Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ElProblemos napisał(a):

@OldmanTak średnio, w 3080/Ti i 3090/Ti pamięci lubią padać. Wymienić na serwisie się da ale to zawsze koszta i downtime. Jest ryzyko że wtopisz.

rozumiem dzięki za cenną poradę, wezme to pod uwage (ciekawi mnie jak duze jest prawdopodobieństwo ze tak sie stanie, w przyblizeniu)

Edytowane przez Oldman
Opublikowano

@OldmanOgólnie jest tak że jeśli GDDR6X mają temp 80-85C to im to bardzo skraca żywotność. Hynix i Micron mieli na początku dwie felerne serie które praktycznie zawsze padają same z siebie ale nie pamiętam z głowy jakie to numery seryjne były, na kostkach są wygrawerowane.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, deathrabit napisał(a):

Wydajność z przecieków i spekulowane ceny

RTX 5090 32GB 35% szybszy niż RTX 4090 za 1800$

RTX 5080 16GB 10% szybszy niż RTX 4090 za 1300$

RTX 5070 TI 16GB 5-10% szybszy niż RTX 4080 Super za 1000$

RTX 5070 12GB 5% szybszy niż RTX 4070 Ti za 800$

RTX 5060 8GB TI  650$ 

RTX 5060 8GB za 500$

Refresh rok później dostanie + 50% Vram

Następny błazen z youtube. 

172SM 512bit 1792GB/s 5090 tylko 35% szybszy od 4090, a w tym samym czasie 84SM 256bit 1024GB/s 10% szybszy od 4090. 

Co by oznaczało, że 5090 byłby tylko 23% szybszy od 5080 mając ponad dwa razy więcej rdzeni, 75% więcej przepustowości pamięci i 50 lub 100% więcej L2. 

Nawet MLID nie palnął by takiej głupoty, Coreteksowi chyba mózg wyparował.  

Edytowane przez SmogSmok
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości wczoraj sprawdziłem cenę mojego Gainward, dostępny tylko w X-Kom, jedyne 11k. Pierwszy raz w życiu kupiłem sprzęt elektroniczny który po ponad roku od zakupu zdrożał o 1/3 🤣🤣

Oby to nie miało jakiegoś chorego przełożenia na cenę 5090.. 

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ElProblemos napisał(a):

że jeśli GDDR6X mają temp 80-85C to im to bardzo skraca żywotność

A w 3090 nie monotwali czasem specjalnej wersji przeznaczonej do temperatury do 105 stopni? Tam nie były takie same kostki jak w 3080 ze względu na ich położenie po dwóch stronach. 

Ja na swojej 3090 i tak nigdy nie widziałem więcej jak 85 stopni. Co ludzie z nimi robią żeby przekroczyć 90 stopni to nie wiem, chyba zerowy przewiew w obudowie.

6 godzin temu, ElProblemos napisał(a):

w 3080/Ti i 3090/Ti pamięci lubią padać

Nigdy nie słyszałem o tym żeby awaryjność była jakoś mocno powyżej średniej, a przecież tej generacji GPU są przeorane w koparkach.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
58 minut temu, cichy45 napisał(a):

Nigdy nie słyszałem o tym żeby awaryjność była jakoś mocno powyżej średniej, a przecież tej generacji GPU są przeorane w koparkach.

Dokładnie.

Kupiłem wiele kart po koparkach różnych producentów i do tej pory nikomu nic nie padło. Seria GTX1000 przetrwała już dwie fale krypto, zaraz będzie miała 9 lat a nie widać fali zgonów. Spokojnie można już potwierdzić, że to mit. 

Producenci trochę odrobili lekcje, bo takie g80, g92 to potrafiły padać od samego leżenia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zieloni kasę trzepią ale przynajmniej dużo wydają na badania co ciekawe Intel wydał 16mld $, zieloni 12 mld$, AMD 6 mld $:

https://www.techspot.com/news/105716-nvidia-nearly-doubles-amd-rd-budget-ndash-intel.html

Więcej NVIDIA wydała na rozwój niż zarobiła na Gamingu. Nie ma się co dziwić że postęp w rasteryzacji jest nikły, ważne jest AI i w to leci kasa. Rasteryzacja przy okazji się poprawia.

2024-11-25-image-4-p_1100.webp

Edytowane przez wrobel_krk
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W kartach do AI nawet czasami nie ma jednostek które są potrzebne do uruchamiania gier więc w praktyce to żeby mieć postęp w wydajności graficznej to muszą pracować nad tym osobno a osobno nad wydajnością obliczeniową skrojoną pod AI.

4 minuty temu, muszka napisał(a):

Smutny obrazek co się dzieje przy braku konkurencji :(

W serii 6000 będzie tylko RTX 6090 i RTX 6050 do pulpitu i youtuba :E 

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
7 minut temu, muszka napisał(a):

Smutny obrazek co się dzieje przy braku konkurencji :(

Ten smutny obrazek pokazuje również, że seria 3000 była prawdziwym ewenementem. Nigdy wcześniej karta xx80 nie miała 80% jednostek obliczeniowych pełnego rdzenia. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Z ciekawości wczoraj sprawdziłem cenę mojego Gainward, dostępny tylko w X-Kom, jedyne 11k. Pierwszy raz w życiu kupiłem sprzęt elektroniczny który po ponad roku od zakupu zdrożał o 1/3 🤣🤣

Oby to nie miało jakiegoś chorego przełożenia na cenę 5090.. 

Tylko się cieszyć.Mało dołożysz do 5090;)

Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jedno jest pewne, cena RTX 5090 zaskoczy w jakiś sposób. :E

Ja nadal obstawiam 15k za porządne wersje retail.

A już nie będzie tak fajnie jak z 4090 ze 450W i kazde chłodzenie sobie radzi ;)

tenor.gif

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Nie idzie patrzeć na takie brednie.

Wynikałoby z tego, że 5070Ti o wydajności praktycznie identycznej do 4080S ma być w tej samej cenie co 4080S:lol2:

No to byłby niesamowity postęp (cena/wydajność) w stosunku do seri 4000:E

Kiedyś to było tak, że xx70 był odpowiednikiem xx90 poprzedniej generacji...

Opublikowano
53 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja nadal obstawiam 15k za porządne wersje retail.

Idąc drogą, która wytyczyło AMD nie jest to niemożliwe. Najpierw obniżyć cenę 7800x3d do 1500zl, potem ją podnieść do 2000-2200zl, wprowadzić wydajniejszy model w kwocie 2400zl w małej ilości, którego potem ludzie będą sobie wyrywać z rąk za 3000zl.

Widzę tu pewna analogię: obniżyć cenę 4090 do 7500zl, potem wycofać go z rynku i podnieść do 11000 zł, wprowadzić wydajniejszy model w kwocie... Teraz pytanie co będzie dalej? (Oby nie w kwocie 12-13k zł, który za niedługo będzie kosztować 15k)

Tak to wygląda gdy jest monopol

Opublikowano
27 minut temu, Kadajo napisał(a):

U nas jak sklepy dowala marże i się jeszcze wszyscy rzuca... wiesz jak jest :E

Dlatego trzeba się wstrzelić w godzinę zero wtedy jeszcze będzie blisko msrp (oby) :P