Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym bardzo ciche cewki to bym wlasnie polemizował.

Bo jak ktoś poluje i wymienia 10 karte to juz naprawde zaczyna mu byc wszysko jedno.

;)

No i ja zaczynam rozumieć czemu mi to nigdy nie przeszkadzało.

Bo ja nigdy nie gram z odblokowanym FPS :D

Opublikowano

@sovasWsio OK, ale leci do mnie kolejny 5090 i po prostu szukam świętego Grala :E. I też liczę na lepszą krzywą przy niższych napięciach. Bo o ile karta przy 0,9V ze spadkami na 0,885v robi 14800 punktów w steel nomad, zamykając się w 500W poboru, tak przy 0,8V ma tylko 1515Mhz :(

Opublikowano
24 minuty temu, ffallen napisał(a):

Inaczej jest z 5080, ale tego opisywał nie będę bo każdy wie jak jest i upolować coś w MSRP nie jest już mission impossible

czy ja wiem.. MSRP to aktualnie 4849 zł, najtaniej była u nas za 5200? Obecnie na stronie MSI 5550zł VENTUS. 

Opublikowano
11 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

@sovasWsio OK, ale leci do mnie kolejny 5090 i po prostu szukam świętego Grala :E. I też liczę na lepszą krzywą przy niższych napięciach. Bo o ile karta przy 0,9V ze spadkami na 0,885v robi 14800 punktów w steel nomad, zamykając się w 500W poboru, tak przy 0,8V ma tylko 1515Mhz :(

To się przeliczysz tak działa boost w tych kartach. Możesz sobie wrzucić bios z innej karty z wyższym boostem to się przekonasz.

Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

To się przeliczysz tak działa boost w tych kartach. Możesz sobie wrzucić bios z innej karty z wyższym boostem to się przekonasz.

Bios inny kompletnie nic nie daje, niby krzywa jest wyższa, ale po wrzuceniu czegoś ponad 1530Mhz na 0,8V i tak wraca do tych 1530Mhz, a wg. krzywej np. powinno być 1700Mhz.

@sovasJako profil pod lekkie gry sprawdza się doskonale, np. w takim Elden Ring na MAX 4k bez RT nie łyka wtedy więcej jak 120-130W.

A kartę będę miał tak czy siak do zwrotu, jedną albo drugą, bo leci do mnie 5090 Trio też z amazona, więc zanim zwrócę, może ktoś się skusi?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Im PC będzie cichszy, wentylatory będą na mniejszych RPM tym bardziej cewki sie beda uwydatniać szczegolnie jesli ktos ma bude typu mesh.

Jak jeszcze miałem dobry słuch, to zapewniam Cię, że jak trafisz na naprawdę wrednie piszczące cewki to może tam być i referent GTX 480 z 100% obrotów, a i tak to te cewki będą orać bębenki bardziej.

Tymczasem ja nie słyszę teraz ani wyjących cewek u kolegi ani tych na filmikach co tu wrzucacie. Dałem głośność na max. Potem kliknąłem na rozszerzenie w przeglądarce i tu też podbijałem. Czyli w windzie głośność na 100%, przeglądarka na 100%, w przeglądarce na filmiku 100% plus do tego podbicie o pewnie 2-3x.

I.. nic.

:puchar:

Chcecie mieć tak fajnie? Wystarczy kupić dużą petardę i rzucić sobie w zamkniętym pomieszczeniu blisko uszu. Może to być też petarda rzucona przez bachora znajomych u których akurat pomagacie z kompem. Zapewniam, że działa równie dobrze. Przetestowane w praktyce.

Bum, trochę bólu i już po problemie. Co prawda pisk w uszach zostanie na wieki i może być problem z rozumieniem co kto mówi bez wkładania sobie do ucha trąbki i mówienia "eeeEE??!" ale cewek słychać nie będzie. Pomyślcie ile zaoszczędzicie kupując karty i zasilacze od ludzi, którzy się nadziali na sprzęt "koncertowy" i odsprzedają po obniżonej cenie!

Polecam, Kasia Figura.

Edytowane przez VRman
  • Haha 4
  • Confused 1
Opublikowano
40 minut temu, Kadajo napisał(a):

A jeśli chodzi o ceweczki śpiewają radośnie o poranku, panowie macie 600W karty, nie ma szans przy wysokim FPS aby te cewki nie śpiewały. Nawet Igor na swojej stronie wyraznie pisze ze nie ma czegoś takiego jak kompletnie ciche cewki.

Mi starczy zeby bez obciazenia nie graly - po zmianie zasilacza dowiem sie na 100% czy ten aorus jest wolny od tego - bede wtedy happy mimo zaplacenia chorej kwoty.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Bios inny kompletnie nic nie daje, niby krzywa jest wyższa, ale po wrzuceniu czegoś ponad 1530Mhz na 0,8V i tak wraca do tych 1530Mhz, a wg. krzywej np. powinno być 1700Mhz.

Sterownik za to odpowiada dlatego nawet producent przesunie całą tablicę od samego początku od powiedzmy 100Mhz to i tak taktowania 2d/pośrednie są bez zmian, a dopiero jak przejmiesz kontrolę nad kartą wymuszając pstate wlatują takty zaszyte w biosie ;) Także generalnie w biosie można sobie maglować jak sterownik ma zaszyte inne nastawy dotyczące boosta, throtlingu etc to i tak ustawienia z biosu nie zobowiązują ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pamiętam tą historię z Laba. Od tego incydentu nic lepiej nie jest? Jakieś odszkodowanie chociaż było za głupotę dziecka? 

offtop

Spoiler

Nie. Baba się na mnie obraziła, że mam czelność w ogóle mieć pretensje o coś. To nie Ameryka, żeby pozew miał jakieś szanse. Zresztą nie miałem świadków. Jeszcze po dwóch miechach dzwoniła mając czelność prosić o pomoc z kompem znowu. Jak gdyby nic się nie stało.

A ja szczerze mówiąc, wybrałbym nieutracenie tego słuchu zamiast np. wygrania miliona w totka. 

Co do poprawy - nie. Nie jesteśmy ptakami, żeby to się mogło regenerować.  U ludzi jak raz te komórki w uszach zdechną, to już nie odrastają.

• Sad 4
Opublikowano
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No i ja zaczynam rozumieć czemu mi to nigdy nie przeszkadzało.

Bo ja nigdy nie gram z odblokowanym FPS :D

Jak trafią się głośne cewki to nawet blokada 60fps 80 czy 100fps je nie za specjalnie wyciszy przy warunku gdzie GPU będzie działać na stock, wysokim napięciu i poborach rzędu ~80%+.

Dopiero UV może je wyciszyć. Ale to też zależy od sztuki bo cewki w poszczególnych sztukach różnie, raz bardziej raz mniej reagują na obniżone napięcie.

Jeśli chodzi o dzisiejsze kompy to przy tych wentylach z lepszej półki co mamy dzisiaj w budach to głośno grające cewki w GPU wyjdą i wyjdą nawet jak to będzie kręciło 1000-1200rpm w budzie i 1500 na GPU :E 

A, że dzisiaj jak kupujesz ciche wentyle do budy to raczej chcesz, aby one kręciły pod obciążeniem 600-1000 rpm co w zupełności wystarcza do odprowadzania ciepła, na GPU ci kręci przy max obciążeniu 1200-1300rpm na ~100mm fanach. Jak się trafią głośne cewki w takim przypadku nie ma bata będą najgłośniejszym i najbardziej przeszkadzającym elementem w zestawie.

Opublikowano

Cewki nigdy nie były ciche, zacznijmy od tego.

Moim zdaniem główne dwa czynniki jakie powodują że dziś to bardziej jest dokuczliwe to pobór prądu vs ilość faz zasilania połączone z cichymi konstrukcjami.

Po UV będzie co najwyżej trochę ciszej, nigdy nie będzie idealnie.

Kto wie, może to powód dlaczego Gigabyte ustawia taki sztorm na swoich wentylatorach :E

Ja u siebie słyszę sekcje zasilania płyty głównej tak mam cicho w pokoju :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

@sovas Nie świruj. W 4k 240 fps to zobaczysz jak świnia niebo :)

Ja mam 3440x1440 i często widzę 240 fps :D

Zależy w co gracie, takie KCD już potrafi 200+ fps wbijać.

W FPS też masz 240+

Edytowane przez sovas