Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Art385 napisał(a):

FF7remake

Grałem w wersję Inter... coś tam na PS5. Mam FF7 Rebirth na płycie na PS5, ale to wygląda kiepsko, same tekstury itd ok, ale ta rozdzielczość, mgła, brak ostrości, a ja na to jestem wyczulony, FF7 Remake Int działało i wyglądało spoko.

Grę mam wziętą na GMG bo była w dobrej cenie, Remake nie mam na PC bo nie chcę grać jeszcze raz w to samo. FF16 mam na konsoli i tam nawet w trybie 60fps obraz nie jest taki rozmazany jak właśnie Rebirth, i jakby co to gram na monitorze do którego komp jest podpięty, czyli 1440p.

Opublikowano

Pamiętajcie że podwyższyli TDP więc te pewnie 25% czystego zysku wydajności to niewielki wzrost efektywności.

Mi potrzebna jest wydajność rtx3070 z 10-12gb ram, choć przydałoby się trochę więcej mocy w 4k, w starszych grach.

Rx7700xt odpada przez rozmiar i wydajność bez skalowania oraz brakiem modów do najnowsze FSR.

Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Komentarz true-life: jak juz oglosilem dzis kolegom z dzialu ze ide po 5070T(...)

Podejrzewam, że 5070Ti będzie jak 3080 na premierę - karta duch, taki chyba ideał do 1440p, no i tańsza od 4070Ti, ludzie będą kupować, 5080 do 4K, 5090 dla profesjonalistów

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Oczywiscie ze beda. Siedze wlasnie w pracy, w dziale IT, a wokol mnie jakies 50-60 osob, prawie wszyscy to gracze. Zgadnij, ilu z nich zainteresowala ta premiera? Totalnie nikogo. A bo juz maja karty i im starcza, B bo z kasa roznie. Nie wiem skad to przekonanie na forum, ze ludzie rzuca sie na te karty jak za czasow Covida. 

Pamiętaj, że mieszkasz w biedniejszym Państwie niż Polska :E U Was tam w tym UK to życie drogie, pensje coraz mniejsze, jeszcze po złej stronie jezdni każą jeździć. Wracaj do nas, do kraju :) U mnie w IT kilku kumpli z generacji 3 przechodzi na 5, ale to raczej 5070ti i 5080, nikt z moich bliskich znajomych na 5090 nie poluje. 

Edytowane przez Pavel87
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Grałem w wersję Inter... coś tam na PS5. Mam FF7 Rebirth na płycie na PS5, ale to wygląda kiepsko, same tekstury itd ok, ale ta rozdzielczość, mgła, brak ostrości, a ja na to jestem wyczulony, FF7 Remake Int działało i wyglądało spoko.

Grę mam wziętą na GMG bo była w dobrej cenie, Remake nie mam na PC bo nie chcę grać jeszcze raz w to samo. FF16 mam na konsoli i tam nawet w trybie 60fps obraz nie jest taki rozmazany jak właśnie Rebirth, i jakby co to gram na monitorze do którego komp jest podpięty, czyli 1440p.

Ja głównie dlatego nie mam PS5 bo FFXVI śmigał z FSR1 i dropił do 720p.

Teraz, skypan napisał(a):

Już w Lutym :)

Timeline 2_00_00_00_19.jpg

Jak oni Kazika zwerbowali?

1 minutę temu, Pavel87 napisał(a):

Pamiętaj, że mieszkasz w biedniejszym Państwie niż Polska :E U Was tam w tym UK to życie drogie, pensje coraz mniejsze, jeszcze po złej stronie jezdni każą jeździć. Wracaj do nas, do kraju :) 

Za to mają rząd którego nie chcą i gangi gwałcicieli oraz zakaz noży a w Polsce jak w lesie.

Opublikowano
2 minuty temu, Pavel87 napisał(a):

Pamiętaj, że mieszkasz w biedniejszym Państwie niż Polska :E U Was tam w tym UK to życie drogie, pensje coraz mniejsze, jeszcze po złej stronie jezdni każą jeździć. Wracaj do nas, do kraju :) 

To niemozliwe, z wielu roznych zyciowych powodow. Poza tym, po juz prawie 20 latach mieszkania w UK, przyzwyczailem sie. Poza tym mam dobra praca, finansowo jestem zabezpieczony, nie narzekam, oby tylko zdrowie dopisywalo. Ale prawda jest taka ze czuc ze sprawy maja sie gorzej niz kiedys, ten caly Brexit wyszedl im bokiem, szczegolnie ze chwile potem pojawil sie Covid, i nagle okazalo sie ze UK musi radzic sobie samo.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

AMD nie pokazało absolutnie niczego.

Nvidia nie pokazała niczego o wydajności w rasterze.

Ani słowa. Ani slajdu. Nic.

Już bardziej dosadnego przekazu dla graczy się zrobić nie dało. Oto on: :dupa:

Chyba, że coś przegapiłem, albo gdzie indziej coś podali? Dopiero przeklikałem przez filmik z prezentacji.

Spodziewałem się nieprzyjemnego rozczarowania, ale czuję się jak na pogrzebie. 

No może poza tym, że nie znalazłem wzmianki o budowie 5090. Jeśli to przynajmniej okazało się być chipem monolitycznym, to zawsze to jakiś plus dla gamingu, choć porównując 4090 za 7500zł (ponad rok temu)  do 5090 za 12000*  to też wypadałoby raczej zdjąć kapelusz i postać w ciszy przez minutę.

*) tak zgaduję za najtańszy sensowny i dostępny model

Edytowane przez VRman
  • Like 3
Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Mi sie ten podoba: GeForce RTX™ 5070 Ti GAMING OC 16G

features-img.png

34 cm, do obudowy mi nie wejdzie :E

Ale jest też wersja SFF na 30cm i taką byłbym zainteresowany. Zobaczymy co MSI zaprezentuje z bardziej kompaktowych chlodzen.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, VRman napisał(a):

za najtańszy sensowny i dostępny model

Najtańszy i sensowny to będzie FE. Chyba że ktoś chce dopłacić 20-30% do 3 stopni i 2 decybeli mniej.

Dopłacać 2-3 tysiące to będzie sens jak jakiś model będzie mieć 2 wtyczki zasilania i power limit na 800 watów.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
17 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Mi sie ten podoba: GeForce RTX™ 5070 Ti GAMING OC 16G

features-img.png

Tez fajna, aczkolwiek mi osobiście najbardziej podoba sie Asus Astral, no nic zobwcyzmy 30 jakie beda ceny i decyzja zapadnie. 

Opublikowano

Wydajność 5xxx względem 4xxx nie jest jakaś oszałamiająca ale co niektórzy pisali tu że ludzie rzucą się na te karty, w sklepach ich zabraknie, jeden pisał że będą paletami wykupować. Haha. Nie sądzę. Kart będzie pełno do kupienia.

Opublikowano
2 minuty temu, skypan napisał(a):

Ale co on en/dekoduje ? Jakaś lista ? Jakie kodeki, w ilu bitach itd. ? No będzie szybciej ale gdzie ?

Mnie najbardziej interesowałoby jak sobie radzi z kodowaniem obrazu dla VR. Tutaj sam fakt, że 4090 ma podwójny enkoder sprawiał, że w przypadku headsetów bez natywnego portu video, były spore różnice względem 4080. Posiadacze Questa 3 donoszą, że 4090 nie tylko szybciej sobie radzi z zadaniem, co poprawia opóźnienia wynikające z czasu kodowania, ale nawet jakość obrazu może dzięki temu zyskać. Niektórzy wręcz pisali o sporych różnicach w wydajności, sugerując, że to właśnie przez to w niektórych przypadkach 4090tka potrafi wykręcić ponad 200% wydajności względem 3090. 
Ile w tym prawdy nie wiem, ale fajnie, jakby karty 5070 potrafiły tyle co 4090 w kodowaniu obrazu dla VR

7 minut temu, cichy45 napisał(a):

Najtańszy i sensowny to będzie FE. Chyba że ktoś chce dopłacić 20-30% do 3 stopni i 2 decybeli mniej.

Dopłacać 2-3 tysiące to będzie sens jak jakiś model będzie mieć 2 wtyczki zasilania i power limit na 800 watów.

I dostępny ;)

Wiadomo jak to było z 4090tką. Niższa cena niż karty w sklepach i przeważnie zero szans na zakup od ręki po wejściu na stronę. Zależnie od różnicy, teraz będzie podobnie albo ceny FE i niereferentów będą wyrównane. Szczególnie w kwestii 5090, która z racji wielkości chipu już na dzień dobry będzie miała ograniczoną dostępność, spodziewam się, że w Polsce ze strony Nvidii kartę kupią conajwyżej posiadacze botów albo osoby polujące wiele dni lub tygodni. 

Niestety kartę graczom z rąk będą też wyrywać graficy i ludzie chcący kart do AI z dużą wydajnością i ilością pamięci. Dlatego myślę, że będzie lipa z kartami w cenach ze slajdu.