Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, razeks napisał(a):

Ale co to jest +50% jak w takim BM Wukong czy SW Outlaws w natywnym 4k z pt jest na rtx 4090 20 fps. A to gry już wydane, w 2025/2026 bardziej wymagających gier zapewne będą dziesiątki.

Tak ale mówimy o PT

Ile gier ma PT obecnie? CP i wukong ? zwykle RT jeśli daje wizualnie różnicę w niektórych grach pociągnie na spokojnie na nowej gen w 4k nawet.

40 minut temu, ElKojot napisał(a):

Czyli większość nowo wydawanych gier :Up_to_s:

3jwu1r.jpg?a480960

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Postęp ok, ale ceny są zaporowe.
My cały czas mówimy o topce, no przecież większość graczy nie kupuje takiego sprzętu, nigdy nie kupowała

Nikt nie kupuje 4070 do 4k rt. Gadamy o topce bo niestety zawsze tak była że do najnowszych gier na najwyśzyshc ustawienaich potrzebujesz topki PC.
Do minecraftów, cs-go, fortnajtów co większość skałda pc starczy 4060, lub konsola.

Ceny wynikają z tego jak wygląda rynek, była bańska krypto, teraz bańka AI. Więc PCMR coraz droższy i droższy.

@galaktyTrzeba po prostu nie grać w gry na premierę tylko się przesunąć w czasie jak ja gram w gry co maja 2 lata minimum i są dopracowane, wtedy wymienię 3080 po 3 latach :)

Pomaga też że takie gry jak diablo4 nie potrzebują rtx5090

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem że to odklejka i nierealne ale jak bym widział serię 5xxx żeby nikt nie marudził biorąc pod uwagę leaki wydajności.

5070 TI  = 4080 S + 5-10% ?  cena 4000 zł ~

5080 = 4090 ~~ cena 5500-6000 zł ~~ ?

5090 = 4090 + 40-50% 8000-9000 ~~ ?

Tylko heheszkami jest to że 5080 będzie mieć tylko 16gb Vram XDD

:E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Wiem że to odklejka i nierealne ale jak bym widział serię 5xxx żeby nikt nie marudził biorąc pod uwagę leaki wydajności.

5070 TI = 4080 S + 5-10% ?  cena 4000 zł ~

5080 = 4090 ~~ cena 5500-6000 zł ~~ ?

5090 = 4090 + 40-50% 8000-9000 ~~ ?

:E

Tak może byc ;) 

To żadna odklejka. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
6 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Trzeba po prostu nie grać w gry na premierę tylko się przesunąć w czasie jak ja gram w gry co maja 2 lata minimum i są dopracowane, wtedy wymienię 3080 po 3 latach :)

Zawsze jakieś wyjście i można pograć ekonomicznie. Tak naprawdę tylko gry AAA potrzebują mocnego sprzętu, większość gier multi zadziała na starym sprzęcie, bo z zasady multi ma być szeroko dostępne. 

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Natywne 4K z PT? :smiech:

W Black Myth: Wukong - Forest of Wolves tylko RTX 4090 daje rade w FHD.

Przecież sam to wyśmiałem jak ktoś napisał o natywnym 4k/60fps z pt więc nie wiem z czym masz problem.

Opublikowano
3 minuty temu, razeks napisał(a):

Przecież sam to wyśmiałem jak ktoś napisał o natywnym 4k/60fps z pt więc nie wiem z czym masz problem.

Gdybyś zrobił upgrade na RTX 5090, to nie byłby to wzrost 50%.

Opublikowano
9 minut temu, razeks napisał(a):

Jedynie cenowa bo na 5090 za 8k nie ma szans zadnych:E

8k to nie ale tez nie widze powodu, zeby isc w skrajność w drugą stronę. Przy ampere było zaskoczenie i tu też nie widzę póki co powodu żeby negatywnie się nastawiać. Ludzie tu przewidują ceny na podstawie tak naprawdę niczego ;) 

No ale mentalność typu drożej co premierę jest już nieźle zaszczepiona ;) 

Opublikowano
29 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Nikt nie kupuje 4070 do 4k rt. Gadamy o topce bo niestety zawsze tak była że do najnowszych gier na najwyśzyshc ustawienaich potrzebujesz topki PC.
Do minecraftów, cs-go, fortnajtów co większość skałda pc starczy 4060, lub konsola.

Ale to się skaluje w dół przecież.
Taki 4070 Ti w 2,5K ma wydajnosc porównywalna do 4090 w 4K, taki 4070 Super jest blisko Ti wiec można sobie pograć z RT/PT... w 2K na tych kartach... Inaczej zostaje DLSS i udawanie ze się gra w 4K czy 2,5K.
Jedynie to się zmienia jak kupisz takiego 4090 do 2K lub 2,5K.

Seria 5xxx tego nie zmieni bo wyjdą nowe gry zaraz i kolko się zamyka bo grafika nie stoi w miejscu.
A biorąc pod uwagę ze skalowanie i sztuczne klatki już się zadomowiły na stale to natywne rozdzielczości przestały wręcz być priorytetem.

Jedyne co to kupując nowa kartę pograsz sobie może natywanie w stare gry, i tyle.
Przypomnijmy ze taki CP2077 ma już na karku 5 lat, i nadal nie możemy w to zagrać natywnie z pełną jakością grafiki.
A kto wie czy Nv i CDPR nie wyda kolejnego boosta RT/PT dla nowych generacji GPU.

Opublikowano
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Gdybyś zrobił upgrade na RTX 5090, to nie byłby to wzrost 50%.

Mam wrażenie że cały czas piszemy o 2 różnych rzeczach i nie przeczytałeś od początku czego dotyczyła dyskusja. Ja pasuje

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

8k to nie ale tez nie widze powodu, zeby isc w skrajność w drugą stronę.

Nie no ja mimo wszystko na skrajności się nie nastawiam i widzę to tak:

5070Ti (+5-10% powyżej 4080s) za 4,5k

5080 (wydajność 4090) za 6,5k

5090 za ok 10k

A jak będzie dowiemy się za 1,5 miesiąca:lol2:

Opublikowano

niezaleznie od ceny jaką nvidia da za swoje karty topowe i tak garść turbo fanów PC kupi je z pocałowaniem w dupe (moze najwyzej niektórzy nieco pozniej) tak jest za kazdym razem, płacz narzekanie a potem grzecznie w kolejce do sklepu bo co koledzy z forum powiedzą, nie wypada przecież być w tyle, przypał. zawsze mnie to bawi. :smiech:

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

A kto wie czy Nv i CDPR nie wyda kolejnego boosta RT/PT dla nowych generacji GPU.

Prace nad Cyberem zostały już zakończone, ostatnio pisali nawet że nie będzie aktualizacji dla PS5 PRO, która podbije natywną rozdzielczość. Tak więc Nvidia musi sobie znaleźć inny benchmark. 

Opublikowano

@OldmanNiektórych stać raz na 3 lata kupić topkę, a inni nie odróżniają dyskusji od narzekania.
Ja podchodzę logicznie do zakupów, nazbierało mi się dużo gier gdzie 3080 już by nie domagało i to nie dlatego ze te gry są źle zrobione albo nie zostały już popraione, np cyberek, rdr2, w3 z RT.
Narzekam na ceny bo jakby topka była po 6k nie po 10k zł to bym zmieniał pewnie co premierę przy takich wzrostach +30%. Ale ceny dyktuje rynek też, była bańka krypto to chociaż mi karty zarobiły na siebie, teraz bańka AI to ceny będą jakie będą;)

Opublikowano
3 minuty temu, razeks napisał(a):

Mam wrażenie że cały czas piszemy o 2 różnych rzeczach i nie przeczytałeś od początku czego dotyczyła dyskusja. Ja pasuje

Narzekasz na RTX 5090, a sam posiadasz RTX 4070TI S, który jest dla ciebie ponoć wystarczający.

RTX 5090 to jedyna karta w serii RTX 5xxx, która wniesie sensowny wzrost wydajności.

• Confused 1
Opublikowano

Ja zobaczę co pokaże 5070 Ti 16GB i w jakiej cenie będzie, jak nie będzie dużej dopłaty to może sobie wymienię, taki RTX 4080S byłby dla mnie kuszący bo w VR miałbym tyle ile bym chciał. 

Jak nie to wleci AM5...