bartez88 9 Opublikowano Sobota o 17:15 Opublikowano Sobota o 17:15 Mnie to zastanawia co będzie lepszym wyborem dla mnie pod 1440p. Czy nowy 5080 ze swoim dlss 4.0 ale 16gb czy używka 4090 z 24gb. Oczywiście nie na chwilę a te 2-3 lata
Lameismyname 231 Opublikowano Sobota o 17:23 Opublikowano Sobota o 17:23 @bartez88 Zawsze jestem zwolennikiem brania aktualnych serii. Ja bym szedł w stronę 5080 - z zapasem wystarczy. 1
Smalec 245 Opublikowano Sobota o 17:25 Opublikowano Sobota o 17:25 Ze sklepów zagramanicznych to kupowałem tylko w proshopie. Duński, ale kontakt po polsku, sprzęt do serwisu wysyłasz za darmo, choć trochę to trwa. 11 minut temu, cichy45 napisał(a): Tyle nam z UE korzyści przychodzi Uważasz, że nie ma żadnych korzyści, bo w jednym sklepie z wysyłką w wuja jadą? Jprdl... 2
cichy45 338 Opublikowano Sobota o 17:25 Opublikowano Sobota o 17:25 (edytowane) 16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): To bez dlss w 1440p raczej wątpię aby Ci coś zarzynało Aż sprawdziłem sobie specjalnie. W mieście mam bottleneck CPU co akurat wiadomo, ale za miastem gdzie obciążenie CPU mniejsze to GPU jest wąskim gardłem i tylko 82 FPS, a w lesie to już w ogóle spadki do 70 FPS a to zwykłe 2560x1440 żadne ultrawide. 13 minut temu, bartez88 napisał(a): czy używka 4090 z 24gb 4090 będzie bardziej uniwersalna jeśli robisz coś poza graniem. Choćby do AI większa ilość szybszej pamięci = lepiej. Z tego samego powodu ludzie kupują ciągle karty typu Tesla P40 która mimo że oparta na pascalu to ma 24 GB i jej ceny na ebayu wystrzeliły w kosmos. 2 lata temu można było kupić je po 250 złotych za sztukę, teraz chodzą po ponad 1000. Edytowane Sobota o 17:28 przez cichy45 2
Smalec 245 Opublikowano Sobota o 17:30 Opublikowano Sobota o 17:30 14 minut temu, bartez88 napisał(a): Mnie to zastanawia co będzie lepszym wyborem dla mnie pod 1440p. Czy nowy 5080 ze swoim dlss 4.0 ale 16gb czy używka 4090 z 24gb. Oczywiście nie na chwilę a te 2-3 lata Po prostu poczekaj na testy. Tylko i aż.
PiPoLiNiO 581 Opublikowano Sobota o 17:32 Opublikowano Sobota o 17:32 (edytowane) 7 minut temu, cichy45 napisał(a): tylko 82 FPS Kiedy 82 FPS stały się "tylko"? Masz świadomość, że miliony konsolowców nawet nie wiedzą jak wygląda 82 FPS? Edytowane Sobota o 17:33 przez PiPoLiNiO 2
cichy45 338 Opublikowano Sobota o 17:36 Opublikowano Sobota o 17:36 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Kiedy 82 FPS stały się "tylko"? Masz świadomość, że miliony konsolowców nawet nie wiedzą jak wygląda 82 FPS? Moja przygoda z konsolami skończyła się na PS3, ale jeszcze pamiętam jak wspaniale płynnie tam potrafiły działać gry.
PepePanDziobak 40 Opublikowano Sobota o 17:46 Opublikowano Sobota o 17:46 (edytowane) 10 minut temu, cichy45 napisał(a): Moja przygoda z konsolami skończyła się na PS3, ale jeszcze pamiętam jak wspaniale płynnie tam potrafiły działać gry. To takie złudzenie płynności , mam to samo ps3 . Ba , kupiłem nawet używke one x , kurzy się 3 rok. Ograłem tylko Mass effecty i RDR2 rok temu tak to ziewki. Granie na TV nie dla mnie. BTW Szyny pamięci bez zmian na nowych rth'ach ? Edytowane Sobota o 17:47 przez PepePanDziobak
cichy45 338 Opublikowano Sobota o 17:50 Opublikowano Sobota o 17:50 3 minuty temu, PepePanDziobak napisał(a): BTW Szyny pamięci bez zmian na nowych rth'ach ? 5090 dostanie szyne 512 bitów według przecieków, reszta chyba bez zmian. 1
Kadajo 1 404 Opublikowano Sobota o 17:54 Opublikowano Sobota o 17:54 1 godzinę temu, galakty napisał(a): @Kadajo przecież Ty tu top1 spamer jesteś, co Ty pleciesz 1
Slayer 55 Opublikowano Sobota o 18:05 Opublikowano Sobota o 18:05 36 minut temu, cichy45 napisał(a): Aż sprawdziłem sobie specjalnie. W mieście mam bottleneck CPU co akurat wiadomo, ale za miastem gdzie obciążenie CPU mniejsze to GPU jest wąskim gardłem i tylko 82 FPS, a w lesie to już w ogóle spadki do 70 FPS a to zwykłe 2560x1440 żadne ultrawide Wait, what 0_o jakim cudem masz bottleneck na 5800X3D jak ludzie wieska ogrywali to na i5-4460 ? Ja gralem na jakims i5 6600k to mialem w cholere fps 2
cichy45 338 Opublikowano Sobota o 18:16 Opublikowano Sobota o 18:16 10 minut temu, Slayer napisał(a): masz bottleneck na 5800X3D To wersja Next Gen tak daje po garach
Lameismyname 231 Opublikowano Sobota o 18:16 Opublikowano Sobota o 18:16 @Slayer Tu nie chodzi o to, że obecny Wiedźmin 3 to tzw. next gen który potrafił zadławić porządny sprzęt? 1
Reddzik 741 Opublikowano Sobota o 18:16 Opublikowano Sobota o 18:16 2 godziny temu, Element Wojny napisał(a): Witaj w klubie kolego, ja też mam preordera na Rebirth i chce go ograć na pełnym komforcie. Co do Radka - doskonale wiem co to jest FSR, bo włączyłem to może z 3-4 razy i nigdy więcej, nie wiem jak głęboko w dupie musiałbym być by użyć tego rozwadniacza. Nie wiem jak to wygląda w wersji 3.0, bo ostatnia jaką używałem to było 2.0, ale z tego co piszesz jaki badziew był, taki nadal jest. DLSS używam rzadko, ale jak ustawię Q to różnica jest na ogół niewielka, a przyrost FPS całkiem spory, zupełnie inna bajka. Pytanie, które powinieneś sobie zadać, to w jakie gry grasz, i jakie ficzery używasz. Ja w zachodnie nowości gram stosunkowo rzadko, więc użycie DLSS/FG/RT/PT u mnie raczej niewielkie, ale jak już gram - to chcę by to wyglądało dobrze i chodziło z sensem. Z tego co kojarzę, Ty więcej grasz w zachodnie gry z tymi ficzerami, więc zastanów się jak to będzie, gdy kupisz Radka i te rzeczy nie będą dla Ciebie dostępne. Ja od siebie Ci powiem, że w Radki już więcej nie wejdę, bo wolę mieć ficzery pod ręką kiedy będę chciał ich użyć (nawet rzadko), niż ich nie mieć kiedy będą potrzebne - bo przykładowo nagle się okaże że bez włączenia takiego RT/PT, gra XYZ, po prostu wygląda kijowo. Ciągnąc ten wywód odnośnie nowej grafy, który jak już ktoś zauważył ciągnie się od 3 dni i moje dyrdymały mogą być już irytujące, pisząc pół żartem, wspomnę, ponownie miałem RX 570 8gb i nawet Xeon na s1155 czasem go ograniczał w grach gdzie potrzeba było mocnego wątku, Ryzen 3600 dał kopa na premierę-lipiec 2019 i wtedy RX ograniczał Ryzena , ale to czasy 2018/2019, wtedy kupiłem go, bo gtx 780Ti nie dawał rady w nowych grach dx12 itp, np Forza Horizon 3, w nowszych grach ten Radek przeganiał tego gtxa o kilka długości, byłem bardzo zadowolony, potem brakowało mi wydajności i kupiłem używkę gtx 1660ti na forum pclaba w cenie ok 1tyś i też był mega przeskok, a potem właśnie RTX. Radeon nadal działa w moim starym kompie u kuzyna, on mało się zna tak jak my tutaj, nigdy mi nie zgłaszał problemów z Radeonem, ale ostatnimi czasy mało gra(to ten co miał powódź, pisałem na pclabie). Nie pamiętam co się działo z Radeonem, ale nie przypominam sobie większych czy mniejszych problemów, mam nawet zachowane screeny z ustawień panelu sterowania, bo potrafił resetować moje customowe ustawienia odnośnie wentylatorów i uv, to do dziś pamiętam, ale w grach, czy inne cyrki nic nie kojarzę. Nawet instalowałem sterowniki bez instalowania na czysto- zachowanie profilu ustawień, tylko jako nakładka, tak jak to robię teraz na nVidii, nie używam DDU. Odpukać zero problemów. Rebirth będzie też wymagać więcej niż 8gb vram, zapewne będzie problem z odpaleniem tego w lepszych detalach, nie grałem w Remake Int na PC, bo ograne na PS5, nie chciałem ogrywać tego ponownie. Co do ficzerów-spolszczenie, to nawet FSR jest mniejszej ilości niż DLSS w grach, ja używałem DLSS bo wiedziałem, że kupując kartę czy to RTX czy RX w tej cenie i tak muszę użyć by ratować FPS w 1440p, granie w natywnym praktycznie niemożliwe, chyba, że jakieś lekkie gierki, ale wszelkie nowe, czy nawet bardziej cisnące wymagają użycia DLSS nawet w trybie balans, ale DLSS balans wydaje się, ba jest na 100% lepszy niż FSR jakość, szczególnie, że wezmę pada i odjadę na fotelu kawałek od biurka i nie będę szukać lupą różnicy w obrazie, czasem po zrobieniu screena natywne vs dlss dopatrzę się, ale nie w każdej grze widać gołym okiem bez porównywania screenów obok siebie. Na koniec biorąc Radeona to wiem, że już nigdy, nie zagram w Cyberpunka w PT, bo to będzie niemożliwe, chyba, że na prawdę poprawią to RT w nowych, ale kto wie, wtedy może w 30fps coś na wzór konsolowego grania Na pewno z nową grafą wróciłbym do starszych gierek, gdzie musiałem ciąć, limitować detale czy obraz- używanie DLSS, wtedy powinienem mieć natywne w wyższym FPS i mieć lepszą przyjemność z grania czy to na padzie czy na m+k. Niestety, nawet po 3 kieliszkach likierku, bo wróciłem od cioci, nie zmienię zdania i mój budżet jest nadal ten sam, nie wpadnie mi do głowy pomysł żebym miał przeciągać go w nieskończoność, by pozbyć się całej mojej mamony, po to by mieć "Super". Przepraszam za moje wywody, kolejna rozprawka, ale ta kto jest jak się jest samemu i jedynie kto mnie słucha to moja kicia właśnie siadła mi koło klawiatury bo chce kolację. 1
Spychcio 476 Opublikowano Sobota o 18:18 Opublikowano Sobota o 18:18 Jeszcze 2 dni do premiery... Czekam... 5
RTX5090 131 Opublikowano Sobota o 18:28 Opublikowano Sobota o 18:28 Sprzęt sprzętem. Ale tak naprawdę nie ma jakiś konkretnych pozycji na 2025 co można by było wykorzystać nowe technologię. GTA 6 raczej na PC nie będzie równo z konsolami, Wiedzmin 4 to raczej przy przemierzę RTX 6090. Na 100% Cp2007 dostanie nowe ficzery (buildy NV i dev już kilkanaście dni temu wyszły). Indiana może dostać coś z ficzerów (było pytanie do twórców co z RR - to odpowiedzieli że nowy ficzer będzie soon).
TheMr. 500 Opublikowano Sobota o 18:34 Opublikowano Sobota o 18:34 27 minut temu, Slayer napisał(a): Wait, what 0_o jakim cudem masz bottleneck na 5800X3D jak ludzie wieska ogrywali to na i5-4460 ? Ja gralem na jakims i5 6600k to mialem w cholere fps Wiesiek z RT który dostał next-gen upgrade to kompletnie inne wymagania od strony CPU i GPU. Tam RT w 1440p poniżej 4080 nie ma co podchodzić
Brolly 185 Opublikowano Sobota o 18:35 Opublikowano Sobota o 18:35 Teraz, TheMr. napisał(a): Wiesiek z RT który dostał next-gen upgrade to kompletnie inne wymagania od strony CPU i GPU. Tam RT w 1440p poniżej 4080 nie ma co podchodzić A gdzie jeszcze mody oświetleniowe i hd tekstury reworked for next gen
Slayer 55 Opublikowano Sobota o 18:50 Opublikowano Sobota o 18:50 Czaje, że to przez ten "next gen". No ale mam jeszcze jedno pytanie. Widzicie dużą różnicę w tej wersji next gen? Bo ja odpaliłem ta wersje i szału nie ma w sensie widac, że wymagania co do GPU skoczyly ale czy różnica jest taka duża pod względem wyglądu? Sprawdzałem bez RT bo na mnie nigdy ta technologia nie zrobiła piorunującego wrażenia, ot taki dodateczek. Nagle wywaliło wymagania a przecież ta gra graficznie absolutnie dupy nie urywa.
cichy45 338 Opublikowano Sobota o 18:51 Opublikowano Sobota o 18:51 No nie robi takiego wrażenia jak CP z PT czy alan wake czy indiana, ale jednak różnica dla mnie wyraźna na plus.
TheMr. 500 Opublikowano Sobota o 18:54 Opublikowano Sobota o 18:54 Jak na 2015 rok? Trzyma się bardzo dobrze, a RT poprawił błędy które pojawiały się z światłem. Czy wymagania są zbyt duże na RT co do ulepszeń? Owszem. Ale mamy dopiero 3 generację RT, postęp i tak jest bardzo duży. Wiesiek będzie miał 10 lat na karku zaraz, i prawie 12-13 lat silnik kiedy został pisany. A prezentuje poziom graficzny na poziomie gier z ~2020 roku. Jakbyś zapomniał jak Wiesiek wygląda, i postawił losową grę AAA z 2023-2024 roku nie mógłbyś stwierdzić z którego roku jest Wiesiek
Slayer 55 Opublikowano Sobota o 19:03 Opublikowano Sobota o 19:03 Nie mówię, że wiedźmin 3 nie wygląda dobrze ale okrzyknęli next gen to spodziewałem się naprawdę solidnego postępu bo jak sama nazwa mówi nowa generacja. Nie jest źle ale ten next gen tak wrzucony, że chyba by to moderzy lepiej ogarneli bez takiego podniesienia wymagań. Wiedzmina 3 bardzo lubie, mam nabite 250h ale ten next gen obecnie no trochę z wielkiej chmury mało deszcz.
ryba 301 Opublikowano Sobota o 19:15 Opublikowano Sobota o 19:15 1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Kiedy 82 FPS stały się "tylko"? Masz świadomość, że miliony konsolowców nawet nie wiedzą jak wygląda 82 FPS? Bo 24FPS jest idealnie
JeRRyF3D 671 Opublikowano Sobota o 19:17 Opublikowano Sobota o 19:17 22 minuty temu, Slayer napisał(a): Czaje, że to przez ten "next gen". No ale mam jeszcze jedno pytanie. Widzicie dużą różnicę w tej wersji next gen? (...) 8 minut temu, Slayer napisał(a): Nie mówię, że wiedźmin 3 nie wygląda dobrze ale okrzyknęli next gen to spodziewałem się naprawdę solidnego postępu bo jak sama nazwa mówi nowa generacja. Nie jest źle ale ten next gen tak wrzucony, że chyba by to moderzy lepiej ogarneli bez takiego podniesienia wymagań. Wiedzmina 3 bardzo lubie, mam nabite 250h ale ten next gen obecnie no trochę z wielkiej chmury mało deszcz. I tak i nie. Różnica między klasycznym W3 a NG jest IMO porażająca vs "zwykły, stary" W3. Ale faktem jest, że NG, to nic innego, jak dorobek lat od premiery tysięcy modów. Zebrano 1500 najlepszych modów i zaszyto je do NG i z racji na postęp i tego, że "można", bo sprzęt poszedł do przodu - dorzucono lepsze światło + RT. Ja miałem NG na długi czas przed jego premierą, ale wymagało to poznania wiedzy tajemnej modowaia, eliminacji kolizji modów, ich doboru, dziesiątki godzin dłubania. Dziś dostajesz to na tacy. Ale faktem jest, że ja miałem NG 5 lat temu... https://www.youtube.com/@jerryf3d832 1 1
Godlike 264 Opublikowano Sobota o 19:34 Opublikowano Sobota o 19:34 Ja to radochę mialem z modowania W3 ze hoho, ale fakt zabawa w usuwanie konfliktow czasem była wkurzająca. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Reddzik,
t's showtime!
Rekomendacja dodana przez Zhao
6 reakcji
Pokaż odpowiedź