Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

Finansowo ja bardzo podobnie. te £2000 wydam na karte, £3000 juz raczej nie. Wole okna sobie wymienic w domu albo dom ocieplic. To juz kwota jaka raczej wydam na poprawe komfortu zycia a nie na hobby giereczkowe.

Ale kto wie, zobaczymy

Do tego to 5090 jak znalazł:E

• Haha 1
  • Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Ja wątpię mocno w jakieś olbrzymie zyski typu >100% w RT. Z 3090 na 4090 to dobijało do 100% w kilku skrajnych przypadkach, a przy 3090 Ti vs 4090 już mniej. Z drugiej strony, 3090 Ti to pełny rdzeń a 4090 to zdecydowanie ucięte GPU. Z trzeciej strony, 5090 też nie będzie mieć 100% rdzenia. Z czwartej strony, ada miała łatwiej bo był skokowy wzrost sprawności przez proces, na co się nie zapowiada przy procesie blackwella. Z piątej strony, przecież maxwell był w tym samym procesie co kepler, a skok sprawności był duży.

Z naszych forumowych testów Titan Black (100% rdzenia Kepler) 20,2 FPS w timespy extreme, Titan X (100% rdzenia Maxwell) 31,7 FPS. Ponad 50% więcej w tym samym procesie.

:E 

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Niestety nie wszystko. Na slajdach nvidii będą głównie brylować fake klatki.

Panie, DLSS Performance + frame gen i nagle się okazuje że 4070 jest 3x szybsza od 3090 pracującej w natywnym 4K :E Takiej manipulacji by się gebbels nie powstydził.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Może wraz z nową serią wprowadzą nowy tryb DLSS Super Duper Performance skalowane z 180p, i wtedy faktycznie może być przyrost 100-200% na takim 5090 względem 4090, a jeszcze jak dołożą lepszy FG to oooo panie :E 

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano
20 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja mam tylko nadzieję, że wszystkie te osoby które tu tak głośno szczekają, przeproszą oficjalnie Pana kurteczkę, jeśli się okaże, że 5090 do 4090 w raster +60%, w rt +120% i cena 9000 zł founders.

Chciałbym, ale patrząc, że lecą na tym samym procesie po lekkim liftingu to trudno mi uwierzyć w takie wzrosty. Nastawiam się raczej na bajerowanie fake klatkami i słupki wystrzelone przez "nowy" DLSS.

1 minutę temu, Pavel87 napisał(a):

Może wraz z nową serią wprowadzą nowy tryb DLSS Super Duper Performance skalowane z 180p, i wtedy faktycznie może być przyrost 100% na takim 5090 względem 4090, a jeszcze jak dołożą lepszy FG to oooo panie :E 

Ja stawiam na dodatkowe fake klatki np. +30% dla nowego FG i to nvidia będzie wliczać w DLSS4 i pokazywać na słupkach vs stary DLSS + FG. Ewentualnie stwierdzą, że ich AI w nowych GPU jest tak dobre, że tryb 4k Quality z 1080p w DLSS4 będzie wyglądał jak z 1440p w DLSS3 i nabiją tak słupeczki :E Coś w ten deseń.

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja mam tylko nadzieję, że wszystkie te osoby które tu tak głośno szczekają, przeproszą oficjalnie Pana kurteczkę, jeśli się okaże, że 5090 do 4090 w raster +60%, w rt +120% i cena 9000 zł founders.

No i żeby nie było wyśmiewania z tych co kupią 5080:red:

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Oby tylko ceny podali od razu. 

jezeli kiedys dalo sie w miare przewidziec ceny EU z cen w $, tak teraz biorac pod uwage polityke Trumpa i jego planowane cla na import (pisze sie nawet o +60% dla Chin) oraz ucieczce producentow z tego powodu do US, to wszystko w '25 stanie na glowie - tak ceny jak i dostepnosc.

Opublikowano (edytowane)

Tyle, że Trump nic nie ma do EU. Do nas GPU lecą bezpośrednio z Chin czy Taiwanu, a nie z USA. Więc tax w USA nas raczej nie powinny interesować. Co najwyżej amerykańcy będą mieli drożej.

Edytowane przez lukadd
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Współpracuję z @sideband, właściwie to on mnie wkręcił w tą robotę. Dostajemy karty przedpremierowo i opracowujemy wszelakie techniczne analizy. Następnie karty trafiają dalej do redakcji, które piszą właściwe testy do publiki.

A masz już jakąś z serii 5x00? :Up_to_s:

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dla mnie tylko cena jest blokadą aby kupić 5090. Jak będzie tak do 13k PLN to klikam jak szalony w momencie premiery aby kupić.

2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

ale wlasnie Trumpowi zalezy na tym, aby produkcja GPU byla w US...

Tajwan Panie. Tajwan!!

2 godziny temu, cichy45 napisał(a):

Jezu, jakie wy macie problemy. Jest premiera, kupujecie pierwsze lepsze co wam wpadnie w ręce. Macie 14 dni na zwrot jak znajdziecie coś lepszego, przynajmniej nie zostaniecie na pół roku bez GPU ci co już posprzedawali.

Zawsze możecie też odsprzedać innemu napaleńcowi zamiast zwracać.

Serio, ja tu nie widzę problemów.

Ile masz tych skarpet pochowanych po 15 koła, że nie widzisz problemu w wydaniu takiej sumy w ciemno?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Umpero napisał(a):

Jak będzie tak do 13k PLN to klikam jak szalony w momencie premiery aby kupić.

Bierz tak ze 3 sztuki. Jedna dla siebie i 2 na OLX. To akurat odzykasz połowę wydanej kasy na swoją sztukę. 

Edytowane przez Radio Tirana
Literówka
Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

ale wlasnie Trumpowi zalezy na tym, aby produkcja GPU byla w US...

Żeby staną na głownie nie jest od tak w stanie tego wszystkiego przenieść, a przecież nie ubije jednej z najlepiej prosperującej corpo w USA. Jak wprowadzi dodatkowe taxy dla USA to w pierwszej linii amerykańcy oberwą bo reszta świata i tak dalej będzie brać z dotychczasowych kanałów dystrybucji.

Opublikowano

no zapewne Trump by chcial przylaczyc Tajwan do US, jak Kanade, no ale troche daleko ;) sam Tajwan jakos nie podziela waszego entuzjazmu, tak samo jak inwestorzy nie czuja juz sie tam zbyt pewnie. to nie wczesne lata 2000, a widze, ze niektorzy w nich utkneli ;)

Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Bierz tak ze 3 sztuki. Jedna dla siebie i 2 na OLX. To akurat odsykasz połowę wydanej kasy na swoją sztukę. 

Ze dwie wezmę %-) Ciekawe czy będzie limit per osoba?

Opublikowano
10 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

RX 9070 ma mieć o 5% większą wydajność od RTX 4080 Super

a RX 9070 XT ma konkurować z RTX 5070TI.

Jeżeli to okaże się prawdą to nvidia dużo straci jak przesadzi z ceną.

A znając AMD to MSRP RX 9070 XT to będzie 599$.

Widzę, że niektórzy tradycyjnie karta AMD przed premierą zniszczy system będzie za pół darmo i w ogóle jak zainstalujesz to ci raka wyleczy.

A potem wychodzą testy i jest jak zazwyczaj :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Umpero napisał(a):

Ile masz tych skarpet pochowanych po 15 koła, że nie widzisz problemu w wydaniu takiej sumy w ciemno?

Ale jakie w ciemno? Cegłówkę mają ci wysłać? 

Przecież te wszystkie 5090 to będzie jeden pies, jedne będą 2 stopnie gorętsze, drugie o 3 decybele cichsze i to cała różnica. Chyba nie taki dramat żeby nie dało się wytrzymać 2 tygodnie i złapać czegoś nowego. 

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
2 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Ale jakie w ciemno? Cegłówkę mają ci wysłać? 

Przecież te wszystkie 5090 to będzie jeden pies, jedne będą 2 stopnie gorętsze, drugie o 3 decybele cichsze i to cała różnica. Chyba nie taki dramat żeby nie dało się wytrzymać 2 tygodnie i złapać czegoś nowego. 

W sumie racja.

Opublikowano
58 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A tu jebnie w nocy 7 stycznia o 3.30 bomba pod tytułem

DLSS 4.0 +200% wydajności z PT w 4K, 0% utraty jakości w stosunku do NATIV.

I uj, wszyscy będą zmieceni z planszy, a @Kadajo jako pierwszy zamówi 5090 :D :D :D :D

A teraz wstawaj, zesrałeś się . 

• Haha 2