Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, lysyn napisał(a):

A w 5090 TUF cewki piszczą i czy ma tryb 0? 

Trafilem w totka z cewkami ze swoim TUFem. Tryb zero oczywiscie. Chyba tylko Inno tego nie ma :/

Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tym steruje bios karty. Win nie ma nic do rzeczy. 

Bios steruje, ale jak jest syf w windzie to może GPU w idle strzelać watami i przez to nie zejdzie z obrotami.

Ale jak w tym GPU na serio jest 26W, aby odłączyć wentyle i przejść w tryb zero rpm. To ogólnie powodzenia :E

Opublikowano

Co do wtyczek to odpaliłem teraz jeszcze furmark na 10min. Zużycie 600W.

gpu temp: 74

fan: 1600 rpm

temperatura na złączu (jak na foto): 57,4

natężenie na pinach (tu będą wahania, ale starałem się brać te wyższe wartości):

9.3

9.1

8.5

9.0

8.4

8.5

IMG_1814.thumb.jpeg.4bbe91842a08938315647ffb4ed7012b.jpeg

Opublikowano
2 minuty temu, sovas napisał(a):

Co do wtyczek to odpaliłem teraz jeszcze furmark na 10min. Zużycie 600W.

gpu temp: 74

fan: 1600 rpm

temperatura na złączu (jak na foto): 57,4

natężenie na pinach (tu będą wahania, ale starałem się brać te wyższe wartości):

9.3

9.1

8.5

9.0

8.4

8.5

IMG_1814.thumb.jpeg.4bbe91842a08938315647ffb4ed7012b.jpeg

Spoko info. Skoro na złaczu u Ciebie jest okolo 57c przy FL to nie mam sie o co martwic. Podobnie jest u mnie, moze nawet lekko chlodniej. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

10 min?

Zostaw tak na 2H 

I budę zamknij.

:czapeczka:

Zamknąłem do testu. Zdjęty bok do foto :) Może wieczorem puszczę na dłużej, ale już nie rosło od kilku minut to olałem.

• Upvote 2
Opublikowano

Nie wiem, skąd trend na otwieranie budy na testy?
To fajnie pokazuje głośność, ale tempy powinny być IMO lepsze przy zamkniętej (ale dobrze wentylowanej) budzie. 

Teraz, lysyn napisał(a):

Może chce ktoś wymienić kartę na moja za dopłatą. 

A coś jaśniej? Ty chcesz oddać? Czy przyjąć?
GPU X na GPU Y?
Jakieś kalambury? ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Wyleje swoje żale. To jest najbardziej gówniana premiera kart Nvidii jaka miała miejsce. To jest chyba najbardziej gówniania premiera podzespołów komputerowych w ostatnim dziesięcioleciu. Znikoma dostępność, absurdalne ceny, problemy techniczne, zwiększona wydajność tylko kosztem ogromnego zwiększenia żużycia prądu, a tak to zerowa bądź nawet ujemna w niektórych przypadkach. To niestety pokazuje, że nvidia rynek kart graficznych dla graczy ma w głebokim poważaniu i sobie bez obaw testuje różne ryzykowne zagrywki marketingowe.

Chciałem już kupić 5070 TI, ale wychodzi, że kupię za parę miesięcy. Za mało gram, by tyle przepłacać. Żałuję tylko, że czekałem na premiere 5XXX i nie kupiłem 4070TS za 3.4K.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie wiem, skąd trend na otwieranie budy na testy?
To fajnie pokazuje głośność, ale tempy powinny być IMO lepsze przy zamkniętej (ale dobrze wentylowanej) budzie. 

A coś jaśniej? Ty chcesz oddać? Czy przyjąć?
GPU X na GPU Y?
Jakieś kalambury? ;)

Chciałabym wymienić swoją kartę Innd3D X3 5090 na inna 5090 która jest cicha w idle i w której nie piszczą cewki (w mojej cewki nie piszczą ale w idle jest lekki szum który mi przeszkadza). Oczywiście dopłacę.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To jakiego polecasz aby był szybszy niż mój 4090?

Też już o to pytałem przez ostatnie 2 lata, chciałbym wkońcu spróbować AMD ale wymienić na szybsze coś niż posiadam a nie znacznie wolniejsze. 

Dziś też takiej karty nie dostanę :( 

Opublikowano
Godzinę temu, Dr_bb napisał(a):

To jest dobre pytanie. Moj Gainward 4090 po dwoch latach mial juz temperatury hotspot szturmujace 100c…… 

Ostatnio położyłem PTMa na na karcie...10min roboty, jeszcze mialem go w strzępach resztki(wiec nie perfect), temperatura spadła 10C :) ale to nie tylko, bo jest 10C mniej ale przy 500rpm mniej :) bylo 1600RPM jest 1100 :) Polecam tylko, żeby trafic oryginała bo to jednak jest różnica. Różnica hotspot 20C w dół. Bylo 90-93 jest 73. Także PTM coś pieknego

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Zawsze można kupić Radeona i pokazać środkowy palec Nvidii.

Przzwyczaiłem się do tych ficzerów nvidii. Grafika z DLSS mi sie nawet bardziej podoba niż bez. :) Do tego będe teraz przechodził na 4K, a ten FSR u czerwonych dotychczas był słaby i dosyćograniczaony jeżeli chodzi o aplikacje w grach. Zastanawiam się co będzie przy premierze 6XXX. Kolejne przesunięcie komputerowego Okna Overtona i 6070 TI za 8k w MSRP?

Opublikowano
6 minut temu, Sidr napisał(a):

Wyleje swoje żale. To jest najbardziej gówniana premiera kart Nvidii jaka miała miejsce. To jest chyba najbardziej gówniania premiera podzespołów komputerowych w ostatnim dziesięcioleciu. Znikoma dostępność, absurdalne ceny, problemy techniczne, zwiększona wydajność tylko kosztem ogromnego zwiększenia żużycia prądu, a tak to zerowa bądź nawet ujemna w niektórych przypadkach. To niestety pokazuje, że nvidia rynek kart graficznych dla graczy ma w głebokim poważaniu i sobie bez obaw testuje różne ryzykowne zagrywki marketingowe.

Chciałem już kupić 5070 TI, ale wychodzi, że kupię za parę miesięcy. Za mało gram, by tyle przepłacać. Żałuję tylko, że czekałem na premiere 5XXX i nie kupiłem 4070TS za 3.4K.

To wina amd i braku konkurencji w wysokim segmencie:niegrzeczny:

Opublikowano
2 minuty temu, Sidr napisał(a):

Przzwyczaiłem się do tych ficzerów nvidii. Grafika z DLSS mi sie nawet bardziej podoba niż bez. :) Do tego będe teraz przechodził na 4K, a ten FSR u czerwonych dotychczas był słaby i dosyćograniczaony jeżeli chodzi o aplikacje w grach. Zastanawiam się co będzie przy premierze 6XXX. Kolejne przesunięcie komputerowego Okna Overtona i 6070 TI za 8k w MSRP?

Taniej nie będzie, to pewne ;)

Opublikowano
11 minut temu, lysyn napisał(a):

Chciałabym wymienić swoją kartę Innd3D X3 5090 na inna 5090 która jest cicha w idle i w której nie piszczą cewki (w mojej cewki nie piszczą ale w idle jest lekki szum który mi przeszkadza). Oczywiście dopłacę.

Czy tak ciężko dobrać bios od innej karty? 

Poza tym wystarczy napisać do producenta zapewne udostępni bios z fan stop w idle.

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Czy tak ciężko dobrać bios od innej karty? 

Poza tym wystarczy napisać do producenta zapewne udostępni bios z fan stop w idle.

Napisałem i mnie olali. Kazali stery przeinstalować i potem już nie odpisali.