale Ty nie podkrecasz, wiec ktos kto kupi jakiegos Vanguarda 5070Ti z power limitem 350W i OC na 3.2Ghz będzie raczej blisko Ciebie pewnie cos okolice 96%

Temu nie przeczę.

Ta ten moment pozostanę przy fabrycznych nastawach, ale jeśli w przyszłości mnie coś najdzie to kto wie :) 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

I tak i nie. Jak spojrzec np. na giercowanie na 5070Ti bez OC to w zaleznosci od sztuki ma 50-53 fps z RT overdrive w 4k, U mnie na oryginalnym biosie jest 61-62FPS, u Owena bylo 60fps, natomaist po OC jest 71 ponad. Na 5070Ti przy w miare fajnym chipie 3.2Ghz wejdziesz na 58FPS. Jednak różnica jest, w żadnej grze nie brakuje mocy po OC na 5080, bo uzywasz DLSS performance z path tracingiem w 4k, ewentualnie w jakiejs wolnej grze typu Alan Wake mozna dac DLSS Balans poza lasem w deszczu (cauldron lake). Chyba, że gdzies z robisz test w jakims jednym miejscu gdzie moze byc mniej o jakiejs tam porze w jakis tam warunkach, ale tez raczej bedzie grywalne. A 4k natywnego z path tracingiem żadna kartach łączne z nadchodzącymi raczej nie pociągnie, no ale trzymam kciuki za 6090 :) 

Opublikowano
59 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

I tak i nie. Jak spojrzec np. na giercowanie na 5070Ti bez OC to w zaleznosci od sztuki ma 50-53 fps z RT overdrive w 4k, U mnie na oryginalnym biosie jest 61-62FPS, u Owena bylo 60fps, natomaist po OC jest 71 ponad. Na 5070Ti przy w miare fajnym chipie 3.2Ghz wejdziesz na 58FPS. Jednak różnica jest, w żadnej grze nie brakuje mocy po OC na 5080, bo uzywasz DLSS performance z path tracingiem w 4k, ewentualnie w jakiejs wolnej grze typu Alan Wake mozna dac DLSS Balans poza lasem w deszczu (cauldron lake). Chyba, że gdzies z robisz test w jakims jednym miejscu gdzie moze byc mniej o jakiejs tam porze w jakis tam warunkach, ale tez raczej bedzie grywalne. A 4k natywnego z path tracingiem żadna kartach łączne z nadchodzącymi raczej nie pociągnie, no ale trzymam kciuki za 6090 :) 

Człowiek kupił RTX 5070 Ti na premierze, a mógł kupić RTX 5080 i mieć spokój w 4K. 

Opublikowano (edytowane)

Poza paroma grami jak DOOM the dark ages(gdzie jest dosc duza roznica, chyba tutaj cache jest jakos wykorzystywany) 5070Ti po OC daje rade w 4k DLSS P i PT. Sam myslalem, nad 5070Ti w wersji Gaming trio, bo troche jej rzucili na premiere, ale cena byla blizej 5000zl anizeli 4000. A Ci co kupili poźniej 5070Ti  za 3300-3400 nie maja co narzekac na wydajnosc 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

A obronca 5080 znowu odpalony i fikołki robi :boink::hihot:

Żaden obrońca. To mój wybór z zamiarem bez OC z jak najniższymi temperaturami. 

Można bronić tańszego RTX5070 Ti i żyłowanego do granic by tylko był nie wiele wolniejszy od RTX5080, a to nie sztuką jest. 

Edytowane przez AMDK11