Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

O łał widzę roszczeniowy Brajanek z miętkimi rodzicami dorósł, ale został roszczeniowy.

Tak przyciągasz do siebie pieniądze, że nie byłeś w stanie kupić sobie nowej zabawki, to teraz tupiesz nóżkami. Selekcja naturalna, sprawniejszy kupił i teraz na tym zarabia, reszta jęczy, bo im się świat zapada, jak nie mogą klocków tu i teraz kupić.

Teraz to jest kwestia szczescia, a ja nie siedze wklejony w komorke caly czas, a i tak sporo czasu poswiecam. Wcale nie placze, ale Janusze biznesu nie ulatwiaja mi zakupow. Po prostu siedzac na forum widze ile jest w tym wszystkim patologii i mam prawo to skomentowac. 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Brolly napisał(a):

Ja to jestem lekko w dupie bo teraz nie mam siana i tak powiedzmy że GPU zmienię za pół roku do roku :

- 4xxx tańsze nie będą

- Liczyć że 9070 XT rzeczywiście będzie jak 4080/s ~ w cenie 3500 zl ~ i szybko ogarną FSR 4 do wielu gier.

- Czekać na tego radeona "widmo" z leaków co ma być za pół roku mającego 32 gb vram, będzie też dla graczy i bez 9000 w nazwie.

- Czekać rok na 5070 ti super 24 gb / 5080 Ti/super 24 gb

Albo czekać do 6xxx :E :E :E

6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

O łał widzę roszczeniowy Brajanek z miętkimi rodzicami dorósł, ale został roszczeniowy.

Tak przyciągasz do siebie pieniądze, że nie byłeś w stanie kupić sobie nowej zabawki, to teraz tupiesz nóżkami. Selekcja naturalna, sprawniejszy kupił i teraz na tym zarabia, reszta jęczy, bo im się świat zapada, jak nie mogą klocków tu i teraz kupić.

Kolega chyba pragnie pojechać w Bieszczady.

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Teraz to jest kwestia szczescia, a ja nie siedze wklejony w komorke caly czas, a i tak sporo czasu poswiecam. Wcale nie placze, ale Janusze biznesu nie ulatwiaja mi zakupow. Po prostu siedzac na forum widze ile jest w tym wszystkim patologii i mam prawo to skomentowac. 

Nie wiem gdzie ty tu patologie widzisz, nikt nikogo nie okrada, są sprytni, poświęcają dość czasu i funduszy, żeby dostać karty i spieniężają to.

Takiemu tylko mogę pogratulować.

58 minut temu, Doamdor napisał(a):

Kolega chyba pragnie pojechać w Bieszczady.

Zaszantażuj moderatora, że się powiesisz, może coś wskórasz.

Też na rodzicach podcinaniem żył wymuszałeś zabawki ?

//moderacja: brak kultury, od rodziców wara! ZPP na 3 dni
eNeSik

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie wiem gdzie ty tu patologie widzisz, nikt nikogo nie okrada, są sprytni, poświęcają dość czasu i funduszy, żeby dostać karty i spieniężają to.

Chodzi bardziej o coś takiego o czym pisał bodajże @Lameismyname

Że wymiana GPU to kiedyś była przyjemność i coś normalnego szedłeś do sklepu i na półce były.

A teraz? GPU to jak jakieś porshe albo mieszkanie od dewelopera :E wojny, bitwy, boty, skalperzy, przepychanki, wyzwiska miedzy sobą i sklepami no sory ale co to kurna jest? my wydymani przez sklepy a sklepy przez nvidie (??).

Rynek GPU to obecnie cyrk na kółkach do kwadratu czegoś takiego nie grali jeszcze 8:E

Ja nie jestem fanbojem nvidii po prostu zawsze miałem ich karty ( raz radka) ale się zupełnie nie dziwie że kumpel wywalił jaja na zielonych i kupił 7900 XTX zmieniając platformę na AM5 (skoro i tak nie potrzebuje FG i DLSS bo gra głównie w fpsy na multi).

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Takiemu tylko mogę pogratulować.

Zaszantażuj moderatora, że się powiesisz, może coś wskórasz.

Też na rodzicach podcinaniem żył wymuszałeś zabawki ?

Opublikowano
1 minutę temu, ffallen napisał(a):

Tak to testowanie wygląda w praktyce :clap:

raczej nie :

https://www.3dmark.com/pr/3251039

temp. gpu 25'C

podejrzewam blok wodny i agregat chłodniczy

1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Oj przestraszyłem się %-)

2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Chodzi bardziej o coś takiego o czym pisał bodajże @Lameismyname

Że wymiana GPU to kiedyś była przyjemność i coś normalnego szedłeś do sklepu i na półce były.

A teraz? GPU to jak jakieś porshe albo mieszkanie od dewelopera :E wojny, bitwy, boty, skalperzy, przepychanki, wyzwiska miedzy sobą i sklepami no sory ale co to kurna jest? 

Jak będę chciał zmienić, to tak będzie, nie muszę mieć tu i teraz.

Kurteczka steruje, ludzie korzystają.

Opublikowano

Nie wiem jeden ma 5090 i ciekawy jest mocniejszego power limitu... inny szuka taniej 5070TI w jakiejs normalnej wersji nie bieda ediszyn. Ja dalej nie moge uwierzyc, że premiera RTXow 5000 jest tak beznadziejna, że starsza seria stała sie o wiele droższa niż była wczesniej. Zamiast znacząco potanieć. Nvidia non stop reklamuje te MFGx4 .... no tak niby fajne, z tym ze do zwykłego FG wystarszy te 50-60fps, a DO MFG x4 trzeba conajmniej 70-80FPS bazowego bo jest wiecej artefaktow i dodatkowo FPS bardziej dropi. Z tym że przy 80fpesach jak juz mamy bazowe to zwykłe FG też zrobi 150FPSokoło i oczywiscie z mniejsza iloscia artów. DO VR nie uzyjesz FG/MFG. FG/MFG zależy bardzo od implementacji w jednej grze jest ok w innej beznadziejne. Ostatnio Nexus zrobił porównanie "Multi FLAME Generation" i tam pokazali bolaczki. I wlasnie okazuje sie, że MFG potrzebuje znacząco wyższego bazowego FPS, nie tylko dlatego że bardzej dropi FPS bo wiecej GPU tworzy sztucznyk klatek, ale rownież dlatego że są one bardziej rozjechane i przekłamane szczegolnie jak jest ich mało. I okazuje sie ze to fajnie działa przy 90-100fps, minimalnie 70-80 zeby to wlaczac...nie wiem juz sam, ale jak miałbym natywnie 90-100fps to duzej roznicy by nie zrobiło x2 czy x4, bo takie 170-180FPS z x2 byłoby raczej wystarczajace i "czystsze"

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Patrząc na przypadek kolegi @Zachy chcę się rzec starą modłę w nowym wydaniu: Okazja czyni skalpera!
Nie jeden z was pewnie przez 2 fale krypto i covida zrobił jakieś żonglowanie GPU i przytulił parę stówek.
Rynek jest patologiczny to i patologie się dzielą. Mnie śmieszy jak ludzie łapią się na takie rzeczy.... muszę mieć tu i teraz to i ktoś na desperatach się dorabia.

Konsumpcjonizm. Kupujemy rzeczy których nie potrzebujemy za pieniądze których nie mamy, jeszcze o nie walczymy i ustawiamy się w kolejkach.
Ja GPU od zawsze lubiłem wymieniać jednak wróciłbym do czasów gdy to była zwykła część komputerowa leżąca na półce w sklepie za normalne pieniądze.

W pełni się z tym zgadzam. Też zawsze lubiłem wymieniać GPU i pewnie dalej będę to robił, ale prawda jest taka, że często tak jak mówisz kupujemy rzeczy, których de facto nie potrzebujemy. Jak pomyślę, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni wydałem lekką ręką ponad 26 kafli na karty graficzne i uj wie ile przez ostatnie pół roku na komputerowych pierdolych, to aż mi się słabo robi. Zwłaszcza że na granie poświęcam góra parę godzin tygodniowo, czasem tylko w nocy, jak usypiam młode... A jeszcze bardziej mnie to dobija, jak myślę, że niektórzy tyle pieniędzy nie widzą nawet przez pół roku.

Szczerze? Gdybym mógł, chętnie zamieniłbym tę pasję na coś bardziej ekonomicznego — zwłaszcza że Nvidia od kilku lat urządza istny cyrk z cenami. Ale potem przypominam sobie, że moja druga pasja jest jeszcze droższa, więc chyba po prostu kiepsko wybrałem..

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak będę chciał zmienić, to tak będzie, nie muszę mieć tu i teraz.

Kurteczka steruje, ludzie korzystają.

Ja jeszcze był bym w stanie zrozumieć problemy z dostępnością 5090 bo to nisza można powiedzieć, ale 5080 nie mówiąc o 5070TI która jest karta średnio-wysokiego segmentu? i jeszcze ma taką samą wydajność jak 4080 :E :E :E

Dla mnie to jest kabaret :wariat: a no i te ceny xD 

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem jeden ma 5090 i ciekawy jest mocniejszego power limitu...

MFG nie byłoby czystsze przy większym fps, byłoby tak samo zasyfione, po prostu masz mniej czasu na wyłapanie baboli, przez co wydaje się, że jest ich mniej

Opublikowano
36 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Mi się wydaje, że większość ludzi na forum kupiłoby 5090 w 5 sekund za gotówkę, tylko jesteśmy ludźmi dorosłymi i gryzie człowieka sumienie jak kupuje pierdoły które mu są niepotrzebne, odzywa się w nas głos rozsądku "Debilu, po co Ci to potrzebne, nie masz 20 lat, po co z sentymentu patrzysz na te rzeczy skoro i tak nie masz czasu na granie, co najwyżej puścisz parę benchmarków aby się poklepać po plecach, tylko się oszukujesz, że sobie kupisz tamte czasy które już nie wrócą".

A co do skalperów... dużo ludzi lubi łatwy pieniądz i zawsze gdy jest łatwy pieniądz do zarobienia, znajdzie się chętny.

@Brolly Telefony komórkowe też kiedyś to był kawałek krzemu, który brałeś z półki w sklepie. Teraz widzisz w internetach jak ludzie rozbijają w nocy namioty aby zająć kolejkę i rano kupić telefon z jabłkiem. Sami sobie plujemy w twarz jako konsumenci i pod tym względem panuje neo-komuna gdzie klient nie jest najważniejszy.

Swoją drogą olśniło mnie i zauważyłem, że obecny status to jakby wyciągnąć z kapitalizmu i komunizmu co najgorsze. Stoisz w kolejce do sklepu aby kupić rzecz której możliwe, że nie uda Ci się kupić, po zawyżonej cenie i reglamentowanej ilości (1 karta na klienta czyli jakby dostać od rządu kartkę-przydział na sztuk 1 GPU). Kupujesz też co jest bo masz do wyboru albo "co jest" (np. Ventus) albo nic. I zrobisz to z pocałowaniem w rękę.

Kurwa mać ale absurd.

7 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Szczerze? Gdybym mógł, chętnie zamieniłbym tę pasję na coś bardziej ekonomicznego — zwłaszcza że Nvidia od kilku lat urządza istny cyrk z cenami. Ale potem przypominam sobie, że moja druga pasja jest jeszcze droższa, więc chyba po prostu kiepsko wybrałem..

Oprócz hardware do PC mam jeszcze dwie inne pasje, obie są droższe w kupnie i eksploatacji więc czuję to co piszesz.
Ale pocieszę Cię - każde hobby w dorosłym życiu jest mniej lub bardziej gotówko-żerne. W końcu się zarabia aby mieć też jakąś przyjemność z życia.
Boli tylko jak człowiek z sentymentu łapie się na bezwartościowym hardware. Kupujesz procesor, gpu, mobo za grube pieniądze, a za parę ładnych lat ten grat może się walać jak śmieć na strychu. A złota z tego nie odzyska ani nic ;)

• Like 2
  • Upvote 5
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Ja jeszcze był bym w stanie zrozumieć problemy z dostępnością 5090 bo to nisza można powiedzieć, ale 5080 nie mówiąc o 5070TI która jest karta średnio-wysokiego segmentu? i jeszcze ma taką samą wydajność jak 4080 :E :E :E

Dla mnie to jest kabaret :wariat: a no i te ceny xD 

Póki będą kurteczce schodziły chipy pro, to chipy dla graczy są kulą u nogi, zabierają miejsce w produkcji dla gpu które robią prawdziwą kasę.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

W końcu się zarabia aby mieć też jakąś przyjemność z życia.

Absolutnie, to jest właśnie mój mantra.

Z resztą, super trafny komentarz, piona 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, dhyde00 napisał(a):

Absolutnie, to jest właśnie mój mantra.

Z resztą, super trafny komentarz, piona 

Ta mantra działa jak zaklęcie - wystarczy ją sobie powtórzyć gdy stoisz przed zakupem czegoś, czego w logiczny sposób nie możesz sam sobie uzasadnić i jest tylko takim widzi-misiem.
Pstryk i schodzą przynajmniej w większym stopniu wyrzuty sumienia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Swoją drogą olśniło mnie i zauważyłem, że obecny status to jakby wyciągnąć z kapitalizmu i komunizmu co najgorsze. Stoisz w kolejce do sklepu aby kupić rzecz której możliwe, że nie uda Ci się kupić, po zawyżonej cenie i reglamentowanej ilości (1 karta na klienta czyli jakby dostać od rządu kartkę-przydział na sztuk 1 GPU). Kupujesz też co jest bo masz do wyboru albo "co jest" (np. Ventus) albo nic. I zrobisz to z pocałowaniem w rękę.

Brawo, w końcu ludzie zaczynają to dostrzegać. Może jeszcze nie jest za późno, im więcej ludzi wywróci ten stolik z grą tym dla nas lepiej. Jesteśmy urabiani aż trzeszczy i jeszcze kłócimy sie między sobą...

Bareja XXIw :pajac:

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Ta mantra działa jak zaklęcie - wystarczy ją sobie powtórzyć gdy stoisz przed zakupem czegoś, czego w logiczny sposób nie możesz sam sobie uzasadnić i jest tylko takim widzi-misiem.
Pstryk i schodzą przynajmniej w większym stopniu wyrzuty sumienia.

Bez kur.. kitu. Skończ już z tym bo serio  czytasz mi w myślach  :E

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Totek napisał(a):

Brawo, w końcu ludzie zaczynają to dostrzegać. Może jeszcze nie jest za późno, im więcej ludzi wywróci ten stolik z grą tym dla nas lepiej. Jesteśmy urabiani aż trzeszczy i jeszcze kłócimy sie między sobą...

Bareja XXIw :pajac:

Wszyscy jako-tako są mili dla siebie na forum, ale gdyby po RTX 5070ti trzeba byłoby stać na mrozie w parogodzinnej kolejce to część ludzi rzuciłaby się sobie do gardeł :Crash:
Hehehe. Trochę jak to opowiadał śp. Heath Ledger jako Joker: "kiedy przychodzi do rzeczy, ci cywilizowani ludzie, będą się nawzajem pożerać"

8 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Bez kur.. kitu. Skończ już z tym bo serio  czytasz mi w myślach  :E

Ja tylko nazywam po imieniu pewne zjawiska. Musimy przestać być rodzicami dla samych siebie przy zakupach.
Czasem trzeba się ponieść fantazji. Życie jest krótkie i nieprzewidywalne, a gotówki czy innych dóbr materialnych do grobu sobie nie weźmiemy.

Sam od jakiegoś czasu szukam na siłę powodu do upgrade skrzynki z sygnatury.
Wybiłem sobie z głowy 9800X3D m.in. dzięki temu Panu:

Z GPU też mam dylemat, nie chcę być częścią tej Nvidiowej sraczki która się wylewa w tym temacie i globalnie.
Ale nie mam też jakiejś drogi upgrade... tak naprawdę jestem mega zadowolony z 7500F + 4070S ale jak to było powiedziane w starym filmie pt.Konopielka: "Diabeł ulepszać chce..."

Chwilowo mam frajdę brać czynny udział w dyskusji i solidaryzowaniu się z innymi pasjonatami ;)

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

MFG nie byłoby czystsze przy większym fps, byłoby tak samo zasyfione, po prostu masz mniej czasu na wyłapanie baboli, przez co wydaje się, że jest ich mniej

Jest

Majac 50fps, z x4 zdropi do 40(bazwych fpsow) , przy obrazie w ruchu poszczegolne klatki beda sie od siebie znaczaco odbiegać. 

Majac 100fps z x4 zdropi do 80(bazowych fpsow), przy obrazie w ruchu poszczegolne fps bedą mniej od siebie odbiegać, wiec bedziesz miał mniej przkłamań obrazu. 

Majac 100fps z x2 zdropi do 85-86(bazowych fpsow), przy obrazie w ruchu poszczegolne fpsy bedą od siebie jeszcze mniej odbiegac, wiec bedziesz miał jeszcze mniej przkłamań, a samo x2 również jest czystsze.

Obejrzyj sobie te video tutaj masz w slow motion i rownież inne niuanse 

• Upvote 2