RTXnietylko4060tiUSER 700 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca @MarcoSimonePieknie to wyglada. 1
caleb59 2 337 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 5 minut temu, MJRegul napisał(a): Czyli znowu HS wyżej o 17C niż GPU. 91.5*C po UV? Coś chyba ten UV nie działa jak powinien.
sideband 3 101 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca @MarcoSimone Czyli blok ładnie siedzi masz bardzo podobne wyniki co u mnie, ale u mnie 5090 na powietrzu. Oczywiście nie wykluczone, że wszystkie te pomiary są prawidłowe tylko ktoś znalazł wszystkie czujniki. Ale bez "popsucia" karty to się nie dowiemy tego Stare karty NV tez pokazuje HS, a są to bzdury dopiero od Turinga jest rzeczywisty pomiar HS,. AMD od Vegi już miało w GPU 8 czujników z tego co pamiętam AMD samo to podawało tylko nikt tego nie wrzucił do softu. 1 1
MJRegul 802 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca @caleb59 karta jedzie na biosie quiet gdzie wentyle działają tak by utrzymywać ~75C na rdzeniu więc nie ważne czy ciągnie 250W czy 350W wentyle starają się utrzymać 75C co daje ~90C na hotspot. Mam nadzieje, że pomogłem zrozumieć zagadkę 1
peterchen86 14 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca U mnie w Quake II RTX GPU max 72,3 stopnia, a Hot Spot 86,8 stopnia, czyli różnica ok 14 stopni. To chyba dobry wynik?
jankooo 395 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) Na premierę były testy tanich blackwelli (nie pamiętam to było inno czy gainward) i tam hs był zmierzony... na PCB... ponad 100° także te nasze pomiary hs to tak naprawdę nie musi być faktyczny hs karty Edit, to jednak było PNY, zdjęcie źródło igor'sLAB Edytowane 14 Lipca przez jankooo
Paw79 262 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) 9 godzin temu, jankooo napisał(a): Test hotspot w Quake 2 RTX 10min- trochę zakurzona Gigabyte 5070Ti Gaming OC, bios quiet, obudowa zamknięta, w pokoju ciepło... Mój Gigabyte Gaming OC RTX5070Ti po podkręceniu (PL 116%, +350MHz/+2500MHz), BIOS Quiet, ~15min. w Quake II RTX 2160p: Hotspot 91C - nie jest źle jak na skrajny przypadek Q2RTX, 1460rpm na karcie i tylko dwa wyciągające wentylatory w budzie (1x120mm tył, 1x140mm top, oba ~700-800rpm). Myślałem że będzie znacznie gorzej po tym co się ostatnio naczytałem o kartach Gigabyte. Edit: Zrobiłem jeszcze raz ten sam test, tylko że z HWMonitor 1.65 zamiast z HWInfo64 w tle. Tym razem po 10min. pokazało mi HS ~96C. Nadal nie jest źle, choć już nie tak dobrze jak na podstawie odczytów z HWInfo64. Wygląda na to, że te programy mogą odczytywać różne czujniki jako Hotspot (?). Edit2: Tak- zdecydowanie HWMonitor i HWInfo64 używają innych czujników do odczytu Hotspota. Pół godzinki w Black Flagu Resynced: w obu programach 270W/70C GPU/66C Mem. Hotspot: HWInfo64: 83C HWMonitor: 89C Edytowane 15 Lipca przez Paw79 1
Hero586 7 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) ZOTAC GeForce RTX 5080 AMP Extreme Infinity na ustawieniach default po 15 minutach w Furmark 4k, prawdę mówiąc jak na paste na rdzeniu to nie ma tragedii. Edytowane 15 Lipca przez Hero586
ket_rab 445 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) Steel Nomad 2977@925 i mem +2000 Steel Nomad 2977@925 i mem +2000. Ustawione w AB wentylatory na 51% Chłodzenie AIO rusza z opóźnieniem i dodaje temp do tego max. Edytowane 15 Lipca przez ket_rab
IceMan 194 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) MSI Trio delta 16'C Edytowane 15 Lipca przez IceMan
lukadd 3 763 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 9 godzin temu, jankooo napisał(a): Na premierę były testy tanich blackwelli (nie pamiętam to było inno czy gainward) i tam hs był zmierzony... na PCB... ponad 100° także te nasze pomiary hs to tak naprawdę nie musi być faktyczny hs karty To są dwie całkowicie odmienne kwestie. My piszemy tylko o HS rdzenia/GPU. A nie całości karty i układów jak sekcja zasilania itd. 1
jankooo 395 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Co nie zmienia faktu, że mając odczytany pomiar 90 stopni hs jest on i tak g... warty... w obliczu faktycznie mogącego być bardziej problematycznym odczytem 105 stopni na PCB
lukadd 3 763 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) HS z gpu nie ma nic wspólnego z temp np. sekcji zasilania, całkowicie dwie odmienne kwestie do czego innego służące pomiary. Edytowane 15 Lipca przez lukadd
jankooo 395 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca @lukadd a ktoś napisał inaczej? napisałem wyraźnie 9 godzin temu, jankooo napisał(a): faktyczny hs karty Nie GPU
lukadd 3 763 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 9 godzin temu, jankooo napisał(a): także te nasze pomiary hs to tak naprawdę nie musi być faktyczny hs karty Jeszcze raz my tutaj nie mierzymy hs karty, a gpu(rdzenia). Dwie różne kwestie
jankooo 395 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 8 minut temu, lukadd napisał(a): Jeszcze raz my tutaj nie mierzymy hs karty, a gpu(rdzenia). Dwie różne kwestie Jeszcze raz. Pisz o czym chcesz a ja napisałem o czym innym ale powiązanym. Teraz rozumiesz? Uczepiłeś się jak rzep nie rozumiejąc posty i nie dostrzegając prostej analogii
lukadd 3 763 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Piszę tylko żeby nie mieszać poszczególnych pomiarów.
Nex1M 132 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) KARTA GRAFICZNA: GIGABYTE RTX 5080 MASTER WYGRZEWARKA: QUAKE II RTX USTAWIENIA STOCK sesyjka około 10 minut: Spoiler USTAWIENIA OC PL+25, +3000 MEM, +250 CORE (troche slasabo mi wygrzal ten Quake bo nie dobiło do 450W w Hunt Showdown jest to mozliwe :P) Spoiler Poniżej jeszcze FURMARK FURMARK STOCK Spoiler FURMARK OC PL+25, +3000 MEM, +250 CORE Spoiler Czy jest sens zastanawiać się nad PTM? I co wtedy z gwarancją bo chyba Master miały jakąś metaliczną paste to od razu będzie widać Edytowane 15 Lipca przez Nex1M
sideband 3 101 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca https://www.hwinfo.com/forum/threads/nvidia-rtx-5080-incorrect-gpu-hotspot-temp-missing-3rd-fan-speed-summary-info.10306/page-2 HWiNFO reads the hotspot directly from internal sensors. No estimations. 1
Paw79 262 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 1 godzinę temu, sideband napisał(a): https://www.hwinfo.com/forum/threads/nvidia-rtx-5080-incorrect-gpu-hotspot-temp-missing-3rd-fan-speed-summary-info.10306/page-2 HWiNFO reads the hotspot directly from internal sensors. No estimations. Czyli jednak to HWInfo64 prawdopodobnie pokazuje Hotspot prawidłowo (trzeba jeszcze poczekać na potwierdzenie), a HWMonitor źle przelicza wartości odczytane z czujnika i zawyża wynik (?).
Nex1M 132 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Na to wyglada, ja z kolei mam pytanie czy warto sie bawic w zakladanie PTMA do RTX 5080 Master przy roznicy hotspotu rzedu 20-25C? I czy da aie to zrobic tak zeby miec gware?
Hero586 7 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca @Nex1M nie ma co kombinować póki temperatury w normie. Na 3080 Ti Aorus Master dopiero po 4 latach konieczny był serwis, a pobór mocy był praktycznie identyczny jak na 5080.
Rekomendowane odpowiedzi