Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, muszka napisał(a):

W obudowie będzie 34 cm na kartę do wiatraka z przodu, więc nie będę karty 33,7 wkładał :D

A te Zotaci i Gainwardy to właśnie takie długie krowy.

Idealnie to bym chciał Gigabyte Windforce albo Eagle bo mają po 26,1cm. Ewentualnie MSI Ventus 3x lub Gaming Slim z 31cm.

Minus 50zł w aplikacji,Outlaws opchniesz też za 50zł

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-4070-ti-super-ventus-2x-oc-16gb-dlss-3

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

@ODIN85

No petarda 3.7k pln i 2400rpm gdzie to poziom totalnej suszarki :E Tu trzeba sporego UV, aby zejść do 1600rpm.

Dobre chłodzenia mają znacznie niższe rpmy. Oczywiście na każde GPU trzeba patrzeć indywidualnie i wyciągnąć wnioski.

Przykładowa tabelka z testów TPU. Większość tych GPU po UV ogarnie ~1000-1100rpm, a na stock ~1500 lub mniej :E

oV5RNRN.png

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak ktoś trzyma GPU w piekarniku to wiadomo wyniki będą całkiem inne :E No, ale i tak lepsze chłodzenia sobie zdecydowanie lepiej poradzą.

Jak pisałem na każde GPU trzeba patrzeć indywidualnie. Minimalny RPM, osobiście nie kupiłbym GPU na powietrzu które nie potrafi zejść na min. do ~800RPM, a jeszcze lepiej jak niżej zejdzie. Bo przy profilach UV i mniej wymagających gierkach możemy wtedy mieć naprawdę mega cicho i to na powietrzu.

• Like 1
Opublikowano

Jakie ma znaczenie testbench? Mniej RPM to zawsze będzie mniej RPM, chyba że totalny piekarnik zrobisz z obudowy to już inna sprawa. 

Ventus w 4070 niezależnie czy zwykła, Ti czy Super to dno i wodorosty, nie warto próbować.

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak ktoś trzyma GPU w piekarniku to wiadomo wyniki będą całkiem inne :E

dzisiaj 90 procent ludzi ma sitka a rpm i tak wyzsze w zamkniętej budzie

15 minut temu, lukadd napisał(a):

Minimalny RPM, osobiście nie kupiłbym GPU na powietrzu które nie potrafi zejść na min. do ~800RPM,

i niby twój gigabyte to potrafi xD

Opublikowano (edytowane)

TPU dla wszystkich GPU co testuję i tak ma identyczną procedurę. Więc można wyciągnąć wnioski.

W tej tabelce co wyżej z TPU wrzuciłem jest Ventus, ale 3 wentylowy i jak widać nawet on nie grzeszy kulturą pracy. Bo mamy na nim 71 stopni przy 1560rpm co wypada po prostu słabo przy lepszych konstrukcjach.

9 minut temu, Karro napisał(a):

i niby twój gigabyte to potrafi xD

Nom potrafi :D Do ~660rpm schodzi.

Więc jak gram w mniej wymagające gierki. Teraz RDR remaster ~160W poboru z GPU i przy mojej krzywej lata ~700rpm wtedy.

ePnmQOT.jpeg

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 godzinę temu, Karro napisał(a):

wiekszość to ma minimum 1150 rpm a ten test to raczej w testbench bo za dobre wyniki

U mnie się zawsze ich wyniki pokrywały z różnymi kartami w dobrze wentylowanej budzie. Tutaj też widzę, że mój Palit wypada tak samo jak jego odpowiednik Gainwarda i wyniki jeśli chodzi o temperatury rpm podobne u mnie w Quake 2 RTX co w tabelce TPU

94e2K3A.png

1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Jak ktoś trzyma GPU w piekarniku to wiadomo wyniki będą całkiem inne :E No, ale i tak lepsze chłodzenia sobie zdecydowanie lepiej poradzą.

Jak pisałem na każde GPU trzeba patrzeć indywidualnie. Minimalny RPM, osobiście nie kupiłbym GPU na powietrzu które nie potrafi zejść na min. do ~800RPM, a jeszcze lepiej jak niżej zejdzie. Bo przy profilach UV i mniej wymagających gierkach możemy wtedy mieć naprawdę mega cicho i to na powietrzu.

Szkoda, że większość kart w 4000 tak nie schodzi, tylko większość ma minimalne na poziomie 1150rpm. Mój poprzedni Gaming X Trio miał właśnie tak jak Twój Giguś. Teraz w mniej wymagających grach, przez to, że chłodzenie wydajne, a minimalna obrotów to 1150rpm mam nie raz 40 kilka stopni, a mogłoby być okolice 60 z rpm na poziomie 600-800.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Ventus 2x odpada, 3x ma o wiele lepsze temperatury i jest cichszy.

Edytowane przez muszka
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Tutaj też widzę, że mój Palit wypada tak samo jak jego odpowiednik Gainwarda

gainward chyba nie ma 7 rurkowca

Tam jest 8 rurek i 95mm wentylator a w palicie 7 i 90,dlatego gainward nadrabia decybele.Rozni sie to tylko od phantoma brakiem dual biosu

Edytowane przez Karro
Opublikowano

@Karro Mój ma 7 i chyba nie ma odpowiednika u Gainwarda, bo JetStream=Panther z 6 ciepłowodami, Phoenix/Phantom=GameRcok z 8 rurkami. Ale jak widzisz temperatury u mnie bardzo podobne jak w teście TPU, bo pisałeś, że testy pewnie na benchu, bo wyniki za dobre. Ja się odnosiłem do tego, że w niejednej karcie mi się te wyniki pokrywały w dobrze wentylowanej budzie ;)

Opublikowano

No to by musiała być panika w stylu 4090 za 3k PLN, to faktycznie nawet bym się skusił przed premierą. Ja poczekam cierpliwie aż wyjdą wszystkie karty i wtedy zdecyduje. Na tę chwilę nie ma co się nakręcać, jak wyjdzie nowa generacja to stara będzie bardziej dostępna z drugiej ręki i ceny też spadną. 

Opublikowano (edytowane)

Jak wyjdą to pewnie będę nimi rozczarowany i w końcu się okaże że będę czekał do 5080 super z 24 GB.

Przeczekałem 3 lata z graniem w cyberpunka, co to rok dłużej :E

Edytowane przez muszka
  • Haha 1
  • Upvote 1